Voortgang.

Naamloos
Die lunch van 800+ calorieën was een grote friet speciaal. Aan het water, bij IJmuiden. In de zon. Moest even. Dus 😉

Bovenstaande is wat ik zie als ik nu inlog op mijn voedingscentrum.

De boel is een beetje aan het verschuiven. Ik eet wat minder eiwitten en wat vaker wat meer koolhydraten.

Niet dat ik het beu ben of het niet volhoud, maar ik vind dat ik lang genoeg streng ben geweest. Op een kleine kilo na zit ik aan de acht kilo afvallen die ik voor ogen had. Dus de teugels mogen wel wat losser.

Het zal me jeuken of ik die laatste kilo nu haal, of over een maand of drie. Ik ben voornemens ook gewoon zo door te gaan, op deze koolhydraatarme voet. Met een beetje mazzel sleep ik er nog een paar extra kilo’s uit. Want technisch gesproken ben ik natuurlijk nog veel te dik. BMI freaks zullen zeggen dat ik nog steeds neig naar obesitas. Echter: ik heb maat 42, kan mijn teennagels weer lakken zonder hijgend als een postpaard overeind te komen, ik voel me fit en gezond. En die nare schommelingen die ik had, die suikerdips, die heb ik niet meer. Ook mijn periodes van PMS zijn sinds ik anders eet, zo goed als over. Kortom: ik kan dus eigenlijk alleen maar voordelen opnoemen.

De eerste weken was het even zoeken naar hoe één en ander in te passen is in je leven van gewoontes en stramien. Oké, een salade in elkaar flansen duurt twee minuten langer dan een paar boterhammen smeren. En ja, ’s avonds even een courgette tot slierten draaien en opbakken, is een extra handeling en een extra pan die je vies maakt. En ’s middags een appel schillen is inderdaad meer werk dan een koekje uit een trommel rukken. Maar op een gegeven moment weet je niet beter.

Ik ben van plan de aankomende periode, en dan ook alleen maar als ik er zin in heb, op één moment van de dag koolhydraten te eten. Dus volgens het GOK principe. Dat lijkt me wel wat. Om de boel een beetje levendig te houden, niet binnen no time weer te verzanden in oude gewoontes. Maar vooral ook omdat ik merk dat wanneer ik eenmalig iets neem dat barst van de koolhydraten, ik er niet zo sterk op reageer als voorheen. Toen ik na de maaltijd volledig instortte. Dat rotgevoel heb ik al maanden niet meer gehad. Dus ik durf weer.

Maar die GOK methode is ook erg handig in het sociale leven. Het is niet zo dat ik een allergie heb dus ik kan en mensen bij wie ik ga eten, niet dwingen voor mij anders te gaan koken. Dat zou ik ook niet willen trouwens. Maar als je dus weet dat je ’s avonds het haas bent en een pasta voorgeschoteld gaan krijgen, kun je de rest van de dag, zonder je schuldig te voelen, je daar op instellen. Dan neem je gewoon overdag toch niets dat niet “mag”? Simpel.

Want diëten is -mijns inziens- supermakkelijk vol te houden als je gemotiveerd bent. Het zijn de mensen om je heen die het onmogelijk maken. Er is altijd wel één of andere onverlaat die jarig is. Of die het gezellig vindt als je komt eten…

Zucht.

29 thoughts on “Voortgang.

 1. Goed bezig Klief. Groot gelijk hoor dat je het wat rustiger aan doet. We hoeven geen magere latten te zijn. En die BMI freaks moeten maar op hun eigen cijfers letten.

  Love as always
  Di Mario

 2. Heerlijk dat jij ook dit als een prima leefstijl vindt en zo makkelijk is vol te houden.
  Ik doe het ongeveer ook zo en de meeste koolhydraten eet ik in het weekend.
  Door de week nooit brood als lunch maar salade of nog vaker een omelette met restjes uit de koelkast.

 3. Jeetje, goed bezig Klief! Ik ga eens een kijkje nemen op de GOK-pagina, want wij zijn hier ook bezig om het gewicht wat naar beneden te krijgen.

 4. Meer energie? Kijk, dan doe je het nog ergens voor behalve kilo’s kwijtraken. Ik heb dat boek van Yvonne Lemmers nog ergens liggen als het goed is (en het niet is achtergebleven tijdens de divorce) dus ik ga vanmiddag ff zoeken.
  Als ik over een paar maanden klaar ben met de puntjes in m’n oren, wil ik ook graag op gewicht blijven en dit lijkt goed te doen.

 5. BMI is niet echt een goede meetwijze. Als je wat langer bent zit je veel sneller aan een hoger BMI.
  Ik eet volledig tegen de tegenwoordige zienswijze in. Ik eet juist veel koolhydraten: aardappelen, volle granen, rijst, pasta, brood. Ik eet mijn eigen variatie van de Starch Solution (Dr. mcDougall). Volledig plantaardig (dat lukt me niet want in mijn glutenvrije brood zit ei), zeer weinig vet, verder groente, fruit, peulvruchten en in mindere mate noten en zaden. Mijn BMI is goed. In een maand tijd was ik trouwens drie kilo afgevallen en ben nu van BMI 22 naar 21 gegaan (voor wat het waard is). Het is niet de bedoeling om veel geraffineerde koolhydraten zoals suiker te gebruiken.
  Ik heb nu geen opgezette, pijnlijke buik meer, mijn astma is rustiger, minder overgangsklachten. En wat leuk is bij deze manier van eten is dat je qua hoeveelheden best veel mag eten. Zonder vet, zijn je maaltijden groter met minder calorien.
  Ik ben gek op frietjes en die eet ik nu verschillende keren per week. Ik zelf wedges van bio aardappelen (dan kan het schilletje erop blijven en heb je een lekkerder korstje) en eet er ipv mayo een vetvrij sausje bij zoals ketchup of iets wat ik zelf gemaakt heb, of een stoofpotje van groente en peulvruchten.
  Heb je Netflix? Forks over Knives is een goede docu hierover.

  1. BMI slaat ook nergens op, helaas wordt het in de gezondheidszorg nog erg veel gebruikt. Net als buikomtrek en bovenarm omtrek. Ben er zelf ook geen voorstander van.
   Dank voor de docu tip, zal eens gaan kijken 🙂

   1. Ik stond vanochtend op de weegschaal en weer twee kilo eraf. Ik ben nu weer ongeveer op het gewicht waar ik wilde komen 🙂 Ik weeg nu iets onder de 65 kilo (ben 1.74). Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik word morgen vijftig en dan gaat het meestal niet zo makkelijk. Ik ben in het voorjaar begonnen met deze manier van eten en in die tijd vijf kilo afgevallen.

   2. Hoi Kliefje,
    Wat! Ik reageer ineens zomaar ( en het doet niet eens zeer)!
    Ik lees je blog elke dag trouwens en kijk er elke keer naar uit wat je nu weer bedacht hebt;)

    Bedoel je dat we af zouden moeten zien van naar buikomvang kijken? Ik heb bijvoorbeeld een prima gewicht maar mijn buik slaat alles op helaas. Maar dat is geen goede graadmeter?
    (Zou opluchting zijn)

    1. Hoera! 🙂
     Afzien is een groot woord, maar ik vind het in hokjes plaatsen zo vreemd. Ik ken mensen die afwijkende metingen hebben, maar zo gezond zijn als wat. Mensen die wanneer je ze ziet “normaal” zijn maar volgens metingen veel te dik zijn, of niet goed genoeg blazen. Of mensen die voldoen aan alle eisen, over keurig binnen vallen, maar zich waardeloos voelen of super ongezond eten. Zo bedoel ik het meer. Kijk meer naar het subjectieve, minder naar het objectieve.

 6. Ik ben geen di-eter. Ik heb de mazzel dat ik een dunne vader had (en een normale moeder). Nu ik in de overgang zit of ben merk ik wel dat het er wat makkelijker aan komt. Ik gebruikte ook de Eetmeter maar vond het op een gegeven moment zo’n heisa om alles in te vullen iedere dag! Want als je een zelfgemaakte maaltijd maakt, is het bar lastig om alles juist in te vullen. Ik heb niets met al die hedendaagse eetadviezen. Dit mag wel, dat mag niet, niet dit, niet dat. Mijn stelling is simpel: ik eet gevarieerd, ik eet met mate, ik eet in principe alles, maar ik maak alles zelf, ik snoep nauwelijks en ik beweeg: ik fiets, ik loop hard, ik doe waar mogelijk alles te fiets of te voet. Dus in feit: alles met mate!
  En nu ik weer ben begonnen met hardlopen, vliegen de kilo’s er weer af. Maar goed. Ieder z’n ding. Succes ermee in ieder geval maar laat je inderdaad niet gek maken. Maar je zult echt wel merken dat als je lichter bent je je beter voelt. Maar je moet ook leven. Dat vind ik toch ook wel belangrijk…. 🙂

 7. Ik vind het ook moeilijk om bij vrienden of op een feest al het lekkers te laten liggen. Thuis let ik dus op mijn eten, maar elders niet. Anders zou ik daar toch alleen maar heel gefrustreerd van worden ;-).

 8. Je bent een doorzetter, ga zo door! Ik kon juist nooit meer brood eten omdat ik daar wel een ballon door leek en mijn darmen het niet zo fijn vonden. bak nu al een tijd mijn eigen brood en voila nergens meer last van. Die rotzooi die ze er ook overal instoppen inclusief bakkers hoor. Heb vanalles al geprobeerd en nu gaat het prima. Neemt niet weg dat er hier ook nog kilo’s afmoeten.

 9. Afvallen moet geen straf zijn, soms is schuiven in wat je eet gewoon goed, dan luister je naar je lichaam.
  Je bent goed bezig, bekende grafieken. Hans

 10. Ik ben afgelopen week op de sportschool gemeten. Had 24,2. Ik weet nog niet eens of dit goed is. Ik voel me goed en beweeg goed. Dat vind ik veel belangrijker. Natuurlijk wil ik een hele strakke buik, maar dat zal er niet meer inzitten met 50 jaar. Maar ikzelf ben tevreden en daar gaat het om.

 11. Superknap hoe jij dat al die tijd al doet. en fijn dat je je er zo lekker bij voelt!! Bij mij wil die knop maar niet om en ik ben zwaarder dan ooit en ook die dips na koolhydraten. Suf he. Met mn verstand zeg ik ‘begin gewoon’… maar de suiker/koolhydraten blijven trekken … ik hoop dat ik ‘m binnenkort vind. En top van jou!!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s