Friemelig.

Er wordt hier in Huize Klivia veel gefriemeld.

Ik friemel aan Vlam.

Hij aan mij.

En wij aan Jill.

Ik vind dat zó leuk, dat een meisje van zestien gewoon gezellig bij je komt liggen en het toelaat dat je aan haar mag zitten.

Sterker nog: ze vraagt er om. “Mam, wil je aan mijn rug?” is een vraag die ik wel een paar keer per week hoor. En dan trekt ze alle bovenkleding uit, gaat op de bank, op haar buik, met haar hoofd op mijn schoot, startklaar liggen.

Het is dat ik het na een drie kwartier zelf beu ben en stop, maar volgens mij kan ze het uren volhouden.

Afgelopen vrijdag waren we klaar met eten, we nestelden ons op de bank en er bleek (alweer!) geen ene zak op de televisie. Om nou het zoveelste potje te gaan Wordfeuden? We hadden er allebei geen zin in. Ik vroeg Jill of ik haar rug zou gaan masseren? Dat had ik weken geleden al beloofd, dat wilde ze graag, en het was er nog steeds niet van gekomen. Nou: dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Ik haalde olie en mevrouw ging gestrekt op een fleecedeken op de bank liggen.

Toen ik uitgewreven- en gesmeerd was en mijn handen schoongemaakt had vroeg Jill me of zij mijn rug moest doen? “Nee joh, zei ik nog, voel je vooral niet verplicht iets terug te doen, ik deed het graag en verwacht niet dat je mij ook masseert.” Maar ze wilde het graag zei ze.

En wie ben ik dan om nee te blijven zeggen?

Het masseren zelf was erg lekker, maar het gevoel dat ik erbij kreeg, was nog veel beter.

Ik ben zó ontzettend blij dat we het nog zo leuk hebben samen. Ze is zestien pvd! Toen ik haar leeftijd had, zag ik mijn moeder zelden tot nooit meer. En als we elkaar zagen, hadden ze alleen maar ruzie. Geen haar op mijn hoofd die eraan moest denken dat ik aan mijn moeder zou friemelen. Of zij aan mij. Ik was bij het idee alleen al op de vlucht geslagen denk ik.

En wij delen dit.

En we gaan samen naar de film.

En ze zoent me nog steeds waar andere mensen bij zijn. Zelfs mensen van haar leeftijd. Zelf op mijn mond.

We stonden vorige week heel gezellig met zijn tweetjes te hakken en snijden en te keuvelen, bezig aan een Bolognesesaus.

We lunchen regelmatig samen ergens.

We delen onze liefde voor paard(rijden). (Helaas momenteel even op een laag pitje vanwege zeikweer en droes op stal. Dus men mag niet van het terrein af.)

Zij leent mijn kleren en ik haar make-up.

Ik houd heel veel van dat meisje/die vrouw. En ik ben ontzettend blij dat we het samen zo leuk hebben.

37 thoughts on “Friemelig.

 1. Dat is toch ook heel fijn! Ik had op de leeftijd nul vertrouwen in mijn ouders en heb altijd gezegd dat wil ik voor mijn kinderen nooit. De jongste wil ook altijd gekriebeld worden op zijn rug. Zit ook nog graag dicht tegen mij aan,heerlijk hoor!

 2. Goeiemorgen Klief. Ik hoefniet meer te zeggen dat je van moet genieten want dat doe je al :))
  Maar op 16 jarige leeftijd. Ik zou zeggen t is Dubbel op. Fijne dag X

 3. Heerlijk wat een fijn gevoel. Helaas is mijn jongste niet zo van de friemelige. 2 van de 3 andere kinderen gelukkig wel! Mijn 18 jarige dochter kruipt nog steeds bij me…En laat zich heerlijk friemelen 😊😊😆😆

 4. Zó fijn! Mijn puberjongen van veertien, die sinds afgelopen augustus pas bij zijn stiefvader en mij woont, heeft ook nog vaak behoeft aan zulke momenten. Iets waarvan ik nooit meer verwacht had dat hij dat nog over zou hebben van vroeger!

 5. Maar het mooiste is, je waardeert het ook nog. Het is bijzonder dat jullie zo’n band hebben, maar dat is jarenlang investeren in elkaar.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Heerlijk is dat! Fréderique en ik hebben dat precies zo! Dus ik weet hoe het voelt. Komt ook dat ze nooit een kind met echt pubergedrag is geweest misschien? We doen ook veel dingen samen en ik hoop eigenlijk dat dat nog even blijft 🙂

 7. Wat fijn voor je Klief! Gelukkig heb ik met dochterlief een zelfde band, ze zit op kamers maar we bellen minstens 2 X daags. Toen ze nog thuis woonde keek ze haar vader het bed uit want ze moest altijd nog even bij mama liggen. Met zonen gaat dat toch anders.
  Groetjes,
  Sylvia

 8. Wat heerlijk hoe gezellig jullie het hebben 🙂 Hier wordt niet gemasseerd maar heel veel hugs met de mannen (manlief en twee volwassen zoons)

 9. Mmmm ik ken dat gevoel
  Heerlijk zo’n liefdevolle band met je dochter Ik had dat nier altijd met mijn moeder …helaas.
  Met mijn dochter en 1van mijn zoons gelukkig wel. Nog steeds kan ik je zeggen .
  Koester het .
  Ben nog steeds van de friemel maar nu niet meer door dochter,maar door een Indonesche mevrouw Heerlijk in de olie op mijn eigen bed.Mmmm ook genieten.

 10. Heerlijk toch, ik had dat vroeger echt njet, en de band met mijn moede is ook niet je van het.
  Maar met eigen dochter nu 15 gaat het ook heel anders, moet haar alleen wel delen met haar vriendje, dus wij knuffelen niet zo vaak meer;)Maar verder is onze band ook veel beter dan ik met mijn moeder had en heb.

 11. Heerlijk hè. Ook een stevige basis voor als jullie toch ooit meningsverschillen zouden gaan krijgen (over foute vriendjes enzo :P).

 12. Ik herken me zo in je log, ik heb ook altijd genoten van mijn moeder en zij heeft me zeker geleefd dat affectie tonen normaal en noodzakelijk is, jammer dat het moest stoppen toen ik 18 werd.
  Maar ik heb eruit meegenomen dat wij onze kinderen altijd geknuffeld hebben en gezegd hebben “ik zie je graag”.. Nu ze 20 zijn en nog spontaan komen knuffelen, weten we dat het belangrijk is 🙂
  Knap!

 13. Superrrrr!!! Wat fijn dat jullie zo goed met elkaar omgaan, zeker ook op die leeftijd ja. Houden zo!

  (En ja, friemelen, daar houden wij ook van 🙂

 14. Heerlijk. Jullie hebben dopapril niet nodig. Wij hadden vroeger ook totaal geen intimiteit. Gelukkig ‘schamen’ onze kids zich helemaal niet voor ons en elkaar. Een hele vooruitgang. En samen de sauna in hier in huis gebeurt ook. Elke dag ontvang ik nog kussen bij het weggaan en slapen gaan.
  Of ik een juiste masseur ben? Nooit uitgeprobeerd. haha.

 15. Wat ontzettend leuk zeg! Ik hoop dat mijn dochter als ik die ooit krijgt ook zo zou zijn. Ikzelf was niet een heel moeilijke puber, maar zo close als Jill is was ik ook niet met mijn ouders. Koesteren zou ik zeggen 😊

 16. Wat heerlijk is dit toch, dat gelukzalige gevoel! Maak het zelf ook mee met mijn 17 jarige dochter. Het is zo enorm fijn temeer omdat je ook vaak andere verhalen hoort.

 17. Tussen twee haakjes, spreek je “Jill” op z’n Engels uit, en heb je haar vernoemd naar een filmpersonage uit een beroemde film?

 18. Ik was vandaag heel blij met de knuffel die ik kreeg van mijn oudste dochter. Door een Autisme Spectrum Stoornis zijn knuffels door haar zeldzaam en eigenlijk toch nog altijd afstandelijk. Friemelen is al helemaal not done in haar situatie. De jongste is daar heel anders is. Al zijn we niet zo fervente friemelaars als jullie.

 19. Heerliik om te horen. En zo waardevol. Die kontakten pakt niemand jullie meer af.
  Juist omdat wij in ons gezin te maken hebben met een stoornis in het autistisch spectrum weet ik hoe blij je kunt worden van hele kleine beetjes lichamelijk kontakt. Als praten alleen maar lukt als je elkaar niet in de ogen kijkt.
  Ik ben gewoon blij voor jullie!

 20. wat heerlijk. Ik heb zelf nog geen puber. Maar had zelf op die leeftijd ook goed band met mijn ouders, ik heb niets met friemelen, toen niet en nu niet. Maar samen filmpje, wekelijks de stad in en meer van dies zij. Giebelen over school. Hopelijk blijft Zoon dat ook doen. Hij houdt wel van friemelen, gelukkig houdt zijn vader er ook van en moeten ze geregeld na het eten even samen op de bank om onder het genot van iets stoers op tv samen elkaar op de rug te kriebelen.

 21. Wat heerlijk om te lezen Klief! Hier ook een friemelaar en gelukkig een jonge dochter die liefst hele dagen op mama’s schoot vertoeft en lekker komt knuffelen… dus wat gekroel door haar haren heen etc… Herken wel eea van wat je zegt… ik ging met 17 jaar het huis al uit en had geen friemelband met mam vroeger… ben erg benieuwd hoe dat verder gaat als dochterlief ouder wordt…

Reacties zijn gesloten.