Houd daar eens mee op ja!

Ik houd van lezen. Dat moge duidelijk zijn inmiddels.

Boeken lees ik met vlagen. Ik moet er wel rust voor in mijn hoofd hebben. Tijdens de zomervakantie lees ik met gemak een boek of twintig.

Omdat ik diagonaal lees, verslind ik boeken. Een beetje literaire thriller (waar mijn voorkeur toch wel naar uit gaat) kost een twintig euro. Dure grap dus om steeds te kopen, aangezien ik een Saskia Noort in anderhalf uur uit heb. Ik heb dus een e-reader. Dit is mijn tweede exemplaar, de eerste heb ik echt stukgelezen.

En lees ik geen boeken, dan lees ik blogs.

Ik heb een hele lange leeslijst. Ik heb in de afgelopen jaren veel bloggers leren kennen en het heeft mijn wereld echt verrijkt.

Ik reageer niet overal, ik lurk ook graag. Soms heb ik gewoon geen idee wat en hoe ik moet reageren. Soms heb ik geen zin. Dan lees ik op mijn telefoon en dat gepriegel op dat ding, neh.

Ik ben me er terdege van bewust dat iedereen zijn/haar eigen stijl van schrijven heeft. En dat is ook heel goed. Lekker houden zo. Dat onderscheidt je van de rest. Maar er zijn echter dingen, die ik tegenkom, die ik lees, waarvan ik kippenvel krijg. En niet de goeie soort. En hoe lief ik je dan ook vind, dan kom ik gewoon minder vaak langs. Je gaat ook niet elke dag vieze koffie drinken tenslotte.

Ik ben stante pede weg als mensen teveel “hihi” schrijven. Hihi is wat paarden zeggen. En ten tweede vind ik het enorm infantiel overkomen. Houd daar dus alsjeblieft mee op.

Schrijven in een andere persoonsvorm dan de eerste is ook iets dat mij stoort. Klivia wordt daar echt naar van. Ze kan er slecht tegen. Ze vindt het (ook weer) kinderachtig overkomen. Klivia is veertig en een beetje en geen drie.

‘Omdat het kan.’ Moet ik daar nog meer over zeggen? Ik heb een schurfthekel aan die zin. Kappen ermee.

Er zijn nog steeds mensen die als ze een link naar een andere pagina invoegen, er iets “geinigs” van maken als “klikkerdeklik”. Ik ben om mee te beginnen niet kleurenblind. Als u een link heeft ingevoegd zie ik echt wel dat deze een andere kleur heeft en begrijp ik dat u wilt dat ik er op klik. Ik ben namelijk ook niet verstandelijk beperkt.

Helaas zijn er veel bloggers gek op de …………………. Ik vind een enkele zin, als u ermee bedoelt dat het een open einde heeft…………… Of als u er een suggestie in heeft proberen te stoppen……………….., best op zijn plek. Van mij mag u! Maar te pas en te onpas zomaar een beetje die punten gaan zitten invoegen? Totaal zonder enig doel? Brrrrr…………………..

Ook erg:als er teveel Engelse termen of woorden gebruikt worden. You know what I mean? Ik bedoel er mag best een woord of wat in voorkomen. Echt. Maar don’t push it. Crazy word ik er van. Stapelcrazy.

Blogs die vol staan met advertenties. Bah.

Of die een pop up hebben waarmee je je in kunt (lees: moet) schrijven voor de laatste nieuwe berichten.

Blogs waar teveel beweegt. Foto’s die verschuiven. Best gelezen berichten die voorbij komen. Dat soort zaken. Onrustig. Ik kom om te lezen. Niet om een epileptisch insult te krijgen.

Tot zover mijn relaas.

Iemand nog aanvullingen? (Mag ook op mijn schrijfstijl hoor ;))

51 thoughts on “Houd daar eens mee op ja!

 1. Ja. Rete irritant allemaal. Ik klik dan ook snel weg. En wat mij erg stoort is fout taalgebruik. Ik ging naar me moeder. Of: Dit outfit. Die huis. Ik ben geen taalpurist en maak zelf ook weleens een foutje. Alleen bij dit soort storende dingen ben ik er gauw klaar mee.

 2. Herkenbaar. Al maak ik me wel soms schuldig aan klikkerdeklik. Omdat mensen werkelijk waar niet altijd een link herkennen aan de afwijkende kleur. En dan gaan mailen met vragen waar de link is.
  Tegenwoordig maak ik de link meestal vet gedrukt. Dat begrijpen de meeste lezers wel.
  Ikzelf haak af als mensen niet goed kunnen spellen of als ze te lange blogteksten zonder witregels hebben.

 3. Heel herkenbaar! Eentje waar ik me enorm aan kan ergeren (moet wel zeggen dat ik het de laatste tijd gelukkig veel minder zie) dat is het gebruik van verkleinwoorden als het niet nodig is. “MIjn mannetje” of nog erger “mannetjuh”, daar griezel ik echt van. Oh en vrouwen die zichzelf meisje noemen of “tje” achter hun naam zetten om lief en schattig over te komen dat geeft me ook de rillingen. πŸ˜‰

   1. Het is niet je eigen naam daarom heb ik er geen last van. πŸ˜€ Ik bedoel floortje in plaats van floor of elsje in plaats van els. πŸ™‚

 4. In Vlaanderen heb je nog van die veel voorkomende spelfouten. Een vreselijke vind ik als ze “men” gebruiken terwijl ze “m’n” of “mijn” willen zeggen. Bv:” Men man ging gisteren met men zoon op stap.” Zo dom!

  1. Haha, geen idee joh. Er is me nog niets opgevallen πŸ˜‰ Enne: fout is niet het juiste woord. Mag iedereen voor zich weten, hoe en wat zhij schrijft. Dit gaat over wat ik niet prettig vind lezen. Ik zal zelf ongetwijfeld ook dingen schrijven die anderen storen πŸ˜‰

 5. Elke vogel zingt zoals hij gebekt is. Dus mij stoort er niet zoveel en als het wel het geval is, kom ik waarschijnlijk minder vaak lezen. Om het positief te benaderen: ik hou vooral van teksten die in goed Nederlands geschreven zijn, met woorden die doordacht en goed gekozen zijn en constructies die goed onderbouwd zijn.

  1. Dat schreef ik ook al πŸ˜‰ Ga lekker door met je eigen stijl. Graag zelfs! Het Nederlands moet idd ook goed zijn. Af en toe een foutje lees ik wel overheen, maar zinnen moeten kloppen en als ik met een markeerstift door iemands tekst heen moet? Brrrr.

 6. Ik las laatst weer eens wat oude blogs terug; graven voor ’t goede doel πŸ˜‰ . 2010, 2011, pure horror qua schrijfstijl. Veel puntjes, tussenwerpsels, ‘aaaaarghhs’ en hier en daar een ‘hahaha’ (de hihi’s wist ik toen nog aardig te vermijden). Ik denk dat het erbij hoort: als je begint met schrijven, gebruik je veel spreektaal. Je schrijft zoals je denkt. Ik doe dat nu nog wel eens, en ik kan er ook prima omheen lezen bij anderen, het stoort me niet echt. En ja, ik ben ook ‘guilty’ :-p :-p Ik gebruik met liefde Engelse woorden omdat ik bepaalde zaken in het Engels tig keer mooier vind klinken. Ik gebruik wel puntjes… (maar dan maar drie: zo hoort het tenslotte). En ‘omdat het kan’ vind ik fijn, net als ‘kan ik’, dus dat slik je dan maar (hihi). Mazzel voor jou: ik blog niet/nauwelijks meer op mijn eigen blog. Oh well, time is everything πŸ˜› hihihihihihihihihihihihiiiiiiiiii *weg galoppeert*

 7. Waarom schrijven mensen een blog? Ik schrijf de/het (geen idee wat het moet zijn) mijne vooral omdat mijn oude moeder bijna totaal doof is, e-mail en sms niet aan te leren zijn, maar een blog dat ze kan aanklikken op het pc bureaublad wel werkt. Op die manier kan ze ons leven hier ver van NL een beetje volgen. Intussen lezen andere familieleden mee (die geven nooit commentaar) en een paar andere in NL, wat ik leuk vind, omdat die af en toe wel wat schrijven. Ik probeer ook mijn moedertaal een beetje bij te houden, wat best lastig is. Daarom bij voorbaat mijn excuses voor taalfouten of gekke zinsopbouw :-).

 8. Kijk dit is nou precies de reden dat mijn boek nooit geschreven is. Ik ben dyslectisch en dus absoluut geen taalkundige. Mijn verhaal, dat al jaren in mijn hoofd zit, is fantastisch maar al die regeltjes houden mij erg tegen om het boek werkelijk te schrijven.

  1. Er zijn geen regeltjes. Maar feit is (helaas) wel, dat wil het voor mensen een beetje leesbaar zijn, het lekker moet lopen. Waarom laat jij niet iemand je verhaal opschrijven dan, als het idd zo goed is? Er zijn tegenwoordig mensen die dat voor je kunnen doen.

 9. Een blog ram ik er in één ademteug uit en druk gelijk op de verzendknop met ongetwijfeld dus ook Engelse quotes en in ieder geval héél veel puntjes en … (alweer die puntjes) ik weet het, ik schrijf te lange teksten want het lukt me niet om alles in één alinea te proppen; gevalletje (oeps verkleinwoord) lang van stof. Instagram met klein beetje tekst is voor mij een stuk minder gecompliceerder en daarom dus steeds minder blog πŸ™‚

 10. Ohh, nu moet ik toch lachen. Kom even terug op je blog. Ik was de blog na jou aan het lezen en wat staat daar? 4 x hihi. Je hebt gelijk. Als je er op let komt het veel voor.

 11. Haha eens! Vooral taalfouten kan ik me echt aan storen. ‘Me’ bijvoorbeeld. Soms kan het, maar soms echt niet. Ik maak ook weleens een fout, maar te veel fouten wordt echt storend.

 12. Herkenbaar, ik lees ook liever iets positiefs, zeker op een weblog.
  Fb zie ik ook te vaak verhalen waar je alleen maar down van wordt.

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina β€œBank’s Radio”

 13. Behalve de taalfouten in blogs is er ’n woord, dat veel gebruikt wordt en waar ik kippenvel van krijg nl. hubby (of hubbie) voor echtgenoot! Alsof het om een goed gedresseerde poedel gaat.

 14. Oh ik vind hubbie zo erg….. zeg dat gewoon mijn man of zijn naam!
  Maar hubbie….
  Wat is diagonaal lezen trouwens….ik lees nl ook binnen 1,5 uur een boek uit, is dat omdat ik ook zo lees?

 15. Oeps, ik noem mijn man Hubbie. Gewoon omdat hij niet bij zijn naam genoemd wil worden en dat respecteer ik.Mijn man klinkt zo officieel. Hubbie klinkt toch anders. Ach, wat is goed. Het is bij iedereen anders. Toch?

  Liefs Frederique

 16. Ik ben schuldig aan het nu en dan gebuiken van een West Vlaams woord. Soms leg ik dat uit en soms niet. Dit hoort bij mijn stijl denk ik. Voor de rest denk ik dat ik redelijk deftig schrijf. Hoewel ik zou durven schrijven zoals ik praat. Ik weet van mezelf dat ik geen literair wonder ben maar dat hoeft ook niet voor mijn kleine blogje. Verder zou ik iemand ontvolgen bij kinderlijke taal. Jeuh en bleh bijvoorbeeld. Ik snap het niet.

 17. Dat van mij kun je helemaal geen schrijfstijl noemen, Maar ik kan natuurlijk nog altijd afgerekend worden op mijn antwoorden. Mag mmmmmmmmmm trouwens wel ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; πŸ˜‰

  Love As Always
  Di Mario

 18. Heerlijk Klief, en ben het helemaal met je eens. Sommige mensen kunnen slecht tegen spelfouten dus die haken dan weer bij mij af. Weet je wat ik ook zo vervelend vind? Mensen die in hun reactie op mijn blog Γ ltijd en eeuwig iets schrijven in de trant van: ‘ dat heb ik ook’, en vervolgens nog eens zowat een heel blog als reactie schrijven.

 19. Zo. Laat eenieder op zijn eigen niveau schrijven, met zijn eigen publiek. Er zijn mensen die niet in staat zijn het Nederlands in woord en geschrift perfect te beheersen maar wel een boeiend leven leiden en daar leuk over kunnen schrijven.
  Overigens, ik lees zelf ook liever een stuk in foutloos, bloemrijk Nederlands.

  Ook erg: manlief, zoonlief. Husbie (Vlaams).

  Klief, zelf maak je nogal veel gebruik van schuttingtaal. Heb je daar geen probleem mee? Ik heb je filmpje gezien met in de reacties dat je fraai, zelfs enigszins bekakt praat. Ik vind ook dat je mooie spreekstem hebt, met een mooi accent, goed gearticuleerd.
  Gebruik je in spreektaal ook zoveel schuttingtaal?

  1. Volgens mij schreef ik dit ook: Ik ben me er terdege van bewust dat iedereen zijn/haar eigen stijl van schrijven heeft. En dat is ook heel goed. Lekker houden zo. Dat onderscheidt je van de rest.
   Kortom: geen kritiek. Ik schrijf alleen wat ik belangrijk vind, of irritant πŸ˜‰ Er is zoveel keuze wbt lezen. Ik probeer altijd terug te lezen als iemand hier reageert Γ©n een blog heeft. Maar ik maak ook wel keuzes, iets moet wel lekker lezen. Ik heb geen zin me er doorheen te moeten worstelen. En als er een keer iets qua taal niet klopt, soit. Ik maak ook wel eens fouten, ben ook niet perfect. Maar er zijn zaken die ik gewoon niet lekker vind qua geschrift.
   Ik veel schuttingtaal? Vind je? Hmmm. Geen idee eigenlijk. Ik houd me juist wel in altijd. Schrijf ook veel K&^%$ ipv dat ik iets benoem. En wat betreft mijn spreken: ik schrijf echt zoals ik praat. Dus dat zal dan wel, van die schuttingtaal, haha!

 20. Kliefje! Ik deel AL jouw irritaties op dit gebied. Van hihi tot schrijven in een andere persoonsvorm Γ©n ‘omdat het kan’! Heerlijk om te lezen dat een ander daar ook kippenvel van krijgt.

 21. Hi Kliefje,
  Deze blog had ik gemist.

  Ik gebruik nogal wat dingen die jou irriteren. Puntjes schrijf ik als een soort understatement of om er meer gevoel of spanning in te brengen. En veel van mijn lezers weten echt niet dat ze op een gekleurd woord moeten klikken omdat de link daaronder verborgen staat. Taalfouten maak ik ook nogal eens omdat ik er gewoon overheen lees, terwijl ik de tekst toch wel een paar keer doorneem voordat ik op publiceren druk. Een soort woordblindheid is dat.

  Ik heb er zelf niet zo’n last van bij anderen. Het is net zoals bij sporten en hardlopen. Je hebt de toppers en de gewone stervelingen. Ik ben maar een eenvoudige blogger die zijn verhaal kwijt wil over een paar hobby’s en bezigheden en terwijl jij echt kan schrijven. Ik snap dan ook dat de schrijfster in jou daar meer last van heeft.

  Ik kan niet zo goed tegen verkoopblogs en give away blogs, maar soms is het nodig. Ik heb het laatst ook geprobeerd. En blogs met meer foto’s als tekst vind ik ook niks.

  Er staan zo’n 75 blogs in mijn reader (oh gruwel ‘lezer’ genoemd bij WordPress) en daar gaat wel eens wat af wat ik niet meer interessant vind, maar na een tijd keer ik dan soms toch wel weer terug. Ik moet me alleen beperken met commentaar geven want dat kost veel tijd. Ik doe dat ook te serieus denk ik πŸ˜‰

  Groetjes,

  DorothΓ©

  1. Ik schreef niks over taalfouten geloof ik πŸ˜‰ En daarbij: ik zie ze bij mij ook regelmatig staan hoor, ook na tig keer het teruggelezen te hebben. Lief van je dat je schrijft dat ik echt kan schrijven, maar dat is onzin. Ik ben net zo hobbymatig als jij. Ik ben mijn stijl, jij de jouwe. En die puntjes bij jou? Zijn me -erewoord- nog nooit opgevallen!

 22. Soms, heel soms, zoek ik dergelijke blogs op. Om me eens lekker te ergeren. Dan foeter ik tegen mijn scherm dat het geen naam heeft. Vervolgens ga ik rustig verder met mijn leven.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s