Mijn allerliefste verzorgbejaarde

Gisteren was ik bij mijn verzorgbejaarde.

Eens per twee weken bezoek ik haar. Tijdens werktijd. Ze is namelijk patiënte van ons. Ik kom al jaren bij haar over de vloer, in het kader van de diabeteszorg.

Begin dit jaar werd alles haar teveel. Het afhankelijk zijn, haar lichaam dat steeds meer mankementen vertoonde, de ellenlange dagen alleen thuis, haar ogen die achteruit holden, waardoor zelfs televisie kijken haar ontnomen werd.

We gaven haar -in goed overleg- Remeron, een antidepressivum.

We hebben wel twee maatschappelijk werkers in dienst van de praktijk, maar omdat ze met mij de beste band heeft, besloot ik, in overleg met Peter, zelf de nazorg te doen.

Ik bezocht haar eens per week.

Ze knapte zienderogen op.

Nu kom ik er elke twee weken een uur en dat blijf ik doen. Tot ze er niet meer is. Of tot ik de staats win, mijn stethoscoop aan de wilgen hang en verhuis naar een Polynesisch eiland.

De oma van mijn vaderskant heb ik nooit gekend. De oma van mijn moederskant is acht jaar geleden overleden. Ik had weinig tot niets met haar. Ze was emotioneel gehandicapt. Afstandelijk. En nooit te beroerd om een sneer uit te delen. ‘Je bent best een mooie vrouw hoor. Jammer alleen dat je zo dik bent.’ ‘Je hebt het soms zwaar? Ja, jij wilde zo nodig een kind alleen, dan moet je niet zeuren ook’…

Kortom: ik kwam er alleen vanuit een raar soort verplichting. Niet omdat ik het fijn vond haar te zien. Ik heb haar dan in alle eerlijkheid geen dag gemist nog sinds ze is dood is. Sneu.

Mevrouw van der Mast geeft mij een soort oma-achtige gevoelens.

Ze zit diep in mijn hart.

Ik werd de 22e november 43 jaar. Zij de 28e 95.

Ze belde me op mijn verjaardag.

Ik stuurde haar een kaart.

Gisteren kom ik binnen. ‘Heb je nou een nieuwe tas? Wat een mooie zeg! En wat zie je er goed uit. Wil je koffie Klivia? Zet je het even zelf? Je weet alles wel te vinden hè?’

Ik weet daar na al die jaren inderdaad de weg. Zet koffie, pak kopjes, snijd koek af. Ik epileer zo nu en dan haar kin. Ik bekijk haar foto’s. Zij de mijne. We zoenen elkaar bij binnenkomst en gedag zeggen. Ze snottert als het nodig is, als ze overloopt, mijn nek vol. En ik sta daar dan, met vochtige ogen. En we roddelen. Over de verpleging. Over Peter. We praten over álles. Zij vraagt me ook alles. Pas geleden hadden we het gewoon over parenclubs. Alles komt aan bod. Maar we lachen vooral heel veel.

Kortom: we gaan nul komma nul professioneel met elkaar om.

Zij is mijn verzorgbejaarde.

Ik ben haar vriendinnetje.

Ik hoop dat ze minstens 100 wordt.

46 thoughts on “Mijn allerliefste verzorgbejaarde

 1. Je hebt het weleens over mooie momenten op het werk, dit zijn ze toch. Als je dit soort dingen in je werk houdt, dan weet je zeker dat je die andere mindere kunt overwinnen. Ze heeft in iedergeval iets moois om naar uit te kijken.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Wat heerlijk! Ik heb een “bijmoeder” van 90, een oude vriendin van mijn overleden moeder waar ik net zo’n verhouding mee heb. Ik verheug me altijd op bezoekjes aan haar. Helaas moet ik er 2 uur heen en 2 uur terug voor rijden maar ik kom altijd blij terug. Zo lekker nuchter, zo lekker direct en zij is de enige op de wereld die mij kent als kind (Tja ik heb verder geen familie, klinkt gek maar is echt zo). Je verhaal raakt me diep. Mooi !

 3. Blijf vooral “onprofessioneel” (qua werk) bezig. Als mens bén je een prof ♥
  Wat een leuke reactie van Menck: met jou in de buurt wórdt ze 100. Zo lief.

 4. Ik heb in het vrijwilligerswerk ook schatten van oudjes. Ik had er van in het begin zo eentje die ik maar meteen geadopteerd heb als mijn moeder 🙂 (ook al leek ze qua karakter helemaal niet op haar)
  Heerlijke gesprekken had ik met die vrouw! Ik heb dan ook een traantje weggepinkt toen ze in september overleed.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s