Paard in de zak

In de Randstad is de verhouding paarden tot meisjes volledig uit balans. Er zit een gapend gat ter grootte van de Grand Canyon tussen het aantal paarden dat beschikbaar is en het aantal meisjes dat wil rijden.

En vrijen.

Want paarden zijn net pedofielen. Ze “doen” het het liefste met jonge meisjes. Aldus Midas Dekkers.

Ik wijk af.

Jill en Escape. Daar wilde ik het over hebben.

Wij betalen elke maand een x bedrag voor het mógen verzorgen van een paard. Vanwege die scheve verhouding. In Zeeland, waar ik ooit woonde en waar paarden zat waren, mocht je blij zijn als je iemand trof die je wilde helpen met het verzorgen en berijden van jouw dier.

Wij hebben om een aantal redenen zelf geen paard en hebben gekozen voor een verzorgpaard. Een paard hebben is veel werk. Heel veel werk. En link qua geld. Want paarden zijn enorm blessuregevoelige dieren.

Zo ook Escape. Die is nu al vijf maanden uit de roulatie vanwege een achterbeen dat gezwollen is en waardoor hij kreupel loopt.

Wij betalen dus nu al vijf maanden voor een paard dat inmiddels al een maand in een kliniek in Duitsland heeft gestaan, waar niet op gereden mag worden, en waar Jill al vijf maanden lang alleen maar naast mag lopen. Sjokkend. Want hij mag niet teveel belast worden.

Dat is in de eerste plaats K voor het beestje zelf.

En voor de eigenaar. Die a) een smak geld kwijt is voor behandelingen en b) zeer emotioneel is als wat zijn dieren betreft.

Voor Jill is het ook shit. Ze moet nog steeds enorm wennen aan haar nieuwe school die tig keer meer leerlingen heeft waardoor ze het gevoel heeft te verdrinken. En het tempo dat op de havo véle malen hoger ligt dan wat ze op de mavo gewend was, is ook iets dat haar veel energie kost. Ze mist haar ontspanning. Jill is gek op paardrijden en genoot van de buitenritten.

Maar, last but not least, voor Vlam en mij is het ook balen. Kijk: een dier kan ziek worden. Alle begrip. Dat je van te voren niet kunt inschatten hoelang een dier nodig heeft om te herstellen lijkt me ook logisch. Dat je niet meteen gaat piepen over geld; tuurlijk. Doen we ook niet.

Maar wat ons betreft is het nu wel mooi geweest. We hebben vorige maand al voorgesteld eenmalig de helft te betalen. Daar stond de eigenaar niet voor open.

Vorige week hadden we eigenlijk weer ons maandgeld moeten betalen. Ik heb het niet meegegeven en even afgewacht wat er zou komen. Vandaag kregen we een appje. Of Jill geld mee kon nemen.

Vlam en ik zijn écht niet moeilijk. We hebben alle begrip voor de situatie. Maar voor Escape hebben we ook al eens acht maanden betaald voor een paard waarop Jill geen stap heeft gezet. We zijn gekke Gerritje niet.

Ik weet dat een dier geen gebruiksvoorwerp is. En de vergelijking is misschien misplaatst. Maar je gaat toch ook geen maandenlang geld overmaken naar Eneco en in vervolgens in een koud huis in het donker zitten?

42 thoughts on “Paard in de zak

 1. Jeetje da’s echt balen, voor alle partijen. Moeilijk hoor maar is er geen contract of iets dergelijks? Anders het verzorgpaard ‘opzeggen’, niet leuk maar zo nog maanden doorgaan is toch eigenlijk ook geen optie.

 2. Oei, dat is idd lastig. Je wilt Jill haar paardje niet afpakken. Misschien is hij volgende maand eindelijk beter en kan ze weer rijden (maar uit jouw verhaal proef ik een beetje dat dit een heel langdurig iets gaat worden en dat Escape misschien wel nooit meer beter wordt).
  Vervelend dat de eigenaar geen begrip heeft voor jullie dilemma en eigenlijk alleen maar geld wil zien. Hij kan dan heel begaan zijn met zijn dieren, maar zeker ook met zijn portemonnee….
  Opzeggen en een ander verzorgpaard zoeken zou ook mijn advies zijn.

  1. Dat denken we idd al een paar maanden, we kijken het nog even aan… Dát vind ik dus ook. Was Escape van mij geweest, dan was ik zelf allang een regeling aangegaan met de verzorgers. Ik ben daar miss wat makkelijker in…

 3. Ook hier bij ons is het heel normaal om te betalen voor een verzorgpaard. Zelf zou ik inderdaad in dit geval ook het “verzorgmeisje” aanbieden minder of niets te betalen, zeker voor de maand dat het paard in een kliniek was. Wat vindt Jill hier zelf van? Moeilijk als zij enorm om dat paard geeft. Succes.

 4. Lastig.
  Wat vindt Jill? Ik denk dat ik zou stoppen met het verzorgen van Escape en van het geld wat ik bespaar Jill op een manege een paard zou laten huren voor een buitenrit. Succes!

  1. Psies! Dat hebben wij ook gezegd tegen haar. Van dat geld had ze zalig op het strand kunnen rijden. Het is nl hier niet zo dat het allebei kan. En betalen voor een verzorgpaard én buitenritten.

 5. Natuurlijk is het een dier, maar het is niet je eigen dier. Je betaald voor het verzorgen en daarbij ook het rijden. Ik snap best dat de eigenaar de kosten ook heeft, maar het blijft wel zijn paard. Ik zou toch eens goed overleggen met Jill wat het vervolg gaat worden. Want je weet niet hoe lang het nog gaat duren, maar ik zou toch verder kijken.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Nogmaals aangeven dat jullie niet betalen voor het paard, waar niet op gereden kan worden, dit kan echt niet, zijn paard zijn kosten, zou zelf geneigd zijn geld terug te halen vd eerdere maanden…
  P.s. als Jill keer in Drenthe/Groningen wil rijden heb meerdere paarden staan plus 2 pony’s keuze zat! Enne knuffelen/vrijen mag ook!

   1. Yw, ik meen het ook, vind wat je verteld zo lullig voor Jill, Dit is ook niet hoe wij met verzorgers hier omgaan, de beloning hier is met de beesten omgaan en rijden, ze doen daarvoor de stal en betalen 10 euro pm. In ruil voor de 10 euro gaan we dag uit met ouders incluis. Ivm contracten moesten we nl geld vragen…

 7. Jullie hebben helemaal gelijk. Erg vreemd zelfs dat de eigenaar dit vraagt. Als Jill stopt krijgt hij echt geen nieuwe verzorger die alleen maar mag stappen en dan ook nog moet betalen.

 8. Je hebt groot gelijk. Er wordt nu maandelijks veel geld in iets gepompt waar je niets voor terugkrijgt. De houding van de eigenaar vind ik zelfs hooguit asociaal; er wordt door Jill voor zijn zieke paard gezorgd en hij wil daar dan nog geld voor vangen ook. Hoe vervelend het ook voor Jill is, als het echt uit de klauwen loopt met de eigenaar over de geldkwestie kan ze toch beter op zoek naar een ander paard. Ik zou in ieder geval geen cent meer betalen. Ik denk dat je zelfs om een schadevergoeding zou kunnen vragen wegens het niet-nakomen van de overeenkomst van zijn kant (hoe cru ook, een dier wordt juridisch gezien aangemerkt als een goed), dat zou ik voor je na kunnen kijken/vragen indien gewenst. De term “melkkoe” die hierboven al wordt genoemd lijkt me in ieder geval zeer treffend voor deze situatie.

  1. Wat schijf je dit toch weer heerlijk juridisch op 🙂 Love it.En ik ben het zó met je eens. Laat me al maanden leiden door emoties en sentiment. Vanwege Jill. Voor Jill.

 9. hoe moeilijk ook wellicht voor Jill, dit lijkt me een redelijk hopeloze zaak. dus wellicht inderdaad stoppen en zoeken naar een nieuw paard of lekker buitenritten wat ik hierboven al ergens las

 10. Waanzin ten top om te moeten betalen andermans paard te mogen zorgen. Gebeurt hier in de polder ook, hoor.
  Escape klinkt als een hopeloos geval, maar ja, Jill hangt met heel haar hart en ziel aan dat dier…De eigenaar vind ik hoe dan ook een slappe zak.

 11. Oh, wat jammer voor jullie allemaal, Jill, die moet lijdzaam wachten en kan niks ondertussen, jullie, die alleen maar centen mogen ophoesten en toezien dat Jill het niet prettig vindt, en het paard zelf, een dier mag niet afzien, brrr!
  Ik weet dat paarden enorm duur zijn, maar wat er gebeurt lijkt me wel de omgedraaide wereld!

 12. Ik vind het zó onlogisch dat jullie in deze situatie moeten betalen en weinig fatsoenlijk van de eigenaar ook. Maar ik begrijp je dilemma. Jill is natuurlijk enorm gehecht aan dat dier.

 13. Lijkt me dat men paardrijden aanbied, en niet een paard.
  Men zou toch een oplossing moeten aandragen, zo blijven beide partijen tevreden. Hans

 14. Groot gelijk dat je niet meer betaald. Eerst maar eens zien of dat peerd nog bereden kan worden maar nu lijkt het wel of jullie meebetalen aan de ziektekosten van dat beest. Dan kun je je geld beter aan een leuke film besteden… 🙂

 15. Tja, je betaalt voor de mogelijkheid om het paard te verzorgen en die mogelijkheid heeft ze nog steeds …
  Kolder dat de eigenaar hier nog geld voor wil hebben. Ik zou ook niet meer betalen. Hij kan hooguit zeggen dat Jill het paard niet meer mag verzorgen, maar op deze manier vind ie natuurlijk ook geen ander paardenmeisje. Wie wil er nou strontscheppen, borstelen en naast een paard lopen?

 16. Goh, laat Jill het nu de laatste tijd zo druk gekregen hebben met huiswerk etc, dat , ook al zou het paard beter worden, ze echt geen tijd meer heeft. Jammer hoor, ze vond het echt heel leuk, maar ja, huiswerk gaat voor.

  Dat is opgelost. En dan snel op zoek naar een ander verzorgpaard, met duidelijke afspraken, niet rijden (door ziek paard ) is niet betalen.

  Sterkte

 17. Dit hoort echt niet zo. Het is raar om het volledige bedrag te vragen in deze situatie. Het is ook gemeen naar Jill toe.. Want de eigenaar weet als jullie niet betalen zij haar maatje definitief kwijt is en niet zomaar een nieuw verzorgpaard vindt. Jullie staan in spagaat. Grrr zo niet netjes. Ik weet uit ervaring hoe een kind een paard nodig kan hebben en ook hoe therapeutisch het werkt. Misschien alvast uitkijken naar een ander paard? Zou ik zeker doen.. desnoods oproepje via je blog.. Wat maakt het uit. Doel heiligt de middelen. .Een ontspannen gelukkige dochter. Succes!

 18. Doordat Escape ziek is, is het natuurlijk ook zo dat hij continuïteit nodig heeft in de verzorging van bekende, liefhebbende verzorgsters. Het dier is niet gebaat bij een beginnend paardenmeisje. Dat zou de emotionele eigenaar zich ook eens kunnen realiseren.
  Ik neem aan dat Escape meer dan een verzorgster heeft. Hoe denken de anderen er over?

     1. In de alinea “En voor de eigenaar. Die a)… en b)…, alsmede in diverse reacties van jou, o.a. de eerste: “En de eigenaar houdt voet bij stuk. Vindt het onzin van ons…”. Maar goed.

 19. Dit is duidelijk de wet van vraag en aanbod voor Escape. Niet evident. Voor Hanne hebben wij even een verzorgpaard overwogen, maar dat kostte ons stukken meer dan een wekelijkse sessie in een manege. Tot nu toe vonden we nog altijd een alternatief.

 20. De paardenwereld is behoorlijk veranderd!
  Het is sneu, voor iedereen, maar met het geld wat je nu naar de zee draagt kun je heel wat andere leuke dingen doen. Snap dat het lastig is vanwege de emotionele binding, maar je kunt je geld maar één keer uitgeven.

  Nog even aankijken en voor ’t eind van het jaar de knoop doorhakken (dat zijn nog 6 weken)?

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s