Gewichtige zaken

De afgelopen vakantie besloot ik, na zeven maanden mijn stinkende best te hebben gedaan op het lijnvlak met als prachtig resultaat negen kilo eraf, de teugels lekker te laten vieren. Ik vind niets zo sneu als tijdens een vakantie calorieën te gaan zitten tellen.

Zo ontbeet ik in plaats van met kwark, met verse knapperige Franse baguettes met daarop dikke lagen van die goedkope knalrode salami. En met camembert en Nutella. Voor de show nam ik daarbij een bakje yoghurt met meegebracht lijnzaad en psylliumvezels. En ik slikte elke morgen drie pillen met magnesiumoxide. Omdat de control-freak in mij niet in één klap haar dieet kon laten vallen en ik als de dood was voor geblokkeerde darmen.

Tussen de middag aten we meestal taboulé. Een soort cous cous salade. Die je in Frankrijk overal in de supermarkten in megabakken kunt aanschaffen. Lekker makkelijk.

’s Avonds aten we vlees en brood en groente. Ik nam meestal maar één of twee stukjes brood en wat extra groente. Ook weer vanwege de vezels.

Tussendoortjes heb ik niet genomen. Doe ik thuis alleen een soort van verplicht om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden en omdat ik tussen kwark en lunch anders echt van mijn bureaustoel afflikker.

Wél gingen we zo om de dag zwaar aan de snack. Chips (in Frankrijk bakken ze die in andere olie en gebruiken ze veel minder zout, zó lekker), olijfjes en van die geweldige kleine kaasjes. Ik was nogal verheugd dat er wéér nieuwe smaken zijn bijgekomen. Ganzenlever onder andere. En rauwe ham. Ahhhhh!

Naamloos

Ik heb niet op mijn drankgebruik gelet, maar Vlam en ik hebben ons keurig netjes gedragen al zeg ik het zelf. Ik heb elke dag een glas of vijf wijn gedronken denk ik. En samen één fles Ron Miel, verdeeld over twee weken. Voor drankorgels als wij, is dat buitengewoon netjes te noemen.

Helaas werkte de acute omschakeling van bijna geen koolhydraten naar elke dag (wit!)brood en cous cous en een behoorlijke mindering van groentes, zwaar op mijn darmen en zwol ik op tot ongekende proporties. Om de drie dagen een flinke overdosis bisacodyl heeft mijn leven gered. Handig dan ook dat je op drie minuten lopen van het strand “woont” en ik zo nu en dan met samengeknepen billen praktisch rennend naar het toilet kon 😉

Toen ik eenmaal thuisgekomen op de weegschaal ben gaan staan, schoot ik meteen in een depressie. Plus vier kilo. Hád ik maar…

Een dag later waren daar alweer twee vanaf.

En inmiddels ben ik, we zijn nu vijf dagen thuis, één kilo en vier ons zwaarder dan toen ik wegging.

Gelukkig ben ik geestelijk een stukje lichter door die drie weken vrij.

Persoonlijk vind ik dat nét even wat belangrijker op dit moment.

21 thoughts on “Gewichtige zaken

 1. Nou, dat laatste is zeer belangrijk natuurlijk.

  Maar het blijft soms een wonder, dat gewicht. Ik begrijp er niet zo veel van, en schrik van elke kilo erbij die er dan soms ook zo weer af is. Niet alleen hoeveel maar ook wat je eet, kennelijk, en waar het extra gewicht m dan in zit (vocht, spier, vet?!)

  Gewicht is ook een van mijn topics deze tijd maar weet niet hoe het er af moet en waarom het er aan komt…

  Wat jou betreft, je doet het harstikke goed, toch? Een kilootje… en even zondigen mag best

 2. Ik heb dyscalculie, heel handig als cijfers (en dus ook op de weegschaal) je niets zeggen haha.

  Zonder gekheid, je moet ervoor zorgen niet obese te worden, dat is ongezond, en bovendien gaat dat ook niet opeens.
  Af en toe de teugels aanspannen is goed maar verder merk ik, hoe ouder ik word, hoe gezonder ik eet (en ook minder, behalve de wijn…) en ik word dus niet dikker over de jaren, er gaat eerder iets vanaf.
  Misschien omdat ik me niet meer zo druk maak over mijn gewicht als vroeger, toen kon ik nachten wakker liggen van een ons erbij, echt waar. Ook dat relativeringsvermogen komt met de jaren en gezond is belangrijker dan mager.

  Goed dat jullie zo lekker kunnen eten en drinken samen!

 3. Prima score na de vakantie! Ik had er 0 bij na 3 weken maar heb me ook echt nergens aan gehouden in de vakantie. Maar ik denk max 1 wijntje bij het eten en veel lunch salades op terrasje. Ik ben nu weer kleine 2 weken aan het werk en weer begonnen. Nu nog minder koolhydraten, eerder liet ik ze met name bij het avondeten weg. Nu ook bij lunch en ontbijt zo min mogelijk. Score na week 1 is kilo minder, dus ik ben zeer tevreden. Hoopte op halve kilo per week. Ga jij nu weer op koolhydraatarm over na de vakantie?

  1. Ik doe het nu anders. Probeer zonder koolhydraten, houd de kwark en de salades of omelet tussen de middag. Maar mag van mezelf bij het eten, als ik daar zin in heb, wél rijst of pasta, of naan. Een keertje, niet altijd, alleen als ik echt behoefte daaraan heb. Meer het GOK principe, dat je 1 moment per dag koolhydraten mag, meer iet.
   Goeie score van jou zeg!! Top 🙂

   1. Das is ook wel een goede inderdaad. Als ik weer meer ben waar ik zou willen zijn qua gewicht om dan op die manier weer wat koolhydraten te gaan toevoegen

 4. Ik val altijd af als ik op vakantie ben…serieus, niet om te trollen. Veel snaaiwerk kan ik niet eten, alcohol drink ik nooit en op vakantie ben ik vaak meer in beweging dan thuis.
  Ik geloof niet in het dik worden door koolhydraten. Kijk bv naar Chinezen, zij krijgen nu problemen met obesitas vanwege een meer westers te eten. Toen ze hoofdzakelijk rijst en groente aten waren er nauwelijks Chinezen met overgewicht.

   1. Alcohol geeft enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Krijg jij daar geen last van? Ik kan trouwens ook niet goed tegen suiker en ben gevoelig voor hypo’s.

 5. Haha ja dit ken ik 🙂 Als je na de vakantie weer normaal gaat eten kan het er snel weer af gaan. Gelukkig maar. Je hebt in ieder geval eventjes heerlijk mogen genieten van al dat lekkers!

 6. Gelijk heb je. En ja, de chips in Frankrijk is inderdaad veel lekkerder. Maar daar eten ze ook chips gewoon bij het eten, zoals wij aardappeltjes eten. Allemaal net even anders. Net even lekkerder. Net even meer keus. Net even meer…. jeetje, wat heb ik zin in Frankrijk….

 7. Een klein beetje hou ik er in de vakantie wel rekening mee want in het verleden had ik nogal de neiging me te overeten. Vooral in de lunchrestaurantjes met zelfbediening.
  Nu kies ik de lekkerste dingen, beetje brood erbij en wijn elke dag.

  Zolang je weer snel begint is er niets aan de hand. Vaak heb ik nog wel wat meegenomen van vakantie. Uit Frankrijk de salade de museau vind ik zo lekker!

 8. Een vakantie is toch niet gezellig als je dieet?
  Eén killootje en vier ons is niets. Eigenlijk had de titel dus ook “lichtgewicht” kunnen zijn.
  Kus!

 9. Geestelijk lichter zijn Is ook veel belangrijker, nu kan je er weer tegen aan. En die kilo gaat er vanzelf weer af als je weer in je normale ritme komt!

 10. wauw, klinkt goed, dat vakantiedieet 😉 en heerlijk van genoten! En nu weer in het gelid, ook weer prima toch?
  En het valt reuze mee, een kilootje….das er zo weer af!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s