Preutse toestanden

Nou ben ik misschien niet echt een graadmeter, omdat ik een voorkeur heb voor nakend op het strand rondlopen en daarbij ook nog eens bedroevend weinig schaamtegevoel heb, maar het valt mij op dat de jeugd van tegenwoordig wel heel erg preuts is. Of heb ik het nou mis?

Jill en BFF hebben nog nooit elkaars borsten gezien, laat staan de rest.

Omkleden doen ze apart van elkaar. Als ze hun truitje uittrekken, draaien ze de rug naar elkaar toe. Want stél je voor.

Douches en toiletten gaan hermetisch op slot en ze wachten keurig voor een gesloten deur tot ze aan de beurt zijn.

En ze zijn daar geen uitzondering in.

Ik was in shock toen ik het hoorde.

Zó verschillend met toen ik puber was.

Vroeger, als ik logeerde bij mijn beste vriendin, sliepen we (half)naakt bij elkaar in hetzelfde bed. Zij had een douchecabine in haar keuken staan en als zij of ik daar onder stond, dan zagen we -oh horror- elkaars tepels en schaamlippen. Ik vond het de normaalste zaak van de wereld.

Thuis lopen we ook bloot rond van en naar de badkamer of als we ’s nachts moeten plassen. Hebben we altijd ook zo gedaan.

Ineens, een jaar of drie (?) geleden spotte ik mijn kind in een handdoek in de gang. Schichtig om zich heen kijkend, als de wiedeweerga richting douche gaand. Als de dood dat ik haar blote lijf zou zien.

Ik heb er nooit wat van gezegd, zal dat ook nooit doen. Moet ze lekker zelf weten. Het mag. Maar eigenaardig vond en vind ik het wel.

Ook typisch: op het strand wordt er uitgekleed achter een grote handdoek. Volgens mij trekt die onhandige en langdurige show die je daar geeft, veel meer bekijks dan wanneer je even -rats, rats- je broekje van je billen aftrekt en een ander exemplaar aantrekt. Maar ik schat dat wanneer je dat zo doet, je zeker wel drie hele seconden je kont open en bloot laat zien aan de hele goegemeente. Moet je toch niet aan denken?

In Mimizan hadden we aan de kant waar andere bewoners van het erf ook liepen, de badkamer. Met raampje. Zonder gordijntje of van dat plakplastic. Maar je moest wel verdomd goed je best doen om daar iemand onder de douche te zien staan. En dan misschien net het hoofd, want de rest van het lichaam verdween achter de muur.

“Wedden dat daar iets voor gehangen gaat worden?” zei ik nog gniffelend tegen Vlam, toen Jill zich nog niet bij ons gevoegd had.

En jawel hoor. Leer mij mijn kind kennen. De eerste de beste keer dat la Bill ging douchen, werd er aan de buitenkant zeer zorgvuldig een strandlaken gedrapeerd. Knappe buur die daar nog doorheen kon gluren.

Kijk, ik ben heel erg verheugd dat Jill zich niet nakend in de eerste de beste armen van een geile mannelijke medepuber werpt, maar dit is wel het andere uiterste als je het mij vraagt.

Zó hebben we je niet opgevoed! 😉

40 thoughts on “Preutse toestanden

 1. Mogeh Klief,
  Nou ben ik niet van het naaktstrand maar anderzijds vind ik de sauna geen enkel probleem, en ik ga dus zeker niet naar een badkledingdag, maar ik denk dat pubers inderdaad preuts zijn tegenwoordig. Heb wel de ervaring dat het weer over gaat want dochterlief maalt nergens meer om net zo min als de dames met wie ze een huis deelt. Maar ook naar ons toe doet ze weer gewoon gelukkig.
  Werkze vandaag!
  Groetjes,
  Sylvia

 2. Recentelijk verbleef ik twee weken op een naturistencampimg. Dat was niet de eerste keer. In de tijd dat we in Den Haag woonden gingen we nog wel eens naar het strand en altijd het naaktstrand. Toen al zag je daar, en tegenwoordig op naturistencampings, nauwelijks of geen pubers. Laat ze er gewoon even aan wennen dat hun lichaam verandert.

 3. Je slaat de nagel op de kop. Weet je dat de jongeren bij een voetbalploeg allemaal met hun onderbroek aan douchen. Laatst stond ik mij te wassen na een tenniswedstrijd en kwamen 2 jongens, ik schat ze rond de 20, zich ook douchen maar wel keurig met hun onderbroek aan. Ongelofelijk vind ik dit.

 4. Ik kom uit een preutse nest, mijn man niet en ik heb me volledig aangepast. Niet dat we hier veel naakt rondlopen, maar het gebeurt wel af en toe. Zelf had ik op mijn achttiende nog nooit een naakte man gezien, ook niet mijn vader of broers. Een groot taboe dat dankzij mijn man werd het opgeheven. Toch is onze jongste extreem preuts. Dat haar vader haar niet (meer) naakt mag zien, daar kan ik nog inkomen, op deze leeftijd. Maar haar zus, noch ik, hebben haar de laatste jaren naakt gezien. De oudste is helemaal niet preuts,ook niet ten opzichte van haar vader. Als we met de atletiekvereniging op weekend gaan, stel ik wel vast dat alle meisjes douchen in bikini. Ik wacht dan dat iedereen gedaan heeft om niemand te shockeren met mijn naakte, oude (in verhouding tot hen) lijf.

 5. ik ben ook eerder van de preutse dan van de nakend. Misschien nog net niet zo als je van Jill beschrijft maar toch best wel. Dat was ik als puber ook al wel en het is wel wat minder dan toen, maar nog altijd best wel eigenlijk…

 6. Hahaha! Ja zo gaat dat, ondanks dat je zelf naakt door het huis loopt op weg naar de badkamer of wat dan ook. Hier ook hoor. Op een gegeven moment deden ze dat hier ook. Badkamer ging?gaat ook echt op slot enzo als er gedouched moet worden. Maar als IK dan douche…is het een komen eenn gaan en moeteen ze ineens allemaal iets vragen of ff zeggen. Ik stond perplex toen Fréderique afgelopen voorjaar ineens met man en mij wel meewilde een dagje naar de sauna. Ze was wel zenuwachtig, maar achteraf vond ze het heeeerlijk. Sindsdien gaat het wat beter. Jasper ging kort daarna ook een dagje sauna en genoot er ook van, maar thuis toch nog wel preuts vind ik 😉

 7. Ik ben best preuts opgevoed, dat heb ik met onze zoons anders gedaan. Niet dat ik behoefte voel om in mijn blootje door huis te lopen. Met douchen gaat de deur meestal niet op slot. Bij naar toilet gaan ook niet. Al is dat vast luiheid. Lamp aan of deur gewoon dicht, betekent hier dat er iemand op de wc zit.
  Badkleding aan doen op het strand (of in mijn geval aan een Fries meer), deden we echt niet in de jaren zeventig if tachtig. Badkleding trokken we thuis al aan. En we rekenden zo’n beetje uit hoe snel onze badkleding droog was aan het eind van de dag want dan kon je over je badkleding je andere kleding weer aan doen.
  Ik weet niet of het preuts is, maar ik ben nu vijftig en ik zie mijn lijf veranderen. Het ziet er nog best tof uit (al zeg ik het zelf), maar ik draag bv liever langere rokken. Met mijn lange benen vind ik dat mooier staan, maar ze bedekken ook goed spataderen. Mijn armen worden wat minder strak en dan vind ik het mooier staan om bij shirts een klein mouwtje te hebben. En ik heb nooit een diep decolleté. Ik ben trots op mijn borsten. Heb een smal bovenlijf en een smalle taille en dan lijkt die cup C ineens heel wat en ik vind het niet fijn als ik een gesprek met een man heb, die dan meer dan mijn borsten kijkt dan naar mij. He, ik ben hierboven 😉 Dus wel strakke truitjes en shirts, maar geen diep decolleté, dan voel ik me goedkoop.
  Wel grappig van jouw dochter, omgekeerde generatiekloof 😀

 8. Ik heb nog nooit mensen gezien die in een boxershort of bikini gaan douchen. Maar ik begrijp het wel. Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon waarmee ze snel een foto van iemand kunnen maken. Zolang je vrienden blijft geen probleem maar er hoeft maar iets te gebeuren en je staat met naam en foto op het internet. Gelukkig gaat het bij ons niet zover en kunnen we bij de volwassenen gewoon douchen, maar de kinderen gaan inderdaad veel vaker snel naar huis om daar te douchen.

 9. Ik kan me niet herinneren dat wij naakt rondliepen toen kind nog thuis woonde. Wel in slip en hemdje, maar of dat nou uit preutsheid was? Mijn ouders zag ik vroeger best vaak naakt, dus erg behoudend opgevoed ben ik niet op dat vlak.
  Als ik het fout heb, heb ik de volgende zin niet geschreven, maar was jij niet degene die ooit schreef dat je er niet aan moest denken dat Vlam je zag terwijl jij je benen aan het scheren was of een plasje aan het plegen was? Daar heb ik geen enkele moeite mee. Als mijn man aan het douchen is en ik moet plassen ga ik echt niet naar de wc in de hal maar lekker naar die in de badkamer als het zo uitkomt. De douchewand is dan toch beslagen 🙂
  Dat preutse van Jill gaat vast wel weer over. En ze doucht in ieder geval niet met haar ondergoed aan. ’t Lijken de oude streng gelovige dagen van vroeger wel, toen jongens (weet ik van een zwager) met hun onderbroek aan in de tobbe moesten anders zouden ze zichzelf zien en konden ze in de verleiding komen. Nou zeg!

 10. ik merk ook dat de jeugd preutser is dan wij en zo heb ‘k ze ook niet opgevoed. Begin jaren negentig werd kindermisbruik een ‘issue’ en dus gingen de beide kinderen destijds 4 en 2, ineens niet meer samen met paps onder de douche want stel je voor dat kinderen zoiets op school vertellen, je zou zomaar de kans lopen dat de kinderbescherming jouw kinderen zou willen ‘beschermen’

 11. 2 dochters, 1 mag ik beslist niet naakt zien, de ander moeten we regelmatig erop wijzen dat halfnaakt door de woonkamer lopen voor ons niet erg is, maar vooral als het donker is kan de buurt ook meegenieten. O ja…denk ik nooit aan is dan de reaktie. Zelfde ouders ,zelfde opvoeding , dus zeg het maar.

 12. Hier verschilt het erg per kind. Zoonlief heb ik sinds zijn 13de niet meer naakt gezien terwijl wij hier toch gewend zijn bloot door huis te lopen. Dochterlief is precies het tegenovergestelde. Ik moet haar er bijvoorbeeld regelmatig op wijzen dat ze op klaarlichte dag niet bloot voor een open raam moet gaan staan aangezien ik niet zit te wachten op gluurders die in de gaten krijgen dat mijn dochter zo af en toe een showtje weggeeft. Als ze samen met haar vier beste vriendinnen ergens logeert is dat altijd allemaal bloot, geen enkel probleem. Daarentegen vinden men in haar studentenhuis dat ze zelfs niet in nachtkleding in de gezamenlijke keuken mag ontbijten of door het studentenhuis mag lopen. Nee ze zou zich eerst helemaal moeten aankleden voordat ze haar kamer verlaat. Stom toch?

 13. Is niet znkel bij kinderen hoor, die preutsheid:-) wij hebben hier een vakantiehuis op de benedenverdieping van ons huis. De voordeur van het vakantiehuis is van helder glas, en een stukje gemeenschappelijke wand ook. Valt trouwens niets te zien, want het stukje wand kijkt uit op onze traphal en voorplaats (waar fietsen staan, dus niets interessants ofzo) en bij de gasten kijkt het uit op een gangetje naar hun toilet. En ik hou me écht niet bezig om dag en nacht in onze traphal te blijven staan ofzo. Whatever, we merkten dat gasten hun héle verblijf lang alle gordijnen potdicht hielden, dus deden we plakfolie op stukje muur en deur. Enkel stukje muur vanaf 2,50m tot 3m hoog lieten we open. (Wie er in slaagt dáár door te kijken is een goede kandidaat voor het circus!). Anyway…sommige gasten laten nu nog stééds alle gordijnen de hele tijd dicht! Wtf?!? Mensen zijn niet normaal preuts tegenwoordig! Of ligt het aan mij’

 14. Wij lopen hier niet bloot in huis rond en ook de deuren van wc en badkamer gaan op slot.
  Ik vind dat geen preutsheid maar beschaving en respect voor elkaars privacy en lichamelijke integriteit. De anderen denken er ook zo over.
  Wat (gedeeltelijke) naaktheid in de openbare ruimte betreft: alleen op daarvoor aangewezen plaatsen (naaktstrand, sauna). Ik hoef andermens’ naaktheid niet te zien. En onwelgevallige foto’s zijn zo gemaakt, met alle narigheid van dien voor de gefotografeerde. Internet en andere media staan er vol van. Ook foto’s die thuis in een veilige situatie zijn gemaakt.
  Verder, reactie op de voorgaande generatie. Die wisselingen zie je door alle tijden heen. De vrije jaren zestig en zeventig, de zakelijke jaren tachtig enzovoort.
  Laat die meisjes toch.

 15. Hier met de bijna 17-jarige idem dito. De keren dat het kind begon te tieren toen ik onverwacht toch durfde de badkamerdeur opendoen zijn een aanslag op mijn gehoor te noemen en doen in de buurt vast vermoeden dat het kind hier gemolesteerd wordt 🙂
  Ikzelf word ook wel eens gesommeerd om kleren aan te doen, maar of dat nu aan het naakt zijn ligt of aan hoe mijn ouder wordend lijf er uitziet, daar heb ik geen idee van.
  Ik hoop dat het eruit groeit!

 16. Wij zijn nooit preuts geweest naar onze kinderen toe. Ik ben ook niet zo opgevoed, B wel, daar gingen alle deuren altijd op slot.
  We wilden onze kinderen niet opvoeden met “naaktheid”, maar ze wel meegeven dat een lichaam iets normaal is en niks waar je je over hoeft te schamen.
  Wij zijn fervente saunagangers en ook thuis aan ons zwembad durven we naakt liggen, maar nooit als er vrienden van de kinderen zijn. We willen ze zeker niet in verlegenheid brengen. Maar mss zou menig puber eens naar de sauna moeten gaan, alleen maar om te zien dat niemand perfect is en dat ze trots mogen zijn op hoe ze eruit zien!

 17. Ik was ook een preuts kind, hoor. Misschien nog wel. Ik wil gewoon niet naakt gesignaleerd worden 😉 en andere naakte lijven hoeft voor mij ook niet zo nodig (oké, alleen man mag naakt). Mijn kinderen zijn weer niet zo preuts. Al valt het me wel op hoe het er op de sportclub aan toegaat; allemaal douchen in ondergoed. Yep.

 18. Waar ze jarenlang na een douchebeurt riepen of iemand ze wilde komen afdrogen, niet omdat ze dat zelf nog niet konden maar ze dat blijkbaar gezellig vonden, veranderde dat al voor de puberteit. Opeens hoefde het niet meer … precies ook op het moment dat het hele elftal de boxershort aan hield onder de douche bij de ene en bij de ander de meisjes met gym liever liters deo spoten dan te douchen. Toch iets van deze generatie lijkt het …

 19. Geen haar op mijn hoofd – en ik heb veel haar – die eraan denkt om naar het naaktstrand te gaan. Maar toen ik laatst met kleding en al in zee viel, heb ik mijn jurkje en onderbroek uitgetrokken en alles uitgeknepen. En het bloot zijn, viel eigenlijk best wel mee (-::
  Roos is ook uberpreuts. Toen ze vorig jaar met haar vriendin naar Barcelona ging, hebben ze niet éen keer samen gedoucht of omgekleed. Daar had ik vroegah geen last van.

 20. Ik denk dat ik hier een beetje tussenin zit. Douchen met vriendinnen of de sportclub deed ik altijd gewoon in één ruimte. Vond ik ook de normaalste zaak van de wereld. Maar met mijn ouders naakt rondlopen door het huis? Nee 🙂

 21. Komt misschien wel door de sociale media dat er toch een angst is om ongewenst te worden gekiekt.
  Ik ben van de generatie tobbe, een heel andere tijd. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 22. Ik moest wel goed nadenken over wat nou preuts is of niet. Wij ouders uit religieus gezin waren best preuts opgevoed in de jaren 60, We kregen zoons.. veel zoons. Eerst met zn allen in bad tot ze de doucheleeftijd kregen En van badkamer sloten wilden we niet horen. Geen gewacht tot de deur open gaat. 1 onder de douche? Dan kon de ander best zijn haar vast in de gel zetten voor de spiegel. Zo ging dat door de jaren heen. Na 7 jongens kwam er een dochter.. Maar ook zij is zo gewend aan open badkamer deur.. Nee we showen niet, doen het er niet om.. maar gillen niet als er iemand binnen komt of dat we naakt zijn. Alleen ik…. als ik naast minigoudje van 15 voor de spiegel sta dan zien ik toch dat alles naar beneden vallen 😉 Oja… Manlief zien ze nooit naakt, die houd alles goed verborgen. Valse schaamte hoor.. meer niet 😉
  De zoons zelf roepen dan ook om “Mam” als ze een puist op hun balzak * zeg ik netjes he 😉 of kont hebben . . Preuts??? Nee.. hier zijn ze nog gewoon gewoon. Valt mij mee als ik zo eens alle voorgaande reacties ook lees.

 23. Bloot was een beetje not done bij ons thuis, deuren waren altijd op slot.
  Toen ik ging studeren ging dat preutse bij mij wat weg; ik speelde volleybal en daar douchte iedereen altijd samen. Ik dus ook. Uiteindelijk.

 24. Tja wat is preuts? Ik kan het m’n kind niet aandoen om in m’n blootje heen en weder te gaan lopen met m’n oude lijf. Helemaal toen een collega van me ooit vertelde dat haar zoon haar bloot had gezien en verschrikt riep ‘ik dacht dat vrouwen móói waren?!’

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s