Ongewenste toestanden

Jill en ik deden gisteren samen met Escape een rondje park.

Halverwege kwam -vanaf rechts- een nogal zonderlinge man (jaartje of zestig) met hond onze kant op. Hij versnelde zijn pas. En ineens liep hij naast ons. Ik dacht dat hij ons wel in zou halen, maar nee, hij ging uitgebreid tegen ons praten.

Jill en ik waren niet geïnteresseerd in zijn hond, noch zijn verhalen over het weer en gaven na drie zinnen al geen antwoord meer. Maar hij lulde gewoon door. Iets met een plaatstalen bord voor zijn hoofd.

Op een gegeven moment kwam er nóg een man met hond en liep hij naar zijn nieuwe slachtoffer toe.

Jill vertelde me dat die zonderlinge man een paar weken geleden aan haar been had zitten wrijven. Hij was naast haar komen staan, had Escape geaaid en en passant ook maar haar been meegenomen.

Ik kan daar dus enorm pissig over worden. Beenwrijven is op de schaal van ongewenste intimiteiten misschien een één, maar blijf pvd met je poten van mijn dochter (of elke andere vrouw) af.

Ik vertelde haar dat ze de volgende keer moest zeggen dat die man van haar af moest blijven. ‘Desnoods geeft je hem een lel met je zweep en galoppeer je er vandoor’ opperde ik.

Omdat ik inmiddels uitgelubberd en belegen ben, heb ik er zelden meer last van, maar vroeger was het schering en inslag. Mannen die nét te lang naar je borsten blijven staren, die je een klap op je kont geven, die over je been wrijven, die je aankijken met een blik die niets te raden overhoudt. God, ik heb er heel wat geslagen of in hun kruis geschopt omdat ze ondanks waarschuwingen tóch doorgingen.

En dan ben ik nog mondig en niet bang. En ik straal dat ook uit.

Kun je nagaan wat andere, niet zo assertieve vrouwen, moeten of hebben ondergaan?

Bah.

Driewerf bah.

Op weg naar mijn werk is er sinds kort een kapper waar soms wel tien Islamitische jonge mannen voor de deur staan te groeperen. Ze hangen daar uren rond, roken wat, ouwehoeren. Maar ze kijken ook. Nogal van de vrijpostige. Ze stoten elkaar aan, praten tegen elkaar in een taal die ik niet versta, wijzen naar je. Ik vind -zelfs als oud en ervaren hek zijnde- dat nogal intimiderend en zou het liefste om fietsen om dat gevoel te ontwijken. Kun je nagaan wat een net te mooi blond zestienjarig meisje ervan vindt?

Als ik met Jill door de stad fiets, zijn de sissende en ‘pssst, meisje’ roepende mannen niet van de lucht. Ik heb dat “vroegah” helaas zelf ook heel veel mogen ondergaan.

Wat is dat voor bezopen gedrag?

Wat denken die eikels wel niet?

Wat gaat er om in die net te lege koppen?

Dat je als vrouw daar ontzettend blij van wordt? En opgewonden? Dat je ze wenkt en ze hun telefoonnummer vraagt? Of dat je zegt ‘Oh, maar als je zo leuk naar me sist, dan wil ik je wel. Neem me. Nu!’.

Nee dus.

Nul.

HOUD DAAR MEE OP!

31 thoughts on “Ongewenste toestanden

 1. Vreselijk he, ik vind dat ook zo moeilijk als ik mijn mooie dochters in leuke korte jurken/rokken zie en alle reacties daarop…zucht. Dan ben ik blij dat die tijd achter mij ligt want ik werd er vroeger ook helemaal gaar van.

 2. Oma verteld:Lang geleden werkte ik in kapperszaak waar ik je gister over vertelde.
  Zoon van werkgever dacht dat hij wel even aan mijn kont kon zitten Helaas(voor hem) tilde ik net een bakpan van het pannenrek. In een sierlijke beweging liet ik hem op zijn hersenpan terecht komen . Heeft het noooooooit meer gedaan. Walgelijk die mannen MEIDEN GEEF ZE LIK OP STUK .

 3. Stond pas een goed filmpje van een meisje op internet. Zij ging op alles in zodat die gasten eigenlijk voor lul stonden en niet meer wisten wat ze moesten zeggen! Misschien een goed plan? Anders blijft het ws bij om fietsen 😤

 4. Ongewenste intimiteiten zijn NOOIT goed te praten, zelfs al gaat het maar om een aai langs je been.
  In steden zoals Brussel en Amsterdam loopt het gedrag tegen vrouwen echt uit de hand, tot het agressieve toe.
  En “dat lik op stuk geven” kan soms aardig uit de hand lopen en zelfs gevaarlijk zijn. Zeker met groepjes mannen.

 5. Toch uitkijken ik was helemaal niet bang,sta mijn mannetje heb menig keer een draai om de oren verkocht of heel hard brand geroepen, maar 1 keer op de verkeerde plaats en tijd en ik was verloren

 6. Jullie zullen wel gelijk hebben, maar ik persoonlijk herken hier niets van behalve 1 incidentje in (inderdaad) Amsterdam. Maar ik ben dan ook niet opgegroeid in de buurt van zelfs maar een grote stad. Als ik met mijn dochters op weg ben merk ik er ook niets van, ook niet de keren dat ik met ze in Antwerpen/ Brussel en Amsterdam was. Misschien was ik vroeger al niet mooi genoeg ( altijd stevig geweest) of is het probleem echt meer grote stad? (hoewel Groningen toch niet klein is)

 7. Iedere vrouw een zweep mee onderweg. Alleen krijg je dan weer dat sommige dat weer graag willen voelen. 😂

  Lover as always
  Di Mario

 8. Oudste dochter liep stage in een nogal bijzondere wijk, ze durfde op een gegeven moment daar niet meer bij de bushalte staan wachten. Tja, lang blond haar, blauwe ogen, blijkbaar moet je dan alles maar goed vinden. Stel eikels!

  groet
  Roelien

 9. Het hoeft niet eens in de grote stad te zijn hoor, reis toch regelmatig met de metro door Amsterdam maar hier in de zuidelijke regionen heeft het zich van de stad naar dat gehucht waar ik woon verplaatst. De burgervader deed er zelfs onlangs ook fijn wat ongenuanceerde uitspraken TV over.

  Voor mijn (hard)looprondje moet ik ook langs zo’n kapsalon en dan met zo’n tight aan (want ja inmiddels heb ik er lak aan dat mijn derrière geen Kardashian-model heeft). Fijn publiek (starende blikken, priemende ogen en dat gefluister … brrr … had snotverdorie hun moeder kunnen zijn) want in die kapsalon wordt her en der wel een puntje haar geknipt maar draait vooral op andere business dus sta ik oog in oog met crimineeltjes in spé en het inmiddels ook wat hoger op de ladder volk (als ik alleen al kijk naar de auto’s waarmee ze af en aan rijden met hun “bestellingen”). Daar zitten ventjes tussen die vroeger met jongste op de voetbal zaten en nu volledig spoor bijster zijn. Ik weiger om te lopen want aan de overkant van de kapsalon begint mijn nou eenmaal mijn rondje maar loop inmiddels wel aan de andere kant van de weg. Eén geluk (hoop ik) is dat ik veertigplusser ben, vriendlief en jongste een aantal van die gasten kennen waardoor ze me met rust laten, maar oudste met haar lange blonde haren mag van mij straatje om lopen want ze staan in groepjes hè en hoor van steeds meer buren dat ze dat toch behoorlijk bedreigend vinden.

 10. Bah ik kan me daar ook vreselijk aan ergeren. Wij vrouwen zijn geen poppen waar je alles maar mee kan doen. En dat die zogenaamde kleine dingen worden afgedaan als niks vind ik helemaal erg. Colombiaanse mannen kunnen er ook wat van, maar tot nu toe is het gelukkig alleen gebleven bij me ongegeneerd aanstaren en blondje roepen.

 11. Wat ik mij de hele tijd nou zit af te vragen…over welke mannen/ jongens hebben jullie het? Zijn het over het algemeen allochtone (Marokkaanse) opgeschoten jongens? En zo ja, waarom wordt dit dan met zoveel omzichtigheid (niet) benoemd. Allemaal uit angst om voor racist uitgemaakt te zullen worden of als Wilders aanhanger?
  Ik ben geen van beide maar noem wel het beestje bij de naam. Feit is dat de houding van deze mannen ten opzichte van westerse vrouwen een groot probleem is.

 12. Ik kan daar ook een boek over schrijven en ben ook blij dat ik ondertussen belegen ben, maar vaak word ik nog bekeken en aangestaard vooral in de fitness dan of op mijn fiets. Om over de uitlatingen nog maar te zwijgen die ik niet versta……

 13. Ik ben het zo eens met je! Bij mij begon die ellende al toen ik 11 was ofzo. En zelfs met kale kop en hoofddoek op, waren er nog van die eikels die denken dat mn enige doel op aarde hun lustobject zijn is. Afschuwelijk vond ik dat. En bovenal héél vervreemdend in wat ik zelf op dat moment van mijn verschijning vond. Gelukkig ben ik inmiddels ook tot de oud-hek-afdeling toegetreden

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s