Wraaklustig

Ik heb een ex die ooit een puinhoop van mijn leven heeft gemaakt.

Toen ik na een paar jaar emotionele mishandeling zover was dat ik voor mezelf koos en vertrok uit onze woning, had ik niet alleen een ernstige depressie te pakken en een burn-out en een enorm gapend gat daar waar ooit mijn zelfvertrouwen zat. Hij heeft er ook voor gezorgd dat ik startte met schulden. Want ex fraudeerde en stortte het geld op onze gezamenlijke rekening. Uiteraard werd dat opgemerkt en zijn we beiden veroordeeld.

Ergens tussen toen en nu heeft hij zich persoonlijk failliet laten verklaren en is zijn deel van dat gefraudeerde geld kwijtgescholden.

Ik zit nog steeds me de gebakken peren van zijn misdaad.

Niet alleen duurt het nu nog steeds twee jaar voor ik weer strafbladvrij ben.

Ik betaal nog wél steeds af. Kleinigheidje.

De enorme boosheid die ik ergens tussendoor heb gevoeld, heb ik laten varen. Ik was van die lul af, mijn leven was weer begonnen. Hij was het niet waard om mijn lichaam onder zulke hoogspanning te blijven laten zetten.

Ik bezocht anderhalf jaar lang een psychiater om al het puin te ruimen. Volgde daarna nog EMDR om de lichamelijke mishandeling uit mijn systeem te krijgen.

Ik ontmoette Vlam. Die van alles nog het meeste helend heeft gewerkt. Niet alleen door van me te houden en me wél mooi te vinden. Maar ook door me in te laten zien dat niet alle mannen klootzakken zijn. Want dat gevoel raakte ik maar niet kwijt.

De enige momenten dat ik nog aan mijn ex denk, is wanneer ik het geld over maak naar de gemeente die hij heeft opgelicht. Eens per maand zit ik gigantisch te balen dat ik daardoor emotioneel nog steeds verbonden ben met hem.

Pas geleden las ik, geheel toevallig kwam ik op een website, dat meneer weer een leuke baan heeft. Eentje waarbij veel subsidies mee gemoeid zijn. (Over de kat op het spek binden gesproken. Wordt er tegenwoordig niet meer om een VOG gevraagd?) Zijn schulden is hij kwijt. Hij is weer fijn met zijn leven begonnen.

Ik heb een poosje lopen twijfelen of ik anoniem een brief naar die organisatie zou sturen. Of ze enig idee hadden wie ze aangenomen hadden? Of ze op de hoogte zijn van zijn frauderende verleden en enorme strafblad?

Ik heb besloten, na een gesprek dat ik van het weekend had met Vlam en een vriendin, het los te laten. Niet die brief te sturen. Ik ben in plaats daarvan bezig met een brief aan de gemeente. Of ze misschien enige coulance kunnen opbrengen en me een deel willen kwijtschelden?

Ik ben alleen bang van niet. Als ik iets heb overgehouden aan deze kwestie, is het een enorm gevoel van onrecht. Die bittere nasmaak blijf ik helaas maandelijks nog wel even houden…

Ik hoop oprecht dat karma bestaat.

Oh. En dat we PVD nou eindelijk eens die staats gaan winnen. Drie keer raden wat ik als eerste betaal van dat geld?

63 thoughts on “Wraaklustig

 1. Wat erg, de hele situatie is zo onrechtvaardig! Ik begrijp dat je overwoog om wraak te nemen, het zegt veel over jou en hoe je in het leven staat dat je het toch niet gedaan hebt. Ik weet niet of ik het zou kunnen.

 2. Jeminee, Kliefje, wat een ongelooflijke klootzak! Ik kan me voorstellen dat het heel verleidelijk is om zijn werkgever op de hoogte te stellen van zijn verleden. Maar ik snap ook wel dat je ’t niet doet want het kost vooral jóu een heleboel energie en die energie kun je beter aan jezelf, je gezin en dat wat er fijn is in je leven besteden.

 3. Afschuwelijk. ‘Loslaten’ zou ook mijn advies zijn maar de schuldeiser maakt dat wel onmogelijk met die maandelijkse betaalplicht. Een spagaat. Een bureau voor rechtshulp eens om (gratis) advies vragen … wie weet. Sterkte.

 4. Ondanks dat your pen mightier is than the sword, en dat de eerlijke weet dat wraak never zoet smaakt, zeggen ze hier in het Oost’n over de flapdrollen dezer wereld: ‘What goes around comes around’. En dat is echt zo.

 5. wat ellendig dat je zolang na dato nog telkens moet worden herinnerd aan deze situatie. Ik hoop voor je op coulance. Helemaal omdat de pleger niets hoeft te betalen.

 6. Daar ben ik even stil van. Ik hoop dat je het op een zekere manier ‘los’ kunt laten, zodat je ‘zijn schulden’ kunt afbetalen en vooruit kunt kijken. Realiseer je dat jij misschien betaalt en dat dat financieel lastig is, maar ‘het is maar centjes’. Dat zegt niks over jou, over wie jij bent en over jouw hart.
  Je hebt heel de verkeerde getroffen, omdat je een goed en waarschijnlijk gevoelig, fijn type bent. Daar maakt dat soort figuren misbruik van.
  Probeer wat van je ‘nu’ te maken en geniet van Vlam en de liefde tussen jullie. Laat het verleden bij het afbetalen en richt je op wat je nu hebt. Ik denk dat je ex zijn deel nog wel krijgt in het leven…. En, er zijn er zo veel zoals jij! Je bent niet de enige. Sterkte xxx

  1. Dank je wel! Lief van je. En precies om dat laatste heb ik dit ook gedeeld. Er zijn er meer. Ik wil dat ze dat weten, dat anderen zich gesterkt voelen door dit verhaal. Het kan de beste overkomen, neem jezelf niets kwalijk.

 7. Wat frustrerend dit. Ik werd onwijs boos toen ik het las. Hij heeft PVD deze hele shitzooi veroorzaakt en jij hebt er nog steeds last van. Respect dat je het kunt loslaten. Echt respect voor jou. Het is dat ik niet weet wie het is anders had ik die brief geschreven. En aangetekend verstuurd. Ik hoop dat Karma hem goed terugpakt. Op wat voor manier dan ook.
  (sorry de frustratie en boosheid moest er even uit)

 8. Hey Klief,
  Wat naar dat je hier nog steeds mee geconfronteerd word. Ik zou idd die brief maar eens schrijven en in die brief evt klokkeluider spelen, kan die gemeente kijken of ze via loonbeslag nog iets van die knurft kunnen krijgen. Ik hoop voor je dat ze jou tegemoet komen en iets kwijtschelden.
  Dikke knuffel!

 9. Ik herken een heleboel in jouw verhaal, alleen ben ik niet met een schuld blijven zitten, die heeft hij na de scheiding opgebouwd. Nu zit hij op één supervieze kamer in een piepklein dorpje. Z’n oudste dochter wil geen contact meer en zijn andere kinderen ziet hij heel weinig. Het leven heeft wraak op hem genomen ! 😊

 10. Ooit komt het goed liefje, ooit zelf aangifte gedaan? Zo nee alsnog overwegen.. wordt de schuld niet minder door maar heb je wel recht op alle vergoedingen en een claim van het letselschadefonds.

  Ps. Mijn blog is weer online (over mijn werk als doktersassistente/hulpverlener)
  Vanaf vanavond 3 x pw nieuwe blog

 11. Jeetje Klief wat erg, ik zit hier plaatsvervangend kwaad te wezen. Zal ik die brief voor je schrijven 😛 want hoe oneerlijk zeg. Ik kende maar een deel van het verhaal maar alle andere beetjes bij elkaar is jouw levensverhaal tot nu toe best materiaal voor een goed boek.

 12. Even juridisch technisch, is de schuld aan de gemeente destijds gesplitst in een deel voor jou en een deel voor hem of los je af op een gezamenlijke schuld?
  In dat laatste geval heb je wellicht regres op hem. Die regresvordering is nieuw, en valt dus niet onder de kwijtgescholden schulden. Kan je hem hopelijk toch nog wat terug laten betalen

 13. Ach meid, ik heb met je te doen. Zó zónde van dat geld iedere maand. Het is zo oneerlijk…Ik duim voor je dat de gemeente het restant kwijtscheld. Zou mooi zijn…

 14. Jemig wat erg en wat knap dat je het kan opbrengen om er mee om te gaan zoals jij dat doet! Ik zou het ws niet kunnen….
  Heel veel sterkte met ‘de laatste loodjes’
  Hartelijke groet,
  Noor

 15. Oew, wat moeten de vingers hebben gejeukt om inderdaad die brief te sturen! Maar sta er inderdaad boven Klief. Voelt misschien in het begin even goed, maar ik denk dat je daarna spijt zou krijgen (eerlijk gezegd moest ik gelijk aan de eventuele mogelijkheid denken dat hij je terug zou willen pakken via Jill, al weet ik niet in hoeverre zij momenteel contact hebben). En tot mijn spijt blijkt maar weer dat het recht en rechtvaardigheid niet noodzakelijk hetzelfde zijn. Als rechtenstudent – en nu nog steeds – zat ik ook wel eens hoofdschuddend vonnissen en uitspraken te lezen.

 16. Ik kan daar helemaal niet zo goed tegen, tegen dat soort onrecht. Ik weet niet waarom je toch hebt afgezien van die brief naar zijn huidige werkgever, en weet ook niet of men er geinteresseerd in is. Maar kan me voorstellen dat je toch ergens wit proberen eea recht te zetten.

  1. Ik heb afgezien omdat ik wil loslaten. Ik heb genoeg shit meegemaakt met hem. Geen zin meer in. Ik denk ook dat wraak nemen leidt tot niets. Alleen maar bitterheid bij jezelf.

 17. Nou zeg! Ik reageer bijna nooit! Maar nu ik je toch even laten weten, dat ik het echt heel naar voor je vind!! Wat fijn dat je Vlam hebt!!!! Ik hoop dat het je lukt met het kwijtschelden!! Ik duim voor je!

 18. Doe het wel. Schrijf die brief. Niet uit wraak (of wel als jij je daar beter bij voelt) maar omdat jouw ex anderen gaat benadelen en dit voor het bedrijf en voor de collega’s nare consequenties heeft. Mijn man heeft ergens gewerkt waar zijn voorganger aan het frauderen was. Later bleek dat ie dat al vaker geflikt had bij andere bedrijven/instellingen. Dat hadden ze graag eerder willen weten. Mijn man had over dat team een leidinggevende functie en ook hij moest op eieren lopen, continu alles verantwoorden. Logisch, vond ie niet erg maar op het team had het veel impact. Dus laat ze op zijn werk maar naar zijn verklaring van goed verdrag vragen.
  Goed dat je van die vent af bent. En zo fijn dat je later Vlam hebt ontmoet ❤

  1. Nope, niet mijn probleem. Ik heb problemen zat gehad met hem. Laat iemand anders maar klokkenluider zijn. Ik moet er niet aan denken dat hij mij verdenkt en me weer gaat lastigvallen nl.

   1. Ja, die kant snap ik ook. Gisteravond nog met manlief hierover gehad en hij hoopte dat je het wel zou doen, maar ook hij snapt die kant. Er zou echt veel meer aandacht moeten zijn voor die verklaring van goed gedrag.

 19. Je bent een school voorbeeld van dat de verkeerde moet blijven betalen en de dader vrij uit gaat.
  Dat moet jou zeker een enorm K gevoel geven.
  Maar andere kant, jij bent met je mensen om je heen sterker om er uit te komen dan hij.
  Hoop dat men nu jou positie begrijpt en jou van zijn schuld gaan verlossen. Hans

 20. Karma bestaat! Het kan even duren maar hij ontloopt het echt niet.
  Je hoeft niets te doen, het werkt vanzelf.
  En hoe moeilijk ook…loslaten is het beste dat je kunt doen.
  Mijn vader zou zeggen: het is maar geld 🙂

 21. Ik vind het heel knap zoals je her mee omgaat. Het zegt veel over hoe jij in het leven staat. Het zou de gemeente sieren begrip te hebben voor je situatie. Hopelijk komt je brief terecht op het bureau van een mens en niet bij een ambtenaar. Sooner or later zal bij je ex heus the shit the fan hitten. Wat je zaait…

 22. Jeetje dat lijkt me echt zo erg! Echt knap hoe je hiermee omgaat (na alle therapie en Vlam). Bij mij zou de woede ook echt heel hoog zitten. Ook dat jij veroordeeld bent voor iets dat je niet hebt gedaan vind ik best wat trouwens, is dat onderzoek dan wel goed uitgevoerd vraag ik me af? Karma bestaat vast en zeker en ik hoop voor je dat het je ex snel vindt 😉

 23. Ha, dat wordt eerst een paar schoenen en dan de schuld die de lamlul heeft veroorzaakt. 😉
  Ik twijfel of ik de brief zou sturen, ik neig naar een ja.

 24. Tja Klief, of je voorlas uit een boek dat, ook ik, heb dichtgeslagen. Jij weet waar ik het over heb. En je weet: karma heeft hem gevonden. Wij lijken toch meer op elkaar dan je zou denken 😉👍🏼😘

 25. De beste wraak is dat jij gelukkig bent met een leuke vent en het hem niet meer waard vindt om over na te denken! En vooral bijzonder trots op jezelf zijn dat jij het red zoals je doet.
  En schrijf die brief! Zonder cynisme maar open en eerlijk. Ik wens dat het je lukt, of anders dat we de staats mogen delen 🙂 good luck!

 26. Oh zo oneerlijk, maar ik begrijp ook dat je het los wil laten.
  Ik ben aan het twijfelen: zou ik wel die brief schrijven?
  Tja, ik ben soms best wel een bitch, ik zou de brief schrijven naar zn nieuwe werkgever én de brief naar de gemeente.
  En het loslaten kan daarna wel gebeuren, hopelijk 🙂

 27. Als eerste.. Mmmmmm, een lekker wijntje.. of ehhhh schoenen..
  Ik hoop dat de gemeente toch enige clementie toont. Het is je gegunt.

  Love As always
  di Mario

 28. Wat een gelul hier over ‘karma’. Maar wraak is niet goed voor jezelf. Ik denk aan beroemde voorbeelden als ‘Homerus’, ‘De graaf van Monte Christo’, ‘Once upon a time in the west’….
  Een klokkenluider doet het voor anderen, maar dat is bij jou niet het geval, dat moet je jezelf ook niet proberen wijs te maken.
  Ik herinner mij dat je je werkgever over je ex had verteld en dat hij met je begaan was en iets wilde doen?

  1. Ik ben niet de enige die hij gedupeerd heeft, dus ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die niet heel gek op hem zijn. Ja, mij het geld lenen. Schiet niks op. Het gevoel blijft hetzelfde dan nl.
   En wbt wraak: lees het stuk nog eens door, volgens mij schrijf ik juist dat ik het niet doe…

 29. Heftig , ik ben blij voor je dat je Vlam en die prachtige dochter Jill hebt .
  Wat de gemeente betreft , nee heb je , ja kan je misschien krijgen.

 30. Het is niet niks om zoiets mee te maken. En nu is het duidelijk jij een mooi, sterk mens bent en hij iemand die altijd z’n verantwoordelijkheden zal blijven ontlopen. Je zou bijna denken dat je van zoveel shit alleen maar kunt groeien en bloeien. Maar dat is fijn achteraf gepraat. Goed dat jij dit wil delen. Niet alleen om anderen een hart onder de riem te steken, maar ook om te laten zien dat wegstappen bij haat en wraak uiteindelijk ruimte schept voor mooie dingen.

 31. Lang getwijfeld of ik zou reageren…….ik ben het eens met Nona hierboven.
  Hij ging van mij aan de hoogste boom; volgens mij gaat dat loslaten dan veel makkelijker.
  Ieder z’n manier, zo zie je maar weer 🙂

 32. Pffff respect dat je t kunt loslaten,zelf zou ik het niet kunnen denk ik..
  Mocht je ooit de lotto winnen,toch maar iemand inhuren die zijn knieschijven verbrijzeld 😉

 33. Diepe buiging voor je. Ik hoop dat je het los kunt laten. En hoop ook dat de brief wat uithaalt maar ik ben er bang voor. Als jij voor de gemeente de melkkoe bent zullen ze daar geen afstand van doen.

 34. Zó oneerlijk! Hij weer lekker door met zijn (nieuwe) leven en jij wordt nog elke maand herinnerd aan die ellendige tijd. Denk dat het goed is dat je die brief toch niet hebt geschreven. Het voelt in eerste instantie misschien goed, maar als hij er achter komt dat jij het was….
  De brief naar de gemeente zou ik wel schrijven. Nee heb je, ja kun je krijgen.
  Hoe lang moet je nog afbetalen voordat je helemaal van hem verlost bent?

 35. Dat het is zoals het is, kan je niets aan doen. Alleen het is meer dan zuur dat je maandelijks nog de klos bent en hij zijn leven vrolijk verder leeft. Ik weet niet wat ik zou doen als ik op jouw naaldhakjes zou staan.

Reacties zijn gesloten.