Potje geluk.

20170103_153921

Ik ga het aankomende jaar elke dag in deze pot een briefje stoppen met daarop een gebeurtenis of een gedachte of een ontmoeting die me blij maakt. Ik ga het in ieder geval probéren. Pin me er niet op vast. Ik ben net als het gros van de mensch niet echt een volhouder als het aankomt op het nakomen of uitoefenen van enthousiaste plannen en/of goede voornemens.

Gisteren, op dag 3 van het jaar had ik een makkie. Ik hoefde niet lang na te denken over wat er mooi was aan die dag.

Ik ontmoette Henk50. Een blogger die ik al een poos enorm waardeer. Henk is psycholoog en schrijft razend interessante stukjes over de menselijke psyche. Maar ook de blogs over zijn eigen leven zijn erg leuk.

Net zoals eigenlijk alle ontmoetingen met bloggers die je al een tijdje “kent” ging het gesprek als vanzelf. Het is grappig dat je blijkbaar toch mensen selecteert die je aanspreken, met wie je dingen deelt en bij wie je makkelijk aansluit.

Henk vroeg me op een gegeven moment waarom ik was begonnen met bloggen.

Ik vertelde hem dat ik na mijn scheiding “iets” nodig had om mijn overvolle hoofd te kunnen legen, om gedachtes en emoties te kanaliseren en om te ontladen. Je kunt de mensen om je heen wel elke dag gaan vertellen hoe boos en/of ongelukkig je wel niet bent, maar dan word je op den duur nergens meer op de thee gevraagd.

Later kwam ik erachter dat ik het zeer nuttig vond om mijn emoties te delen met de goegemeente. Ik ben wel eens “bang” dat wat dat ik vind en voel te heftig is, te extreem, vergeleken met hoe de gemiddelde mens dingen ervaart. En als je dan 65 reacties krijgt met ‘oeh herkenbaar’ is dat een bevestiging dat je dus níét gek bent. Ik heb dat wel eens nodig.

Ondanks dat ik mensen om me heen heb die meestal wel begrijpen waarom ik op een bepaalde manier reageer, zijn er momenten dat ik me enorm onbegrepen voel. Zelfs door mijn eigen man.

Ik besprak dat ook met mijn haptonoom. ‘Vlam vertelde me dat hij me veel te hard en zakelijk vond en dat deed pijn’ noemde ik als voorbeeld. ‘Nee, correctie’ zei zij, ‘jij was niet te hard en zakelijk, jij bent zoals je bent. Jij was op dat moment, in dat specifieke geval te hard voor hém en dat is heel wat anders. Zoals jij mij het verhaal nu vertelt was je juist heel realistisch. Hij was op dat moment erg emotioneel en uit balans en jij reageerde niet op een manier die hij nodig had’.

Maar wat ik zeggen wilde, want ik weid weer lekker uit: ik ben blij met jullie als publiek. Echt. Jullie zijn mijn eigenste privé haptonomen die ik elke dag weer om raad kan vragen.

Ik kan zó een pot vullen met briefjes met al jullie namen erop.

Vandaag, de 4e dag van het jaar, is straks het briefje in mijn potje geluk voor mijn vaste schare lezers.

45 thoughts on “Potje geluk.

 1. Dat zijn heel bijzonder zijn om ‘uit te kunnen pakken’ aan het eind van dit jaar. En zal je mooie herinneringen geven. In plaats van grote heftige dingen, of grote fijne momenten die je normaal gesproken vooral onrhoud, zal de inhoud van de pot je doen glimlachen en fijne momenten van herkenningen geven. Goed om te doen!

 2. Lees je graag om me te kunnen realiseren dat ik niet de enige ben die af en toe denkt dat ze gek is, maar eigenlijk wel beter weet! Dank je…..

 3. Leuk, dat je zulke contacten gekregen hebt door het bloggen. Succes met je briefjesproject.
  Over die 65 (zal wel een willekeurig getal zijn?) instemmende reacties: bij een groot aantal blogs heb ik het idee dat mensen niet afwijkend durven te reageren, bang om kritiek te krijgen. Ik zeg niet dat dit bij jou het geval is, maar ’t valt me specifiek op bij de blogs waarvan de schrijver zelf nogal assertief is.

  1. Haha, geen idee. Ik heb het idee dat ik ook wel (gelukkig) heel kritische lezers heb hoor. Ik denk dat het gewoon zo is, dat je een bepaald slag mensen aantrekt met je blogs, gelijkgestemden. Ik bedoel: ik zou niet blijven lezen bij iemand aan wie ik me stoor hoe die in het leven staat, toch?

 4. Wat een goed geschreven stukje. Je verwoordt veel van dagelijkse dingen, voorvallen en gedachten die menselijk, dus herkenbaar zijn. Je doet het gewoon, pluim! Heerlijk te lezen dat ik toch niet zo gek ben, dank voor het idee van briefjes in een pot (en ook nog wel zo’n kleurige) en ik heb er ook nog een favoriete blog bij, dat weet ik al na het lezen van een paar stukjes op ‘Henk50’!

 5. Miss ga ik ook wel zo’n potje maken. Dan is het eerste briefje van jou! Geniet altijd zo van jou verhalen en belevenissen! 😚

 6. Wat een lief stukje!! Je haptonoom heeft gelijk en ik leer er weer iets van want op die manier van kijken naar een situatie, die zij uitlegt, zo heb ik het nooit bekenen.
  Fijne dag Klief!!

 7. Mijn potje geluk teken of kleur ik in mijn agenda , ieder jaar zie ik dat het begin van agenda vrolijk is , rond de zomer kleurloos aan het einde van het jaar weer een opleving.
  Ik hoor bij die menschen die beter geen doelen kunnen stellen , Henk50 ga ik volgen . en o , o kwam mezelf al goed tegen nl opruimprojecten , die maar nooit afgerond worden. (perfectionistich van binnen , van buiten een rommelkont , nog net geen Jill)

 8. Mooi idee dat ik in een potje bij je op de kast sta 😀.
  Ik heb afgelopen september het omgedraaide gedaan; een pakje gemaakt van mijn verdriet van de afgelopen 2,5 jaar en dat in Canada in een meer gegooid…het helpt, een beetje toch.

 9. Potjes voor leuk of niet leuk zou ik wel willen en dan per week, elke dag wordt me teveel. Ga eens zoeken of ik goede potten kan vinden.

  Fijne opmerking van de haptonoom, daar kan je dan echt wat mee en over nadenken in andere situaties.

 10. En die vaste schare lezers is vast veel groter dan je denkt. Ik reageer bijv. maar heel zelden op een blog omdat er meestal al een heel aantal reacties staan die mijn gevoelens vertolken en dan heb ik altijd een beetje dat ‘mostert na de maaltijd’ gevoel. Maar ben wel een trouwe lezer.

   1. Om de een of andere rare reden was mijn profielnaam Evertjan64 terwijl dit Diny moet zijn. Voordat je denkt dat ik van het mannelijk geslacht ben, dat is dus niet zo. Ben zo vrouwelijk als het maar kan. Maar ik heb net een poging tot profielnaam wijzigen gedaan dus ik hoop dat bij een eventuele volgende reactie gewoon mezelf ben.

 11. Ah…dan zit ik vanaf vandaag in jouw potje (-:
  Ik volg je voorbeeld, alleen doe ik er wekelijks een briefje in.
  Die haptonoom mag ook wel in je pot!
  Dikke kus.

 12. ohhh wat lees ik je toch graag! Jij bent zo lekker direct en zonder poespas. Je zegt wat je denkt en dat kan ik enorm appreciëren in een mens. Niet iedereen is elk moment zn beste ik, en jij laat ons gewoon meelezen en meegenieten van je ‘minder goede ik’ en dat is zó fijn in deze perfectionistische maatschappij! Bedznkt dus. Nu ga ik verder lurken 😉

 13. ik ben ook zo’n nauwelijks reagerende lezer, meestal is alles al gezegd. Neemt niet weg dat ik je wel met plezier (en soms verbazing) lees 🙂

 14. Een mooi compliment. Elke dag een briefje, hoe denk je er tijd voor te hebben om het ooit na te lezen.

  Love As Always
  Di Mario

 15. Wat een leuk idee!
  Je weet dat ik je blogjes lees met veel plezier, je tovert vaak een glim- of schaterlach op mijn gezicht met je geweldige dosis zelfspot. Daar houd ik ook erg van. Ik wens je heel veel mooie, gelukkige momenten in 2017.

 16. Wat een mooi blog. Maar de waardering is wederzijds, dat weet je hopelijk. Je komt in blogs direct over, met het hart op de tong, maar nooit op een ondoordachte manier. En dat vind ik prettig lezen.

 17. Ik heb ook zo’n pot… ooit, 3 jaar geleden of zo benoemde ik een oude grote vaas tot mijn gelukspot. Ik heb ‘m meeverhuisd, maar er zitten nog steeds maar 8 briefjes in. En een heeeele hoop stof o.O

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s