Dinosauriër

Zondagavond vroeg Jill of ze een nieuwe fles cassis mocht openmaken. Ze had haar zin nog niet af of ze voegde er zelf aan toe: oh nee. Sorry. Einde weekend natuurlijk.  En ze liep naar de keuken voor water met siroop.

Frisdranken worden hier alleen in het weekend (en met vakanties) gedronken. Doordeweeks is er dus die siroop, er is water, thee, koffie en melk.

Snoep haalde ik vroeger al zelden in huis. Omdat ik het simpelweg vergat, ik ben zelf geen zoetekauw, maar ook omdat ik geen fan ben van teveel suiker, gezonsheidstechnisch. Tegenwoordig haal ik het helemaal nooit meer. Op verzoek van Jill die zelf met haar zestien jaar ook wel inziet dat het rommel is. En funest voor haar prachtige lichaam. (Ik denk dat dat laatste nóg belangrijker is voor haar.)

Chips worden hier ook alleen in het weekend gegeten.

Als iemand een tussendoortje wil, is er altijd fruit, er zijn altijd wel snacktomaatjes en in de trommel zitten biscuitjes. Maar zelfs die geef ik regelmatig uiteindelijk maar aan de vogels, omdat ze oud geworden zijn. Niemand die ze eet.

Wij kregen vroeger, in het Krijt, toen ik jong was, chips in een klein bakje. Iedereen had zijn eigen bakje. En uitsluitend en alleen op zon- en feestdagen. Frisdrank dronken we zelden. Eigenlijk alleen als we iets te vieren hadden of als we uit eten gingen. We kregen dan 7-Up, of later (toen ik ouder was) een flesje Shandy. Voor de rest was er altijd melk en siroop.

Met mijn eigen dochter doe ik dat dus op ongeveer dezelfde manier. Niet omdat ik haar precies zo opvoed als dat ik dat zelf ben, want niet alles zoals het vroeger ging, was beter.

We hebben ten eerste de gezondheidsreden. Ik vind het onnodig dat Jill ondanks dat ze een prima gewicht heeft, veel vetten, suikers en zout binnenkrijgt. Bovendien zijn frisdranken door de combinatie van zoet en zuur, funest voor haar gebit.

Ten tweede heb ik geen zin me de pestpokken te sjouwen met flessen drank. We wonen op de derde etage en ik sleep me al wezenloos aan boodschappen, al die vijf trappen op. Water komt vanzelf naar boven en een fles siroop van een liter levert ongeveer zeven liter drank op. Reken maar uit.

Ten derde ben ik iemand die redelijk zuinig met geld is. Ik weet niet precies wat een fles cola kost, maar het is ongetwijfeld meer dan een pakje thee.

En ten vierde vind ik dat frisdrank en chips iets feestelijks moeten hebben. Het moet speciaal blijven. Als ik elke dag een mooie fles wijn opentrek, heeft uiteindelijk ook dat geen charme meer. Ik merk dat al tegen het einde van een vakantie, dan ben ik volledig verzadigd. Dan smaakt dat eerste glas wijn dat ik dan wél elke dag neem, niet meer zo lekker als mijn eerste glas op vrijdagen na een week drankloos te zijn geweest.

Het leven zoals dat nu is, is in mijn ogen al vol met overbodige luxe. Het is de kunst de kleine dingen te blijven waarderen.

Eens? Of ben ik nou hopeloos ouderwetsch?

34 thoughts on “Dinosauriër

 1. Helemaal mee eens hoor. De mannen hier drinken sowieso al veel water. En Fré en ik meestal thee. In het weekend wel eens frisdrank, wijn of roseetje. Chips haal ik ook alleen in het weekend.

 2. Waanzinnig ouderwets.
  Zei degene die nooit frisdrank in huis heeft, alleen sap en siroop en cacao en melk en koffie en thee en water.
  Uitzondering is hier ijsthee. Die verslaving heb ik opgedaan toen je het alleen nog maar in Italië kon drinken. Uiteraard drinken de kinderen het ook.
  Sterke drank en snoep in overvloed in huis – het wordt (juist daarom?) met mate geconsumeerd.

  Ach weet je, ik ben eigenlijk niet zo van de ge- en verboden met eten en drinken. Misschien dat ik daarom ook zo’n jeuk van die discussies krijg. Als ik noten wil eten, eet ik noten. Maar soms wil ik chocolade. Dus.

 3. Wij halen weinig tot geen snacks of snoepgoed in huis. Dat is vooral voor onze gezondheid en omdat we het niet kunnen weerstaan als het wel in de kast zit. Dan moet het gewoon op. Wanneer er vrienden komen of er is een speciale gelegenheid, genieten we des te meer van de lekkernijen.

 4. Compleet mee eens, ik dacht al dat ik de enige was met de regel alleen frisdrank en chips in het weekend. We hadden wel altijd een fles aangemaakte siroop, ranja dus, koud in de koelkast staan. Vriendjes die kwamen spelen zeiden dat ze nergens zo’n lekkere limonade hadden als bij ons.

 5. Eens. Bij ons thuis (ben 45) was er gek genoeg wel altijd frisdrank. Eerst 3es en later van die mierzoete nep cola en sinas, die ook nog eens knal oranje was. Zal wel erg gezond geweest zijn. Best gek want mijn ouders vonden gezond eten heel belangrijk. Ze hadden een eigen moestuin en daar aten we het jaar rond van. Aardbeien, bessen en tomaten tot ze je neus uit kwamen. Alle groente direct na het oogsten ingevroren, Overal paprika en ui doorheen (niet door de aardbeien 😉 Die paprika’s stonden altijd op het boodschappenbriefje. Vlees van een goede slager. Altijd een koekje bij de thee en koffie en wat chips voor af en toe. Snoep wat minder omdat we snel gaatjes hadden in onze tanden. En dan toch die vreselijke frisdrank, blijf het vreemd vinden.
  Met onze eigen kinderen heb ik ongeveer dezelfde regels. Dochter drinkt liever siroop (is pas 11) en zoon (bijna 17) die koopt regelmatig iets voor zichzelf. Hij is slank maar verder niet zo met zijn lijf bezig. Ik ben al heel blij dat hij totaal geen interesse in drank, drugs en roken heeft. Best bijzonder want een paar van zijn vrienden blowen en drinken. Hij mag het ook niet van hun. Scheelt ook dat hij niet uitgaat alleen af en toe overdag op stap gaat met een vriend of vriendinnetje.

 6. Helemaal mee eens. Hier drinken alle kinderen, ook de bijna volwassenen nog steeds water met siroop want ik heb geen frisdrank in huis. Dit is begonnen uit zuinigheid (alleen met 4 kinderen- dan weet je genoeg) maar nu het wel weer zou kunnen hoeft niemand het meer. En chips of koek af en toe als we heel erg zin hebben in een koekje bij de thee of zo iets. Dus ik ben net zo ouderwets!

 7. In principe eensch, hier thuis doen we het ongeveer hetzelfde, al blijf ik de doorgaans vaak gehoorde regel “alleen in het weekend” wat dubbel vinden. Gisterenavond waren mijn moeder en broertje uit eten en besloten pap en ik tijdens een – ouderwets ;P – potje Rummikub spontaan een fles Advocaat open te trekken. Dat moet, als je verder op je voeding let, wat mij betreft gewoon kunnen.

 8. Ik haal op vrijdag chips in huis en op is op. Frisdrank heb ik niet veel maar het is er wel. Ik vind het zelf ’s avonds ook wel lekker om een glas sinas te drinken.

 9. Vroeger, ja vroeger maakte mijn moeder op vrijdag avond een schoteltje met wat lekkers erop. Zoet en of hartig en nooit frisdrank door de week. Chips hier in principe ook alleen in weekend. Cola af en toe door de week. Koekjes worden hier ook niet zoveel gegeten, mede omdat als er een pak open gaat hij ook op kan gaan. Dus ja mee eens!

 10. Eens! Onze jongens zijn nu 7 en 9 en zijn helemaal gewend aan het feit dat er alleen op zaterdag en als het feest is van fanta en chips genoten wordt. Verder blijft het bij water, appelsap of siroop. Alleen dat snoepen… De jongste kan er wat van! Hij vraagt zelfs vaak of hij in plaats van zijn wekelijks bakje chips 1 snoepje mag. Dus hij is echt een zoetekauw. Ik hoef alleen nooit snoep te kopen, oma’s zorgen voor voldoende toevoer en op = op!

 11. Vrijdag is hier oppasdag Dan krijgen de kleintjes een *bekkie frisdrank(*klein glaasje) en een bakje chips. Vroeger toen iedereen nog thuis woonde was het altijd diksap of water en alleen weekend frisdrank en chips 1 Zak chips met 5 pers daar blijft niks van over na het weekend. En de regel was op is op. Ik neem zelf door de weeks geen of nauwelijks wijn Man wel iedere dag Dat is een puntje😈Ik blijf trouw aan de dopper.

  1. Hier idem dito. Vlam neemt makkelijk wijn. Ik nooit doordeweeks, alleen op vrij- en zaterdag. Bijkomend nadeel van alcohol is dat ik er K op slaap, dus ik kijk wel link uit het elke dag te nemen…

 12. Zoon krijgt ook alleen in het weekend/feestje/vakantie fris en chips. Ik zelf ben wel wat makkelijker en drink eigenlijk alle avonden wel een glaasje fris. Na de hele dag thee en water een welkome afwisseling. Chips doordeweeks wil ook zoafentoe wel voor bezwijken bij een film ofzo.. Maar meestal ook alleen in het weekend

 13. Op verzoek van mijn schoondochter geef ik mijn kleinkinderen van 5 en 2 jaar alleen water te drinken of melk. Ik pas twee dagen op ze.
  Dit omdat ook in aanmaaklimonade heul veel suiker zit. De jongste kent geen limonade en drinkt alleen maar water en melk bij de boterham.
  Die van 5 jaar trakteer ik ’s middagsop crystal clear, niet te zuipen. Zonder suiker, maar hij vindt het lekker. Naar school krijgt hij, naast zijn brood, een beker melk mee. en een beker water.
  Ze wil dat,omdat hij twee gaatjes had in zijn melkgebit. En sinds dit regime niets meer.
  Na schooltijd een bakje met chips en nu het zo warm is een ijsje. En dat is het.
  In het begin vond ik het nog wel moeilijk om ze niet te verwennen, nu niet meer.

 14. Hier gaat het ook zo. En dan ipv van chips nog liever zelf gepopte corn, olijven, een worstje of een stuk verse focaccia met olijfolie. We hebben een grote snoeptrommel maar die vergeet ik altijd. Als de kinderen er dan eens om vragen, mogen ze ook wat. De oudste wil vaak liever hartig: kaaskoekje, rozemarijncracker. Fruit is er altijd in overvloed en ligt gewassen in de schaal, om zo te kunnen pakken. Ook met water kun je leuke dingen doen! Stuk komkommer erin, blaadjes munt, citroentje (niet te vaak ivm glazuur), framboosjes. Heerlijk allemaal! Denk alleen dat wij niet zo representatief zijn voor hoe de rest van nederland hier over denkt…

 15. Wij hadden, en hebben, altijd frisdrank (light-versie) en snoep en koeken in huis. Cola Light dronk ik wel dagelijks, maar zelfs toen ik op m’n dikst was kon ik perfect weerstaan aan die koekjes en snoepjes.

  Ik vind het wel een goede regel, want water, ik heb dat echt moeten leren drinken en dat kostte me toch wel wat moeite.
  Siroop vind ik echt ongelooflijk slecht. Iedereen die ik ken vindt dat lekker, en mij zegt het niets. Geef mij dan maar gewoon water. Of soms doe ik er wat munt of stukken citroen of sinaasappel in.

 16. Sinds ik van de tandarts onder mijn voeten kreeg omdat de kinderen doordeweeks water siroop kregen (ik dacht verantwoord en goed bezig te zijn, maar blijkt dus even slecht te zijn voor het gebit), zijn we allemaal overgeschakeld naar water. Gewoon kraantjes door de brita filter voor de dochter, en met spuit van de soda stream voor de rest van ons. In het weekend (welja, wij ook) gaat er een smaakje door. Geen gezeul met flessen meer, zalig! Wel hebben we steeds blikjes ‘échte’ cola in huis, als reserve of voor als er onverwacht bezoek is. Ik koop voor het weekend ook zo’n grote zak chips met 15 kleintjes in, komt iedereen aan zijn trekken. 😉 De kinderen zijn dat gewoon, ik hoop dat ze het later zullen meenemen in hun eigen huishoudens.

 17. Aba… mag ik een snoepje.. Wat wil je hebben dan.. nou een augurkje, snoeptomaatje of een appel… En dan kijken mensen je aan.. jij hebt je kinderen gewoon gebrainwasht.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Ik vind het een prima gewoonte om zo te leven, je blijft er langer gezonder bij.
  En het houd het gebruik van fris en chips ook speciaal.
  Ben altijd trots op mijn jongens dat ze meer behoefte hebben aan een glas fris kraanwater dan die andere rommel. Hans

 19. En dat is precies de reden waarom ik brood meeneem naar mijn werk en niets haal in het bedrijfsrestaurant. Want wat moet je anders op zon- en feestdagen 🙂 Groetjes, Anne-Marie

 20. Hier geen frisdrank, siroop, melk, chips, nauwelijks snoep. We drinken vooral water, een soort chocolademelk (half water, half sojamelk, cacao en een beetje oerzoet. En verder koffie en soms kruidenthee. Wel altijd veel fruit, nootjes en andere gezonde snacks, zelfgemaakte koekjes.
  Ik had als kind altijd een hekel aan frisdrank, die bubbels vond ik zeer doen.

 21. Prima toch? Zouden meer moeders moeten doen, hadden we ook niet van die veel te dikke kinderen. Alleen een kanttekening, als je siroop aanlengt zoals het zou moeten is het ook mierzoet en krijg je nog een berg suiker binnen. Ik leng het altijd sterk verdund aan omdat ik het anders niet te drinken vind maar doe een half jaar met een fles dus zoveel drink ik er niet van.

  Alcohol niet strikt in het weekend maar gewoon een glaasje of 5 per week ongeacht de dag. Chips neem ik ook een bakje van als ik het toevallig in huis heb, dat soms in het weekend. Zak gewoon terug in de kast. Mijn zwakte is koekjes. Altijd 1 of twee in de avonds bij de koffie, of een stuk marsepein met chocolade. Jummie. Ik snoep eigenlijk iedere dag wel wat omdat ik het leven anders niet leuk vind. 😉

  Ik werk nog steeds met de app, eet 1830 cal. per dag en blijf op het goede gewicht. Hoe is het met jouw lijnen nu?

 22. Eens, dat wel, steeds meer. (Tussen mn 20e en 30e leefde ik voor een groot deel op cola wat koude dranken betrof) Maar krijg wel soms vreemde blikken van bezoekende kinderen of andere moeders als ik zeg dat we geen snoep in huis hebben en geen koek?!

  Ik sleep wel met water, van die bar le duc flessen met bubbels en een vaag smaakje… Vult net wat meer dan alleen gewoon water, daar word ik zo flauw van! De kinderen drinken siroop maar dat krijg ik niet weg.

 23. Nee niet ouderwets! Verstandig en ontzettend van deze tijd! Bij ons is er vooral water, soms melk of siroop, wat thee en koffie en in het weekend de traktatie van een wijntje/biertje en voor zoonlief Appelaere. Ongezonde frisdranken, liever niet!

 24. Enorm ouderwets hoor:-) maar wel verstandig. Toen ik nog een cola junk was, vond ik dat zo n slecht voorbeeld, nu drinken we niets meer van dat spul alleen voor het weekend halen we wat blikjes frisdrank en op is op .

 25. We hebben alleen frisdrank voor bezoek, zelfs in het weekend doen we het niet. Ik hou er niet van en daardoor heeft dochter het ook nooit leren drinken. Ideaal. Chips en dat soort ellende is niet echt weekend-gebonden maar we doen het bijna nooit. Zwakke schakel blijft wel aardbeien met verse slagroom 🙂 🙂

 26. Eens!! Ik koop echt nooit snoep of chips, in Nederland ook al niet. Ik vind dat echt iets voor speciale gelegenheden, zoals een verjaardag of een filmavondje met vrienden ofzo. En ik houd wel van snoep, dus het is beter het niet in huis te halen, kan ik het ook niet eten 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s