Puberzooi

6e22febe-e269-431a-9d97-04e612f072d2Mijn dochter is de liefste en de leukste.

Echt.

Ze heeft maar één ding dat ik echt waardeloos vind. Ze is laks en slordig. En dat is prima zolang ze dat in haar eigen kamer houdt, maar dat is helaas niet het geval. Overal waar ze komt, laat ze een spoor van haar aanwezigheid na.

Bordjes en kopjes die op het aanrecht staan, die de vaatwasser niet hebben gehaald. Terwijl de afstand tussen die twee ongeveer een meter is. Wat is PVD het probleem om het netjes weg te werken? En ook irritant: die zeldzame keer dat de vaat de wasser wél haalt, is de klep even helemaal open doen teveel moeite. Ze frommelt haar hand naar binnen en zet de vaat voorin het apparaat. Daar waar het niet hoort. Noem me dwanggestoord, maar vaatwassers ruim je op een bepaalde manier in, zodat er het meeste inpast. Of niet? Jill niet.

Ik tref regelmatig haar beide opladers nog in het stopcontact. Foon en pad zijn eruit gehaald, maar het is echt teveel moeite om de stekkers er ook even uit te halen. Ik heb al een miljoen keer uitgelegd dat die dingen zonder telefoon net zoveel stroom vreten als wanneer ze opladen. Doet haar geen ene reet. Misschien moet ik haar gewoon een keer een maandje gas en elektra laten betalen? Kijken of ze het wél voelt als het haar (in plaats van mijn) in de portemonnee raakt?

Dingen die ik op de trap leg, die van haar zijn, die dus mee moeten naar haar oord, neemt ze nooit mee. Nog liever pakt ze een polsstok om erover heen te springen, dan dat ze het oppakt. Bizar.

Haar schoenen flikkert ze altijd onder aan de trap. Waardoor de óf de deur naar de voorraadkast blokkeren, óf dat je onderweg naar boven er je nek over breekt. Ik schop die dingen soms wel vijftien keer op een dag de andere kant op.

Wij zetten altijd -na het afwassen- naast de voordeur een pedaalemmerzakje met afval. Het is de bedoeling dat de eerste die daar langsloopt, het mee naar beneden neemt en weggooit. Jill doet daar niet aan. Die is oost Indisch blind voor die zakken. Zou ik er een schoenendoos van Nike zetten, of een tasje van Victoria’s Secret, dan zou het haar wél opvallen.

Mevrouw ligt altijd en eeuwig onder een fleecedeken op de bank. Prima. Lekker doen. Maar vouw dat ding ajb even netjes op als je naar bed gaat. Kost je één minuutje. Meer niet. Doet ze niet.

Ik schreef al in het begin van dit stuk: op haar eigen kamer mag ze doen en laten wat ze wil. Daar zal ik zelden over zeiken. Neemt echter niet weg, dat ik het wél zonde vind wat ze doet met die ruimte. Ze heeft de grootste kamer, er is zoveel van te maken, maar het is één grote zwijnenstal.

Iedereen zegt altijd tegen me: joh let maar op, als ze straks op haar zelf woont, zul je zien, dat ze wél netjes wordt.

Maar wat de hel heb ik daaraan?

20161124_133235
Haar verzameling afval.
20161124_133248
De lades van een kastje dichtdoen is echt veel te veel moeite… De make-up doekjes die je moeder net gekocht heeft voor je even opruimen, ook.
20161124_133304
Dit is een bed. Echt. Gaat ze slapen, dan flikkert ze alles op de grond. Logisch.

40 thoughts on “Puberzooi

 1. Zooooooooo herkenbaar!! Maar ik kon deze dingen verdelen over 4 pubers en jij krijgt het in één. Alhoewel de oplader ergernis is er één die bij mijn lief hoort! Maar sterkte, ik weet het komt goed, je moet alleen een lange adem hebben!

 2. Sorry maar moet toch wel m beetje lachen, snap je helemaal en t zal een lach zijn vanwege de herkenning. Ook hier heb ik n paar van die exemplaren. Heb een trapmand voor de zooi die naar boven moet en t is er zo 1 waar je bijna je nek bij breekt met alleen al ernaar kijken. Maar omdat ik t op n gegeven moment beu ben dat die zooi daarin ligt neem ik t zelf maar mee naar boven. Ik ben in sommige opzichten makkelijk maar heb t graag allemaal opgeruimd en netjes en de afgelopen maanden was een hel met al die spullen die in de keuken stond verzameld vanwege de verbouwing. Nu die voorbij is heeft t lucht. Succes met Jullie maar weet dat t goed komt. Had ik trouwens al gezegd dat ik vroeger ook zo’n gevalletje sloddervos was? Hahaha
  Fijne dag X

 3. Eén keer alle rommel (op bed, op de grond etc.) in een vuilniszak gepropt en verstopt in de garage.
  Hij (18jr) : “waar zijn mijn spullen ? ” Ik : “je spullen ? Dacht dat het vuilnis was, zo lag het er toch bij “.
  Nooit meer rommel gezien en na twee weken de vuilniszak terug gegeven 🙂
  Nog een regel : er wordt alleen gewassen wat er IN de afwasmand ligt, niet ernaast. Dat drong ook door nadat hij voor een hééél belangrijk feest zijn favoriete broek en hemd niet schoon had.
  Nu is hij 28 jr. woont in een piepklein appartementje en ik moet zeggen; het ziet er redelijk uit 🙂

 4. 😂😂😂
  Heeeeel erg herkenbaar. En dan is die van mij nog maar 11. Ze zit nu nog tussen de dozen – klein voorbeeldje. Alhoewel mijn liefste er ook wat van kan. En ehm.. ik soms ook.. maar dan met spulletjes op tafel.

 5. Heeeel herkenbaar.
  Ik was net gescheiden en meer dan full-time aan het werk en ze was het er helemaal mee eens dat ze wat moest helpen thuis. Alleen aan de uitvoering kon ik dat niet merken dat ze het er mee eens was. Wat een ellende was het en nu in haar huis nog steeds en wordt ik soms opgetrommeld om te helpen want ik kan zo goed organiseren en opruimen!
  Verder lieve dochter en altijd op tijd thuis dat was wel prettig.

 6. Bij mij thuis met 8 jarige is het niet anders hoor. (En laders vreten bij thuis geen stroom als ik ze in het stopcontact laat zitten, dus dat doe ik zelf ook) Mijn man kan er ook wat van en ik zelf ook. Overigens las ik ooit eens een stuk van een vader die het gemopper om opruimen en jas ophangen e.d. zo zat was dat hij zijn eigen mindset heeft veranderd en dacht: die jaren die je bij mij in huis woont zijn maar zo kort dan hang ik je jas wel op, ik ben degene die er last van heeft jij niet.
  Niet dat ik die filosofie aanhang, maar ik laat sindsdien wel meer gaan dan daarvoor. De spullen op het aanrecht ipv de keukentafel of salontafel dan laat ik het en zet het zelf wel even in de vaatwasser. Meer op die manier. En ik merk het vanzelf wel hoe erg het wordt als hij een puber is, nu is het te doen allemaal. En hij kan ook sommige dingen wel netjes doen en helpt (op aanvraag) ook wel mee. Overigens was ik zelf denk ik als puber niet beter.

 7. Heerlijk stukje, been there…seen that 😀😀.
  Ik mis dochterlief to pieces sinds ze met haar vriend is gaan samenwonen, maar de foto’s die jij laat zien die kende ik ook! Zo heerlijk om daar niet meer over te hoeven zeuren.
  Onze jongens zijn dan weer wel een kei om hun wasgoed op de trap te laten liggen, ik denk dat dat loodzwaar is 😂😂.

 8. overal hetzelfde. Vooral die stapeltjes op de trap, elke keer als ik naar boven ga neem ik er 1 of 2 mee, lijkt me niet zo moeilijk, maar het is er niet in te rammen. De ene dag kun je er ook beter tegen dan de andere, tenminste ik wel.
  groet
  Roelien

 9. Jongste woont ook in ZwijnStein en ik heb er vooral last van dat hij daar geen last van lijkt te hebben. Maar foto’s van zijn hok online, geloof dat we dan nog een groter probleem zouden hebben. Jij durft!! 🙂

 10. Ja, dat is de leeftijd, zegt men.
  Maar er zijn mensen die dit gedrag nooit afleren, en ik kan je zeggen dat het dan reuze meevalt wat ik op de foto’s zie.
  Ken een vrouw die zo aards lui was dat de kinderen in een beschimmeld bedje lagen en de hele dag met de zelfde luier aan liepen.
  Dus om er een nette dame van te maken is sturing niet verkeerd, mooi is ze al. 😉 Hans

 11. Hmm heb je het over jouw dochter of over de mijne?? Ik heb even je blog laten lezen en ik zag een blik van herkening hahaha. Ik zou zo vanuit de bank waar ik nu zit een foto kunnen maken van de schoenen onder de tafel of de glazen op tafel. En die kamer, ach ik hoef verder niks uit te leggen hè. Ik kan aleen maar zeggen sterkte!!

 12. Hier in drievoud bij de boys. Ik hanteer verschillende taktieken. Soms briefjes met humor, soms ze gewoon terugroepen en commanderen, soms op centrasl moment iedereen kwartier laten opruimen, soms samen hun kamer weer gezellog maken, soms negeren, soms zelf iets doen zoals schone was in de kast leggen, soms ontploffen…. Alle methodes werken…..tijdelijk 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 13. Hahaha! Moest weer erg lachen. Snap dat het heel frustrerend is… Geen idee of ik zelf ook zo ben geweest eigenlijk…. nu alleen maar netjes en opgeruimd.

 14. Was je zelf eigenlijk ook zo? Mijn zus was vroeger altijd erg slordig en dat is ze nu nog steeds en haar 3 zoons ook. Die krijgen ook geen beter voorbeeld.

 15. Mijn moeder heeft, toen ik een jaar of vijftien was, in een soort ‘wanhoopspoging’ mijn kleren onder mijn bed gegooid omdat ik alles altijd door m’n kamer liet slingeren. Ik vond dat een prima idee! Tóch niet helemaal de reactie waar ze op hoopte 😉
  Nu heb ik zelf, inmiddels op zichzelf wonende, dochters en de geschiedenis heeft zich herhaald… En daar moest ik steeds eigenlijk zó om lachen: de herkenning, en de wetenschap dat het héus overgaat!

  Sterkte! Noor

 16. Yep, bijna alle punten scoort mijn oudste ook. Alleen die deken vouwt ze tegenwoordig op, realiseerde ik me tijdens het lezen. Eens even nadenken hoe dat heeft kunnen gebeuren 🙂

 17. Oei, mijn kinderen ruimen hun spullen beter op dan ik. Maar zij zijn dan ook ‘huishoudelijk’ opgevoed door mijn ega die de kussens op de bank nog snel even rechttrekt voordat hij de deur uitgaat. Ik ben een notoire sloddervos. Hoe wij het al meer dan dertig jaar samen rooien weet ik nog steeds niet. Ik denk een gevalletje yin en yang.

 18. Ik heb het gelukkig achter de rug en je zult me niet geloven maar als het ergens schoon en opgeruimd is dan is het wel bij de oudste. Moet zelfs mijn schoenen uit doen als ik daar kom 🤔. Heb ik bij haar nooit voor elkaar gekregen😟. Nog even volhouden dus!

 19. Mijn zwager brak zijn been als ZZP-er die over de roep struikelde vanwege de troep die zijn puberdochters daar achter hadden gelaten. Twee maanden geen inkomsten. Maar dacht je dat toen de schrik er in zat? Het maakte hélemaal niets uit. De leerbaarheid is dus kennelijk 0,0. Hoe het met puberzonen zit is ook nog een verhaal.
  Er is een methode voor die dit gedrag bij pubers probeert bij te sturen, maar dat zou ik je niet aanraden. Je bent de moeder van je dochter en niet haar opruimgoeroe/behandelaar.

  @ Terrebel: ik maakte als puber nauwelijks rommel. Je stelde die vraag niet aan mij natuurlijk, maar ik kon het toch niet laten. De reden was dat ik bijna geen spullen had om rommel mee te maken (jaren ’60). Geen radio, geen TV, geen telefoon, geen flesjes water. En een gedeelde kamer met een broer die absoluut niet tegen rommel kon, dat scheelde ook nog. Hooguit een onderbroek die niet in de wasmand ging of een sok die onder het kussen lag. Wat dat betreft is deze tijd voor pubers natuurlijk ook wel een stuk complexer.

  Wat onze kinderen betreft: die zijn thuis (in eigen huis) veel netter dan wij als ouders ooit voor hen zijn geweest. Ik weet niet wie hen dat geleerd heeft.

 20. Haha ik dacht tijdens het lezen nog even dat het over mij als puber ging 😛 Maar als ik dan de foto’s zie is dit toch wel een tikkeltje erger. Nu ben ik wel opgeruimder, maar als ik weinig tijd heb laat ik nog steeds wel veel slingeren.

 21. Ik heb ooit voor elk kledingstuk dat op de grond lag 25 cent gevraagd. Met vooraankondiging dus tijd zat om op te ruimen. Roos vertikte het. Ik telde 8 kledingstukken en kreeg zowaar 2 hele euro’s in mijn hand geduwd. Toen dacht Roos dat ik de kledingstukken voor haar ging opruimen, want daar had ik haar immers voor betaald? Pubers zijn soms onuitstaanbaar!
  Lieve groet ♥

 22. Herkenbaar x 3 = moedeloosheid. Ik werd er na 3 pubers soms echt moedeloos van. Maar m’n gezeik over opruimen is bij de oudste 2 toch ergens gehoord want ze zijn nu best netjes. De jongste schijnt in Berlijn een rovershol te hebben.. Toen we een keer bij hem kwamen toen hij in Arnhem op een kamer zat, mocht ik niet naar binnen maar kon ik een uur later terugkomen, hij moest eerst opruimen. 😂😂😂

 23. Oudste vergat met regelmaat wat de kleur van het tapijt op haar slaapkamer ook weer was :). Nu woont ze zelfstandig (studentenhuis) en is de rommel nog precies even erg, maar ik heb er geen last meer van. En het poezenbeest daar in huis vertoeft het liefst op haar kamer. Verstoppertje spelen onder een berg troep is leuk, denk ik 🙂
  De jongens delen een kamer en af en toe porren ze elkaar op, en ligt er eentje met stofzuiger en al gestrekt onder het stapelbed. Ik kan me verbazen wat ze daar onder vandaan trekken. (Ik schaf nog maar even geen nieuwe ID voor oudste zoon aan. Dat ding móet ergens tevoorschijn komen…)
  Jongste van 9 is tot nu toe het netst. Maar die heeft ook maar een piepklein hokje, het is snel vol daar.

  Irritanter dan de rommel vind ik overigens als ze dingen van mij komen lenen. Vervolgens zie je het nooit meer terug, en blijkt bijvoorbeeld het plakbandapparaat verzwolgen door bergen zooi. Of ligt de hele tafel vol met de inhoud van mijn naaidoos en de gebruikte spullen weer op hun vaste plek parkeren staat niet in het woordenboek…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s