Live-uitstrijkje.

Eilish vroeg me naar aanleiding van mijn blogje over het feit dat ik verse ideeën nodig had het volgende: een online uitstrijkje laten maken, dat zal niet lukken zeker ? Het is dat die IRL zo vervelend zijn 🙂

Zo. Das een lastige. Ik zal proberen hieronder te schrijven hoe het meestal in zijn werk gaat.

Goedemorgen! Ik ben Klivia, kom verder. We gaan naar mijn kamer. Loop maar alvast door, dan doe ik alles even op slot en dicht. Geen zorgen hoor, er kan niemand meer in. Of uit. (Met knipoog.)

Zo. Ga lekker zitten want ik heb eerst nog even een paar vraagjes voor je.

Hoe is je menstruatiepatroon? Wanneer was je voor het laatst ongesteld? Heb je klachten, vaginatechnisch gesproken? (Dat bouw ik expres zo in want als ik vraag of iemand klachten heeft, krijg ik meestal een énorme waslijst aan pijntjes en mankementen. Variërend van oorpijn tot aan hoesten tot aan een relatie die niet lekker loopt. U zult verbaasd zijn wat mensen er soms -totaal niet relevant- uit weten te spuwen.

Ken je deze? Nee? Nou, dat is een speculum. Ook wel eendenbek genoemd. Deze breng ik straks vaginaal bij je naar binnen. Dan zet ik ‘m open -kijk zo- en ga ik op zoek naar de baarmoedermond. En dan breng ik zo, door het speculum, het borsteltje naar binnen waarmee ik de celletjes verzamel. Dat eerste doet geen pijn, is echt een kwestie van goed ontspannen. Dat tweede kan iets vervelend zijn. De baarmoedermond is een heel gevoelig stukje van je lichaam en dan ga ik daar lekker met zo’n hard plastic borsteltje in zitten roeren. Het voelt een beetje -vind ik- als menstruatiepijn. Zo’n drukkend, pijnlijk gevoel. Maar het duurt écht maar een paar seconden. Beloofd.

Nog vragen? Nee? Mooi. Neem maar plaats op de bank, broek en slipje mogen uit, de rest kun je aanhouden. (Om compleet nakende vrouwen in mijn spreekkamer te vermijden. Of compleet aangeklede vrouwen op mijn bank te krijgen. Lastig uitstrijken, mét broek aan.)

Ben je nerveus? Valt mee? Fijn. Het valt ook echt reuze mee hoor. Persoonlijk laat ik liever een uitstrijkje maken, dan dat ik naar de tandarts ga.

Trek je benen naar op, iets wijd doen. Ja, goed zo. Ik leg mijn borsteltje tussen je voeten en dan ga ik eerst even die eendenbek wat opwarmen onder de kraan. Want als ik dat niet doe, kan ik je meteen van het plafond afschrapen.

Oké. Ik doe nu de spotlights aan. Ja leuk hè?

Mag ik gaan beginnen? Vind je dat goed? Als ik iets doe dat je niet prettig vindt, of als ik je zelfs pijn doe, dat zég je dat hè? Beloofd? Niet meteen zo heel venijnig je knie tegen mijn kaak planten of gaan slaan oké?

Dan ga ik nu beginnen.

Ik breng eerst die eendenbek in. Probeer te ontspannen. Denk aan leuke dingen. Grazige groene weides. En George Clooney. (Aangepast aan de leeftijd, elk willekeurig ander lekker ding doet het trucje. Vrouwen moeten altijd lachen als ik dat zeg. En dan schuif ik dat ding als een speer naar binnen.) Zo. Hij zit al. Gaat hartstikke goed joh.

Dan ga ik nu even zoeken en “roeren”. De baarmoeder is bij de meeste vrouwen gekanteld dus ligt de ingang ook niet recht voor hoe ik ‘m nu erin gestoken heb.

Ik kijk ook meteen even goed naar de wanden of ik geen poliepjes zie.

Ah! Daar is ie al! Mooi. Ziet er goed uit hoor. Zoals het hoort.

Dan ga ik nu met dat borsteltje naar binnen, oké?

Gevoelig hè? Maar we zijn echt bijna klaar.

Dan ga ik nu weer naar buiten.

Klaar! Blijf je nog heel even liggen tot ik het borsteltje veilig heb opgeborgen? Want als ik ‘m laat vallen, dan mag je nog een keer…

En? Viel het mee of tegen?

Naamloosx

42 thoughts on “Live-uitstrijkje.

 1. In al mijn jaren van uitstrijkjes is er nog NOOIT naar mijn menstruatiepatroon, eventuele vaginale klachten of mijn laatste datum van ongesteld-zijn gevraagd. En ik heb er ondertussen best wel wat gehad.
  *schudt ongelovig haar hoofd*

  Leest als een ontspannen uitstrijkje zo. Heb je ook een versie voor de ervaren vrouw?

  1. Tuurlijk. Ik pas ‘m ter plekke aan. Even het type inschatten en gaan. En die vragen zijn eigenlijk alleen van toepassing op het bevolkingsonderzoek hoor.

 2. Ik mag dit jaar weer. Het is dat ik weet waarvoor( ooit een pap2) maar mijn hobby is het niet, temeer omdat de assistente 10 jaar geleden de eendebek op standje maximaal liet schieten maar toen toch eerst het borsteltje opborg.
  Was GEEN fijn gevoel.

 3. Ik heb er eigenlijk nooit een hekel aan… ga altijd met een glimlach naar binnen…. (ja, ik wist al dat ik vrij uniek was daarin… ik ga nog net niet huppelend naar binnen zeg maar….) Ik heb eens 3 keer moeten terugkomen voor een uitstrijkje omdat er te weinig cellen op het borsteltje zaten….. zelfs dat vond ik niet erg….. Al is mijn geduld wel eens enorm op de proef gesteld toen mijn eerste Mirena werd geplaatst… maar dat is een verhaal op zich…. LOL

  XX

 4. Ik denk dat er een werk-kloon van jou bij onze huisarts werkt. Zij doet het op nagenoeg dezelfde ontspannen manier. Ik wens alle dames die voor een uitstrijkje of inwendig onderzoek moeten gaan zo’n aardige en bekwame assistent cq praktijkondersteuner toe!

 5. Ik heb er ook geen problemen mee, laatst vroeg men of de stagaire het mocht uitvoeren en dat is allemaal prima, liever een uitstrijkje dan de tandarts geldt voor mij ook….ik moet wel zeggen dat ik je verhaaltje heel ludiek vind,……mijn gyneacoloog maakt er zoveel spel niet rond,……..:-)

 6. ‘En wat heb jij vandaag gedaan?’
  ‘Oh, niks bijzonders, ik heb mezelf op de foto gezet met een eendenbek.’
  *proest*

 7. Nog nooit eentje gehad, maar moet er eigenlijk wel aan (geloof ik, want 30+, toch?). In China ga ik het écht niet doen (alhoewel, misschien bij een internationaal ziekenhuis), want Chinese artsen zijn echt niet zo rustig en ontspannen. Dat gaat hup erin en eruit.

 8. Wauw. Ik mocht willen dat mijn uitstrijkjes op deze manier gingen. Zou een stuk relaxter zijn. Het lijkt wel een droom…

 9. Ha leuk beschreven! Ik moet ook weer eens voor een uitstrijkje, ben benieuwd hoe dat hier in Colombia gaat. De laatste keer dat ik bij een arts kwam ging die eerst uitgebreid een muziekje opzetten met zijn mobiel voordat ie me begon te ondervragen haha.

 10. Ik had er zo geen zin in was door jaar voor het eerst de pineut. Maar de assistente was duidelijk en voorzichtig en dat gekke ding had ik ook geen last. Ik had me echt niet zo druk hoeven maken.

 11. O en lieffie als ik ooit de spreekkamer inloop en jou zie dan krijg je mn liefste glimlach en ren ik daarna weg

 12. Wat een humor Klief, haha ik had inderdaad gaan lachen bij het droog noemen van George, ook al weet ik helaas door vele onderzoeken bij de gyn dat je het echt amper voelt als je ontspant en dat de rest wat vervelend voelt… al is mijn ervaring met wat minder humor, zeer herkenbaar… mag ik je boeken voor de volgende ronde?

 13. Hahaha die foto’s!

  Waren ze maar zo aardig en ontspannen bij de mammografie, wat een heksen! (doorgaans)
  Wij lijden wat af he…

 14. Jouw verhaal leest heel ontspannen, maar ik weet dat ik straks toch niet zo ontspannen op die behandeltafel lig. En laat ik nu net vandaag weer een afspraak gemaakt hebben….

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s