Zeer lijf

Ik loop al zeker anderhalf jaar te tobben met mijn lijf. Ik heb zere schouders en een stijve nek. Met name aan de linker kant is het ruk. Ik kan mijn hoofd minder goed draaien en dat is verdomde lastig ook met fietsen.

’s Avonds, als we naar bed gingen, hadden Vlam en ik een ritueeltje. Ik kwam nog even gezellig met mijn hoofd op zijn schouder liggen, we friemelden wat, kletsten nog iets, dan draaide ik me om op mijn linker zij en kwam hij lepeltje-lepeltje tegen me aan liggen. Nu doen we alleen dat laatste gedeelte maar, wan mijn nek vindt het niet fijn om in een knik te liggen. En als ik mijn linker arm over zijn borstkas leg, begon al na een minuut of wat de boel dusdanig te branden, dat het echt niet prettig meer was.

Eerst had ik die klachten alleen als ik een lange werkdag had. Eenmaal thuis ebde het wel weer weg. Inmiddels ebt er dus helemaal niks meer weg, heb ik ook in de weekenden pijn en grijp ik toch wel zeer regelmatig naar de ibuprofen.

Ik weet het aan mijn werkhouding.

Ik “eiste”een nieuw bureau, eentje dat diep genoeg was zodat ik mijn benen kon strekken. En eentje dat in hoogte verstelbaar was. En dat kwam.

20161102_131505Vlam kluste aan mijn bureaustoel van piepschuim twee armleggers. Om te kijken of daar het euvel lag.

Dat hielp iets, maar niet veel.

Ik vroeg een ergotherapeute die ik ken via mijn werk of ze langs wilde komen om de situatie te beoordelen.

Alleen mijn in hoogte verstelbare beeldscherm werd goedgekeurd. Oeps.

Op haar advies hing ik een spiegeltje op aan de wand waartegen mijn bureau staat, zodat ik via die spiegel mensen binnen kon zien komen en kon begroeten. De halve dag over je schouder kijken, is niet bevorderlijk voor een pijnlijke nek.

Op de praktijk hebben we een chronisch geldtekort. Ik heb dus zeker een jaar met die zelfgekluste armsteunen gewerkt. Omdat ik op dat gebied gewoon te bescheiden ben. Ik ben tevens niet zo goed in vragen. Leerdingetje. Ik weet het. Voor iemand die zo assertief is als ik, ben ik een waardeloze vragerd.

Tot ik het écht beu was.

Ik kreeg een op alle fronten verstelbare stoel inclusief lendensteun en 3D armleggers. Op proef. Voor een weekje.

Ik hoopte op de wonderbaarlijke genezing.

Precies die week dat ik de stoel te leen had, overleed SchoRo en werd mijn collega ziek, zodat ik extra moest werken. Stress alom. Die zich heerlijk nestelde in mijn zere zone.

Toen ik zelfs met ademen last kreeg van mijn thoracale wervels, bezocht ik maar weer eens mijn manuele therapeut.

De ganse boel zit vast, heel erg vast. Ik werd vergeleken met een bejaarde vrouw. Zó stijf ben ik. Zucht. Ik heb inmiddels drie behandelingen gehad en het gaat langzaam iets beter.

Stom van me. Echt heel stom.

Een typisch gevalletje “de beste stuurlui staan aan wal” ook geloof ik.

36 thoughts on “Zeer lijf

 1. Teutebel..! Maar wel heel fijn dat de manueel therapeut helpt. Op naar verlossing. En je hebt ondertussen toch maar mooi die stoel 😉
  Sterkte😚

 2. In alle opzichten herkenbaar, te lang doorgaan want het gaat wel over, niets vragen. Hopelijk goede behandelingen en het leermoment ‘opgeslagen’ om er later ook daadwerkelijk iets mee te doen. Sterkte!!

 3. Heel stom maar tijdens mijn werk zit ik vaak op een bal! Een grote gele fluorescerende fitnisbal, dit helpt bij mij om mijn spieren in beweging te houden, de momenten dat ik op een stoel zit zijn zeer spaarzaam maar als het nodig is heb ik een compleet verstelbare stoel die ongeveer 100x zo duur was als die bal…

  1. Ja, zoiets heb ik ook, maar dan anders. Een krukje met een ronde onderkant en een wiebelend zitvlak.
   Kost in verhouding met zo’n dure bureaustoel vrij weinig.
   Sinds ik daarop zit, ben ik klachtenvrij.
   Maar goed, dat waren onderrugklachten.
   Zou je dat misschien niet een weekje op proef kunnen krijgen?

 4. Inderdaad….de beste stuurlui. Het lijkt me niet de bedoeling zo… Als jij straks steken laat vallen of minder moet werken door die pijnklachten kost dat veel meer. Je moet er echt iets aan doen hoor.
  Ik heb het nl ook, en het gaat na 15 jaar tobben inmiddels niet meer over. Die bal is ook een goeie tip! Er zijn heel veel mogelijkheden. Sterkte xxxxx

 5. Misschien aan de manuele therapeut (of aan Vlam) vragen om je te masseren met Sint-Jansolie? Eventueel met toevoeging van enkele druppels etherische olie van Wintergreen. Ruikt naar sportzalf, en deed hier al goed werk met pijnlijke en vastzittende nek.

 6. Zorg ervoor dat je in beweging blijft, ook wanneer je zit, je nooit verkrampt. Daar is ook zo’n fitnessbal voor, hier eerder genoemd. En regelmatig even opstaan en rondlopen? Misschien betekent dit wel dat je wat minder snel kunt werken. Vraag een fysio om een paar eenvoudige nek en schouderoefeningen om de boel soepel te houden.

 7. Ik zit altijd zo oncomfortabel mogelijk zodat ik minder geneigd ben om te blijven zitten. Maar voor jouw werk is dat waarschijnlijk geen optie. Sterkte en groetjes,
  Dorothé

 8. Ik had eens heel veel nekpijn en schouderpijn. Mijn dokter gaf me pillkes. Hielp niet. Ik vroeg dan maar zelf om een kinesitherapievoorschriftje en ging ermee naar mijn echt naar waarde geschatte kinesist. Hij zei me dat de blokkage in mijn pols zat. Werkte een tijdje (tiental sessies) met me en voila, weg nekpijn. Ik weet niet of het gelijkaardig is hoor, ik leuter maar wat.

 9. Moet je mijn linkerkant eens voelen? Ik hypochonder er op los wat het allemaal wel niet kan wezen maar ik blijf er mee lopen. Volgende week nog eens een massage en acupunctuur, ik hoop op beterschap!
  Voor jou hetzelfde trouwens!

 10. Naar een masseur gaan helpt, maar daar moet je wel tegen kunnen…
  Ik wens je veel soepelheid!
  Dikke kus.

 11. Toch meer voor jezelf opkomen op je werk, baasje heeft er ook belang bij dat je gezond blijft functioneren.
  Beterschap. Hans

 12. Daarom komt mijn Indodame mij 1x per maand loskloppen met Pidjet Op mijn eigen bed Daarna gelijk pitten want het is zeer heftig 50 jaar fhönen gaat niet in je koude kleren zitten. Wat zijn er toch veel vrouwen die dit hebben. Mijn Yoga leraar zei altijd veel vrouwen hebben het aan hun “kan ik er wat aan doen” Mooi beeld vond ik dat Wat zo is het Altijd die schouders ergens onder zetten . Die indodame komt dus thuis Woont in de buurt van Sch.. dus kan naar scho.. komen Drie kwartier je hele arme lijf onderhanden voor €30 HEERLIJK en jij sterkte. 💋

 13. Flink balen dat je veel klachten op den duur gewoon mag houden. Loop zelf al een week of vijf bij de fysio maar helaas nog zonder het gewenste resultaat. Sterkte jij!

 14. Lichaamsmassages zijn verrukkelijk! Meteen doen.
  Fysio, ergo, yoga, tai chi, oefeningen met nek en schouders. De juiste combinatie van rust en beweging, dan moet het goedkomen. En laat meteen iets aan die rammelende heup doen. Kun je geen nieuwe krijgen?
  Houd de moed erin, hè?

 15. We worden ouder jongedame, vertel mij wat! Alles wat vast hoort te zitten, zit los en alles wat los moet zitten…muurvast!
  En een lekkere massage wil wel eens helpen, wens je veel beterschap. 😀

 16. owh dat is heftig zeg. Ik kan me voorstellen dat het zeurt aan je lichaam dus ook aan je gemoedsrust. Ik mag dus wel blij zijn met mijn staande werk.

  Love As Always
  Di Mario

 17. Manuele therapie kan inderdaad wonderen doen. Ik blijf het dan ook gek vinden dat het geen erkende geneeskunde is, althans toch niet in België.

 18. Sterkte! Naar je lichaam luisteren klinkt ook zo simpel maar is het helemaal niet. Te lang doorgaan ed is echt iets dat al snel gebeurt. Hopelijk gaat het snel beter!

 19. Ik was eens bij het UWV voor een keuring en die man had een schitterende werkplek, een bureau wat ook in hoogte verstelbaar was en het grootste deel van de dag stond hij dus te werken, volgens hem ideaal. Zal wel hoog prijskaartje aan hangen.

  1. Dat denk ik ook ja, is enorm prijzig allemaal. Maar iemand ziek thuis laten zitten nog meer. Dat staand werken zou ik ook wel willen btw!

 20. Balen zeg!! 😦 Ik hoop dat het langzaam toch iets beter gaat…
  Door mijn gebroken voet (of eigenlijk: door het lopen met de krukken in verband met mijn gebroken voet!) lijkt het erop dat ik nu twee tennisarmen aan het kweken ben…. Man, wat zal ik blij zijn als het gips eraf gaat woensdag! Ik wil weer gezond zijn! Zonder pijn. Net als jij…. 😦 *kus*

  1. Dat heb ik ook ooit gehad idd, op een gegeven moment meer last van mijn armen, dan van mijn voet! 😦 Sterkte voor woensdag, het lopen zonder gips zal ook wel weer wennen worden…

 21. Hé wat vervelend, hopelijk gaat het snel beter en komt er een oplossing. Fijne zondagavond nog!

 22. Alles is al gezegd hier. Toch even melden dat mijn man en ik hetzelfde ritueel bezigen. Voorlopig nog zonder al te veel problemen. Te lang met mijn hoofd op zijn schouder liggen is voor mij ook uit den boze. Veel beterschap jij!

 23. Volgens mijn (vorige) fysiotherapeut zit de oorzaak van mijn stijve nek in mijn enkels. Kijk, dat is nog eens een opzienbarend idee. Hij sloeg dus aan het kraken van mijn enkels…
  Tegenwoordig heb ik een spiegeltje op mijn fiets. Héél klein, want ik wil niet al te bejaard lijken (…).
  Maar wat jou betreft: ik hoop dat een behandelaar nog eens een prachtig werkend plan bedenkt! Sterkte!

Reacties zijn gesloten.