Lekker motiverend. Not.

20161029_104716Dit is een foto van het boek dat Jill verplicht moet lezen. Jan Wolkers. Terug naar Oegstgeest. Een boek uit 1965! Bijna net zo oud als dinosauriërs. En niet om door te komen als je het mij vraagt. En ik ben een enorme lezer. De gemiddelde puber leest alleen als zhij moet. Niet omdat zhij het leuk vindt.

Jill moet (samen met twee klasgenootjes) een presentatie geven van maar liefst veertig (!) minuten over het thema “literatuur en religie” en dit boek moest ze daarvoor per se nemen.

Zoals u kunt zien is het een énorm populair boek en moet je bijkans reserveren om het te pakken kunnen krijgen.

Waarom toch?

Waarom doen scholen anno 2016 nog steeds zo verschrikkelijk hun best lezen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken? Bizar vind ik dat. Lijkt mij dat wanneer je jongeren steeds lastiger aan de boeken krijgt wegens teveel digitale afleidingen, je probeert je vak aantrekkelijk te maken. En niet je stinkende best te doen om elk spoortje interesse dat ze hebben, meteen de grond in te boren door ze hopeloos ouderwetse en achterhaalde boeken te laten lezen én ze veertig minuten lang voor een klas te laten praten over een, voor hen, megasaai onderwerp.

Bied ze léúke boeken aan. Boeken die pubers zouden kunnen boeien. Met niet te wollig taalgebruik. Zich afspelende in het heden. Met onderwerpen die aanspreken. Geef ze ook de keuze. En maak het speels.

Er wordt zo ontzettend veel geschreven, dat moet pvd toch wel te doen zijn, een leuk boek vinden?

Vroeger, toen ik nog over hekken sprong, hoeraborsten had en op de havo zat, deden ze het ook al zo. Ze gaven ons boeken als Marieke van Nimwegen (uit 1518!) en Villa des roses (uit 1913) *braak*.

Ik ben al gek op lezen vanaf het moment dat ik het kan. Ik verslind boeken. Toen ik tien was, had ik de complete jeugdafdeling van de plaatselijke bieb al uit. En mocht ik, onder begeleiding (want stel je voor dat er een piemel in voor kwam. Of nog erger: seks), boeken lenen uit de volwassen sectie.

Zelfs voor iemand zoals ik, die zich diagonaal lezen eigen heeft gemaakt, waren de boeken die ons op de middelbare school gegeven werden, niet om door te komen. Ik walgde van ze. Het was serieus worstelen om aan het einde te geraken. Het is een wonder dat het me de lust tot lezen niet ontnomen heeft.

Een docent geschiedenis die wij hadden, had het wél begrepen. Die las ons voor uit Roald Dahl. En hij kon ook nog eens buitengewoon boeiend vertellen. Ik denk nog steeds regelmatig aan hem terug.

Toen -jaren nadat ik van school getrapt was- het gebouw waar zijn lokaal zich bevond, verwoest was door een brand, heb ik hem een nieuw boek gestuurd. Met voorin een tekst. Dat hij een inspirator was. Eén van de weinige die ik op die hele school, in al die jaren, heb gehad. Met dank.

Zó wil je toch herinnerd worden als docent?

Of niet?

Nee. Blijkbaar niet.

 

37 thoughts on “Lekker motiverend. Not.

 1. Herkenbaar ja. Ik ben ook een leesfanaat en moest ook van die gezapige boeken lezen. Why idd? Why? En dan ook nog samenvattingen ( schrijven!!! Niet typen) maken en overhoord worden. Ik weet ook niet wat dat is. Denk dat die mensen hun werk niet leuk vinden ofzo…

 2. Ja dat is echt de generatie van de zestigers , die dit boek gelezen hebben . Er is ook een film van , misschien kan ze die kijken , en dan vergelijken of ze juist wel/niet het boek volgen , een paar sappige scènes uit de film laten zien,
  kan het nog leuk worden!!

 3. Zo met je eens! Ik ben echt een leesfanaat, maar met dank aan de verplichte leeslijst heb ik zeker twee jaar niet of nauwelijks gelezen, zo gefrustreerd was ik door de verplichte literatuur die ik moest lezen. Vreselijk!

 4. Mijn vrije lijst was langer dan mijn verplichte lijst. Waar 30 jaar geleden idd ook Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers op stond. Ik vond het een flutboek en heb dat ook gemotiveerd in mijn verslag er over. 9.

  Marieke van Nimwegen vond ik daarentegen weer fantastisch. Ik zou dat soort teksten nooit ontdekt hebben als diagonaal autodidact lezer als we geen op dit punt gepassioneerde leraar Nls hadden gehad. 99 procent van de klas haatte het.. wat ik ook wel weer begrijp.
  Hij introduceerde me bij Nescio en Louis Paul Boon, Hubert Lampo en Louis Couperus – en weg was ik, dwars door de Nlse literatuur heen.
  Ik miste alleen de vrouwen – toen al – en heb heel wat dames aan mijn vrije lijst toegevoegd.

  Waar ik heen wil: je weet pas wat je mooi vindt als je verschillende zaken voorgeschoteld krijgt. Ook de extremere dingen die bij slechts 1% resoneren. Ik weet nog dat een groot deel van de klas Wolkers met veel plezier las.
  Ik dus niet. Maar dat is dus onderwijs: kinderen, mensen, leren hun smaak te ontwikkelen.

  Wolkers was een belangrijke Nlse schrijver. Daarom staat hij op de lijst. Niet om kinderen liefde voor lezen te leren, maar om ze lézen te leren.

 5. Geef haar Kluun! Of iets… We zijn de tijd van De Avonden en Terug naar Oegstgeest inderdaad voorbij. Als iemand het op de lijst zet…prima…maar houd je vak wel bij het kind.
  Ik ben gek op lezen en literatuur maar bv De Avonden…..??…geef me please een antidepressivum als ik het moet lezen. En respect voor wijlen de heer Wolkers, ik houd niet van zijn werk. Zo viezig, brrrr.
  Er is zo’n talentvolle nieuwe generatie waar genoeg van te lezen is.

  1. Matt Vaughn also exec produced Swept Away, so there is a chance that this could suck really really baatN[d.e Kaeding misses another field goal]

 6. Oh, bah, Wolkers. Nog steeds? Daar sloegen ze ons ook mee rond de oren. En Johan Daisne, die ook.
  Zelfs als puber verslond ik boeken, maar het laatste jaar van de humaniora was een dieptepunt. Lampo stond ook op de lijst, en die vond ik (toen) weer wel fantastisch. Een tijdje geleden vond ik mijn boek van toen terug, en nu vind ik er niks meer aan. Ik heb zelfs geen moeite meer gedaan om het onder de neus van de zonen te schuiven.
  Onze leerkracht Engels, die kon passioneren. Als zestienjarigen moesten we de “romantic female authors” bespreken. Heerlijk, al kan ik mij nu niet inbeelden dat mijn jongens wild zouden worden van Jane Eire of Wuthering Heights…
  Ik lees nog altijd heel veel, maar ben wel blij dat er geen verplichte lectuurlijst meer is voor mij 🙂

 7. Gatver wat saai! Fré heeft tot nu toe altojd haar eigen boeken mogen kiezen om te lezen voor school. Gelukkig. We lezen allebei heel graag trouwens. 😊

 8. Volgens mij zijn er leukere boeken van Jan Wolkers. Met piemels en hoeraborsten 🙂
  Heb dat boek (terug naar dinges) verdorie ook moeten lezen op school. Net als “De avonden” van Gerard Reve en Het gevaar van Jos Vandeloo. Pffff. Tijden veranderen wel he beste leraars !

 9. Wij mochten zelf een leeslijst samenstellen waaruit de leraar dan de titels koos die je mocht lezen en waarover je dan een gesprek had op het examen. Ik vond dat prima zo :-). Zelf heb ik me nog een tijd door een aantal “klassiekers” geworsteld omdat ik vond dat ik zo’n boeken op zijn minst moest proberen. Maar doorgaans vond ik er geen bal aan en dus ben ik daar ook compleet mee gestopt :-).

 10. Weet je, ik ben blij met de lerares Nederlands die oudste nu in de derde heeft. Ze moeten nl minstens vier boeken lezen per schooljaar (iedere periode één). De vorige twee jaar moesten het boeken van Nederlandse auteurs zijn, dit jaar mag het alles zijn, als het maar een boek is ,,,!
  Dat vind ik goed en motiverend. Want nu leest ze tenminste met plezier wat ze leuk vindt en zonder die beperkende voorwaarde. Want er is zoveel leuke vertaalde young adult!

 11. Zeker eens met jou de digitale tijdperk verwoest veel dingen en maakt fysieke boeken onaantrekkelijk. Gelukkig ben ik nog steeds verslaafd aan lezen.

 12. Dat heb ik inderdaad ook nooit begrepen. En ik ben dus niet de enige daarin. Shirel mag gelukkig haar boeken zelf kiezen met haar boekenworm. Het eerste boek ging over poep en dit jaar ging het over een tomaat leggende kip. Dat spreekt toch veel meer aan. 😉

  Love As Always
  di Mario

 13. Ik weet wel dat het verplicht lezen van al dood saaie boeken voor de lijst er voor gezorgd heeft dat ik de eerste jaren na de middelbare school geen boek meer heb bekeken. Helemaal klaar was ik er mee.

 14. De docent van mijn dochter (5 havo) redeneert juist anders. Van hem mogen de leerlingen wel boekverslagen van internet halen, maar ze niet een op een kopiëren. Eigen woorden gebruiken. Lijkt me een stuk handiger. Het wordt toch wel van internet gehaald, ook al moeten ze een geschreven verslag inleveren. En de goede man is zelf al bijna aan zijn pensioen toe maar dus bepaald niet ouderwets! Ook niet verplicht Jan Wolkers en andere dino’s op de lijst.

 15. Mee eens, geef ze een uitdaging en geen boekenlijst die men al 40 jaar op de plank heeft liggen.
  Voor de docenten ook een uitdaging dat eens op te pakken. Hans

 16. Ik pleit vol vuur voor meer boeken van Herman Brusselmans als verplichte schoollectuur. De verzuring slaat al snel genoeg toe.

 17. Dat verplicht lezen was een drama inderdaad! Vooral dit soort boeken waren ellendig.
  Gelukkig hoefde ik geen lang presentaties te houden, wel moest ik samenvattingen schrijven en verwerkingsopdrachten doen. Eindes herschrijven, personen analyseren en dat soort ellende. Bonus: ik had alle talen in mijn pakket en later ook in mijn profiel.

  Wanneer is de presentatie?

 18. Oh ja herkenbaar! IK kon er ook nooit doorheen komen, terwijl ik wel zo van lezen hield. Harry Mulisch ben ik nog wel gaan waarderen (niet alle boeken) trouwens.

 19. Oh wat herkenbaar. Ook hier een boekenverslinder, maar niet dankzij de leeslijst van school. Boeken over bedompte milieu’s waarin de hoofdpersoon – bijna altijd een viezige mannelijke kneus, in mijn puberopinie – zich losmaakt van religie of seksuele moraal. Vooral het uitzichtloze van de hoofdpersoon vond ik zo deprimerend.

 20. Ik heb ook verplicht terug naar Oegstgeest moeten lezen. Inderdaad; boring, zo vorige eeuw en idd niet te verteren.
  Wolkers heeft volgens mij maar 1 leuk boek geschreven, Turks Fruit. Gelukkig mag hier zoon2 de wat leukere schrijvers lezen; Saskia Noort, Susanne Vermeer etc.
  Verder heb ik net zo als jouw de hele kinderafdeling van de bieb gelezen en nu mag ik grote mensen boeken lezen 😉
  Ik ben geen lid meer van de bieb maar koop mijn boeken bij de Dorcas / rommelmarkten / 2e hands winkels (per stuk 0,50 – tot 1,00) Mooie boeken bewaar ik en de rest verkoop ik op marktplaats zo kan ik mijn hobby bekostigen.

 21. Ik zeg, behandel een paar klassiekers even kort in de les, en laat ze zelf thuis lezen voor de lijst wat ze willen (zolang het geen “dagboek van eenmuts” is)? Wij hadden ooit in de jaren 80 een vak “literatuurgeschiedenis” en daar kwam Marieke van Nimwegen inderdaad voorbij. Maar de verhalen en uitleg van de inspirerende docent maakten het begrijpelijk en zelfs interessant, het hoort er wel een béétje bij.

 22. Hier ging het deze week om het aantal pagina’s. Het minimum was 150 pagina’s zijn. Gaëtan vond er 1 van ruim genoeg, naar zijn normen. Lezen is nooit zijn lievelingstaak geweest. En hij vond er eentje die ging over een jongen tijdens de WO, wat hem wel interesseerde. Maar neen, dat was niet goed want het had 6 pagina’s tekort. 🙂

 23. Lezen voor de lijst is wat anders dan lezen voor de leuk. Destijds op de havo moest ik 40 boeken en 64 op het VWO en daarvoor had ik dus andere genomen dan op de havo. Die paar verplichte nummers overleeft je dochter wel en soms ontdekken ze toch iets wat ze anders niet gevonden zouden hebben. De boys hier lezen niet graag iets waar ze hun best voor moeten doen om te begrijpen waar het over gaat of wat erachter steekt, maar ik denk dat ze er wel wat diepgang van leren. Ik zeg er niks over als ze klagen maar help ze soms wel bij hun keuze omdat ik van veel lijstboeken nog weet waar het over gaat en of ze ‘dik’ zijn.

  Groetjes,

  Dorothé

 24. Ik snap er geen ruk van. Boeken lezen die je niet boeien, daar zie ik het nut niet van in. Soms adviseert iemand een goed boek en zegt er dan bij: “Wel even doorlezen tot bladzijde 60 want dan begint het spannend te worden.” Dan begin ik er niet eens meer aan.
  Arme Jill…

 25. Er is weinig veranderd sinds mijn middelbare schooltijd (jaren 50-60 vorige eeuw) voor mij was Wolkers nieuw. Ik moest Vestdijk (vreselijk!) en Couperus (geweldig!) lezen. Er wordt nog altijd te weinig op gewezen dat ook thrillers of sf-romans heel goed geschreven kunnen zijn en zeer boeiend. En waarom zou je geen vertaalde boeken ‘voor je lijst’ mogen lezen?

 26. Hahaah, Marieke van Nimwegen, die heb ik ook nog moeten lezen. Er is tevens een retesaai toneelstuk van, die aanschouwen behoorde ook tot het lijstje verplichtingen bij Nederlands. Inderdaad zonde dat het nog steeds zo gaat…

 27. Het gaat niet overal zo slecht! Toevallig kwam ik een stukje tegen op Vandenb.com die zelf boeken schrijft, zijn laatste boek was boek van de maand bij De Wereld Draait Door. Hij heeft voor twee groepen een presentatie gedaan, en het resultaat is dat 132 leerlingen zijn boek graag wilden lezen (voor hun lijst). En dan heeft hij ook nog zo’n toffe uitgever die dus dat boek gratis verstrekt aan die leerlingen. Hoe tof is dat?

 28. Beetje late reactie, Als kinderen eindexamen Nederlands doen, vind ik dat ze iets van Nederlandse literatuurgeschiedenis moeten weten. Wolkers en bv, Remco Campert zijn echt wel te lezen. Ik vind het jammer dat het altijd maar leuk en makkelijk moet zijn. Je kan je hele leven nog Kluun etc.lezen, doe dan nu even je best.

Reacties zijn gesloten.