Kameleon.

Pas geleden sprak ik een vriendin die op haar beurt weer een kennis heeft die een soort kameleon is. Ze past zich aan alles en iedereen. Zo’n type dat zelf geen smaak en inbreng heeft en kopieert. Zij een nieuwe hobby, de kennis ook. Kleding na-apen. Ineens ook gaan bloggen.

Ik word daar altijd enorm iebelig van, van zulke types.

Vroeger had ik een buurvrouw die álles dat ik kocht of aantrok of deed, kopieerde.

Liep ze ineens op dezelfde schoenen als ik. In het begin dacht ik nog dat het toeval was. Zierikzee, waar ik toen woonde, is niet groot. Het aantal winkels is beperkt dus de reële kans bestaat dat je mensen tegenkomt die hetzelfde dragen als jij, toch?

Maar toen begon het serieuze vormen aan te nemen…

Ik kocht drie nieuwe kastjes bij IKEA, zette die tegen elkaar aan en creëerde daar een soort van dressoir van. Een week of wat later nodigde zij me uit op de koffie en wat zag mijn oog? Juist. Diezelfde kastjes, op dezelfde plek.

“Vind je niet erg hè?” vroeg ze.

Erg is een groot woord zei ik. Opmerkelijk en raar, dat wel moet ik eerlijk zeggen. Van alle triljoen dingen die ze daar verkopen, heb je exact hetzelfde gekocht?

“Ik vond ze zo mooi. En handig qua ruimte. Geeft toch niet, dat we hetzelfde hebben. Toch?”

Edoch, was wat ik dacht maar hield verder maar mijn mond.

Ik begon aan een opleiding doktersassistente. Ik werkte toen in de horeca maar dat in combinatie met een baby is nogal onhandig en ik viel op een gegeven moment echt bijna om van het slaaptekort, dus ik wilde me na laten scholen.

Enkele weken nadat ik gestart was, had de buuf via de LOI informatie aangevraagd. Ze wilde zich ook om laten scholen. Drie keer raden tot wat? Leek haar zó leuk!

Vanaf dat moment nam ik serieus afstand van haar en haar fratsen. Alleen het hoognodige werd er nog gecommuniceerd. En ik nodigde haar nooit meer uit voor koffie. Haar pogingen weerde ik af wegens te druk, niet lekker, ongesteld.

In de loop der jaren heb ik er aardig wat meegemaakt. Van die copycats.

Tuurlijk kom je soms op ideeën door de mensen om je heen. Dat mag best. Ik heb ook wel eens bij iemand in mijn omgeving iets gezien dat ik erg leuk vond en later zelf ook kocht. Dezelfde lippenstift als mijn nicht bijvoorbeeld. Maar ik ben dan wel zo iemand, die ‘m niet opdoet als ik met haar afspreek. Ik heb dezelfde trui van Reinders als mijn wandelvriendin. Nooit zal ik hem dragen als we op pad gaan.

Maar je hébt van die figuren.

Brrrrr.

43 thoughts on “Kameleon.

 1. Vreselijk lijkt me dat , maar kijk is om je heen zie je niet heel veel kopieergedrag bij mensen , qua meubels , inrichting en kleding.
  Ik heb dezelfde theedoeken als zoon en schoondochter , daar valt nog mee te leven.

 2. Ik heb klaarblijkelijk zo’n uitgesproken eigen stijl dat niemand dit aandurft 🙂
  Ik zou het waarschijnlijk uiteindelijk irritant gaan vinden.

 3. Soms kun je het idd als een compliment zien..Maar bij ernstige vormen wordt je er niet blij van.
  Er zit een verschil tussen zelf niet zo goed kunnen kiezen.. beslissen. .Of totaal kopiëren.

 4. O ja, zo irritant! Mijn oma (de moeder van mijn vader) deed dat met mijn mama. Ze kocht steevast dezelfde jas, dezelfde schoenen, … om dan te verkondigen dat zij er eigenlijk veel beter mee stond dan mijn mama. Echt grof! Zelf heb ik het wel al meegemaakt met vriendinnen, maar gelukkig niet zo extreem.

 5. Er in nu een website voor copycats Pinterest maar omdat die mensen geen deel uitmaken van je leven mag het. Ik zie het als inspiratie zo ‘een beetje van mezelf en een beetje van Maggi’ maar het moet geen klonen worden.

  Groetjes,

  Dorothé

 6. Ik heb er zelf nooit last van gehad zulke mensen in de omgeving. Maar let er zelf wel op inderdaad. Als ik iets leuks zie en weet dat buuf/vriendin/familie dit al heeft zal ik meestal laten liggen en verder zoeken. Brrr

 7. Daar heb ik de grootste hekel aan zuster , zo’n figuren . Ik heb dit genoeg op FB gezien , sommigen zouden de onnozelste dingen doen om in de gunst van iemand te vallen , naar jou bloemen zwaaien en achter je rug in de grond boren . Nope , aan zulke gasten ben ik niet , heb ze allemaal verwijderd. Ik heb geen nood aan kontlikkers en uw kennende 🙂

 8. Wij kopen af en toe een meubel dat heel veel aandacht behoeft.. Ik ben rustig drie maanden zoet met schuren, houtvuller, verf..
  Mijn buurvrouw heeft laatst een kastje gekocht, en een schuurmchine, en houtvuller en verf en kwsten. Ik heb gezwegen over een plamuurmes, schuurblokje en roerstokje en roller.

  Ik draag al vijf jaar veel spul van art, pasvorm, materiaal en stijl bevallen mij, inmiddels lopen er drie kennissen in dezelfde jurk. Wegens het staat jou zo leuk.

  Mijn zusje heeft dezelfde schoenen, ach we hebben dezelfde voeten en dezelfde stijl. Ik kwam koffiedrinken en droeg de mijne, zij trok een doos tevoorschijn die net binnen was..

  Mijn moeder en zusje hebben dezelfde dweilset, dezelfde schoonmaakmiddelen en dezelfde belachelijke hoeveelheid doekjes. Ik heb zelfs een pianodoekje, zacht, geen microvezel, schoonmaakmiddelloos. We hebben een hekel aan onnodig werk. En vinden allemaal dezelfde schoonmaakmiddelluchtjes stinken. Eerste wat wij op vakantie doen.. Bed afhalen en wasmachine aan. Tweede is de wc en badkamer schoon, derde de keuken. Natte doek door de kast, stofzuiger en dweil erdoor.. Binnenkort samen een weekje weg, ik verheug me nu al op geen kruimels op het aanrecht.

  Dezelfde lippenstift kopen en dragen vind ik geen enkel probleem, mits het de goede tint voor je is. En dezelfde trui.. Ach. Als je maar niet tot op je onderbroek een kopie bent.

  Ik ben trouwens zo’n persoon die vijf dezelfde broeken koopt, in dezelfde kleur. Wegens, deze past en zit lekker.

 9. Als echte Frankie ben ik wars van kopieergedrag, ik vind ook vaak wat die ander draagt, maakt of doet bij die ander passen. Vaak is dat ook het geval bij deze mensen, dat ze dan dingen gaan doen die niet bij hen passen. En ik denk dat je daar uiteindelijk toch mee door de mand valt.

 10. Ik ken het…… Breek me de bek niet open (Grrrrrrrrrrr) Het maakt me op slag weer woest. Ik probeer mezelf voor te houden, dat ik blijkbaar hele leuke dingen maak/verzin/koop enz…. en dat ik dus een trendzetter ben…. maar ik voel me weer boos en verdrietig worden na een aantal voorvallen van de laatste tijd….. mijn moeder die dan net dezelfde kleur muur in haar woonkamer maakt, als mijn muur is…. en hetzelfde servies koopt en dezelfde besteksoort…. en precies dat leuke tuniekje dat ik heb gekocht…. en sinds mijn lievelingskleur al 9 jaar paars/lila is… zij ineens ook……

  Ik ga even in de Zenstand….. ik voel me alweer hels en piswoest… (komt goed…. i am used to it)

  XX

 11. Ik word daar ook gek van…. heb ook zo’n vriendinnen gehad. het voordeel toen was dat ik een maatje meer had en niet in dezelfde winkels shopte als zij, dus exact hetzelfde kon ze niet kopen. Oefie. Het bereikte een dieptepunt toen zij mijn vriendje wou. Daarna heb ik haar niet veel meer gezien.

  Met ouder worden hoop ik dat dat wat vermindert… maar dat is blijkbaar niet altijd het geval 😥

 12. Zo verschrikkelijk vermoeiend die mensen! Van hetzelfde laken een pak vind ik mensen die geen mening hebben, over helemaal niets, maar met alle winden (en scheten) meewaaien, pfffffffff!!!!

 13. Sommige mensen hebben nou eenmaal zo weinig fantasie dat ze alleen maar ideeën van andere kunnen jatten. Qua inrichting maakt het me niet uit, maar ik baal echt als iemand in mijn omgeving precies dezelfde jas of schoenen koopt. Ik kocht jaren geleden een nogal opvallende oranje jas met bloemen (was toen in de mode) waarop een vriendin zei dat ze hem prachtig vond en een dag later met dezelfde opvallende jas liep. Echt niet leuk…

 14. Dat klinkt wel een beetje creepy ja. Laten inspireren is prima, en sommige mensen hebben nu eenmaal een goede smaak en leuke ideeën (vond ze van jou kennelijk ook 🙂 ). Zo kocht ik ooit óók lange laarzen toen ik dat nog niet zo gewend was maar die van vriendin zo leuk vond staan.

  Maar eh… dat gevoel dat je iemand nadoet.. Ik heb gezien dat de juf van jongste dezelfde jurk met nogal opvallende print en kleur heeft als ik, en ik heb ‘m heel vorig jaar niet naar school aangedurfd. Stom he. Vandaag wel, maar vond het toch wat vreemd voelen. En dan had ik hem nog wel gekocht vóór ik had gezien dat zij hem ook had… Gelukkig had ze m vandaag niet aan.

  1. dat vind ik ook niet leuk hoor! Ik had wel eens een vest gekocht, helemaal happy mee, tot ik een onwijs truttige moeder op school van Jill er ook mee zag lopen. Heb ‘m niet meer aangehad daarna…

 15. OO zo herkenbaar en rete irritant. Ja ik weet heust wel dat het niet alleen voor mij in de winkel hangt. Alleen dat serieuze copy-cat gedrag is zo hinderlijk.

  Ik heb een vriendin die net zo is. En het erge is dat ze het niet alleen deed met kleding maar ook met uitspraken. Op een gegeven moment als ik wat kocht zei ik dat ik het ergens anders vandaan had omdat ik wist dat ze het anders de volgende dag ook ging halen.Ze kwam dan ook vaak terug met de mededeling: ik kon het niet vinden. Ik zei dan: oja ik had de laatste.( mean me gna gna)
  Ik moest dan ook degene die erbij was instrueren om niet daadwerkelijk te vertellen waar het vandaan kwam zodat ze ook echt geen idee had. Jaja deze dame ging ver maar ik ook. En daarna als ik weer wat nieuws had dat zij ook leuk vind kreeg ik het verwijt dat ik nooit wat leuks voor haar meenam. Want als ik er een kocht kon ik er toch ook twee meenemen? Welja, ik zal het je even op een presenteerblaadje aangeven.

  Het dieptepunt bereikte ze bij mij toen ze het koosnaampje dat ik voor mijn vriendje had ook ging gebruiken voor die van haar. Het begon zelfs anderen op te vallen. Wel hebben nu minder contact en dat is beter voor onze vriendschap want kopieeren kan ze bijna niet meer. Al was het de laatste keer toen ik bij haar was wel zo dat ze mij haar nieuwe tattoo showde. Wat denk je? Dat was de tattoo waarvan ik haar verteld had en laten zien dat ik die wilde laten zetten. Die hoef ik nu dus niet meer.

  Ik verdenk haar ervan dat jouw buuf haar moeder is 😉

 16. Je laten inspireren, prima, maar alles hetzelfde? Daar word je toch ongelukkig van, als je niet de dingen doet of koopt die je écht wilt doen / leuk vindt?
  Mijn ouders hadden zulke vrienden / buren. Mijn ouders verbouwden de garage tot slaap- en badkamer, paar weken later zij ook. Ze deden meer van dat soort dingen. Toen mijn moeder anderhalf jaar geleden de caravan wegdeed omdat ze niet alleen wilde gaan kamperen deed de buurvrouw dat opeens ook. Terwijl ze een week eerder nog had gezegd in de zomer van plan was alleen te gaan kamperen…. Zó bizar.

 17. Oh haha jeetje zeg! Ik zou er behoorlijk kriebelig van worden, beetje eng ook gewoon. Inspiratie opdoen of ideeën uitwisselen is oké, maar letterlijk alles hetzelfde doen… Nooit zoiets meegemaakt volgens mij, niet dat ik me kan herinneren in ieder geval.

 18. Misschien voel ik me nou beledigt dat iemand dat nog nooit bij mij heeft gedaan. ..maar zonder dollen das triest en sneu

 19. Jah mn moeder heeft ook zo een periode v kopieergedrag gehad…ni tof. Het maakte me boos, triest en onzeker. Intussenis er een koppel vrienden die het ook doen met ons…maarja, dat zie ik maar ff als compliment…kan soms wel ook echt eng zijn he?

 20. Ik vond schoenen voor dansles (ja oei hoorde bij je opvoeding … zucht), maar wel in mijn new wave stijl van toen. 2 dagen later stonden ze ook bij een vriendin in de kast. Typje blazers in pastelletjes hè. Als puber vond ik dat zo niet leuk, zo veel keusven dan dezelfde kiezen. Paar jaar later vond ik supergave gympen lekker fel roze/paars, maar ik heb maatje 36 (eigenlijk vaak nog te groot) en heb me rot gelachen om andere vriendin, tiepje éénmetertachtig en schoenmaar 42 of groter. Ze moest en ze zou ze ook hebben. Echt zo geen gezicht, model stond echt zo (p)lomp maar ja al gekocht en op gelopen. Ze maakte alles goed met: maar bij jou stonden ze zo leuk. Kreeg alleen maar commentaar van klasgenoten. Heeft mij nooit meer gekopieerd 😉

 21. Vroeger ook zo’n kennis gehad die een keer hetzelfde kastje kocht als ik had en mij het trots liet zien… “Handig hè” zei ze. Ik dacht wie is hier nou gek?

 22. Lang haar, oorbellen, altijd in het zwart.. geloof me, mij wil niemand na doen. hahahahahaha. Misschien mijn opmerkingen, die worden nog weleens gekopieerd…. maar als de tekst niet van jezelf is.. is de kracht eraf.

  Love As Always
  di Mario

 23. Oh, da’s zwaar irritant ja.
  Ik heb een zus die echt in álles hetzelfde is als ik. Na de conceptie heeft ze vast gedacht: oh, die wordt leuk, dat wil ik ook! En verdraait, alles hetzelfde. Neus, oren, handen, voeten, stem, humor en zelfs de genen. Da’s pas erg Klief, want ze is een blijvertje. 😂😂😂 (geintje hoor, ik ben dol op haar.)

 24. Toen wij mama’s kleerkast opruimden, vonden wij exemplaren van kleren, die wij ook hebben,…..dat was heel bizar,….want we hebben dat nooit geweten dat mama achter onze rug dezelfde kleren kocht al wij,….heb dat bij vriendinnen nooit meegemaakt eigenlijk noch bij buurvrouwen :-),….mss is mijn smaak zo lelijk dat niemand hem wil 🙂 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s