Puberleed?

Tussen mijn concepten had ik naar aanleiding van mijn vraag, toen/ooit om onderwerpen, nog twee verzoeken over Jill staan.

MarijkeO schreef: met in acht neming van de privacy vind ik je verhalen over hoe jullie met je puber omgaan altijd geweldig (ik hartje pubers..!!)

En Lot vroeg me: en hoe is het met de “Flow” van Jill?

Jill heeft, naar eigen zeggen, geen flow op dit moment. De jongen die ze enige maanden geleden in haar vizier had, bleek een ontzettende loser. Er werden afspraken gemaakt, ze vonden elkaar leuk. Maar toen viel Jill van Escape, zó met haar gebit op het asfalt. Beide voortanden waren voor driekwart afgebroken, ze had een gekneusde enkel, overal pijn en schaafwonden. En wat wil je als vrouw dan het liefste? Juist. Getroost worden. En wie schitterde door afwezigheid? Juist. De jongen -die zo ongeveer vastgeplakt zit aan zijn foon-, maar die degene die hij zogenaamd zo leuk vond, niet eens één lullig appje stuurde over hoe het met haar ging. Mijn hart brak. Persoonlijk had ik best even ook zijn voortanden eruit willen meppen, maar dat mag niet van de politie.

Dat was exit Bas. Thank God. Iemand die zó met zichzelf bezig is, moet dat vooral ook lekker nog even blijven doen en met zijn fikken van mijn kwetsbare kind afblijven.

Ik geloof niet dat er een nieuwe ster aan het firmament is momenteel. Tenminste, ze deelt het niet met ons. Wat ook goed is. Ze mag haar “geheimen” hebben. Afgelopen weekend had ze een feestje en daar was een aantal hitsige jongensmannen dat wel interesse in haar had. Maar dat was niet wederzijds. Ze rookten allemaal en mevrouw vindt dat -terecht- niet erg aantrekkelijk.

En verder is ze vooral lief. Ik ben zó blij dat we het zo gezellig hebben thuis. We lachen, nemen elkaar in de maling, besteden tijd en aandacht aan elkaar, zijn er voor elkaar, doen dingen/klusjes voor elkaar. En alles zonder te morren of met scheve gezichten.

Jill is eigenlijk nooit moeilijk. Een paar dagen per maand is ze, aardje naar haar vaartje maar dan -eh- anders, wat nukkig en teruggetrokken, maar verder? Geen centje pijn.

Ze is enorm ad rem, heeft een droog gevoel voor humor, is verzorgend, attent en weet van aanpakken.

Tuurlijk heeft ze ook puberdingen. Ze kan ontzettend lui zijn, vastgeplakt aan bank en iPad. Ze stapt nog steeds -al moet dat met een polsstok- over haar spullen die ik op de trap heb gelegd, heen. Haar slaapkamer is een bende. Kleren op de grond, volle vuilniszakken met zooi. Het is nog steeds een Bermuda driehoek waarin dingen op mysterieuze wijze verdwijnen. Ze heeft nooit iets om aan te trekken of de juiste kleur nagellak. Ze appt zich suf.

U kent het wel.

Morgen gaan we even samen de stad in, controle van haar lenzen. Dan gaan we ook even een terrasje pakken. Zo gezellig. Nu al zin in. Ik houd ook van pubers. En ik ben in shock dat ik dat nu schrijf. Want heel eerlijk gezegd was ik -omdat ik zelf zo’n heftige puberteit heb gehad- wel even bang voor een koekje van eigen deeg.

Niks daarvan, het is koek en ei tussen ons.

En ik ben daar ontzettend blij mee.

42 thoughts on “Puberleed?

 1. Heerlijk om op die manier door de puberteit heen te kunnen rollen met een veilig thuisfront achter zich en voor jou heerlijk om zo’n lieve dochter te hebben.

 2. Mooi om te horen…. En dan helemaal dat je het ook nog waardeert. Er zijn ook ouders die juist overal over zeuren en daarom de goede dingen niet meer zien.

  Love As Always
  Di mario

 3. Wat fijn dat jij en Jill zo’n gord contact hebben en dat het meevalt met de puberteit. Ik zag er destijds ook wel tegenop met mijn twee zoons. Viel allemaal heel erg mee. Ik vond ze heel gezellig en we hebben nauwelijks gedoe gehad.

 4. Oei, ik zag er ook erg tegenop, zeker omdat ik wist hoe ik zelf was in de puberteit.
  Ik kreeg ‘mijn’ jongens toen ze 12 en 16 waren, ze moesten er dus middenin zitten.
  Maar…..Belgische pubers : vriendelijk, beleefd, behulpzaam, ik wist niet wat me overkwam als stiefmoeder.
  Had geen beter paar kunnen treffen 🙂
  Zeker ook voor Vlam heel fijn dat Jill zo’n lieverd is want als plus-ouder (wat een rotwoord) is het soms niet eenvoudig !

  1. Klopt, maar gelukkig hebben wij hier niet nog een derde partij die zich ermee bemoeit, dat scheelt wel. Jill heeft wel een bioloog, maar die is ergens ver op de achtergrond.

 5. Wat lijkt me dat heerlijk, ik kijk er naar uit. Voor nu geniet ik nog even van de kleuterpubertijd, oef, als dat een voorbode is… Geniet van jullie date!

 6. Wat leuk dat je wat over Jill mag schrijven als antwoord op mijn vraag.

  Met mijn dochter ging het ongeveer hetzelfde, inclusief de troep in haar kamer. Alleen altijd gedoe om haar de huishoudelijke klusjes die ik nodig vond dat zij deed te laten uitvoeren, zeker toen ik gescheiden was en meer dan full-time werkte. Welke methode ik ook probeerde. Nog steeds is haar huis nogal troepig.

  Ik heb ook heel wat vriendjes zien komen en gaan, namen onthield ik niet meer.

  Ik ga haar ook veel vrijheid, die had ik zelf ook gehad, en ook met op tijd thuis komen ging het ook altijd goed.
  Kortom ik had ook een fijne puber in huis.

 7. Hier de jongste nog puber.. Haar slaapkamer? 😨 i pad.. laptop. .humeurtje. .. Maar ook vaak zoo gezellig 😊😊 en na een ettertje van een vriendje…. Nu een schat om nooit meer los te laten. 😊😊

 8. Vanmorgen in bed dacht ik nog : wat het is het beste wat mij is overkomen . Op nr. 1 mijn zoon heerlijke tijd met hem hier thuis gehad , en op een 2e nr 1 , mijn 2 kleinkinderen nog meer genieten en op 3e nr 1 man , want als die er niet was geweest waren die andere er ook niet.

 9. Hier ook zo’n fijne sfeer in huis. Zoon van twintig weet als een ware stand up comedian de lachspieren in conditie te houden. Alleen opruimen, dat woord kent hij niet.
  Geniet ervan en houden zo.

 10. Van de week aanschouwde ik een groepje pubers bij ons in de buurtsuper… pffffff, wat een one-liners, rare uitspraken en vreemde gedragingen hadden die. Ik moest even slikken en dacht o jee o jee ga ik dit ooit leuk vinden?? Dat puberale gedoe?? Gelukkig waren mijn stiefdochters niet zo als dat groepje in de super en hopelijk droogt mijn zoon ook een beetje normaal op, hahaha.

 11. 🙂 pubersssss….. jah ze zijn ook ontzettend leuk, vaak enorm creatief, ik vind ze ook spannend, in de zin van…welke kant zullen ze op gaan, in het leven, ze ontdekken steeds meer buitenshuis/gezins….grappig en soms ook wel eens mega irritant hoor 🙂
  En een fijn contact met je kind, is best heel erg fijn, zeker ook in de puberteit. Geniet er vooral veel van.

 12. M. zei tegen mij – toen ik zie dat Roos niet echt pubert – “Als je thuis jezelf kunt zijn, heb je geen reden om te puberen.”
  Een heerlijk blij blog ♥

 13. Haha, gelijk schiet het nummer van Justin Bieber in mn hoofd:
  Cause if you like the way you look that much
  Oh, baby, you should go and love yourself
  And if you think that I’m still holdin’ on to somethin’
  You should go and love yourself

  Duhsssss…

 14. Kan er – natuurlijk – niet over meepraten, maar ik denk dat het heel erg te maken heeft met in wat voor nest ze opgroeien. En zo te horen is dat een warm nest.

  Conny
  Papillon60.blogspot.nl

 15. Hier zit er ook zo eentje op de bank naast me. Lekker ding van 15 jaar. Leert en slaagt en doet TTO op t gemakje, Het pubert maar op een gezellige manier. Ze heeft 7 broers en ik dacht nog toen ze geboren werd>” Nu gaat het komen. Na 7 rustige broers een wervelstormpje? ” Maar niets is minder waar. Een schat is het. Alleen de dag voor ze ongesteld moet worden… dan zeggen we niets tegen elkaar maar snappen we mekaar 🙂 Onlangs vroeg ze:” Mam waarom krijg ik nooit straf?” Hier moest ik over nadenken…..

 16. Juist omdat je zelf in je puberteit……. Nee hoor jullie zijn duidelijk , jullie houden zielsviel van haar en er is humor ….. Het kan niet kapot!! Prachtig verhaal!! Maar echt je mag trots zijn op jezelf (nou vooruit ook een beetje op Jill)

 17. Zo heeft een nadeel ook een voordeel, is tijden van nood leer je je vriendje kennen.
  Een goede moeder dochter en visa versa band. Hans

 18. Je hebt het goed. Onze zoon is heel wispelturig en heel boos. Altijd in de verdediging. Ik hoop dat hij veel mag werken, want hij doet dat goed en ze zijn erg tevreden. En dat geeft thuis veel rust.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s