Nerveuzig.

De laatste weken gaat het met de rug van Vlam weer matig. Ik hoor ‘m steeds vaker in de keukenla rommelen, op zoek naar tramadol. Hij komt als een oude vent ‘s morgens zijn bed uit en ik zie af en toe zijn gezicht vertrekken van de pijn.

Sinds dit weekend heeft hij ook pijn aan zijn linker knie. Ik ben bang dat zijn meniscus op springen staat.

Ik word er altijd erg nerveus van, als hij iets mankeert.

Voor de mensen die hier nog relatief kort lezen: na onze zomervakantie van 2011 kreeg Vlam een hernia laag in zijn rug. Hij had al een tijdje last van rugpijn die doortrok naar zijn linker bil en been. Maar na twee behandelingen van de slechtste fysiotherapeut van het noordelijk halfrond, die in plaats van de juiste diagnose, de verkeerde stelde en de ruggengraat van Vlam helemaal uit elkaar trok wat hij echt nooit had mogen doen, zodat de onderliggende maar nog sudderende hernia in volle hevigheid opvlamde, was het echt foute boel.

Lang verhaal kort: hij werd uiteindelijk met de ambulance opgehaald vanwege een beknelde zenuw naar zijn blaas. Er volgde een ziekenhuisopname van een week. Hij kreeg een hoge dosering Tramadol en Lyrica en hij werd met een advies absolute bedrust te nemen, weer naar huis gestuurd.

Toen hij thuiskwam, heeft hij nog een week of zeven in een ziekenhuisbed in de woonkamer gelegen. Als hij moest plassen ging hij met een rollator door het huis. Douchen ging op een douchestoel.

Zijn humeur daalde naar een absoluut dieptepunt door het stilliggen, de pijn, maar met name de bijwerkingen van de Lyrica. Eerst ging zijn korte termijn geheugen eraan, toen zijn lange. Hij werd ontzettend somber, kreeg zelfs suïcidegedachtes en er was geen land met hem te bezeilen.

In de tussentijd hadden we maandenlang nul inkomen van zijn kant omdat Vlam ZZP-er is. En gingen we elke week verder de shit in.

Ik verliet elke morgen het pand na een man verzorgd te hebben achtergelaten. Ik werkte acht uur en kwam elke middag weer thuis en kon zo verder in mijn verzorgende rol. Er kwam geen einde aan.

Zelf pijn hebben is waardeloos. Iemand van wie je houdt zien pijn lijden, is ook nogal kleute kan ik u zeggen.

We hebben alle drie die maanden als zeer “traumatiserend” ervaren.

Ziek zijn is per definitie K U TEE en niet alleen degene die iets mankeert lijdt, het hele gezin lijdt mee. Alles is uit balans op zo’n moment.

En lig je dan in je ziekenhuisbed en je weet dat in ieder geval je rekeningen betaald worden, dan geeft dat toch rust. Wij werden alleen al door de financiële druk bloednerveus. (Voor mensen die dat niet weten: een arbeidsongeschiktheidsverzekering als je zelfstandig bent is natuurlijk slim, maar kost tussen de vijf- en zeshonderd euro per maand. En in Vlam’s geval wordt zijn rug uitgesloten.)

Ik merk dat wanneer Vlam klaagt over rugpijn, ik meteen in de stress schiet. Ik krijg instant visioenen van ziekenhuisbedden in de woonkamer, pijnstillers en financiële ellende.

Zou dat ooit overgaan vraag ik me af?

48 thoughts on “Nerveuzig.

 1. Ik zou bijna willen uitgillen: zoek een goede fysio of sportarts! Zo een die met elektronische pulsen je onderliggende spieren sterker maakt…. maar ik realiseer me: die kosten ook veel geld…
  Sterkte. Is het enige wat me dan nog rest. Hou ‘m in de gaten, die Vlam van je. Hij mag niet te vroeg opgebrand raken….

 2. Op het moment dat hij in een vast dienstverband met ziektegeld zou zitten misschien ..
  Als degene die nu de balans in het gezin verstoort kan ik beamen dat financiële rust helpt. Net als diverse soorten hulp regelen zodat niet alles op de partner neerkomt. Duidelijke afspraken met iedereen in het gezin maken. Desalniettemin is het precies 8 dagen geleden dat ik manlief voor het laatst heb zien lachen.
  (Lyrica is troep..)

  Ik hoop dat de pijn van Vlam snel uitgevlamd is en dat jouw zenuwen weer bedaren. Misschien dat een saunaatje of wat helpt. Sterkte!

 3. Ik heb zelf een hernia gehad in mijn lage rug en het gaat jammer genoeg nooit helemaal weg. Als hij uitstraling heeft van pijn naar zijn benen e.d. is het wel een hernia die te opereren valt zonder al te groot risico. Misschien is dat een optie? Zoveel mogelijk buik- en rugspieren versterken, dat helpt bij mij. Laat je adviseren door een goede arts die een gepaste therapie kan voorschrijven. Succes!

 4. Ik denk dat die stress nooit helemaal weggaat. Idd. Misschien met een ” in dienst. .vaste baan ” Ik herken het van mezelf. Ben nu bijna een week geleden geopereerd aan een vernauwing in mijn rug. Had 2 jaar eerder moeten gebeuren. Verwoede pogingen van een manueel therapeut die het allemaal erger maakte. Geen vaste contracten. Kostwinner…

  1. Ik kan om de redenen die jij nu noemt, dan ook niets positiefs verzinnen aan zelfstandig zijn. Bizar toch dat je iets uitstelt vanwege het geld? (Geen kritiek hoor, maar het is iets dat ik zelf hier ook regelmatig meemaak…)

 5. Hij kan toch niet tot zijn pensioen door blijven gaan met dat zware werk in de bouw? Jammer dat indertijd dat wijn-baantje niet is doorgegaan. Kan hij niet zelfstandig een wijnhandeltje opzetten? De stress zal niet gemakkelijk weggaan. Cursus acceptatie van alles wat je in het leven overkomen kan, voor je zover bent ben je volleerd boeddhist.

  1. En laat ik dat bij lange na nou niet zijn… 😦
   Lijkt mij ook niet van dat doorgaan, vandaag of morgen valt hij echt om ben ik bang. Iets anders opzetten zou tof zijn, maar leen jij ons het startkapitaal? ;))

 6. Wat naar en jullie hebben geen spaargeld waar je dan de rekeningen gedeeltelijk van kan betalen mocht hij thuis komen te zitten?

  Voordat je een relatie kreeg kon je toch de rekeningen wel betalen of is het leven zoveel duurder geworden sinds je samenwoont?

  In ieder geval veel sterkte!

  1. Van mijn loon kunnen niet ook nog eens zijn zorgverzekering, auto, benzine, wegenbelasting, andere verzekeringen, boekhouder, belastingen ed worden betaald nee.
   Geen spaargeld nee helaas.

 7. Dat is zo dubbel, heb het bij mijn schoonouders gezien, ziek zijn en geen cent verdienen :(, ik kan me voorstellen dat je nerveus bent en hoop mee dat hij niet hervalt!
  Dikke duim! 😘

 8. Vervelend.
  Hoop dat het snel overgaat . Aard van het beestje denk ik dat zorgen maken.
  Zou toch proberen als Vlam weer werkt een kleine buffer te gaan creëren.
  Je zal merken dat dat een beetje rust geeft .
  Heel veel sterkte.

 9. Logisch dat je meteen in de stress schiet als Vlam met zijn gezicht trekt en weer naar de Tramadol grijpt. Die tijd wil je nooit meer over doen. Heb je wel eens gekeken of hij bij de St. Maartenskliniek geholpen kan worden?
  Hier verliest manlief over een maand z’n baan en wil (als ie niets vindt) ook als ZZP-er dan maar verder. Je snapt dat ik de schijven uit m’n knieën bid dat ie iets vast mag vinden. Helemaal toen hij dit weekend klaagde over misselijkheid en ik meteen dacht: Oh nee, stel dat…….
  Ik snap je stress he.le.maal. Sterkte voor je, lieve Klief.

 10. Oeps, herkenbaar (als is de achterliggende reden net even anders). Kan je helaas niet geruststellen, die alertheid blijft, al gaan de scherpste kantje er vanaf met de tijd. De tramadol/lyrica heb ik helaas zelf ooit ondervonden, incl. de bijwerkingen, dus ook daar herkenning. Kan dan ook alleen maar zeggen dat ik jullie heel veel wijsheid toewens en het allerbeste uiteraard en blijf vooral dicht bij jezelf, soms misschien wel tegen alle goedbedoelde adviezen in; je weet nog altijd zelf het beste wat goed voor je is.

 11. Pfff wat erg, hier 2 x hernia aan beide kanten in onderrug en versleten wervels. Rechts is redelijk goed gekomen en links dus zeer zeker niet. Altijd pijn en naalden in mijn been. Operatie is niet mogelijk. Ik weet helaas dus hoe het voelt. Maarja ik ben dan ook (gelukkig) geen kostwinner. Wens jou en vooral Vlam heel veel sterkte toe, wilde dat ik meer kon zeggen en doen….

 12. Door een combinatie van verschillende lichamelijke ongemakken heb ik vaak pijn. ‘Gelukkig’ ben ik in vaste dienst en is mijn werk in die mate flexibel dat ik bij heftige pijn mijn werk kan onderbreken. Als ik dit zo opschrijf dan voel ik zo mee met Vlam en jou. Wat is het frustrerend en gewoon rot als je je werk, wat je broodnodig hebt, niet kunt doen, als je je partner oijn ziet lijden. Ik duim voor jullie dat er een goede behandeling wordt gevonden. Want je zo nerveus en machteloos voelen vreet energie. Sterkte!

 13. Toen ik vorig jaar in januari geopereerd werd, was ik ook zelfstandige (in België is er niet echt een afkorting denk ik). De normale rustduur die voorgeschreven wordt na dat soort operaties is zes weken. Ik was na 2 weken alweer aan het werk. Want niet werken, is geen inkomen. Normaal zou je na die normale rustduur weer fit en actief en helemaal de oude moeten zijn. Drie maanden later had ik nog steeds stekende pijnen en genas alles veel trager dan zou moeten. Eigen schuld dikke bult. Maar dat inkomen he, dat legt echt druk op een mens.

  NU terug een vaste baan, met een vast contract. En als er eens een onaangename rekening in de bus komt, of een ongeplande grote uitgave zich aandient, weet ik precies wat ik te besteden heb en wat kan en niet kan.

  Maar eerlijk, ik mis de vrijheid toch wel hoor, van je eigen uren en dagen en weken plannen. Ieder voordeel zijn nadeel.

  Veel sterkte in ieder geval. 🙂

  1. Dat snap ik!

   Ja, das echt een goed voorbeeld van de druk die te hoog is. Die herstelperiode is niet voor niets op 6 wkn gezet.

   Bij Vlam is er niets zelf in te delen. Hij werkt gewoon elke dag van 7 tot 15 uur. Tuurlijk kan hij bepalen of en wanneer hij vrij wil zijn, maar a) mis je dan inkomen en b) voor jou tien anderen die wél willen. Dus helemaal zelfstandig ben je dus niet.

 14. Hi Kliefje,

  Wat een ellende. Zelf 1x hernia gehad, maar altijd trouw oefeningen gedaan, afgevallen en flink gaan sporten en nu al 10 jaar oké. Manlief krijgt vaak rugpijn terug en gaat da als een gek aan de pijnstillers en oefent daarin weer een tijdje tot het cirkeltje weer rond is. Hij heeft verder geen overgewicht en sport veel maar het zitten en autorijden zijn bij hem de boosdoeners. Maar ik krijg hem niet preventief aan het oefenen helaas.
  Ik duim dat het niet doorzet bij Vlam.

  Groetjes,

  Dorothé

   1. Ik sukkel ook al jaren met rugklachten. Ik hoopte dat dat vanzelf zou overgaan. Medicatie is geen optie, want ik heb ook maagklachten.
    Nu ben ik op consultatie geweest bij een sportarts omdat ik ook een gescheurde meniscus heb. Deze arts heeft mij naar de rugschool gestuurd. Elke week krijg ik 2 x 2 uur oefeningen om mijn spieren te versterken. Bovendien draag ik op advies van die arts nu ook steunzolen. Eindelijk begin ik verbetering te voelen.
    Die rugschool vraagt wel veel inspanning, mar er is toch resultaat en dat is wat telt.

 15. Euh, gedachten stopzetten en één keer per dag een kwartiertje piekeren. Is dat iets?
  Scheelt dat ik ‘mijn probleem’ niet dagelijks om me heen heb lopen en jij wel. Sterkte.

 16. Wat vervelend! Het is 1 van de redenen geweest voor mij om na jaren zzp’en weer een vaste baan aan te nemen. Dit soort onzekerheid is killing. Een vriend van mij, zzp’end journalist, heeft wel zo’n keidure verzekering. Toen hij in het ziekenhuis belandde moest hij weken steggelen met de verzekeraar om ziektegeld uitgekeerd te krijgen! Dat vond ik helemaal de druppel.

  1. Ja bizar niet? Ik ken meer van dat soort verhalen. Té erg. En dat uitsluiten van bepaalde lichaamsdelen ook. En pas uitkeren na 3 maanden ofzo. Wil e dat sneller, dat kan, maar dan betaal je helemaal de hoofdprijs.

 17. Neuh Kliefje, dat gaat nooit over. Sorry to break the bad news. Ik spreek uit ervaring met mijn kind met gedeeltelijke hoge dwarslaesie. Als kind hoofdpijn krijgt en pijn in de nek zie ik weer visioenen van een hoofd in tractie en neurochirurgen die titanium schroeven in nekwervels gaan aanbrengen.
  Ik heb zelf ischias gehad (schrijf je dat zo?) en kreeg toen een injectie in de zenuwbaan of zo omdat de rest niet werkte. Kol*re, dat deed echt pijn.
  Ik was er zo klaar mee dat ik het over een heel ander boeg gooide. Ik ben onder begeleiding van een fysiotherapeut gaan sporten om de spieren weer sterker te krijgen en dat hielp echt! Ze hebben zelfs mensen weer uit de rolstoel gekregen (behalve mijn kind dan, die dan weer niet). Hebben jullie ook zoiets bij jullie in de buurt?
  Ik wens jullie drie heel veel sterkte!

 18. Ik zou daar ook mega nerveus van worden. Geld is niet alles in het leven (gezondheid wel !) maar je hebt er verdorie toch veel nodig om nog maar simpele basisbehoeften te betalen. Als daar dan nog extra medische kosten bij komen is het helemaal om zeep.

 19. 8 jr. geleden een dubbele hernia, niet geopereerd….wel rugschool en daarna dagelijks oefeningen en 3 x in de week zwemmen.
  Als je hem nu maar aan het oefenen kon krijgen ? !
  Wat ook enorm geholpen heeft tegen de lage rugpijn ‘s-ochtends, is een nieuw matras……die gaan blijkbaar niet eeuwig mee 🙂

 20. Zonder een goede gezondheid stelt de rest weinig voor. Helaas kan ik niets anders doen dan jullie heel veel sterkte en beterschap toewensen. Een gebrek aan liefde kan ik in jouw woorden niet ontdekken…<3

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s