Filosofische puber

Gisteren zaten we te eten en ik vertelde over syfilis. (Je moet het ergens over hebben aan tafel niet?) Dat het een nare geslachtsziekte was en dat die -gelukkig- amper meer voorkomt in Nederland.

Jill vroeg me of je er dood aan kon gaan.

Ik antwoordde dat je er uiteindelijk wel aan kon overlijden, maar dat je dan al wel heel lang ziek was en heel veel klachten had. En dat dat echt zelden meer voorkwam.

Jill vroeg me waar je syfilis kon krijgen.

Ik keek haar lachend aan.

‘Niet bij de Bijenkorf schatje’.

‘Nee’, zei ze, ‘dát snap ik. Maar waar komt het vandáán?’

Ik keek haar weer vragend aan. ‘Ik vertelde je toch dat het een geslachtsziekte is? Wat denk je zelf? Iets met seks?’

‘Nee mam! Ik bedoel: wie was de eerste? Hoe is het ooit begonnen? Hoe ontstaat een ziekte?’

‘Jeetje Jill, wat ben je op de filosofische toer ineens? Het enige dat jij je moet afvragen is waarom er zoveel van jouw spullen op de trap liggen. Of daar een reden voor is? En of ze daar horen? Of dat ze misschien mee naar boven moeten?’

Jill stopte haar duim in haar mond en terwijl ze me glimlachend aankeek, blies ze erop en *poef*, haar middelvinger kwam omhoog.

Vroeger kreeg ik haar nog wel eens op de kast.

Kleine meisjes worden groot.

30 thoughts on “Filosofische puber

  1. Ik heb gezegd dat die vraag niet te beantwoorden was. Omdat er vroeger niet zo goed gedocumenteerd werd als nu. En je moet je eerst afvragen waar het leven vandaan komt denk ik. Is die bacterie een schepping of een mutatie of wat dan ook?

 1. Aan tafel hebben wij het over de cuisson van het gebraad, de smeuïgheid van de kaas of over het weer. Ook: en wat is er vanavond op tv en heb je mijn T-shirts gewassen? Syfilis kwam nooit eerder ter sprake, eigenlijk. Gek.

 2. Dat was by the way geen filosofische toer, maar eerder een wetenschappelijke. Of is filosofie ook een wetenschap ?
  Hmmm, misschien moet ik ook maar eerst even mijn rommel gaan opruimen. *blaast op zijn duim*

 3. Ik hoor hier vaak de meest gênante onderwerpen aan tafel. Niets nieuws onder de zon dus.
  Ik hou van dat groot worden trouwens. Gesprekken kunnen al eens op niveau gevoerd worden (maar evenveel niet ook hoor)

 4. Bij ons ook een hele tijd geweest dat onderwerpen die met sex te maken hadden aan tafel ter sprake kwamen. Nu hoefde we, gelukkig, niet al te beeldend te vertellen tijdens de boerenkool met rookworst. Was nooit echt shokerend of wat. Gewoon de tijd nemen om te praten over dit soort onderwerpen. Ook praten over zoons baby/kindertijd gebeurde nog al eens, maar dan voor het slapen gaan. Geweldig! Ook geweldige vraag van Jill, en reactie! Wens jullie nog veel gezellige soa/vaginale maaltijden 😉

 5. Bij mijn schoonfamilie wordt er aan tafel alleen over geld gepraat (en niet alleen aan tafel overigens), ik prefereer de syfilis.

 6. Geweldige actie van Jill (-:
  Mijn dochter vroeg ooit: ‘Mama, heeft God een vader en een moeder?’
  Kus

 7. Haha geweldig! En nu ze het zecht: wáár komt dat eigenlijk vandaan?Vraag ik me eigenlijk wel af voor al dat soort ziektes. hahaha goede vraag hoor van je dochter 😛

 8. Het is inderdaad een leuk gesprek voor onder het eten en een heel diepgaande vraag.
  Gelukkig is ze al een grote meid aan het worden. Hans

 9. En heb je daarna wikipedia geraadpleegd om de oorsprong van syfilis op te zoeken? Dat doen filosofische pubers namelijk ook veel 😉

Reacties zijn gesloten.