Woongeluk.

Ik ben een tevreden mens bedacht ik me gisteravond maar weer eens. Ik heb alles wat ik nodig heb en belangrijk vind. Vlam, Jill en 65 paar schoenen. In willekeurige volgorde.

Het enige dat ik heel erg graag ooit weer eens zou willen is een huisje met een tuin. En een beetje normale badkamer plus een keuken waar we met zijn tweetjes kunnen koken én onze kont kunnen keren.

Dat hoeft niet een vrijstaande villa te zijn. Met iets simpels gezinswonerigs ben zijn we ook al blij.

We wonen nu in een portiekwoning en hebben de beschikking tot 2 verdiepingen. De eerste etage telt 58 m2, de bovenste is iets kleiner, geen idee hoeveel. We hebben 3 slaapkamers en 2 balkons. Tot zover niks aan de hand, denkt u.

Há! Dus wel.

De badkamer is inpandig en grenst aan de keuken middels een schuifdeur. Sta ik te koken als Vlam uit zijn werk komt en gaat douchen, dan ruik ik niet meer wat ik aan het kokkerellen ben, vanwege zijn douchegel- en deodampen. En in de badkamer ruikt het naar ui en knoflook.

Na zo’n douchepartij, is de hele keuken zeiknat, de ramen beslagen, het glaswerk, alles. De douche zelf moet ik elke 2 weken van boven tot onder in de chloor zetten en alle voegen moeten uitgeschuurd worden. De schimmel tiert er namelijk welig.

De keuken is zo klein, dat wanneer de klep van de vaatwasser openstaat, je niet meer kunt bewegen. Onze koelkast paste er niet meer bij. Die staat dus elders. Ga je koken, dan moet je goed nadenken wat je nodig hebt, want niks zo irritant als al kokende tig keer terug te moeten lopen omdat je iets mist.

Op het balkon aan de voorkant staat een kleine loungeset geperst (die ik zorgvuldig heb opgemeten toen ik hem kocht, want ik kon er geen centimeter naast zitten), een opklapbare tafel en in de hoek hebben we nog een bak met een olijfboompje weten te proppen. Aan de andere kant staat een door Vlam op maat gemaakte plantenbak. We kunnen er nét met zijn drietjes eten. Als iemand na het eten moet plassen, moet iedereen opstaan, moet de tafel in de hoek geschoven worden en weer terug. Het is nét Tetris, op ons balkon. Alles past net in elkaar.

Helaas verkeren we momenteel niet in de positie om een huis te kopen. Of veel duurder te gaan huren. Vlam is zelfstandig, we hebben nul komma nul spaargeld, dus dat zou een enorme gok zijn. Als er iets gebeurt met hem, zijn we afhankelijk van mijn inkomen en zoals de situatie nu is, zou dat kiele kiele gaan.

Maar wie weet, ooit?

En tot die tijd zijn we gewoon happy met wat we hebben. Want als we allebei iets geleerd hebben de laatste jaren, is dat geluk niks heeft te maken met vierkante meters.

33 thoughts on “Woongeluk.

 1. Die laatste zin is helemaal waar natuurlijk! Maar een mens mag dromen van meer ruimte en meer mogelijkheden én het zou zo maar ineens op je pad kunnen komen… Wij hebben overigens een badkamer met een raampje erin, ik ventileer dus iedere dag maar ook bij ons komt er steeds weer schimmel. Schimmel neemt de wereld over lijkt het wel…

 2. Klopt geluk heeft er niets mee te maken , maar een beetje leefruimte is wel fijn. Volgens mij hebben wij hier ook over geboomd 😉 tijdens onze date, en ik zou met alle plezier mijn joekel huis willen inruilen voor een goede gezondheid…

 3. Als je een keer voor een weekendje wat ruimte wilt dan mag je ons huis wel lenen. Tuin genoeg😛

 4. Verhuizen naar het oosten van het land is zeker geen optie? Hier zijn de huizen betaalbaar.

  1. Vlams werk speelt zich grotendeels af in deze buurt… Mij zou het niet uitmaken, ik ga met liefde weg uit de Randstad hoor.

 5. Ha ja mooi die laatste zin: geluk heeft niets te maken met vierkante meters. Ben het er helemaal mee eens! Maar toch kan een beetje meer ruimte best fijn zijn soms. IKzelf heb ook nog nooit in zo een klein huis gewoons als nu, waar de wasmachine in de keuken moet. En echt ik vind het heeerlijk wonen!

 6. Hoe zit het dan met de verplichtingen van de verhuurder/huisbaar? Moet die niet voor een fatsoenlijk ventilatiesysteem in keuken en douche zorgen?

  1. Er zit een soort van ventilatiedinges in het plafond van de badkamer, niet toereikend. Ik heb geen idee of daar wat aan te verbeteren is eigenlijk. Zal eens een visje uitgooien bij de woningbouw.

   1. Bij mij bleek een vorige eigenaar ooit het ventilatiesysteem dichtgeplakt te hebben. (Maar dan áchter het rooster, was niet 1-2-3 te zien. Hij vond dat het te hard woei in de badkamer. Kwam ik pas na een tijd achter; toen er al schimmel begon te groeien. Stom, want ik had het even moeten (laten) nakijken toen ik in dit huisje trok. Nu is ’t in orde en blijft de badkamer schimmelvrij.

 7. Wij wonen nu op 100m2 met zn 4en en dat past ons precies. Het had niet veel kleiner moeten zijn en het scheelt dat het gewoon 3 verdiepingen zijn.
  Heb je wel eens gehoord van de tiny house movement?

 8. Ik snap het, wij wonen in een tweekapper die precies groot genoeg is voor ons, maar eigenlijk vind ik de keuken ook te klein. Zie vaak grote huizen met een ruime mooie keuken waarvan de eigenaars niet van koken houden terwijl ik (een beetje), en jij helemaal, echt chef-koks zijn, zo oneerlijk.

 9. Dit klinkt wel heel krap, volgens mij zijn die tiny huisjes nog groter.
  Als kookliefhebber heb je natuurlijk niks aan een keuken waar nauwelijks een magnetron in past.

 10. Weet je, B ziet er meer en meer tegen op om onze tuin te onderhouden, komen jullie gezellig in ons tuinhuis wonen, plek zat 🙂
  Fijn samen bbq’en..
  Btw…. Ik lag krom met je vergelijking met tetris, k zie je zo bezig

 11. Dat is inderdaad lastig als je moet schuiven en proppen, maar stel dat je niets meer hebt te dromen. Hans

 12. Ik kan me goed voorstellen dat jullie dubbel en dwars genieten op vakantie.
  Je hebt wel eens halve boerderijen bij ons in de Zaanstreek die te huur zijn. Is dat misschien wat? Nee hè?
  -P.s. Zijn jullie er nog uitgekomen met de vakantie logeerpartijtjes? –

 13. Ik had een piepklein dijkhuisje gekocht. Later kwam Joris erbij en nog later Roos. We pasten er met een schoenlepel in, zeg ik altijd. Het was knus maar waren ook blij dat we groter konden wonen. Ik gun het jullie dan ook van harte!
  Jammer dat jullie momenteel niets kunnen kopen. Het huis naast ons staat leeg 😉
  Liefs xx

 14. Buurvrouw Aafje is weg en ik ben eníg als buurvrouw! *hint*
  En je bent dan toch nog een soort van in de regio, vlak bij strand en de duinen een de overkant!
  Wat wil een mens nog meer?

 15. Ik wil wel ruilen, hoor! Dan heb jij een huis met een tuintje. Een huis van 38m2 maar toch. Ruimte voor een vaatwasser is er dus niet. De afwas moet dus met de hand worden gedaan, net als vroeger. 😉

 16. Wij wonen in een ruim appartement, heb niks te klagen want ik ben gezond en toch, wil ik graag ook een tuintje en een grotere keuken 🙂 en een apart toilet,……:-) en momenteel vind ik de huizen en app te duur,..erover zelfs! En geluk heeft totaal niks te maken met materie,…..integendeel!

 17. Misschien toch maar verhuizen naar Groningen. Daar huur je voor hetzelfde geld een hele boerderij. Heb je geen walk-in closet maar gewoon een hele grote kamer alleen voor jouw spullen.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Oh wat schrijf je toch heerlijk!
  Heb hier zitten gieren om Tetris op jullie bakon,zie jullie al schuiven.
  Ben het helemaal met je eens ,wij komen uit een koophuis dat we door zorgen bijna niet meer konden betalen.
  En nu in een kleiner huurhuis maar wel veel RUST hier door.

  Lieve groet,
  Wendy

 19. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Wij wonen redelijk groot in een tweeondereenkap. Maar het werk aan het huis is ooit weg. Onderhoud, schoonmaken, tuinmeubilair. Ik heb de laatste tijd juist dat ik over iets kleiners aan het dromen ben, haha. We zullen hier waarschijnlijk voorlopig wel blijven, maar iets kleins en overzichtelijks lijkt me soms ook wel fijn.

 20. Ik wil wel met je ruilen, graag wil ik wat kleiner wonen. Met mijn vriend heb ik een tweeondereenkap woning. Met meer kamers dan nodig. Dus wat doen we daar: opslaan van zooi die we nooit meer gaan gebruiken.

 21. Dit vind ik nou zo knap, dat je dat zo kunt ervaren. dat geluk niets met vierkante meters is. Ik weet het ook, heus. En daarbij is mijn appartement groot zat voor 1. maar ik betrapte mijzelf laatst op een extreem jaloers gevoel toen iemand die ik ken in haar up mijn droomhuisje kocht dat voor mij nét te duur is (ok, iets meer dan nét maar toch ….) op zulke momenten vind ik het lastig om happy te zijn met wat ik heb. Komt waarschijnlijk ook omdat ik geen vlam heb 🙂

 22. Ik woon, naar Belgische normen, klein en ben daar tevreden mee. Maar te klein wonen is niet praktisch en bezorgd je een hoop ergernis. Net zoals op vakantie gaan met een caravan als het de hele tijd regent.

Reacties zijn gesloten.