Wakker liggen

Zo eens in de zoveel tijd slaap ik slecht waar het normaal gesproken één van mijn grootste hobby’s is.

Ik heb geen idee waaraan het ligt, alhoewel ik zeer sterk een link naar mijn wisselende hormoonspiegels vermoed. Ik gooi het dan ook maar op de hoop van “ouwewijvenkwalen”.

Momenteel zit ik helaas weer in zo’n flow.

In slaap vallen lukt me prima. Dat is het probleem niet. Binnen een minuut of tien ben ik altijd vertrokken. Half elf maak ik echt zelden meer mee.

Maar dan hè? Na een uur of drie slaap is het einde oefening.

Ik word dan zo omstreeks één, twee uur wakker en ben dan ook echt klaarwakker.

Meestal ga ik meteen maar even plassen, want ook al heb maar ik in de verte het idee dat ik moet, ’s nachts lijkt een halfvolle blaas een onoverkomelijk probleem. Overdag zou je de boel makkelijk nog uren kunnen uitstellen, maar in bed liggende, blijf je ‘m voelen.

Weer gewoon binnen enkele minuten in slaap vallen, zoals ik dat normaal gesproken ook doe, is er op die momenten niet bij. Ik kan mijn draai dan niet meer vinden. Links ligt niet lekker, last van mijn schouder. Rechts is niks want dan lig ik midden in de luchtstroom van een zwaar uitademende echtgenoot. En dan ligt hij gelukkig nog op zijn zij! Want zij = minder geluid. Als hij eenmaal op zijn rug gaat liggen, dan is het definitief klaar met de nachtrust. Ik stoor me altijd mateloos aan het gesnurk van Vlam dat soms zo bizar hard is, dat ik het zelfs in de woonkamer nog kan horen. Ik kan me op een gegeven moment dan ook op niets anders focussen dan op die K%&*% herrie en mijn bloeddruk stijgt met het gevolg dat ik wakkerder dan wakker ben.

Zo ook nu.

Ik heb één en ander zo eens een uurtje aangehoord en ben toen maar -net als gisteren-, naar beneden vertrokken.

Misty blij.

Ik iets minder.

Het is te laat om nog wat te nemen om wél lekker te kunnen slapen. Want als ik nu nog een anti-allergietabletje neem waarop ik altijd slaap als een beer, ben ik morgenochtend zo duf als een konijn. Niets zo vervelend als moeten werken met een hoofd vol watten. Onverstandig dus.

Stom van me. Hád ik ‘m toen ik naar bed ging maar genomen. ik stond nog met de strip in mijn handen. Twijfelend.

Half vier ’s nachts potverdorie.

Over twee uur gaat de wekker alweer af.

Op naar zwarte wallen onder mijn ogen en een dikke, vette middagdip.

Gatverdamme.

51 thoughts on “Wakker liggen

 1. Ik kan je vanmorgen de hand schudden, heel vervelend maar waar.
  Na zo’n waardeloze nacht, volgt een brakke dag, sterkte vandaag. Hans

 2. Ja waardeloos is dat he? Hier welliswaar geen herriemakende echtgenoot maar wel gebroken en korte nachten gehad door opvliegers enz enz. Twee jaar gedoe en toen was ik er klaar mee. Heb nu sinds twee weken hormoonpleisters (liever niet maar het is niet anders) en ben behalve van mijn slaapproblemen ook van heel veel andere klachten af. Bij jou zouden het ook de voorboden kunnen zijn helaas, al doet die herrie je natuurlijk ook geen goed. Sterkte vandaag ik hoop dat je aankomende nacht beter slaapt, neem maar lekker dat pilletje vanavond. 🙂

 3. Getver, wat vreselijk als je niet kan slapen. Na het overlijden van m’n moeder had ik er 4 maanden last van, tot ik met vakantie ging. Daarna sliep ik weer als vanouds: altijd, overal en in alle standen.
  Vanavond beginnen met een anti allergie tabletje?

 4. Vreselijke nacht zo te horen, maar je staat er niet alleen voor. Binnen een kwartier vertrek ik met blauwe zakken onder mijn ogen naar mijn werk door een k*knacht. Geween van een baby en gesnurk van een volwassen man…

 5. Daar moet je niet te lang wakker bij liggen. Een beetje verzachtend.. ik mocht eerst opdraven bij Shirel.. ze had een vervelende droom en die wilde niet weg… en daarna toen ik net sliep… wilde Yaron wat extra aandacht, want hij moest plassen….

  Love As Always
  Di Mario

 6. Zo’n nacht had ik gisteren dankzij kind. Nieuwe maan.. sommige mensen zijn gevoelig voor de volle maan, anderen voor de nieuwe maan. Mijn kind voor beiden :/

  Sterkte vandaag!

 7. Oh bah, dat is waar.de.loos. Ik had het toen ik nog voor een baas werkte heel soms. Dan sliep ik de hele nacht gewoon niet. Teveel pop up schermen open in m’n hoofd.

 8. Hier hetzelfde verhaal. Soms val ik in slaap en ben dan 10 minuten later weer klaar wakker. Uit ervaring weet ik dat ik er dan beter uit kan gaan voorlopig slaap ik dan toch niet. Ik heb ook last van afnemende maan.
  Wat helpt is een glas cola en een paracetamol, maar dat is weer niet zo goed voor gebit!

 9. Hier twee snurkers! Somszo erg dat manlief naar de logeerkamer gaat om mijn geluid te ontlopen.ik krijg soms ’s nachts genoeg beweging om hem te duwen en in z’n zij te prikken om op de andere kant te gaan liggen! En dan ook nog te horen:”nee IK snurk niet!” Daarnaast af en toe een nacht dat ik gewoon niet slapen kan. Dan sta ik maar op en probeer het een paar uur later weer of het wordt idd die middagdut. Is voor mij wat gemakkelijker want ik werk weinig buitenshuis. Succes vannacht MET pilletje!

  1. Zet een wasknijper op z’n neus! Nee, serieus, een hard voorwerp, steen of zo, in de rug van zijn pyjamajas naaien, dan draait hij vanzelf weer op z’n zij.

 10. Misschien kunnen oordopjes helpen? Ik stoorde me ook aan allerlei geluiden, maar nu slaap ik veel dieper. Alleen als mijn man echt luid snurkt, hoor ik het toch nog. Maar dat is dan ook echt heel luid ;-).

  1. Nee, dat is een heel verhaal, van alles geprobeerd, maar dat werkt echt niet. Gelukkig is het meestal zo dat ik wél lekker slaap hoor. Maar met vlágen! Poeh.

 11. Waardeloos hè. Klinkt inderdaad wel bekend als iets wat bij de overgang hoort. Een kleine troost: het gaat over, ik heb er nu nooit geen last meer van.

 12. Ik leef met je mee. Na een lange tijd van slecht slapen vanwege die k*t-overgangshormonen, heb ik nu weer eens vijf betrekkelijk goede nachten achter de rug. Maar ja, nu ben ik ineens, na een klein jaar, weer een soort van ongesteld. (Een mens kan niet alles hebben, hè? ;-))
  Sterkte, ik hoop dat je snel weer goed slaapt, desnoods met pilletje!

 13. Ik had vannacht om 03:00 uur al kunnen reageren. Heb dat expres niet gedaan om mezelf niet nog wakkerder te maken. Ik lijd al decennia aan chronische slapeloosheid. Geen neuroloog die wat kan vinden. Overdag een hoofd vol mist. Vanavond feestelijke diploma-uitreiking. Vooraf een middagdutje zit er niet. Komende nacht weer lekker slapen, Kliefje!

   1. Dank je wel! Slapeloosheid is idd een enorm probleem. Na mijn scheiding heb ik twee jaar ongeveer slaapmedicatie gebruikt. Nu is het prima, maar er zijn periodes, duren meestal een kleine week dat het weer K is.

 14. Mensen die overal en in alle omstandigheden kunnen slapen beseffen niet hoe zij boffen. Slapeloosheid heeft zoveel bijeffecten. Ik blijf mij ook verbazen hoe men naast een snurkende persoon kan doorslapen. Een ietwat zwaardere ademhaling stoort mij al, zelfs met oordoppen. Wat een geluk dat manlief geluidloos slaapt. Sterkte vandaag!

 15. Wat vervelend. En ik schrik bijna nog meer van de grote hoeveelheid reacties van je volgers die hetzelfde probleem hebben. Natuurlijk slaap ik ook af en toe slechter. Bij mij niet door opvliegers. Meestal door een druk ‘hoofd’ over iets dat ik ‘morgen’ moet doen. Als ik alleen slaap geef ik veel sneller toe aan ‘slecht slapen’ = meer draaien en keren en dan toch maar het licht aan en wat lezen. Als ik met mijn lief in bed lig probeer ik me koest te houden en dat helpt vaak. Raar maar waar.

  1. Drukke hoofden zijn idd ook niet erg bevorderlijk voor de nachtrust 😦 Koest houden is niet te doen als ik zo wakker lig. Om dir reden gisteren en vannacht maar weer eens de bank opgezocht. Poes blij 😉

 16. Ik sla helaas ook regelmatig een “nachtrustje” over, de volgende dag gaat het dan nog prima maar de 2e dag ben ik om op te vegen! Gelukkig hebben we er niet alleen last van en voel je je miss om 4 uur een beetje verbonden met alle lotgenoten. Voelt iets minder eenzaam 😉

 17. Ik heb dat ook sinds een paar jaar, dus écht hormonen ben ik bang. Wel heel vervelend ja.

  Wel super grappig, dat die antiallergiepillen zo goed werken…

  Laat maar weten, doen we een potje WF! 🙂

  1. Ik kreeg last van slaapproblemen toen ik zwanger was van mijn oudste zoon. Ik heb jaren nauwelijks geslapen. Ik wist de hele nacht dat ik op bed lag en was doodmoe. Nadat ik een burnout kreeg is mijn nachtrust wel wat beter geworden, maar blijft wisselend. Dat nachtzweten heb ik gelukkig nauwelijks meer last van. Bij mij hielp het om minder dierlijke eiwitten te eten. Vorige week op vakantie even makkelijker gedaan en meteen dreef ik ’s nachts het bed weer uit.

 18. Die anti allergiepillen ga ik eens uitproberen. Ik heb altijd wat diazepam in huis en af en toe neem ik een halfje (dan is het 5 mg). Maar soms nemen de kerels er hier ook eentje en dan ga ik te snel door mijn voorraad heen. Zou fijn zijn als ik ze gewoon zonder recept kon kopen en anti allergiepilletjes kosten bijna niks bij Lidl. Gebruik jij die ook of heb je een ander soort?
  Momenteel zit ik aan mijn derde kuur fluconazol. Nu aangevuld met creme en als het dan nog niet over is moet ik naar de gyneacoloog. Dat wilde mijn huisarts al, maar ik wilde nog een keer een kuur een kans geven, maar dan in combinatie dus met creme. Duimen dat ik er nu wel vanaf kom. Ik slaap trouwens geweldig op die fluconazol. Zelfs in de avond ben ik soms uren van de wereld en in de nacht hoef ik vaak niet eens naar het toilet en slaap ik in een ruk door. Ongekend.
  Manlief hier snurkt niet, maar ligt graag te blazen in zijn slaap. Dan maak ik hem wakker, draait ie op zijn andere zij en het is dan meestal over. Als het niet over gaat, kan ik daar ook behoorlijk geirriteerd van raken. Dan is soms de enige optie om maar te verhuizen naar de bank in de woonkamer.

 19. Slapeloosheid zuigt. Enorm.
  Behalve dat het stomvervelend is, ontregelt het zo veel. Daar sta je dan met je goede bedoelingen. Meteen 2-0 achter voor je dag begonnen is. Hopelijk slaap je vannacht beter!

  Hier in Huize den H. hebben we de echtgenoot die altijd overal kan slapen, op 2-3 keer per jaar na. Ik slaap zelden goed (al tig jaar onderdeel van het problemenpakketje). Dochter en oudste lijken op hun vader in slaapgedrag. Middelste zoon helaas op mij.

 20. Vervelend die slapeloosheid! Ik heb altijd voor mijn menstruatie zo een periode, dan word ik vooral heel vroeg wakker. Cetirizine neem ik trouwens elke avond. Ik ben hartstikke allergisch en eerst nam ik het altijd in de ochtend, maar in de avond is veel fijner om te slapen. Als we een lange vlucht maken neem ik dat ook altijd op het juiste tijdstip. Helpt echt!

 21. Tsja, slapen. Ik maakte jaren deel uit van een ‘Dreamteam’ (onderzoek slaapstoornissen). Uit interesse, maar ook als ervaringsdeskundige. Voor mezelf had ik vanuit de psychiatrie de slaapdeprivatiemethode overgenomen: om 12 uur ’s nachts op de fiets, de hele nacht doorfietsen en de volgende dag beslist niet gaan slapen, zo mogelijk ook de hele dag weer doorfietsen. Het hielp wel, voor een paar nachten, maar ik durf het nu niet meer. Iets te vaak belaagd door Randstedelijk menselijk ongedierte. Toen kon ik nog hard wegfietsen, maar als 65-plusser vrees ik dat ik het loodje leg. Dus nu maar aan de melatonine. Heb ik (meestal) niet nodig om in te slapen, maar als ik dan na de eerste diepe slaap kláárwakker ben (signaal van een te druk hoofd) helpt het mij weer bij de herstart. Geen wondermiddel, maar het helpt mij wel een eindje onderweg…

   1. Doseren van melatonine is ingewikkeld. Een misverstand is dat als een lagere dosering niet werkt, dat je dan hoger moet zitten. Per persoon zijn echt verschillende doseringen nodig. Dat hangt ook samen met prikkelgevoeligheid.

    Ik schat een beetje de onrust in het hoofd in en doe het soms goed op 0,5 mg, soms kan ik beter 2 mg. nemen. Ik heb ook tabletjes van 5 mg, maar dan slaap ik na een kwartier als een blok in en ben na 1½ uur weer klaarwakker, alsof je een bal onder water hebt geduwd die er des te harder weer boven komt en niet meer onder water wil.
    Onder de tong leggen (laten smelten) schijnt veruit het meest effectief te zijn.

 22. Ik gebruik ook melatonine. De tabletjes van 5 mg deel ik doormidden.
  Zo af en toe helpt het niet. Dan irriteert alles. Maar ik kan uitslapen. Dan sta je toch wat meer ontspannen een kopje thee te maken om drie uur ’s nachts.

 23. Herkenbaar, helaas. Ik schrijf het maar toe aan de hormonen, maar het kan net zo goed stress zijn. Alleen kom ik niet in slaap. Eerst op mijn rechterzij, dan links, tot alles zeer gaat doen. Dan weet ik dat het fout zit. Meestal slaap ik voordat ik een schouder voel.
  De praktijk heeft mij geleerd om gewoon mijn bed uit te gaan. Dat heen en weer draaien schiet niets op. Naar beneden, een kopje thee en de tv aan. Een beetje zappen of het begin van een serie kijken. Is de thee op, dan ga ik weer naar bed. Dan slaap ik binnen een paar minuten, als een roosje. Maar dan is het wel inmiddels drie uur, half vier. Ergerlijk als om half zeven de wekker gaat, maar gelukkig is dat niet elke dag.
  Ik hoop dat je de dag een beetje bent doorgekomen en dat je vanavond heerlijk slaapt.

  Liefs Frederique

 24. Bij mijn zijn de schokken weer terug. Val daardoor niet meer in slaap. Echt the hell. ,
  Hoop dat je tabletjes helpen. Als heb je maar weer één goede nacht, dan ziet het leven er meteen weer wat zonniger uit. Sterkte!
  Pakkerd.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s