Stoelgang.

Waarschuwing. Dit gaat een praatje poep worden.

Geen zorgen daarentegen; het blijft netjes. Als ik ergens niet van houd, is het platte praat en onderbroekenlol. (Alhoewel het in dit geval dan weer wél heel goed zou kunnen passen.)

Ik wil dit blog schrijven omdat ik een geweldige tip heb voor alle verstopte lezers die ik echt móét delen! Want ik weet vanuit mijn beroep dat er heel erg veel mensen kampen met obstipatie.

Veelal is het een gebrek aan vezels en vocht en beweging. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. In mijn geval speelt stress een enorme rol.

Ik houd dingen vast, ben een waardeloze loslater. Ik verkramp bij spanningen. Zelf mijn buik gaat ervan op slot. Ik houd dus letterlijk ook alles vast en binnen.

Het is ooit begonnen toen ik kind was. Opgroeiende in een gezin waar heel veel spanning was. Een scheiding toen ik vier was, nog eentje toen ik dertien was. En tussendoor veel ruzie. Een zuipende stiefvader, een huilende moeder. Altijd het gevoel hebben op je tenen te moeten lopen.

Mijn buik vond dat -net als mijn hersenen trouwens- niet leuk en en gevolg was dat ik eigenlijk elke dag buikpijn had. En maar een paar keer per week naar de wc ging. Ik ben in het ziekenhuis binnenstebuiten gekeerd. Niks gevonden. Ik kreeg van de huisarts zakjes die normaliter gebruikt worden om je darmen te legen voor een onderzoek. Noppes, nada.

In de loop van de jaren heb ik echt alles geprobeerd. Van sennapeulen, tot gedroogde pruimen, van Movicolon tot Forlax. Liters water, genoeg beweging. Vezelrijk eten, veel bruin brood.

Eens in de zoveel tijd, als ik echt niet meer kon en het gevoel had een soort wandelende kliko te zijn waar de klep bijna niet meer van dicht kon, nam ik vier tabletten bisacodyl tegelijk en wachtte ik op verlossing. Letterlijk.

Mensen die een goeie stoelgang hebben, weten niet hoe K U TEE het is om niet tot amper naar het toilet te kunnen gaan. De buikpijn is killing. Het gevoel van letterlijk propvol te zitten, is waardeloos.

Ik heb tijdens vakanties op prachtige plekken gezeten, met heerlijk gezelschap en dito eten. Maar dan kon ik amper een hap door mijn keel krijgen. Vol = vol namelijk. En dat je je dan toch dwingt tot eten omdat je die ander niet wil teleurstellen. Maar eigenlijk het liefste opgerold ergens in een bed wilt gaan liggen.

Ik was toen ik begon met mijn koolhydraatarme dieet dan ook als de dood voor de gevolgen op mijn darmen. Geen bruin brood meer? Geen volkoren crackers? Oeiii.

Ik besprak het terloops tijdens de lunch met een bekkenbodemfysiotherapeute uit hetzelfde gebouw als waar ik werk. Beroepsdeformatie. Tijdens je salade over poep praten. Niets is ons vreemd.

Zij kwam met dé tip. Het ei van Columbus. Echt. Elke morgen roer ik twee lepels psyliumvezels door mijn kwark. (Mag ook in een glas water, wat je wilt) Ik doe er voor de zekerheid nog wat gebroken lijnzaad door. Maar dat laatste is eigen inbreng. (En nee. Voordat de tips binnenstromen: het heeft niet hetzelfde effect als die poeders die je van de dokter krijgt waar deze vezels ook inzitten. Ook die tabletten van het Kruidvat zijn niet net zo goed. Dit werkt echt véél effectiever! Trust me, ik schreef al dat ik álles geprobeerd had.)

Sinds ik dat doe, ga ik als de brandweer. Klinkt misschien raar; maar ik kom elke dag weer gelukkig en ontspannen van het toilet af. Echt hè? Wat een enorme opluchting. Wat een zaligheid.

Ik heb niets nodig.

Dat blijkt.

43 thoughts on “Stoelgang.

 1. Klief ik ken het gevoel.
  Echt waar lief als een reiger gaat , kom ik vaak dubbel geklapt van WC af. Vreselijk.
  Na bezoek aan Osteo gaat het een paar weken beter.
  O ja we hadden hier pot van die zaden van de Tuinen. Al lang weer op,ga ze ook weer halen Tis nl weer bar en boos.
  Fijne dag jij..

 2. En het liefst… stress voorkomen. Dat scheelt ook een slok op de borrel. Goed dat het nu beter gaat, ik ben een keer in het ziekenhuis geweest.. op vakantie.. gigabuikpijn. Voordat ik wist wat het was… Teveel wit brood gegeten, dat is killing voor mij

  Love As Always
  Di Mario

  1. Klopt van die stress. Maar klik maar eens op het linkje in mijn tekst, bij de vakantie. Artikel over vakantie en obstipatie. Je kunt het niet eens voorkomen, vakantie is per definitie stressvol voor een lichaam.

 3. Zelf kan ik absoluut niet klagen, maar mijn man heeft hier ook last van. Al is het bij hem net omgekeerd. In het weekend kan hij soms amper naar het toilet gaan en de maandagmorgen lukt dat dan wel weer. Hij heeft precies stress nodig om te kunnen gaan. Nochtans bewegen we in het weekend voldoende, we eten niet anders dan tijdens de week, …We zeggen wel eens tegen elkaar dat hij helemaal opgestopt zal zitten als hij met pensioen is ;-).

  1. Het zijn de veranderingen waar je lichaam niet tegen kan. Uit het ritme zijn. Heel stom. Maar helaas niets aan te doen. Haha, ik hoop het niet 😉

 4. Oh! dat ga ik noteren. Fré is al jaren aan dde Movicolon. Helpt prima trouwens, maar dit lijkt me dan beter en natuurlijker. Dus dat lijnzaad hoeft niet persé erbij? Hoe lang doe je met zo’n pot van een kilo als ik vragen mag?

  1. Nee. Mag ook zonder. Ik doe denk ik een maand of 7-8 met zo’n pot? Lastig. Hij is nog niet eens leeg nl 😉

 5. Ik ga je tip doorgeven. Ik heb het zelf niet, maar ken er wel 2 die regelmatig last hebben van obstipatie. Dank

 6. Soms heb ik er last van maar dat is meer als ik te weinig drink. Zag een keer een poster op t toilet bij de huisarts hangen met tips voor dit fenomeen en bovenaan stond de tip een glas lauw water in de ochtend. Moet zeggen dat dat werkt voor mij. Drink dat dus iedere ochtend en gaan met die banaan.
  Fijn weekend alvast
  Liefs Brigitte

 7. Lees ik voor het eerst weer eens hier, gaat het over poep… Nou ja, heel fijn eigenlijk want ik ben blij met je tip! Wel een vraag: mag je het ook gebruiken als je zwanger bent?

  1. Há: daar ben je weer. Weer een jaar of twee geleden denk ik dat ik een berichtje van je las? Ja, mag ook gebruikt worden bij zwangerschap.

 8. Ik mag nooit klagen, wel zo makkelijk!
  Merk wel als ik minder water drink, het iets minder vlot gaat. Dat heeft altijd invloed denk ik 😀

 9. Zoon en ik hebben er last van. Zoon vooral ook als gevolg van de scheiding en tijdens zn therapie. Krom van de pijn en paar keer voor naar de HA geweest. We hebben physilium zakjes liggen maar het helpt matig. Straks meteen een pallet vezels halen bij Kruidvat. Dank voor de tip! Gebroken lijnzaad schep ik dagelijks door m’n Griekse yoghurt, dus dat houden we zo.

  1. Geen idee of ze ze daar hebben hoor. Ik denk meer dat je ze bij De Tuinen moet halen, dat je daar meer kans hebt. Succes!

 10. Ik heb er ook jaren last van gehad. Nu gelukkig niet meer. Lijnzaad deed bij mij niks trouwens. Die physiliumvezels heb ik in de kast staan als ‘fiberhusk’ en gaat door mijn glutenvrije baksels in. Die ik heb is in gemalen vorm.
  Bij mij was het nogal een uitzoekerij waar mijn darmen geirriteerd van werden: dierlijke melkproducten, gluten, suiker. En de gewone dingen als zetmeel. Daar loop je als glutenvrije eter snel tegenaan. Ik heb nu goed brood gevonden met meer voedingsstoffen en vezels.
  Ik eet sinds anderhalve maand grotendeels volgens de McDougallmethode ‘The starch solution’. Prima voor mijn darmen en ik val er goed mee af. Hoefde niet veel, maar die vijf kilo die ik teveel vond is er bijna vanaf en ik voel me veel gezonder 🙂

 11. Top. Ik heb het gehad door mn schildklier. Kwam daar allen te laat achter (dat het daar aan lag) met als gevolg een…. jawel fistel. Het bruine goedje was een andere uitweg gaan zoeken. Gevolg: knalbauwe billen en heel, heel erg veel pijn. Ben uiteindelijk geopereerd hieraan… Wacht dus niet te lang met het vragen van advies aan de huisarts …

 12. Wat een goede tip! Ik heb er nooit van gehoord trouwens. Ga ik zeker onthouden als ik weer eens verstopt zit 😉

  1. Dan is het niet handig. Je moet het elke dag gebruiken. Ter voorkoming van. Op het moment dat je verstopt zit extra vezels gaan toevoegen werkt juist averechts.

   1. Maar werkt het dan niet juist ook als je niet verstopt zit? Want ik heb hier vaak last van twee uitersten en het versterken lijkt me ook weer niet handig…

 13. Zet net boontjes met mosterd te eten, maar je spettert niet.
  Als het net zo voelt al prostaat problemen dan ben je niet jarig. Hans

 14. Ik vreet elke dag een potje met gebroken lijnzaad leeg. Sjouw het altijd mee als ik uit eten ga en dan nóg ga ik niet om over naar huis te schrijven. Hallelujah, bedankt voor je tip!
  Lieve groet

 15. Goh ik hoor hier verhalen van elke dag enzo…zelf ga ik mss twee of drie keer in de week. Maar buikpijn? Vol gevoel? Nou…nee, niet echt…begin me af te vragen of ik wel normaal ben?

 16. Bedankt voor de tip! Ik schiet al in de stress als ik een dag niet ben geweest, wat alleen op vakantie gebeurt.
  Over vakantie gesproken, ik deed ooit een rondje Nederland met mijn frans sprekende zus en nicht. Wij maakten elke avond een wandeling voor het slapen gaan. Tijdens zo’n wandeling in Urk waren wij aan het filosoferen over wat wij zouden doen als wij de loterij zouden winnen. Wij passeerden een stel oude mannetjes en ik ving deze zin op: wat heb jij aan een miljoen als je niet kunt poepen! Ik kwam niet meer bij van het lachen en zus en nicht keken mij niet begrijpend aan.

 17. Vreselijk gevoel vind ik dat als ik niet iedere dag kan, en dat kan ik niet zonder hulpmiddelen. Ik gebruik de stoelgang tabletten zonder senna van lucovitaal en een paar pruimen elke dag. Werkt goed voor mij 😊

 18. Hé, dat geef ik op advies van de dierenarts aan een van onze pony’s die laatste koliek heeft gehad. Ze had teveel zand binnen gekregen met grazen en psyllium helpt de darmen dit er weer uit te krijgen.

 19. Ik eet vezelrijk voedsel maar toch moet ik oppassen met mijn darmen. Ik kan wel naar de wc maar da’s meestal afzien. Daarom dat ik van de dokter regelmatig Movicol moet nemen om zonder veel problemen naar het kleinste kamertje te kunnen gaan.

Reacties zijn gesloten.