Samen op vakantie.

Vlam en ik hebben één en ander ooit andersom gedaan.

Niks een relatie krijgen, eerst samen op pad en op vakantie gaan en dan een gezin stichten.

Vanaf dag één was er een kind waar rekening mee moest worden gehouden. Ik zie Jill en de oppas nog op het balkon achter de violen verscholen staan. Glurend. Wat voor een man komt mijn moeder ophalen? En toen ik ’s avonds weer thuis kwam “Mám! Hij had een róze polo aan! Daar houd jij toch helemaal niet van?”

De eerste zomer dat we elkaar kenden was het heel kort dag en gingen we ieder ons inmiddels al geboekte weegs. Hij met tent naar Frankrijk. Jill en ik te huifkar door Drenthe. Daarna hebben we onze vakanties altijd met zijn drietjes gevierd.

Niks mis mee. Vlam en Jill kunnen prima met elkaar overweg. Jill is een kind dat zichzelf makkelijk alleen kan vermaken met een boekje en een spelletje. Ze is altijd rustig en beschaafd en vrolijk. Ze lust alles en gaat graag mee “op restaurant” zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen.

Vlam, Jill en ik hebben als gemeenschappelijke vakantiehobby dat we uren en uren in de zee kunnen liggen. Ik houd van flinke afstanden zwemmen in een rustige zee. Maar Jill en Vlam houden van woeste golven die contactlenzen uit je ogen spoelen en je bovenstukje op je enkels doen belanden. Oma (lees: ik) houdt het in al die woestigheid nooit zo lang vol. Ik vertrek dan ook nooit zonder e-book naar het strand. Zalig vind ik het: onder een parasolletje, op zo’n laag strandstoeltje. Lezend en kijkend en genietend.

Kortom: wij hebben tot nu toe altijd geweldige vakanties gehad. Vol met ontspanning en lol en gezelligheid.

Nu breekt er langzaam een andere tijd aan. Jill is inmiddels zestien en half en viert haar vakantie dit jaar deels zonder ons. Wél onder toezicht van andere volwassenen.

Vanaf volgend jaar, hebben we al toegezegd, mag ze onder bepaalde voorwaarden, alleen op pad, met een vriendin. Binnen Nederland, zodat we snel bij haar kunnen zijn, indien nodig. Liefst op een camping in Vlagtwedde. Aan de prikpil én met een rugzak condooms. Met een chip onder haar huid zodat we haar kunnen volgen. En ik ga haar stiekem Refusal voeren zodat ze van één glaasje drank al doodziek wordt. Maar verder ben ik heel goed in loslaten hoor.

Voor Vlam en mij breekt er ook een heel nieuw tijdperk aan. Met zijn tweetjes op vakantie!

En daar heb ik best heel veel zin in ook.

Als SchoRo zich zo voelt zoals hij zich nu voelt, vertrekken we zeer binnenkort richting la France. De eerste overnachting doen we in zo’n goedkoop ding aan de weg. De tweede zitten we in een supergaaf hotel in Angoulême. En vanuit daar vertrekken we dan richting het strandhuisje in Mimizan.

Ik zie ons tweetjes al zitten hoor. Op zo’n pleintje, onder de platanen. Met rosé.

Zucht.

Deze nieuwe fase in onze levens bevalt me wel.

25 thoughts on “Samen op vakantie.

 1. Heerlijk vooruitzicht! Maar je hebt Jill ook dusdanig opgevoed dat ze het naar haar zin heeft bij jullie. Dus als jullie over een paar jaar echt samen gaan sta dan niet raar te kijken als je ineens een telefoontje krijgt dat ze eraan komt. Ik spreek uit ervaring: oudste is net na 2 nachtjes hier vertrokken en jongste gaan we vanavond van de trein halen😊
  Groetjes vanuit een snikheet Frankrijk

 2. Ook leuk weer een andere fase, hier 1 van ruim 17 en 1 van bijna 16 en die gaan nog gezellig mee met paps en mams(USA)Ik denk zomaar dat ze nog lang met ons meegaan zolang we richting USA gaan;)
  Fijne vakantie!

 3. Het is jullie gegund. Hoop op een heerlijke vakantie, lekker ontspannen. (En waarom denk ik dat ik misschien wel een heel klein beetje de inspiratie heb geleverd voor deze blogpost?! 🙂 )

 4. Heerlijk met maar ook heerlijk zonder kinderen. Hoop dat jullie inderdaad met een ‘ gerust’ hart kunnen gaan en dat vlam z’n vader nog lang bij jullie zal zijn. Denk aan jullie en duim voor jullie X

 5. Het is jullie zo gegund. Ik hoop dat jullie ondanks de moeilijke tijd waarin je nu zit toch een vakantie met rust, een drankje, lekker eten, veel zon en plezier met elkaar beleven.

 6. Goh, ik was 14 toen ik voor het eerst ‘alleen’ op vakantie ging. Weliswaar met een groep kinderen en begeleider(s), maar toch. (Nog) niet aan de pil of wat dan ook, maar wel volledig op de hoogte. Bovendien was ik niet zo’n broekenjager, maar heb wél zoenen ‘geleerd’ in die vakantie! En voor jezelf opkomen. En meemaken hoe het is om een maand lang als 14 jarige als enige Nederlander tussen allemaal Franse jongens en meisjes te vertoeven, voor het eerst vliegen, voor het eerst alleen op vakantie, zonder pappa en mamma, zonder mobiele telefoons, dus eigenlijk zonder nieuws voor mijn ouders. Spannend hoor!

 7. Loslaten is voor moeders altijd wel wat lastig, vooral bij een dochter.
  Maar een nieuwe periode die aanbreekt is ook een mooie uitdaging.
  Alvast veel plezier. Hans

 8. Wat heerlijk! Heel fijn vooruitzicht! Loslaten als moeder lijkt me echt super lastig. Ik ben nooit een moeilijke puber geweest, maar ik denk dat mijn moeder mij ook het liefst had willen volgen tijdens al die reizen toen ik nog jonger was haha

 9. Daar doe je het toch voor, die opvoeding. Dat ze zichzelf uitstekend kunnen redden. Je klus is bijna geklaard, Klief. Maar je raakt je dochter niet kwijt. Ze gaat op een gegeven moment alleen op zichzelf wonen.
  Fijne vakantie! Nu SchoRo het zelf nog ziet zitten, hoop ik dat je het op je vakantie ook echt op vakantie kunt zijn.
  Dikke knuffel

 10. Nou, hier ook. Dat oudste zoon zijn vleugels begint uit te slaan vind ik al heel wat. Dochter gaat denk ik nog wel een tijdje met ons mee. Ook wij verheugen ons weer op die nieuwe fase in ons leven.

 11. Sinds 4 jaar weet ik: deze fase van het leven is heerlijk!! Wij hebben net zo’n gezin als jullie, met dat verschil dat ik drie kinderen heb! 😉 (en lief ook nog eens twee, dus dat schiet lekker op…. 😉 )
  Ik zeg altijd: sinds de kinderen de deur uit zijn (jongste van mij is 22 nu) hebben lief en ik eindelijk verkering! Heerlijk!!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s