Vel.

De laatste weken zit ik niet heel lekker in mijn vel.

Ik word bijkans gek van Vlam en Jill.

Ik houd van ze, tonnen. Maar ik hoef ze niet elke dag om me heen te hebben.

Ik vind het ook K U TEE als ik me zwaar heb verheugd op een dag alleen (Hell, tegenwoordig ben ik al blij met een uurtje of twee) en ineens blijken ze dan die dag geen werk te hebben of ze zijn onverwacht eerder klaar op school.

De laatste weken is het bal.

Vlam had voor de vakantie een klus bij een kadaververwerkingsbedrijf, er moest een stuk aangebouwd worden. Hij heeft het een paar dagen vol gehouden daar. De lucht was niet te harden. Hij kon niet eten en drinken, was kotsmisselijk. Hij meldde zijn opdrachtgever dat hij de week daarna maar iemand anders moest sturen. Nu was het even iets rustiger op zijn werk en u mag drie keer raden wie als enige op de bank zat? Juist. Want voormannen hebben lange tenen. Té triest voor woorden. Be a man en zeg gewoon wat er aan de hand is. Het fijne van ZZP zijn, is dat er voor jou tien anderen zijn en zó ben je in beeld, en zó mag je opdonderen.

Toen gingen we op vakantie.

Toen waren er bij een andere opdrachtgevers wel klussen, maar niet genoeg om hele weken te vullen.

En zat Vlam “lekker” veel thuis.

Een man die baalt van het geld dat hij zo misloopt, die verdrietig is om het ziek-zijn van zijn vader en die niet echt hobby’s heeft en van een paar dagen thuis steeds luier en stiller wordt, is niet de allerleukste om om je heen te hebben. Van die in zichzelf gekeerde man die met vlagen erg onaardig en geïrriteerd kan reageren, word ik weer onzeker en bozig. Kortom: we hebben het wel eens gezelliger gehad.

Verder hebben we La Bill die bezig is met haar examens. Nou ja, bezig? Ze ligt voornamelijk veel op de bank. Ze leert een uurtje per dag, heeft nul komma nul stress en zet zich ook ongeveer zo zoveel in. Haar zes examens zijn verspreid over twee weken, dus daar heeft ze ook niet echt een dagtaak aan. Ze is inmiddels bijna vergroeid met de bank.

Van de week waren man plus kind ein-de-lijk allebei opgerot even weg. Er daalde een zalige rust over me. Een huis zonder energie van anderen is een ongekende luxe.

Vlam was nog geen half uur weg, toen hij me belde. “Over een uurtje ben ik weer even thuis. Mijn moeder wil zieke Misty even in komen stralen.”

Ik was meteen pleite. Ik verbrak een persoonlijk record, had me nog nooit zo snel gedoucht en aangekleed.

Nou ben ik sowieso enigszins licht allergisch voor de helende krachten van mijn schoonmoeder. Ik heb respect voor dat wat zij gelooft en aanhangt en bezigt. Ik zal haar nooit belachelijk maken. Maar ik hoef het ook niet te aanschouwen, toch?

Maar de allerbelangrijkste reden was het hele bovenstaande relaas.

Ik ben behoorlijk overprikkeld. Heb een overdosis mens te pakken.

De autist in mij hunkert naar de oude, vertrouwde rust, reinheid en regelmaat.

54 thoughts on “Vel.

 1. Geen luxe maar noodzaak!
  Herkenbaar, ik heb dat in weekenden en schoolvakanties…
  Ik zou Vlam inschrijven bij de sportschool – meteen goed voor de rug – en Jill naar het paard sturen. Minimaal 2 uur per dag op het moment dat jij thuis bent.
  Sterkte!

 2. Binnenkort heeft mijn man twee maanden vitaliteitsverlof. Een paar weken later is Roos klaar met haar tweede studiejaar en zijn we met zijn drieën thuis. Ik kijk ernaar uit – want best gezellig – maar zie er nog meer tegenop. Want constant mensen om me heen…uitputtend gewoon.
  Hang in there!

 3. Ah, snap ik heel goed. Ik vind het ook heerlijk als de familie zo nu en dan lekker aan het werk/school is of een hobby buitenshuis heeft. Als ze maar weer (vrolijk) terugkomen…

  Maar je schoonmoeder die de poes in wil komen stralen op een vrije dag??! Jij bent toch best wel heel aardig dat je dat toestaat…

  1. Het werd me gewoon meegedeeld. Was al geregeld ook. En om nou wéér woorden te gaan hebben? Had er gewoon geen puf meer voor…

 4. herkenbaar tot en met. Laatst lekker teruggetrokken op zolder. Boekje en thee mee, komt Zoon bij me zitten want dat is zo gezellig. Ik dacht: nee jij moest beneden bij papa blijven…….

 5. Ze had ook kunnen instralen op afstand…
  Maar ik begrijp je probleem, werktechnisch zit je al de hele dag in de energie van andere mensen, dus een dagje helemaal alleen thuis is broodnodig om zelf even te kunnen opladen. Zelf heb ik sinds kort de luxe van een eigen hokje op zolder waar ik me gewoon even kan terug trekken als ik daar ernstige behoefte aan heb. Ik weet dat dit bij jullie wat betreft ruimte niet mogelijk is, dus dan is misschien Vlam naar de sportschool en Jill naar haar paard geen gekke optie.

 6. De autist-met-diagnose in mij wordt al plaatsvervangend doodmoe en verdrietig van jouw stukje.

  Kan me je gevoel zoooo goed voorstellen en zit deels in hetzelfde schuitje: oudste zoon heeft tussen nu en 30.06 nog 6 examens, waarvan 1 op zaterdag, is dus continue thuis ‘om te studeren’ maar als hij merkt dat ik thuis ben uit m’n werk komt hij even ‘gezellig kletsen’, terwijl ik na een dag werken gewoon op de bank wil hangen, kat erbij en even niks hoeven te zeggen.

  Ik heb mezelf wel aangeleerd alleen-tijd op te eisen, man gaat regelmatig een namiddag met de kinders ‘wat leuks doen’ zodat ik een paar uur kan opladen, ik wil nl. nooit meer een burn-out.

 7. Sterkte. Hier een kind met eindexamens en veel vrije tijd en dat gaat naadloos door in de zomervakantie. Weg ik mijn rust, schone omgeving en concentratie.

  Groetjes,

  Dorothé

 8. Zo herkenbaar.
  Als ik alleen thuis ben , voelt alles ineens anders , rust , vrijheid zomaar kunnen doen wat ik wil doen.
  Eten wanneer ik wil .Niet gestoord worden in mijn gedachten.
  Geen vragen beantwoorden , die over niets gaan.
  Ik heb een schat van een man , maar als hij de hort op is hou ik nog veel meer van hem.
  ‘s-Avonds gaat hij meestal eerder naar bed en dan geniet ik nog een uur van de kamer alleen.
  Dan ben ik mezelf.
  En ja mijn man is inmiddels gepensioneerd
  Je zou kunnen vragen : waarom dan getrouwd?
  Gelukkig heeft man wel hobby’s waardoor hij ook nog wel de deur voor uit moet..
  Als ik altijd alleen zou zijn , valt er ook wel weer wat te mekkeren.
  Leven en laten leven , sterkte….

 9. Ow gut en na de examens is Jill heeeel lang thuis. Haha Fré is ook al vergroeid met debank inmiddels 😉 Ik vind het op zich best gezellig als ze er is. Heb ik gelijk een hulpje erbij. En als ik ff alleen wil zijn ga ik het bos in met Noortje.

 10. Ik ben heel veel jaren veel alleen geweest en ik kon daar ook van genieten. Sinds anderhalf jaar is naast jongste zoon, oudste zoon weer thuis komen wonen. Beide zoons werken/studeren thuis. Manlief werkt meestal vrijdags thuis (en vaak in het weekend). Ik ben dus bijna nooit meer alleen. Laatst gingen de mannen samen naar de bioscoop en ik vond het zo onwennig en ongezellig in mijn eentje. Ik wist niet wat me overkwam 🙂
  Nu is het wel zo dat we een aangebouwde tuinkamer hebben die als kantoor dienst doet. Ik heb de woonkamer heel veel voor mezelf.
  Die autist heb ik ook wel in me, en ik vind dat ons huis een heerlijk rustige plek. Dat vind ik niet alleen, ook bezoek vind dat we zo’n rustige sfeer in huis hebben (blijkbaar ben ik onbewust aan het instralen 😀 )

 11. De poes komen instralen? Zeg dat het niet waar is! Kan ze niet beter haar eigen poes instralen? (sorry)
  Jij en ik hadden zussen kunnen zijn, want ik heb ook enorm behoefte aan alleen zijn zo nu en dan. Na 2,5 jaar met zoon in ander huis snap ik niet dat ik de herrie en het overvolle huis met lawaai van afgekeurde-altijd-thuis-zijnde ex zo lang heb volgehouden.
  Sterkte voor jou, heeft Jill een vakantie baantje na haar examens of zit ze dan tot september op de bank niets te doen?

  1. Helaas wel. Ze is nogal van de alternatieve… 😉
   Jill gaat onder lichte (ahum) dwang van ons extra uren werken bij de supermarkt waar ze nu een paar uurtjes per week al werkt. Al die tijd fulltime thuiszitten is niet bevorderlijk voor ons aller humeur.

  2. Toen ik kwam lezen op jullie blogs heb ik even gedacht dat jullie dezelfde persoon waren.
   Er zijn inderdaad veel overeenkomsten tussen jullie, met name de humor:)

 12. O ja, dit is echt wel herkenbaar. Als ik ’s avonds thuiskom van mijn werk, koester ik de stille momenten, die ik zo nodig heb om tot rust te komen. Als ik de echtgenoot soms ga oppikken van zijn werk en hij al in de auto over zijn werkdag begint, krijgen we nogal eens discussie, gewoon omdat ik eerst zelf nood heb aan een beetje stilte.

  1. Dank. Ze weet het ook hoor, hoe ik erover denk. We hebben het er regelmatig over. Zij haar ding, ik het mijne. Leven en laten leven.

 13. Oh wat heerlijk dit. Zo herkenbaar.. Ik zit soms zo vol. 1 Woord van iemand en ik snauw vanbinnen al een “laat me met rust”.

  Sterkte. Ken het gevoel.

 14. Ik ben tegenwoordig gezegend met een (ook al autistische) dochter die thuis is om te studeren. Studeren is bij haar rondjes lopen rond de keukentafel (zittend verliest ze direct haar concentratie)
  Er mag dus de hele dag geen radio aan, gesprekken dien gedimd te verlopen, poetsen moet voor 7u gebeuren, hoewel de stofzuiger dan weer pas na 7u aan mag want dan staat melady op. In de keuken waar zij rondloopt mag gelukkig wel gekookt/gebakken/afgewassen worden als het eten maar op tijd klaar is en op tijd naar binnen is ook.
  ZUCHT !
  Nog tot 16 juni te gaan …

 15. Ja, sommige tenen reiken heel ver, net al geen examen druk.
  Dan is een zwart gat in je persoonlijke ruimte wel erg prettig. Hans

 16. Oei, heel herkenbaar. Hier is zoonlief al sinds afgelopen vrijdag klaar met zijn examens. De vaat die nu constant staat, de kleding die overal ligt, eindelijk mag hij zijn playstation aan, de herrie daarvan. grrrr, na een paar dagen al. Gelukkig mag hij veel werken.

 17. Ik werk helemaal thuis (al jaren) en ben in het rijke bezit van een werkkamer. Man en kinders weten dat als de deur van de werkkamer dicht zit, dan blijft de deur dicht tenzij ze koffie of thee met chocola komen brengen. Alleen de hond mag zonder deze versnaperingen mijn werkkamer binnenkomen. 95% van die ‘dichte deur’ tijd zit ik aan de telefoon in verband met werk, maar 5% is puur tijd om me even af te sluiten van man en kinders en weer op adem te komen.
  Ik leef met je mee en wilde dat ik wijze woorden voor je had of een super oplossing, maar helaas ’t zit er niet in vandaag.

 18. Oei, herkenbaar. Hier heeft de dochter sinds 10 dagen weer een baan via het uitzendbureau en je snapt mijn exaltische gevoel hierover. En de man-zonder-werk was vandaag ook zomaar de hele dag de hort op: het walhalla voor me!

 19. Ik leef met je mee, maar ik moest wel heel erg lachen toen je begon over je schoonmoeder.. daar hoef je toch geen respect voor te hebben, nou ja je hoeft haar niet in haar gezicht uit te lachen, maar je kunt toch wel zeggen dat je het allemaal maar klinkklare onzin vindt? Misschien kun je iets afspreken met je collega met dat huisje van haar, dat je daar ook eens kunt gaan zitten?

  1. Dat weet ze inmiddels al hoor 😉
   Nee joh, dat wil ik mijn collega echt niet aandoen. Die heeft haar huisje héél hard nodig op dit moment.

 20. Herkenbaar mn ex was iemand zonder hobby en maar 2 dagen buitenshuis werkend. Gestoord werd ik ervan. Nu irriteer ik me soms aan mn kat maar voor de rest is het rustig zaaaalig.

 21. Kun je niet iets bedenken waar ze graag samen naartoe willen gaan? Film ofzo. Zij samen genieten en jij genieten in je uppie.
  Heeft Jill al een vakantiebaantje of wordt het tot september bankhangen?

  1. Oh, in de reacties las ik al dat het verplichte kinderarbeid wordt. 😉

 22. Ik zie zoveel voordelen in een schoonmoeder die 3300 km verder woont. Hier in huis heb ik het in de avond vaak rustig…Nog wel…

  Love As Awlays
  di mario

 23. ik ben ontzettend blij met mijn lat-relatie. Werk ook in een huisartsenpraktijk, waar ik de hele dag ‘geef’, heerlijk om dan thuis niets te hoeven. Ik hoef ook niet zo nodig te ontvangen merk ik. Rust is genoeg.

 24. OMG, ik lees dat Jomanda toch langs is geweest, maarruh… is het sindsdien dat Misty aan de beterende hand is? Het zal toch niet waar zijn?

  1. Hahaha! Nope. Ze was voor ze kwam al langzaam aan het verbeteren. Jill en Vlam vonden het goed dat ze kwam. Het is ook hun poes.

 25. Ik snap je helemaal. Groot gelijk dat je even vlucht. Ik ben gestopt om me er schuldig over te voelen, het is gewoon nodig om even tot mijzelf te komen. Ben ik daarna ook weer (iets) leuker voor de ander. Sterkte met Misty !

 26. Ik herken dit zo! Mijn lief werkt sinds 3 jaar vanuit huis en is dus heel veel thuis. Ik werkte 3 dagen en dat was heerlijk. Helaas heeft mijn werkgever besloten dat ze met minder mensen meer werk kunnen doen en ben ik per 1 april thuis. Er was ergens begin april een hele middag en avond dat zowel kinders als man niet thuis zou zijn. Home alone! Heerlijk!!! Belt manlief halverwege de middag dat hij naar huis komt, afspraken gingen niet door. Ik moest er echt van huilen, schaam me er nog een beetje voor. Ik had me er zo op verheugd, die stilte in huis, niemand die wat wil, vraagt of doet. Gelukkig begreep hij het wel en nam me mee uit eten. Maar toch, ik had liever die middag en avond voor mezelf gehad.

  1. Ik had dat ook eerst, dat ik me een soort van schaamde. Nu niet meer. Ik ben wie ik ben. En ik ben leuker als ik soms ruimte en tijd voor mezelf heb. Jij ook wrs 😉

 27. Ik geloof dat ik dit zelf kon schrijven,……ze respecteren het gelukkig als ik me terugtrek in mijn slaapkamer en de deur sluit,…..en ben dankbaar voor mijn bureau hier alleen,……daarvoor alleen zou ik al blijven. Heel de dag mensen rond me heen, ik kan het niet aan,….

 28. Twee uren voor jezelf? Per dag? Zonder verplichtingen? Daar teken ik voor!

 29. Oh wat herkenbaar. Ik wil niet onaardig klinken maar ik zweer bij de weken dat huisbakker avonddienst heeft. Jongste zie ik dan gezellig bij het avondeten-voor-twee en hooguit als hij richting keuken gaat en weer retour naar zijn “hol” en voor de rest is het stil (als hij zijn volumeknop met rust laat dan toch) Bewust geen tv of radio aan maar gewoon ik, ik enne ik als bijtankmoment. Daarbij heeft huisbakker gelukkig zijn hobby weer opgepakt en is dus ook in de weekenden met regelmaat een paar uur pleitos. Ik denk dat we het op deze manier het samen wel redden haha … ik word er zo in ieder geval net wat leuker van want heb die rust echt nodig.

  p.s. Vraag me echt even hardop (ja echt) af hoe heb ik het jaren volgehouden met één kind met a.s.s en één kind met AD(h)D inclusief vooral die slopende jungletocht dankzij ex … oh jaaa … dat is het; daarom heb ik nu die rust zo nodig, ben nog altijd aan het bijkomen 😉

Reacties zijn gesloten.