Stekeblind.

Ik ben zo blind als een mol. Ik heb contactlenzen, al ruim twintig jaar inmiddels. Min vijfenhalf heb ik.

Zonder die dingen ben ik echt visueel gehandicapt. Loop ik mét hulpmiddelen al tegen elke tafelhoek aan en stap ik mis bij stoepjes… Zonder mijn Air Optix vriendjes weet ik zeker dat ik binnen no-time op de SEH beland. Met of zonder onschuldige bijstanders.

We hebben naast ons bed een wekkerradio staan die op twee standen licht kan. Op normaal. En op alles verblindende, zelfs door je dichte oogleden heen doorstralend laserlicht. En dan nog, als ik ’s nachts wil weten hoe laat het is, moet ik mijn gezicht tot tien centimeter bij de display van mijn wekkerradio brengen.

Zo eens in de zoveel maanden is het ook nog even mis met die ogen van mij. Deze week was het weer raak. Ik kreeg ineens, van het ene op het andere uur, een fikse conjunctivitis. Mijn linker oog traande en brandde als een gek, er zaten vlokjes onder mijn lens, mijn oog werd rood en ik werd zelfs lichtschuw. Geen man overboord, want ik heb altijd wel medicatie in huis.

Probleem is dat je met een oogontsteking beter even geen lenzen kunt dragen.

Ik moest dus tijdelijk aan de bril.

Ik haat brillen.

Ik snap niet dat mensen er voor kiezen.

Je doet de klep van de vaatwasser open > beslagen glazen.

Droger open > beslagen glazen.

Flink niezen > beslagen glazen.

Van buiten naar binnen > beslagen glazen.

Fluitketel van het fornuis halen > beslagen glazen.

Een dampende douche en je benen en/of je down under willen scheren? Is er een een brildrager die mij kan vertellen hoe zij dat in vredesnaam dan doet?

Die pootjes die op een gegeven moment achter je oren in je huid lijken te graven. Pijnlijk! Went nooit als je het mij vraagt.

En dan hebben we het nog niet gehad over de énorme dooie hoeken je hebt met het dragen van een bril. Lezen draaien mee, hoe je je ogen ook beweegt, je hebt overal goed zicht. Kijk je onder je brillenglazen door, dan is alles één groot mistig geheel. Ik kan er niet aan wennen.

Van de week stond ook op mijn huishoudelijke takenlijstje, de badkamer schoonmaken. Dat doe ik normaal nakend. Gewapend met spons en chloor ga ik aan de slag. Na afloop spoel ik de hele ruimte incluis mezelf af en klaar is Clara. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ik kon kiezen. Met bril in een stomende ruimte of zonder bril met min vijfenhalf.

De badkamer liet ik dus maar zoals ie was. Volgende week weer een kans.

Gelukkig kan ik die vieze hoekjes nu dus ook niet zien.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel.

32 thoughts on “Stekeblind.

 1. Ik vind een bril ook zo onhandig en niet leuk bij mijzelf maar sinds de overgang zijn mijn ogen zo droog dat ik geen lenzen meer verdraag. Dus 2 brillen 1 voor de gewone dag 1 voor de zonnige dag..zucht..gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel en gaan mijn ogen achteruit en dat betekent in dit geval dat ik nu op min 1.50 en min 1 zit. Dus bijna zonder bril al heel veel kan zien:-)

 2. Je zult het niet geloven, maar ik ben gek op mijn bril en moet niet denken aan het gepriegel met contactlenzen.
  Ik heb zelf -3,5 dus ook redelijk stekeblind.
  De klep van de vaatwasser doe ik pas de volgende morgen open – geen beslagen bril.
  Mijn droger staat op ooghoogte en na het openen heb ik toch – geen beslagen bril.
  Flink niezen kan ik – nog nooit daardoor een beslagen bril gehad.
  Van buiten naar binnen – alleen een beslagen bril als ik een vochtige ruimte betreed, dus zelden.
  Een fluitketel heb ik niet, alleen een waterkoker – geen beslagen bril.
  Een probleem met scheren heb ik ook niet, door alopecia valt er niks meer te scheren. Daardoor heb ik mijn bril nu helemaal nodig, als je geen wenkbrauwen en wimpers hebt geeft een bril (en make-up) je gezicht tenminste uitdrukking.
  Ik koop regelmatig een nieuwe bril (hier heb ik een goedkoop adres voor) en durf best op te vallen met gekleurde monturen.

 3. Ik heb rare zaken aan mijn ogen die niet in lenzen verwerkt kunnen worden, dus ik moet wel. Gelukkig kan ik ook zonder bril prima zien. Op korte afstanden. Dus geen bril onder de douche – lijkt me idd niks.
  Voor de rest is het een kwestie van wennen.
  Aan 1 ding wen ik niet: fietsen met bril door de regen. Niet te doen..

 4. Gelukkig was ik jaren gezegend met uitstekende ogen, totdat de leeftijd er voor zorgde dat ik tegenwoordig overal leesbrillen heb liggen. Ik zie echt geen bal meer zonder en dat is vaak heul onhandig.

 5. Ik heb gelukkig nog steeds niet nodig. Maar ik moet niet denken aan lenzen. Dat gepriegel in mijn ogen. Ik word al gek als ik er aan denk. Dinnejte heeft ooit haar ogen laten laseren. Die was de lenzen zat en een bril wilde ze niet. Het bevalt haar prima.

  Love As Always
  di Mario

 6. Ik heb van mn 2 tot 12 jaar een bril gehad. Vreselijk vond ik t en nog steeds als ik een krumel zie met brilletje kan ik er alleen met meelij naar kijken, zo zielig vind ik t. Maar als je tegenwoordig onder de jeugd kijkt lijkt t wel n rage. De man hier heeft nog iets meer – en ziet dus zonder zn bril niks. Heeft jaren lenzen gedragen maae net wat je zegt met regelmaat ontstoken dopjes. Bril vind hij handiger. De dochter daarentegen moet niks van n bril weten en draagt dus lenzen.
  Ikzelf kreeg t advies van de oogarts toendertijd t advies om die bril op te zetten als ik hoofdpijn kreeg of last van mn ogen. Laat die bril toch ineens verschwunden te zijn. Enige bril die ik op zet is een zonnebril of een leesbril want daar ontkom ik niet meer aan helaas. Een naald voorzien van draad worst zonder een luckyshot.
  Ik hoop dat je oog inmiddels ontstekingsvrij is. Fijne week
  Lieve groet Brigitte

 7. Ja… een bril. Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Haat omdat ie achterlijk duur is, altijd vies is, altijd hetzelfde is, vaak in de weg zit, dode hoeken heeft, van mijn neus glijdt als ik zweet en omdat ik er veel mee gepest ben. LIefde omdat ik dankzij die bril wel veel kan zien (-8 met dikke cilinders links en rechts). Ik heb ook een tijd lenzen gedragen, maar dat wil al een tijd niet meer. Zachte lenzen blijven niet zitten en voor harde lenzen zijn mijn ogen te droog. Laseren of een implantaat zou ik wel willen, maar durf ik nog niet echt en het is duur. Alhoewel elke zoveel jaar weer een nieuwe bril ook flink aantikt.

  Houd het er maar op dat ik blij ben dat mijn kinderen vooralsnog het goede zicht van hun vader hebben meegekregen.

 8. Ik was 11 en wegens nog erg jong en waarschijnlijk ogen die nog flink zullen veranderen aan de bril. Tot ik 17 was en voldoende geld had gespaard en ik aan de (harde) lens kon. Ik droeg mijn lenzen met plezier en had alleen nog een bril voor de ziek/zwak/misselijk momenten. Tot ik zwanger (2de) was op mijn 33 a34 ste. En toen zat het dus echt niet meer, had er de hele dag last van. Dus noodgedwongen weer aan de bril. Nadien zaten de lenzen nooit meer zoals ze moeten en zachte kon ik niet aan wennen en zijn met cilinder ook niet zo handig. Maar ik moet zeggen bril ik ben er weer helemaal aan gewend en hij beslaat me eerlijk gezegd niet vaak. Moet ik er wel bij zeggen dat ik niet stekeblind ben zonder en dus aantal dingen gewoon zonder kan die jij opnoemt. Manlief echter is net als jij stekeblind zonder, maar die scheert gewoon zonder bril zonder problemen, nooit stukje overgeslagen. Maar ik begrijp dus zowel de keuze voor lenzen als die voor bril.

 9. Ik heb al vanaf mijn 12e een bril…. (waarvan ze toen zeiden dat het maar tijdelijk zou zijn, tot mijn 18e of zo) Inmiddels heb ik -5,5 aan beide ogen. Ik heb zelden beslagen glazen, eigenlijk alleen als ik me in het saunacomplex begeef tussen de open ruimtes en de sauna of turks stoombad… in dat geval doe ik alles op de tast 😉

  Ik heb overigens een wekker met een projector erop, die projecteert de tijd op mijn plafond, 300 keer vergroot of zo, retehandig!
  Scheren doen we ook op de tast, oftewel, je wordt gewoon best wel handig met bril. Lenzen moet ik niet aan denken, dat gefrut bij mijn oog, lijkt me bijna net zo erg als dat er iemand aan mijn voeten zou zitten… aaarrrrrgggggg

  Doe mij maar een bril, elke 2 jaar een nieuwe voor weinig dankzij het best wel slimme brillen plan van de heer H te A.

  Het enige waar ik nu tegenaan loop is dat mijn ogen zich naar mijn leeftijd gaan aanpassen en ik dus langzaam maar zeker weer naar die 0 ga…. af en toe moet ik mijn bril op het puntje van mijn neus zetten om beter te kunnen lezen, maar nog fijner is het om zonder bril te lezen. Ik gooi het lettertype van mijn reader dan net even een tikkeltje groter, et voilá :-))))

  Xx

 10. Ik vind mijn bril echt hartstikke fijn. Lenzen heb ik wel geprobeerd maar wat vind ik dat een drama!
  Zelf heb ik maar +1.25 & +1.50 en kan ik zonder bril ook genoeg zien.
  Dat scheren down under is voor mij dus niet zo’n probleem, haha.

 11. Mijn ouders zien helemaal geen steek. Hebben mij zelfs nog nooit gezien. En op mirakuleuze wijze was ons huis toch altijd schoon. En nee, we hadden heel lang géén poetsvrouw. Mijn vader, die helemaal blind is, poetst zelfs veel beter dan mijn moeder, die nog een beetje schaduwen ziet.
  Zo. En nu mogen we allemaal de badkamer geblinddoekt poetsen. Veel plezier. 🙂

 12. Ik had min 8 rechts en min 6 links. Dan ontwikkel je een soort radargevoel. Nu mijn ogen geopereerd zijn is de radar weg! Gek toch.

 13. Ik heb een cilindercorrectie nodig voor mijn ogen en die zijn alleen in harde lenzen aan te brengen. Ik had meer last dan gemak van die dingen. Met sporten buiten moest ik altijd een zonnebril op tegen opwaaiend stof, mijn ogen werden van cv droog en bij al te fel licht kreeg ik ook last van mijn lenzen. Toch maar weer een bril genomen…
  Beterschap!

 14. Ik was zo blij toen ik op mijn vijftiende lenzen mocht van mijn ouders! Vanaf mijn achtste een bril en tegen de tijd dat ik lenzen kreeg had min acht. Nu nog steeds trouwens.
  Precies wat jij beschrijft, altijd die beslagen brillenglazen of nat van regen of het montuur veroorzaakt bij kou een fikse hoofdpijn, brrrr.

  Lang leve de lenzen 😉

 15. Ik heb -10 en -11 😦
  Drama’s vroeger met een bril. Kapotte oren, jampotglazen. Wat was ik blij met mijn lenzen.
  Helaas werden mijn ogen steeds droger en zachte lenzen gaat niet goed met mijn sterkte. Ik draag al jaren een bril en gelukkig waren kleine monturen in de mode. Laatst weer eens lenzen in gedaan en ik vroeg zoons wat ze er van vonden. ‘Je ziet er wel heel moe uit zo’. Daar hadden ze gelijk in. Zoveel jaren cvs laat zijn sporen toch wel na. Al heb ik nauwelijks rimpels. Ik merkte ook dat ik moeite kreeg met lezen en de bril zet ik dan wat lager op mijn neus. Met lenzen gaat dat dus niet.
  De glazen van mijn bril zijn nogal beschadigd en laatst een andere bril uitgezocht. Ik zei meteen dat ik niet zo’n modieuze bril met grote glazen wil. Martelwerktuigen zijn dat voor mij. En dan heb ik ook nog eens een klein hoofd.
  Dus een bril van de kinderafdeling (niet voor het eerst, overigens). Binnenkort kan ik ‘m ophalen.

 16. Sinds een jaar aan de bril (niet heel erg sterk ik weet niet eens mijn cijfers) en ik vind het geweldig, maar ik ga nog wel hardlopen zonder. Verder draag ik twee gehoorapparaten, dat is een stuk lastiger hulpmiddel dan een bril moet ik zeggen. Mijn eigen tanden heb ik nog en verder ook nog geen kunstbenen etc. 😉

  Groetjes, en sterkte,

  Dorothé

 17. Haha weer heerlijk herkenbaar als medemol (-4.75) en brillenhater. Ik heb t geprobeert, 2 jaar geleden een bril laten aanmeten, want t leek me toch handig, maar in die 2 jaar zijn bril en ik geen vriendjes geworden. Dus je begrijpt mijn frustratie nu ik sinds een jaar aan de leesbril zit……

  1. Daar ben ik dus ook bang voor. Ik was trouwens wel van plan lenzen met leesstukjes te proberen. Klazien uut Zalk heeft ze en was erg enthousiast. Iets voor jou ook?

 18. Ik vind het blijkbaar zo nodig om mijn oogspieren sinds mijn 12e overspannen in te spannen dat ik er knallende koppijn van krijg dus alleen daarvoor heb ik een bril. Eerst alleen voor lezen, tv kijken en beeldschermwerk maar sinds ik kilometers vreet ook in de auto.

  Ik durf geen lenzen want ik het altijd geïrriteerde ogen en wrijf me suf … en als ik buiten loop, kijken mensen me altijd verbaasd aan want ik heb altijd traanogen (verwarrend voor anderen, lachend een rondje-hondje en tranen over haar wangen). Die lenzen blijven waarschijnlijk dus niet zitten door al mijn gewrijf en getraan 😉

 19. herkenbaar verhaal. Ik heb al bijna 35 jaar lenzen (-6.5 , daarvoor nog sterker en sinds een jaar of tien denk ik een leeslens, dat betekent één minder sterke lens) en zie eigenlijk niets zonder, alleen als het heel dichtbij is. Op dit moment heb ook ik een oogontseking, wel een andersoortige dan jij, ik heb een cellulits, maar draag mijn lenzen dus ook niet en wel mijn bril. Wat een gedoe is dat. Hopen dat het snel over is bij ons allebei. Oh ja, en die badkamer wordt bij mij door de schoonmaakhulp schoongemaakt en aan scheren waar dan ook begin ik gewoon niet. Dat scheelt dus wel weer.

 20. Ik heb (nog) geen bril, hoop m ook nooit te krijgen maar aangezien iedereen in mijn familie er eentje heeft… ik denk dat ik dan geen lenzen wil, lijkt me zo eng haha. Jimmy heeft ook een bril en dat staat hem echt goed. Moet echt wennen als hij m een dag niet op heeft 🙂

 21. Vanaf m’n 16de heb ik lenzen gehad en de laatste jaren gaat het niet meer. Vreselijk. Ik loop nu dus constant stekeblind door het huis of door de stad want ik weiger de bril op te zetten (behalve met autorijden). In huis doe ik nu ook stukken minder want ik heb nergens meer last van – stof etc zie ik toch niet. Het is niet anders 😂😂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s