Verdeling.

Toen Vlam een jaar of vijf geleden bij Jill en mij introk, hebben we de financiële afwikkeling van de vaste lasten gelaten zoals die is, alles wordt van mijn rekening afgeschreven.

We hadden afgesproken dat ik een x bedrag per maand krijg gestort van zijn naar mijn rekening.

Vlam is, net als zoveel mannen, niet heel handig in het onthouden daarvan. Daarbij heeft hij vanwege zijn eigen bedrijfje, drie verschillende rekeningen. Het kan dus heel goed zo zijn, dat er op de ene niets staat en op de andere twee een aanzienlijk bedrag. Dus automatisch overschrijven is geen doen.

Het gebeurt helaas ook soms nog wel eens dat hij een aantal weken (en in het verleden maanden) geen inkomen heeft. Dus dan valt er niets over te maken naar mij. Of is de regelmaat ver te zoeken.

En nee beste mensen, hij profiteert niet van me, dat laat ik na twee parasieten van exen nooit meer toe.

Vlam betaalt genoeg. Onder andere de boodschappen in het weekend, de wijntjes, de etentjes, de vakanties.

Vooral de leuke dingen dus.

Tenminste, zo voelt dat voor mij, emotioneel gezien. Ik mag de stomme zaken zoals huur en gas en elektra, hij trakteert als we ergens een hapje lunchen.

Vlam zelf vindt het onzin, dat ik me daar zo bij voel. Wat maakt het uit? Alles komt toch van één hoop? We zijn toch een eenheid?

Daarbij komt er nog dat ik dus elke maand, als ik door mijn geld heen ben, moet vragen of hij wat naar me overmaakt. Wat hij natuurlijk zonder of problemen meteen altijd regelt.

Meestal is dat een bedrag van honderdvijftig euro. Waarmee ik dus een week/anderhalve week/twee weken vooruit kan.

En daarna moet ik er weer om vragen.

Ik ben zéér slecht in vragen. Op alle gebied. Wil je me alsjeblieft helpen? Kun je a.u.b. even dit of dat voor me pakken? Ik voel me dan afhankelijk en kwetsbaar op de één of andere manier. Ook op financieel vlak vind ik het ronduit K om bij mijn eigen man om geld te moeten “bedelen”. Ik verdien zelf genoeg, heb twee goeie opleidingen gedaan, heb geen slecht salaris. Maar na al die stinkrekeningen, blijft er per saldo weinig over. Ik ben geen big spender, maar ik lunch wel eens met deze of gene. En ik koop wel eens een nieuw bloesje. Of mijn dagcrème is op.

Ik wil niet hoeven verantwoorden (en zo zie ik het zelf, Vlam absoluut niet. Ik mag alles kopen wat ik wil van hem) dat ik misschien wel eens maar drie dagen met die honderdvijftig euro doe. Het zal hem jeuken als ik na een paar dagen weer geld vraag.

En dus, schoorvoetend, haalde ik van de week maar eens diep adem en vroeg hem wat.

Of we als-je-blieft na jaren nou eindelijk eens anders kunnen gaan doen? De vaste lasten zijn zo en zo hoog, ik wil gewoon per se in één keer de helft overgemaakt krijgen. Naar mijn rekening, of een nieuw te openen gezamenlijke rekening. Maakt mij niet uit.

Ik ben deze situatie echt spuugzat.

Deze zelfbedruipende vrouw wil haar eigen boontjes kunnen doppen.

Dus.

38 thoughts on “Verdeling.

 1. Ik snap je helemaal! Ik haat vragen,( vraag niemand nooit iets en vooral om je (eigen/ het gene waar je recht op hebt)geld. Kan daar ook heel slecht tegen. Dus Vlam gaat nu een reminder op zijn telefoon zetten?

 2. Ow dat snap ik helemaal, dat was voor mij één van de redenen om vanaf dat we gingen samenwonen een en/of rekening te willen hebben. Dat zo’n type rekening ook weer nadelen heeft, daar kwamen we pas later achter 😉

 3. En precies daarom doen wij het dus al jaren – ook toen ik nog werkte – zo. Een x bedrag naar de gemeenschappelijke rekening; een x bedrag naar een ieders privé rekening. Wat overblijft op de gemeenschappelijke rekening gaat naar de spaarrekening.
  Werkt voor deze ‘gij zult financieel zelfstandig zijn’ opgevoede vrouw ook nu ze niet betaald werkt uitstekend.
  Ik snap je volkomen.

 4. Groot gelijk.
  Hier gaat het net andersom
  E betaald alles en ik ben van de leuke dingen We noemen dat ook altijd mijn geld Hihi .
  Mijn inkomen is niet zo hoog en Ed heeft AOW en pensioen Door zijn werk vroeger was het voor mij niet te doen om veel dagen te werken.
  En als wijs geworden mens zag ik het ook niet zitten om veel dagen met van die niksjes (leerling kapsters) te werken . Goed van je dat je even aan de bel trok bij vlam .

 5. Vragen is altijd lastig, zeker als je zelfstandig bent.
  Maar in dit geval is het niet vragen, maar werken aan een gezamenlijke oplossing. Hans

 6. Hier is altijd maar 1 inkomen geweest. Man regelde dat op zijn manier . Maar was niet consequent , stond er veel op de bank en dan dacht ik o , dan kan dat wel , om er later achter te komen dat er nog rekeningen betaald moesten worden.
  Toen heb ik het overgenomen. Hij is de kostwinnaar geweest.
  Man vindt het wel makkelijk.
  Hij heeft nooit gezeurd dat hij alleen geld binnen bracht.
  Af en toe vraagt hij eens een keer hoe we ervoor staan en dan vertel ik hem dat.
  Het geeft me een vrij gevoel dat hij het aan mij toevertrouwt
  Het is heerlijk om niet om geld te hoeven vragen..

 7. Toen wij gingen samenwonen moest dat ook besproken worden, mijn lief was voorstander van gemeenschappelijk rekening. Die is er, waar onze lonen worden opgestort en ik beheer alles,….mijn enige voorwaarde was, ik wil geen verantwoording afleggen voor de uitgaven, je kan het perfect volgen en ik wil geen commentaar op mijn persoonlijke uitgaven. Het werkt prima, hoe het moet als we uit elkaar gaan of erger wanneer iemand sterft weet ik niet, want uiteindelijk als het in 2 wordt gedaan, dan heb ik weer het meeste schade geleden :-). Maar goed daar gaan we niet van uitgaan. Ik zou toch ook vragen om het hele bedrag te storten en van daaruit verder te gaan. Niks is zo vreselijk als een lege rekening en de stress die het met zich meebrengt en vragen, het is ook mijn stijl niet,…..succes ermee!

 8. Goed zo, inderdaad hup goed regelen nu opdat je dat rot gevoel nooit meer hoeft te hebben, want dat is echt STOM! Wij maken elk maandelijks een bedrag over naar de gezamenlijke en daarvan gaan alle vaste lasten en vakanties en zo en de kosten rondom Zoon. Mijn eigen dingetjes als kleding/uitjes en al wat meer zij doe ik van mijn eigen rekening en manlief ook en daardoor als ik het op heb, dan heb ik het zelf gedaan. De gezamenlijke houden we goed bij en daar een spaarrekening bij voor de grote uitgaven en dergelijke. Ik ben er blij mee en wil me inderdaad niet schuldig hoeven voelen over het kopen van iets.

 9. Quote : ” We hadden afgesproken dat ik een x bedrag per maand krijg gestort van zijn naar mijn rekening.
  Vlam is, net als zoveel mannen, niet heel handig in het onthouden daarvan. ”

  Volgens mij begint alles met deze opmerking: ik vind dat dus een dooddoener :-))
  Hoe moeilijk kan het zijn om “tegenwoordig” ergens een piepende reminder te zetten ?
  En jij regelmatig moeten vragen om geld ?
  Je hebt echt een hele goeie vent (als ik je blogs zo lees) maar dit is gewoon niet zo lief.
  Vind ik dan hé 🙂

  1. Eens. Zeker ook omdat hij weet dat ik het niet tof vind. Meerder malen gezegd tegen hem. Maar feit is dat hij administratief een ramp is. Ik zou zelf ook even in die iPhone op de laatste eerste dag van de maand ofzo een reminder instellen. Klaar!

 10. Goed dat je dit anders regelt. Lijkt me heel lastig. Wij hebben al jaren maar een inkomen. We overleggen over grote aankopen. We zijn niet zo van het uitgeven en winkelen en dat vind ik wel makkelijk. We houden een administratie bij van onze inkomsten en uitgaven en ook dat vinden we allebei prettig, zo houden we een goed beeld.

 11. Toen wij nog niet getrouwd waren en gingen samenwonen, hebben we ook een gemeenschappelijke rekening afgesloten waar ons loon op gestort werd (omdat we bij die bank geleend hadden voor het appartement, kwam ons loon daar toe). We berekenden hoeveel we nodig hadden voor de kosten en de rest werd doorgesluisd naar onze eigen rekeningen. Zeker in het begin wilde ik immers nog apart kunnen sparen. Sowieso zou ik een systeem nemen met een gemeenschappelijke rekening, zo kan er geen discussie zijn.

 12. Misschien een simpele oplossing: pasje van zijn rekening?
  Wij hebben ooit van beide afzonderlijke rekeningen en/of rekeningen gemaakt waarbij ik wel een pas heb van zijn rekening maar hij niet van mijn rekening😊. Bij ons gaan alle vaste lasten van zijn rekening en betaal ik verder alles. Lief heeft nooit geld op zak en vindt dit prima zo. Maar ik zou er, net als jij moeite mee hebben om erom te moeten vragen.

 13. ‘oeilijk onderwerp. Samen wonen maar toch onafhankelijk blijven. Een rekening samen of eder zn eigen salaris opmaken. En wat dan als de een meer zorgt dan de ander? Voor veel stellen lastig probleem. Goed om er over te praten en te vrragen.

 14. Ik snap je helemaal. Vanaf het moment dat we zijn gaan samenwonen hebben we een gezamenlijke rekening en beide onze eigen rekening. We storten netjes elke maand ons deel, komen we aan het eind te kort, storten we allebei wat bij. En van de eigen rekening doen we onze prive aankopen. Dat gaat al ruim 16 jaar prima zo. Ook nu we allang getrouwd zijn is er geen behoefte dat systeem aan te passen. Als we het er eens met anderen over hebben wordt er wel wat vreemd tegen aan gekeken. Maakt mij niet uit, wij vinden het fijn zo!

 15. En wat zei Vlam?

  Hier eigenlijk geen problemen; het scheelt ook dat er hier niets automatisch van de rekeningen wordt afgeschreven. Er komt alleen maar automatisch iets bij 🙂
  Een tijd lang werd alles van mijn salaris betaald, simpelweg omdat hij in $ betaald kreeg en je daar gewoon niet zo veel mee kan. Alles gaat in principe op een grote bult en we geven onszelf zo af en toe zakgeld. Als we er aan denken.

 16. Maar je hebt wel een leuke man. na al die jaren lurkend meelezen geloof ik zonder meer dat hij oprecht meent dat alles van 1 hoop komt en dat jullie een eenheid zijn. Lijkt me een mooie basis voor drie glanzende pasjes voor jou van zijn rekeningen. Kun je desgewenst nog afspraken over maken ook dat je maar maximaal zoveel vanaf haalt. Succes namens een lurker met schuldgevoel (topjaar, al twee reacties).

  1. Psies! Ik neem hem ook niets kwalijk, het is geen onwil en ik geloof ook niet dat ik echt in de gaten heeft hoe enorm vervelend ik het vind.
   Enne: WOW! Wat een prestatie, haha! ;))))

 17. Hier is man ZZP’er. Ik heb een kleine parttimebaan. Mijn salaris komt op de gezamenlijke rekening binnen, en ik zorg dat er iedere maand van de zakelijke rekening van man salaris wordt overgeschreven naar de gezamenlijke rekening (Ik doe alle administratie bij ons thuis). Blijft er aan het eind van de maand iets over dan gaat dat naar een privéspaarrekening (die op mijn naam staat 😜). Het komt wel eens voor dat er niet voldoende op de zakelijke rekening staat, dan komt mans ‘salaris’ van de zakelijke spaarrekening, of als daar ook niet genoeg staat van de privéspaarrekening. Overigens proberen wij zowel privé als zakelijk een buffer aan te houden waar we drie maanden van kunnen leven. Na een hernia bij man bleek dat geen overbodige luxe.

  1. Buffers moeten wij ook nog iets mee gaan doen idd. Helaas gaat alles nog steeds op aan achterstallige shit. (Alhoewel dat steeds minder wordt! :)))

 18. Helemaal mee eens. Zo blijft het moeilijk. Wij hebben gewoon alles op één hoop. Betalen daarvan en genieten samen van wat over is. Vragen hoeft zo niet. Wel zo gemakkelijk.

 19. Ken de situatie ik had met mn ex de afspraak de 2ne maand de huur de andere de boodschappen. Maar ze was een gierig kreng en dus gingen al dure dingen altijd op in mijn maand. De gezamenlijke rekening is ook slimmer als je als partner aan moet tonen dat je wel degelijk betaalde aan het huis. Als je dat niet kan is je zaak snel verloren en kan je bij scheiding meteen een eigen huis gaan zoeken. 2 namen op huurcontract is ook slim trwns. En dat vragen om geld wat een gezeik ja.

 20. Wij delen alle kosten. Jimmy betaalt in eerste instantie alles (via Internet) en aan het begin van volgende maand krijg ik de rekening gepresenteerd haha. Dan betaal ik exact de helft van al die vaste lasten. Ik zou dat ook niet anders willen nu. Boodschappen doe ik meestal, soms hij. Dat maakt me niet zoveel uit, zijn niet de grootste uitgaven hier. Net als uiteten gaan, spotgoedkoop.

 21. Ik begrijp dit heel goed. Toen wij gingen samenwonen hebben we twee gezamelijke rekeningen geopend. Eén voor de vaste lasten en één voor de boodschappen. En iedere maand maken we naar rato een vast bedrag over naar beide rekeningen. Dit werkt voor ons heel goed. (En dan hoef ik me ook niet schuldig te voelen als ik eens twee jurkjes of hakken in een maand koop)

  1. De boodschappen gaan hier al redelijk eerlijk. In doordeweeks, Vlam in het weekend. Ik de spullen voor de persoonlijke verzorging. Naar rato lijkt me idd wel wat, is alleen lastig hier met die wisselende inkomsten. Miss net als Sabine oppert gewoon elke eerste van de maand een rekening presenteren?

 22. Gelijk heb je, ik zou ook niet steeds om geld willen hoeven vragen. En dat gezeur over ‘niet kunnen onthouden’ is maar makkelijk. Als hij een klant heeft ‘vergeet’ hij er toch ook niet heen te gaan? 😉 Hij is vast lief maar dat soort smoesjes vind ik altijd zo stom. 😀

 23. De minder leuke dingen delen Dinnetje en ik ook. En dan hebben we ook nog een gezamenlijke rekening voor diverse dingen. Het feit dat hij niet altijd een inkomen heeft maakt het natuurlijk niet makkelijk.

  Love As Always
  Di Mario

 24. Misschien nóg duidelijker zijn naar Vlam toe, want voor jou is dit heel frustie en dat heeft hij wellicht niet in de gaten. Lov’je en ik gaan voor de volgende vakantie samen een rekening openen, want we worden nu soms al licht geïrriteerd van het gesol en gereken met geld en dan wonen we nog niet eens samen!

 25. Volgens huisbakker ben ik handiger en creatiever met de euro’s dan hij dus zijn voorkeur dat ik de financiën zou gaan doen. Helemaal prima maar dan wel op mijn manier en ik zweer bij mijn excelletje met daarop alle inkomsten en uitgaven want ik wil overzicht.

  Ex had er destijds nog al eens een handje van om zomaar zonder overleg geld uit te geven aan vooral onzinaankopen met enorm prijskaartje die allemaal voor hem waren, maar waardoor ik in de supermarkt niet kon pinnen. Beschamend als je dan naar het GWK moest met een eurocheque om zo toch een paar honderd gulden op te kunnen nemen omdat je echt luiers nodig hebt. Dat het uiteindelijk nooit schulden zijn geworden, blijft een wonder. Toen ik alleen kwam te staan, was ik letterlijk financieel uitgekleed. Geen geld, geen spullen en heel weinig inkomen, maar ook dat heb ik gered.

  Dus openden we een gezamenlijke rekening waarop we naar rato maandelijks standaard een bedrag storten zodra onze salarissen gestort zijn voor de vaste lasten, boodschappen en benzine. Beiden hebben nog een eigen rekening voor onze “eigen dingen” waar we dus ook totaal geen verantwoording over af hoeven te leggen aan elkaar. Huisbakker kijkt zelden naar de “boekhouding” dus af en toe meld ik toch maar even hoe we er voor staan.

  Ik zou dus helemaal gek en gefrustreerd worden als ik maandelijks een paar keer om geld zou moeten vragen. Hoop dat Vlam en jij eruit komen om gewoon zodra de maand begint e.e.a. door te storten naar een gezamenlijke rekening en daar alles van te betalen. Geeft zoveel rust!

 26. Het is geen onwil van Vlam, daarmee heb je al de helft gewonnen. Om hulp vragen vind ik ook moeilijk. Komt door het verleden.Maar daar kunnen we best verandering in brengen. Soms (-:
  Wij hebben een joint account en ieder onze eigen rekening. Aanrader!
  Lieve groet

 27. Kun je het niet gewoon zelf doen met zijn bankapparaatje? Zo doen we het bij ons thuis. We hebben wel aparte rekeningen, maar ik doe de betalingen en heb dus overal toegang toe. Inderdaad één hoop, dus wat maakt het uit…

 28. Ik doe alle betalingen en zie wat er op wiens rekening staat. Zo vermijden we dubbele betalingen en teveel in het rood op één van de rekeningen. Zo draait het hier al meer dan 20 jaar zo en weinig ongelukken gebeurd.

 29. Goed zo!
  hier ook 3 rekeningen, ieder een eigen en 1 en/of waarop we met een vaste maandelijkse overschrijving ons deel in de kosten betalen.

  uiteindelijk loopt in praktijk alles door elkaar, maar dat ik echt ‘eigen geld’ heb voelt heel fijn. en ik weet ook niet of ik me er nog steeds zo makkelijk over heen zou kunnen zetten dat avondjes met zijn vrienden altijd bizar duur zijn, als ik dat van onze en/of rekening zou zien verdwijnen.

Reacties zijn gesloten.