Twijfelkonten.

Zó nam ik tijdelijk afscheid van u, zó staat er hier weer een stukje.

Dit is er aan de hand: ik loop over momenteel. De vraag is ineens geworden: gaan we überhaupt wel op vakantie?

Vlam’s vader is al een jaar ziek, tenminste, dat we weten dat hij ziek is. Die nare kanker was natuurlijk al een poosje aan het sluimeren en sluipen. Een jaar geleden waren er vlekken op beide nieren en lever. Hij wilde geen verder onderzoek, wilde niet weten waar de primaire tumor zich bevond en stortte zich vól in het alternatieve. Citroenkuren, aspergekuren, wiedolie. Alles heb ik voorbij zien komen.

Een maand of twee geleden liet hij toch een CT scan uitvoeren en bleek het -op zijn hersenen na- inmiddels overal te zitten.

Kortom: we kunnen niets meer voor u doen. U kunt gaan.

De boel leek stabiel. SchoRo at en dronk alles nog wat hij lekker vond, ondernam dingen. Kreeg hier en daar wel wat pijntjes, maar met af en toe een half tramadolletje, was de boel zeer goed te doen.

Tot vorig weekend. Toen hij ergens op visite was, zijn hoofd draaide en hij een ‘pang’ hoorde. Bleek -na bezoek aan de SEH- dat zijn sleutelbeen spontaan gebroken was. Metastases. Bot weggevreten.

Nu zit hij aan de morfinepleisters met zijn arm in een mitella en is hij ineens een zielig vogeltje.

Vorig weekend gingen we dus maar even naar hem toe. Hij was heel emotioneel. Logisch ook. Bang voor de dood is hij niet zegt hij. Hij gelooft in reïncarnatie. Hij heeft een mooi leven gehad, heeft alles gezien wat hij wilde, is over de hele wereld geweest, heeft de mooiste wijnen gedronken. Zijn vrouw is bij hem terug. Hij is gelukkig. Hij begon te huilen toen hij vertelde zich schuldig te voelen omdat hij onze vakanties in gevaar bracht.

Zó zielig.

Alsof hij er wat aan kan doen?

Feit is wél dat ik inmiddels ook wel kan janken om die vakantie. Correctie: dat allang gedaan heb ook. Want u wilt niet weten hoe zeer we er ons op hebben verheugd. Hoe erg we er aan toe zijn. We maken ons al een jaar druk om SchoRo. Om de moeder van Vlam die inmiddels ook kapot is van alle zorgen. We hebben een periode zonder geld gezeten. Gezeik omtrent Jill’s bioloog gehad. Troubles in the family.

Ik wil naar de zee staren, wijn drinken, twee weken lang in dezelfde bikini en tuniek rondlopen, lezen. Vooral geen klok kijken. Mijn telefoon ergens in het zand begraven.

We vragen ons nu elke dag hardop af: gaan we wel of gaan we niet? Het huisje is betaald. Er is een annuleringsverzekering. Maar áls we gaan, kunnen we dan ontspannen? Kunnen we uren naar de zee staren? Zitten we niet de Godganse dag op onze telefoon te kijken? En hoe gaan we dingen aanpakken en afspreken met de ouders van Jills BFF? Want daarmee hadden we ook afspraken gemaakt. De grote wisseltruc halverwege de vakantie. De meiden eerst bij hen en dan bij ons.

Ik heb nog nooit van mijn leven de behoefte gehad om te kunnen kijken in de toekomst, maar nu wel.

Iemand een glazen bol te leen voor me?

50 thoughts on “Twijfelkonten.

 1. Als jullie makkelijk en snel vanaf je vakantie-adres naar huis kunnen, zou ik zeggen: gaan. En als de nood aan de man is, dan kom je terug.
  In elk geval heel veel sterkte de komende tijd. Het is een verdomde rotziekte.

 2. Je weet het zelf het beste innerlijk. Makkelijk zal het allemaal niet zijn, maar jij weet wat jullie aankunnen qua regelen en ook qua in de buurt willen zijn of niet. Sterkte en zoveel mogelijk rust gewenst.

  Groetjes,

  Dorithé

  1. Ik weet het wel. Maar moet ook rekening houden met zowel Vlam, als de ouders van Jills BFF. Wat het gecompliceerd maakt. Ik kan beter loslaten dan Vlam. Logisch ook, ik sta emotioneel er verder vanaf. Of iig anders.

 3. Piekeren doe je al. En piekeren zal je blijven doen. Volgens mij moet je gaan. Ik wou schrijven: moet je ‘gewoon’ gaan. Natuurlijk is het niet ‘gewoon’. Maar thuisblijven en piekeren help jullie niet vooruit. En de afstand Nederland – Mimizan is overbrugbaar, lijkt me. Sterke (en niet alleen met deze afweging).

 4. Afschuwelijk nu! Ik had al eerder een stukje van je gelezen over zijn ziekte en heb getwijfeld om er naar te vragen. Ik wens je schoonvader en jullie (met name Vlam en zijn moeder) sterkte toe in de komende tijd. Ik zou wel gaan. Afstand is overbrugbaar en in je gedachten blijft het toch. Geen enkele keuze lijkt goed. Nogmaals sterkte gewenst!!

 5. De dood komt niet op bestelling. Als je niet gaat en hij zit over een paar weken nog in z’n stoel, heb je helemaal de smoor in. Het is moeilijk een keus te maken, vakantie heb je ook zo nodig nu. Sterkte, volg jullie hart.

 6. Wat een nare situatie! Heel veel sterkte met de beslissing en ik hoop van harte dat jullie in elk geval een soort van ontspannen eindigen aan dat strand, met de telefoon dan weliswaar binnen handbereik, maar toch met een vorm van vakantiegevoel.

 7. Zolang je beseft dat je elk moment in de auto kunt springen moet je proberen van elke seconde die je op vakantie bent te genieten. Wij hebben hetzelfde meegemaakt dit voorjaar. Schoonmoeder was er heel slecht aan toe toen wij nog in Zuid Frankrijk waren maar wij hebben gewoon gewacht tot wij een teken van schoonbroer kregen en om elf uur ’s avonds alle spullen gepakt en de hele nacht gereden. 2 dagen later was zij overleden. Heel veel sterkte!

 8. Gaan ! Want die man kan nog wel drie maanden leven, dat weet niemand en klinkt misschien heel raar , weet ook niet hoe het te zeggen , maar soms houden die mensen het vol tot je terug bent …. en dan ben je helemaal kapot moe. Gewoon gaan je zit niet in Australië dus bent ook weer zo terug als het moet.

 9. Je hebt er geen ene moer aan, maar dit is een van de redenen waarom ik aanraad áltijd een reisannulatieverzekering te hebben…
  Ik gun jullie je vakantie zo, maar als je gaat zal je mss meer piekeren dan wat anders…
  Als ik die glazen bol had, kreeg je hem per direct, maar mss maar goed dat die niet bestaat.
  Veel sterkte! 😘

 10. Gatverdamme, Klief, wat een narigheid!

  Het voordeel is misschien wel dat jullie met eigen auto naar Frankrijk gaan. Mocht het nodig zijn, kun je snel in de auto stappen en naar NL rijden. Bij vliegvakanties met een chartervlucht moet je altijd maar afwachten of er vluchten beschikbaar zijn.

  Is het ook nog een optie om deze vakantie te annuleren en, voor zover beschikbaar, een last minute wat dichterbij te boeken? Zou jammer zijn voor Jill en haar BFF maar ja, soms breekt nood wet. Als je je alleen maar loopt op te vreten als je in Frankrijk bent, heb je ook geen bal aan je vakantie.

  Sterkte met de hele situatie! X

 11. Volgens mij moet er min of meer via een doktersverklaring aangetoond worden dat het à la minute afgelopen kan zijn, anders treedt een annuleringsverzekering niet in werking.
  Jullie bestemming is weliswaar geen Australië, maar om de spreekwoordelijke hoek is het nu ook weer niet. Ik zou het overleggen met je schoonouders en eventueel met de dokter of het verantwoord is te gaan.
  En mocht het lukken met de verzekering (indien van toepassing natuurlijk), dan dichterbij iets zoeken en/of later gaan.
  Stel, jullie komen onverhoopt eens in zo’n nare situatie, wat zou je dan willen dat Jill zou doen?
  En wat wil Vlam het liefst?
  Sterkte in ieder geval!

 12. Jaha. Héél lastig! In feite kan je er niet veel aan veranderen, of je nu wel of niet thuis bent. Het zou zomaar ineens heel erg snel kunnen gaan. Dat heb ik gemerkt bij mijn vader. Ik wens jullie in ieder geval veel wijsheid en kracht. Dit is iets waar je zelf de beslissing moet nemen. Dat kunnen anderen niet voor je doen.

 13. Misschien gaan en dan kijken wat er gebeurt. Voorraadje energie opbouwen lijkt me nu best nodig, hoe dan ook komt er een pittige tijd aan waarvoor je de puf echt wel nodig hebt. De K is altijd onvoorspelbaar, soms is het een kwestie van maanden, soms van weken…dus als je makkelijk terug zou kunnen reizen als t moet dan is mijn advies: als je t nodig hebt en t voelt ok, nu meteen gaan! Sterkte en liefs x

 14. Weg met dat gelul van die glazen bol, Klief. Het heft in eigen hand nemen.
  Jullie moeten je afvragen wat de bedoeling/meerwaarde is als jullie in Nederland blijven…is het de bedoeling dat jullie continue aanwezig zijn bij Vlam’s vader of blijven jullie voornamelijk thuis (af)wachten. In dat geval zouden jullie net zo goed naar Frankrijk kunnen gaan en, ondanks alles, toch even een moment van ontspanning kunnen vinden.
  Heeft geen zin om thuis op de bank te blijven zitten wachten, zeg maar.
  En, heel belangrijk, wat wil Vlam zelf? Het is zijn vader. En hij wordt niet beter als jullie thuis zouden blijven.
  Sterker nog, je zegt dat hij wil dat jullie gaan, dat zou mijn vader ook gezegd hebben. En het is wat Soof zegt: de dood komt niet op bestelling.

  Meis, wat een shit en jullie verdienen zo een beetje rust.
  Veel sterkte en wijsheid!

  Kus van mij XXX

 15. sterkte! Ik zou gaan denk ik, je bent best snel weer terug als het nodig is…. En, wat iemand al schreef, piekeren kan overal… Hopelijk hebben jullie, als je gaat, toch de kans om te ontspannen. Succes met de beslissing!

 16. Jeetje wat een lastige situatie (understatement…). Alle adviezen zijn al gegeven, heb helaas geen glazen bol en kan jullie alleen maar sterkte wensen! Xx

 17. Kliefje ,ik ga reageren met veel goede gevoelens jegens jou jill en Vlam.
  Allereerst is het klote in welke omstandigheden jullie verkeren
  Het is een ja of nee situatie , ik zou zeggen GA op vakantie al heb je maar een week of meer
  Wens je sterkte in jullie beslissing .
  Eigenlijk ben ik gefocus op jou/jullie maar heb medelijden met de persoon waar alles om draait.

 18. Mijn schoonmoeder is al jaren hart- en longpatient en we leven al zeker vijf jaar met het idee dat ze elk moment kan overlijden. We hebben al zo vaak gedacht dat ze het niet zou halen. Een oom van mij is vorig jaar overleden, dat was vier jaar later nadat tegen hem gezegd was dat het een kwestie van weken was.
  Jullie schoonouders willen dat jullie gaan, voor Vlam is het natuurlijk moeilijk maar hij kan regelmatig contact hebben met zijn ouders.
  Ik zou zeggen, vooral gaan. Geef elkaar een dikke knuffel voor het weggaan (wat sowieso een goed idee is) en dan lekker even weg om bij te komen. En je bent zo weer terug.
  Wij zaten dit jaar dus weer in een vergelijkbare situatie. Schoonmoeder weer in het verpleeghuis en grote zorgen. We zijn toch gegaan en we hadden en annuleringsverzekering afgesloten. Die we niet nodig hebben gehad en schoonmoeder is weer thuis mbv thuiszorg.

 19. Gaan!
  Heel duidelijk afspreken met familie wat het moment is wanneer zij jullie nabij wensen. Transparante communicatie afspreken. Jill en bff lopen niet in 7 sloten tegelijk. Bin there, done that en is goed bevallen.
  Alle goeds en rust wens ik jullie toe!

 20. Dit is heel klote!. Mijn indruk is dat jij wil gaan, je schoonouders willen dat jullie gaan, de ouders van de BFF willen ongetwijfeld dat jullie gaan, de keuze is dan aan Vlam.

 21. Nee, geen glazen bol. En ook geen tip. Behalve dit, toen mijn grootmoeder ziek was gingen mijn ouders ook, met ons, onwetende kinderen, op reis. Ik zag als jongeman van 16 geen verschil bij hen, dus ik denk dat ze minstens zoveel genoten van weg zijn als van thuis zitten. Dus doen zou ik zeggen.

 22. Mijn schoonmoeder overleed toen wij in Frankrijk zaten en vanuit daar heeft vriend alles geregeld, was goed te doen, zeker als er al wat voorwerk gedaan is.
  Mijn oma overleed toen mijn moeder in Noorwegen zat, zij bleven ook daar en ik regelde de begrafenis.

  Bij beide gelegenheden heeft dat niets aan het verdriet en rouw veranderd. Het ging zoals het zich voordeed. Dus gaan en vooral met ouders van Jills vriendin goed regelen.

 23. Wat een rot situatie. Begrijp de twijfel al te goed. Toch zijn jullie vanuit het vakantie adres weer redelijk snel in Nederland, mocht dit nodig zijn. Daar kun je je misschien een beetje ontspannen, hier zeker niet. Veel sterkte met de beslissing. Dikke knuffel.

 24. Oh Klief, wat een nare situatie voor jullie allemaal! Heel veel sterkte toegewenst.
  En ja, wat een dilemma. Ik weet wel hoor, hoezeer jullie aan deze vakantie toe zijn. Bedenk, als je na de vakantie weer aan het werk bent, dan kun je ook niet de hele dag bij schoonpa zitten. En heb je dan al je krachten nog wel nodig.
  Heeft de arts een prognose gegeven? Niet dat die altijd uitkomt. Neem op het allerlaatste moment, de dag van vertrek, een beslissing. Zorg dat voor welke beslissing dan ook, alles geregeld is. Het is Vlam’s vader, hij moet doen wat voor hem het beste voelt.
  Klief, ik gun je zo je vakantie.

 25. Pfff. Wat een dilemma. Qua zorg voor SchoRo hoef je niet thuis te blijven. Misschien “gewoon” gaan.Stel dat je na een week hals-over-kop terug moet, dan heb je die week toch maar mooi gehad. Eraan denken blijf je toch maar op vakantie pak je sneller je rust.
  Sterkte en een dikke pakkerd

  1. Zo sta ik er ook in Kakel. Zorg is er straks in de vorm van verpleging, is allemaal al besproken met de huisarts. Thuis blijven en de hand van schoonmoeder vasthouden, lijkt me niet de juiste beslissing. Ik denk dat we even weg moeten, afstand en opladen. Voor de moeilijke periode die nog gaat komen…

 26. Om zo’n keuze te maken en alle belangen en wensen af te wegen, wat kan dat schuren. Welke beslissing jullie ook nemen, het is nooit gemakkelijk. Ik leef met jullie mee.

 27. Hoi Klief (& ‘Vlam’),

  Wat een heftige en emotionele toestanden weer!
  Wat vindt Vlam’s vader er zelf van? En zijn moeder natuurlijk ook.
  Een zielig vogeltje schrijf je… Vinden hij/zij ook dat je ‘hier’ moet blijven?
  Hoeveel mensen heeft hij om zich heen?
  Jij was hard aan vakantie toe. Dat telt ook in meerdere opzichten. Want je krijgt nog een zware tijd. Het betekent dat je ook energie op moet kunnen doen voor straks. Je weet niet hoe lang het gaat duren en Vlam’s vader (en moeder) heeft straks meer aan fitte mensen om zich heen.

  Dat lijken rationele afwegingen, maar ik bedoel het niet zo rationeel.

  We hebben meerdere keren gehad dat een familielid ernstig ziek was toen we met vakantie zouden. We zijn wel eens gebleven, ook wel eens teruggekomen.

  Vijf jaar geleden gingen we (toch) op vakantie toen mijn schoonmoeder ernstig ziek was. Dat was een lastige én bewuste keuze. We wisten dat er op dat moment andere vertrouwde mensen om haar heen waren en dat ze dus niet alleen was. Ze overleed toen we een week met vakantie waren. Maar het had ook veel langer kunnen duren.
  Natuurlijk hield de situatie ons bezig en toch hebben we een goede week gehad. Dat kan dus allebei….

  Is althans onze ervaring. …. En ik weet natuurlijk ook dat iedere situatie anders is en dat iedereen verschillend reageert…

  1. Ik ben ook rationeel hoor. Maar voor mij is het in dit geval miss makkelijker, sta er toch wat verder vanaf. Het betreft niet mijn vader. Ik heb het meeste “last” van het verdriet van Vlam. Dat raakt me wel recht in het hart. Maar de hele zaak vanaf een afstandje bekijken en beoordelen, lukt me prima. Ik ben het dan ook eens met je zin over fit zijn. We moeten opladen. De periode na zijn overlijden kan nl nog wel eens zwaarder zijn en langer gaan duren dan deze laatste fase…

 28. Hè getsie wat naar allemaal. Ik hoop dat je toch nog kunt gaan en kunt ontspannen. Vanuit Frankrijk zijn jullie redelijk snel weer terug immers. Even misschien ook aan zijn ouders vragen wat zij er over denken. Sterkte in ieder geval!

 29. Oh mijn hemel… En dit schreef je al een week geleden… en ik zie het nu pas… jeetje wat een zorgen en wat verdrietig… (so sorry dat ik het nu pas zie/lees 😦 😦 ). Zorgen, verdriet, alles bij elkaar… ik kan ook alleen maar sterkte wensen en hopen dat SchoRo toch nog wat opknapt om nog een aantal mooie herinneringen te kunnen maken… Heel veel knuffels, omarmingen (en m’n schouder is er ook hè! Dat weet je). Hang in there, lieve Klief! XX

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s