Hindernisbaan.

De gemeente waar ik woon en werk is er eentje die nogal druk is met de infrastructuur. Ondanks dat ze een enorme schulden schijnen te hebben, wordt er lustig ge- en herbouwd. Er is blijkbaar altijd nog wel ergens een potje om een straat af te sluiten en om te leggen. Telkens maar weer worden dezelfde stukken fietspad opengebroken en weer opnieuw aangelegd. Dan weer voor kabeltje X, dan weer voor rotonde Y.

Ik fiets al ruim tien jaar elke dag hetzelfde stuk van huis naar werk en je zou zeggen dat dat dat buitengewoon suf is.

Niets is minder waar.

Elke morgen weer is het de vraag hoe ik van A naar B geraak.

Het is net een hindernisbaan soms.

De afgelopen week had ik op het hemelsbrede stuk van huis naar praktijk van pak ‘m beet een kilometer of vier, maar liefst drie (!) wegomleggingen. Nu was er weer wat met de trambaan dat dringend anders moest.

En dankzij werkzaamheden aan het spoor, is het ook iedere dag weer de vraag hoe ik aan de overkant geraak. Ga ik er overheen of ga ik er onderdoor? En als ik er dan over ga, via welke route is dat dan? Gewoon immer gerade aus of zoals deze week met een omweg van maar liefst een kilometer? Over parkeerterreinen en door bouwhekken en al?

Het is “grappig” om te zien hoe die overbrugoplossingen bedacht worden.

Ik gok door een notoire autorijder die al in geen jaren op een fiets heeft gezeten, want sóms!

Aarrggh!

Ik noem een veel te steile trap met fietsgoot, waardoor je je fiets amper omhoog krijgt.  Ik ben geen zwak vrouwtje en mijn fiets is vrij licht, maar voor mij is het amper al te doen. Ik heb al menig bejaarde een kontje heb moeten geven, omdat ze het niet voor elkaar kregen op eigen kracht boven te komen.

Of wat te denken van trappen met fietsgoten die de eerste twee trajecten, tussen de diverse plateaus in, aan de rechter kant zitten en zich dan ineens aan de linker kant bevinden? Waardoor je dus je fiets halverwege moet “ompakken”? Buitengewoon handig.

Ik vind dat die (waarschijnlijk veel te dikke en rokende) ambtenaar die zulke oplossingen verzint, dat traject zelf een een keertje moet afleggen… In de zeikende regen. Met volle fietstassen én zo’n ter aarde stortende bejaarde.

Zal ‘m leren.

De zak.

21 thoughts on “Hindernisbaan.

 1. Whaha nou echt, dat is precies wat ik me nog herinner van het werken in jouw regio, die keren dat ik er was, is het nooit eens een fatsoenlijk stuk zonder werkzaamheden geweest…

 2. Tsja, dat wordt dus onze toekomstige woonplaats. We hebben daar al het één en ander aan ongemakken ervaren. En bijna neergestort met een zwaarbeladen fiets bij een trapje met fietsgoot. Ik ben dan ook al 65-plus… dan krijg je dat. Heeft je woonplaats een goede eerste hulp beschikbaar?

 3. Onze gemeente kan daar ook wat van hoor, wat te denken van de plantsoenendienst die hun auto op het fietspad zetten, naast een autoweg…hoe je er langs komt zal hun een zorg wezen. Ik vind het niet gek dat mensen zwaar geirriteerd zijn in het verkeer.

 4. En inderdaad: die plannen worden vanachter het bureau bedacht. In mijn vroegere woonplaats had de provincie (die over de regionale bussen ging) een plan bedacht voor een nieuwe snelle busverbinding. Dwars door een paar aangelegd voetgangersgebied.
  En ook in mijn huidige woonplaats een grondig verbouwd station met alle ongemakken van dien omdat er niet door de ogen van de reiziger wordt gekeken. Zoals een trap zonder leuning: handig voor ouderen met zware tassen. De traverse over het spoor is precies aan de andere kant van het busstation, zodat iedereen 500 meter om moet lopen. De snelle verbinding wordt – vanwege uw veiligheid! – afgesloten. Wie geen sprintje kan trekken mist de bus. Ik heb een tijdje in een rolstoel gezeten: stations zijn dan onneembare vestingen.
  Dan heb ik het nog niet over de fietsverbindingen. Al die ambtenaren zouden verplicht moeten gaan fietsen: dan krijg je ander beleid. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor beleidsmakers in zorg en onderwijs: die bedenken hun plannen van grote afstand van de werkvloer.

 5. Sorry voor al die voortploegende fietsers , je schrijft zo beeldend dat ik er om moet lachen , heet dat leedvermaak?

 6. Lekker dan 😦
  Onze gemeente heeft soms ook hilarische ideeen. Wat dacht je van een restaurant die door wegaanpassingen nu midden op een rotonde staat 😀
  Hiervoor woonde ik in Emmeloord, dat was pas een echt goede plek voor fietsers. Parallelwegen op drukke plekken, overal fietspaden. Alleen als je buiten het durp wilde fietsen vond ik het doodsaai.

 7. In mijn woonplaats is het ook altijd raak. Er zijn hier kruispunten, wegomleggingen en andere verkeerssituaties die alleen maar bedacht kunnen zijn door rechtgeaarde fietsenhaters.

 8. In ons dorp weinig problemen. Nou is de beslissende ambtenaar een strakke, niet rokende sportivo die op zijn snelle fiets elke dag een pokken eind fietst. Hoe ik dat weet, ik werk voor de gemeente (niet meer bij helaas) waar ik woon.

 9. Wim Kan zei over het Spui in Den Haag al: Ze verleggen de vernauwing! Kennelijk weinig verandert en in de 40 jaar aldaar heb ik dat inderdaad vaak gezien.

 10. Bij ons is het aan- en verleggen van wegversmallingen populair. En het autoverkeer krijgt altijd prioriteit t.o.v. het fietsverkeer. Ook zo’n achterhaald idee, want “ze” willen “iedereen” op de fiets krijgen, maar een beetje infrastructuur voor de fiets is er niet bij. Geen verlichting op smalle polderwegen…Ze presteren het zelfs om borden neer te zetten met : “Fietsers afstappen.”

  1. Ooooh, in mijn woonplaats ook. Fietsers worden gerust kilometers omgeleid of moeten een stuk door zand en puin baggeren, terwijl voor automobilisten de kortstmogelijke weg wordt gezocht.

   1. Idd, dát snap ik dus echt niet! Maakt het uit als een auto iets om moet rijden? Nope. Voor mij als fietsende mensch én met dat zeikweer van de laatste maanden dus wél. Bah!

 11. Haha ja dat denk ik wel vaker van politici: begeef je zelf eens in die situatie. Vaak is het voor ons zo onlogisch hoe bepaalde dingen aangepakt worden 🙂

  1. Echt hè? Pfffff. Voor iets nieuws uitgevoerd of ingevoerd gaat worden, zou het verplicht in de praktijk moeten worden bekeken. Door die verzinnende mensen.

 12. Heel bekend. De ambtenaren in kwestie denken wel na maar niet goed. Logischer zou zijn om alle kabels in één keer te vervangen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar nee.

 13. Heel soms lukt het ambtenaren om wegwerkzaamheden te combineren. Zo als in mijn woonplaats. Dat had wel tot gevolg dat onze straat meerdere weken niet door doorgaand autoverkeer gebruikt kon worden. Voor de fietsers was een redelijke goed nood fietspad gemaakt. Alleen bij veel regen was dat afzien. Maar de plaatselijke middenstand was niet blij met het aantal weken dat de afsluiting duurde. Maar goed het leed is geleden en wij hebben een mooie straat.

Reacties zijn gesloten.