Zó geen zin soms.

Ik ben hier degene die vijf dagen in de week kookt. Van maan- tot en met vrijdag. Zaterdagen slooft Vlam zich meestal extra uit met een lekkere vis of een mooi stuk vlees en dito wijntje, zondag kookt hij iets simpelers. Meestal kip uit de oven met gebakken aardappelen. Ik ruk dan een bakje zelfgemaakte appelmoes uit de vriezer. Resultaat: een heel gelukkige Jill.

Maar die doordeweekse dagen hè? Daar wilde ik het over hebben met u.

Ik weet niet hoe bij u thuis de rolverdeling is en hoe u er in staat, maar de lust tot koken is mij in de afgelopen jaren behoorlijk vergaan, moet ik eerlijk zeggen. Ik vind er echt geen ene zak aan om na een dag te hebben gewerkt, nog “even” een eenvoudige doch voedzame maaltijd te maken. En dan heb ik nog mazzel dat ik maar tot 16 uur werk. Ik kan, als ik thuis kom, nog heel even tijd voor mezelf pakken. Ik moet er niet aan denken dat ik meteen de keuken in mag.

Het feest begint al in de supermarkt. Wat te kopen? Wat nou weer eens te verzinnen? Lasagne is teveel werk, boerenkool hebben we vorige week al gegeten, oud Hollands vind ik zelf niet zo bijzonder en man-oh-man wat heb je daar altijd veel afwas van. Pittig is Jill niet zo gek op. Vlam doe ik geen plezier met iets vegetarisch. Ik vind het met vlagen enorm lastig om elke week weer iets gevarieerds op het menu te zetten.

Meestal koop ik aanbiedingen, dan is er in ieder geval variatie. Soms kom je ineens op een idee ook.

Het stomste aan koken op doordeweekse avonden is, dat je er zo weinig lol van hebt. Boodschappen doen, boodschappen naar huis sjouwen, hakken, snijden, mixen, koken, tafel dekken, alles op tafel zetten en eten. Het gezin valt meestal als een roedel wolven aan op mijn kookkunsten. Vlam is meestal heel stil vanwege moe. Die eet zwijgzaam edoch gestaag door. Jill is sowieso een hele snelle eter. In tien tot vijftien minuten zijn de borden en pannen leeg en kun je het hele zwikkie weer terug brengen naar de keuken en afwassen.

Hoera.

En de volgende dag begint het hele ritueel weer opnieuw.

Ik houd in basis wel van koken hoor. Ik vind het leuk nieuwe dingen uit te proberen. Ik kan genieten van eten. Er is zoveel nog te ontdekken. De Thaise en Indonesische keuken heb ik mezelf al aardig eigen gemaakt. Marokkaans lukt me ook prima. Italiaans? Geen punt. Pas geleden heb ik voorzichtig de eerste stappen in de Vietnamese keuken gezet.
Bánh xèo. Klinkt ingewikkelder dan het is. Inmiddels heb ik het recept zelf aangepast en geperfectioneerd en is hij -al zeg ik het zelf- lekkerder dan bij de Vietnamees zelf.

Maar het is jammer dat de weken en de kooklust zo opgeslokt worden door werk en andere verplichte nummers.

Nóg een reden om die verdomde staats te winnen!

49 thoughts on “Zó geen zin soms.

  1. Sowieso maak ik hele dunne omeletjes ipv pannenkoekjes van rijstmeel. Ik maak een saus op deze manier: 100 ml water, 100 g suiker, 50 ml Thaise vissaus, 25 ml limoensap, 1 knoflookteen fijngehakt, 1 of 2 Spaanse pepers in dunne ringen, mét zaad. Op laag vuurtje alles oplossen. 24 uur van te voren maken. Gebruik veel verse kruiden (koriander, mint en dille bijvoorbeeld) en stop die ruimschoots tussen je “wraps” van ijsbergsla.
   De verdere ingrediënten kun je wisselen. Ik bak ze nooit mee met het omelet, ik doe ze apart. Lekker is kippendij, ui, paprika, taugé.
   Je eet die pannenkoekjes met de hand. Blad sla, van alles er tussenproppen, oprollen en dopen in die saus. Echt super lekker.

 1. Eerlijk is eerlijk ik kreeg pas plezier in koken toen ik thuis kwam te zitten. Inmiddels weet ik heel goed wat iedereen lekker vind en wissel ik regelmatig af. Meneer Williams kookt nu alleen nog maar op vrije dagen en dat gaat prima zo. Maar toen ik nog werkte …wat een ramp de drie p’ s waren bij ons veel te vaak aanwezig.

 2. Ik kook alleen op maandag en woensdag, de dagen dat ik niet naar mijn werk ga en Dinnetje wel. Ik vind die twee dagen al een crime. Ik vraag het meestal maar aan de kinderen. Zo nog maar snel vragen dus, voordat we naar school gaan. Eet smakelijk

  Love As Always
  Di Mario

 3. Ik vind koken best leuk. Maar verschil is denk ik wel dat ik geen baan buitenshuis heb. Kan me voorstellen dat je na je werk niet veel zin meer hebt. Ik kijk ook wat in de aanbieding is. Zoals nu wel elke week een stamppot iig: boerenkool, hutspot of zuurkool. Ook een dag iets met rijst, een keer pasta. Én ik ben blij met de Actifry die schoonmoeder niet gebruikte en die nu hier staat. Ideaal.

 4. Verzinnen wat we gaan eten is het moeilijkst. Ik heb een bio groente tas, deze haal ik iedere woensdag op bij de groenteboer. Naar aanleiding van de inhoud bepaal ik wat ik kook. Zit er een krop andijvie in, die moet dan het eerste op. En toch soms……….. gaat er na een ruime week toch een (lastige) groente de groenbak in (schaam). Reden; smoes 1; geen zin om het klaar te maken (schorseneren schillen – ramp!), smoes 2; alleen ik vind het lekker, smoes 3; ik heb zin in wat anders dan deze groente
  Manlief kookt hier niet of nauwelijks dus eigenlijk mag je je gelukkig prijzen. En over mijn twee zonen zal ik het maar helemaal niet hebben, die bakken alleen ei en hamburger.
  Tip; je heb toch een slowcooker………

 5. Op zich vind ik koken geen vervelende bezigheid. Helaas slokken andere bezigheden en dan met name werken behoorlijk wat tijd en energie op, waardoor de lust tot het maken van een uitgebreide maaltijd er regelmatig bij inschiet.

  Voeg daarbij dat ik dagelijks voor 6 man (nog 4 thuis wonende kinderen) moet koken dan is de inspiratie wel eens minder. Gelukkig is er dan een snackbar of chinees-restaurant in de buurt 😉

 6. Ik ben dol op koken (en eten). Toen ik nog werkte had ik precies hetzelfde. Je bent moe, klaar met de dag en dan moet je nog koken.
  Wat ik toen altijd deed was voor die dagen dat we klem zaten vooruit koken. Dus maakte ik als ik kookte dubbele porties in het weekend van soep of pastasaus of een Curry en dat ging de vriezer in. Dan had ik al voor twee, driekeer eten. Dan ook nog een keer bijv een pitabroodje met wat roerbakgroenten en geruld gehakt en de week was al weer voorbij. :-).

  Nu werk ik niet meer maar voel me vaak niet goed genoeg om te koken, dus eigenlijk doe ik het nog steeds zo.

  Maar misschien heb je dat al lang zelf ook al bedacht en werkt dit niet voor jou..

 7. Ik ben maandag tot en met donderdag de klos, manlief neemt vrijdag tot en met zondag voor zijn rekening. daar ik tot 17 uur werk en dan Zoon nog op moet halen op de BSO en dus pas om 17.30 echt thuis ben op maandag en dinsdag zorg ik ervoor dat ik op zondag mijn plan al klaar heb voor die 2 dagen en alles al in huis heb. Op woensdag ben ik meestal vrij (in ieder geval de middag) en dan is dus een ovenschotel een optie of iets anders wat wat langer kost. Op donderdag ben ik in de middag ook vrij. Ik heb ook lange tijd bovenstaande ervaren, maar we hebben de afgelopen 3 jaar een groente tas gehad van de lokale tuinders/boeren. Dan zorgde ik voor de basis in huis van vlees, pasta/rijst/aardappels. En dan aan de hand van de inhoud van de tas ging ik dan aan de slag. ik haalde deze op dinsdag na het werk op weg naar de bso op en er zat meestal voor 3 a 4 avonden groente in. Dat heeft echt mijn insteek in het koken zo veranderd, dat ik weer nieuwe inspiratie kreeg als het ware.Ik kan het je echt aanrader als er zoiets is, omdat eens een tijdje te doen.

 8. ik kook zelden. ik heb alleen een buiten keuken en de muggen vreten me op als ik kook. De afwas moet ik een eindje voor lopen en die gedeelde keuken is vaak te vies om aan te raken. Daarbij, de locale eethuisjes zijn zo goedkoop dat zelf koken niet loont. Voor 2 euro eten Oda en ik ons daar klem…..hoef ik geen staatsloterij voor te winnen…..alhoewel 😜

 9. Ik heb veel vriezerruimte en aan de hand van de lijsten die ik daarvan per la heb bepaal ik wat eerst op moet en wat er nog aan groente in voorraad is en daar maak ik een weekmenu van. Is gevarieerd want we hebben nogal afwijkende smaak, ik pittig en koolhydraatarm en vriend oud hollands.
  Ook toen ik nog werkte vond ik het tijdje in de keuken staan snijden en bakken wel ontspannend.

   1. Valt wel mee hoor. Vanavond eten we bv een schoudercarbonade met veel ui gestoofd en prei gestoofd in smeerkaas, ik doe dan wat ketjap en sambal op mijn vlees en vriend eet er aardappelen bij en de jus. Eten we hachee dan neem ik er rijstnoodles bij ipv aardappelen. En soms eet ik alleen vlees met paar augurken.

 10. En (mede) daarom heb ik een hekel aan koken. Het tijdstip waarop, het commentaar dat je standaard krijgt (al dan niet hardop uitgesproken, een blik in de ogen kan ook veel doen!) en dan de troep weer opruimen…

  Voor snelle makkelijke enigszins gezonde recepten sta ik open. (Vaak wordt het ook een boterham/tosti of blik soep. En lasagne komt uit een pak van knorr uit de oven, dat is ook redelijk eenvoudig…)

 11. Ik kook het liefst zelf, alhoewel een heerlijk Mozambikaans maaltje van mijn vrouw niet is te versmaden. Nou ja, vaak is het ‘eten klaar maken’ – dat is toch iets anders. ‘Koken’ dat is meer tijd en aandacht besteden aan wat en hoe je een maaltijd op tafel zet. Het liefst kook ik als er ‘mee-eters’ aanschuiven. Alleen voor mezelf koken is saai en valt eerder onder de eerste categorie.

 12. Ik kan de ene dag voor mijn plezier uren in de keuken staan, terwijl ik de dag erna in een half uurtje klaar ben/wil zijn. Kook minstens eens per week voor 2 dagen, lekker handig. Het helpt mij ook als ik een soort weekmenu bedenk en dan de boodschappen daarvoor in het weekeinde grotendeels al in huis haal.
  Bij ons geen problemen dat iemand iets niet lust, gelukkig. Wij zijn maar met z’n tweeën en manlief lust zo goed als alles en wat ik zelf niet lust, kook ik niet, haha.
  Een snel recept: champignons, uien, paprika en eventueel gehakt bakken en daar een pot bruine bonen (wel laten uitlekken) door. Zout en kruiden naar believen. Lekker, gezond en sneller kan bijna niet. Een soort chili con carne dus.

 13. Ik kook elke dag en heb er geen hekel aan. Scheelt natuurlijk dat ik kantoor aan huis heb,waardoor ik al wat kan voorbereiden. Maar Klief, biedt de slowkoekert geen alternatief voor bepaalde dagen? Wij eten hier regelmatig jouw recepten uit de slowcooker. 😉

  1. Haha, leuk om te lezen! Edoch, maar ik heb des morgens vroeg geen fut om dat ding aan te zetten. Misschien eens gaan proberen het des avonds voor te bereiden en het op die manier oplossen.
   Ik heb gistermiddag overigens een grote pan soep gemaakt, voor vanaaf. Dus ik kan het wel… 😉

 14. Zo herkenbaar. Ik kook niet graag, heb het ook nooit echt goed geleerd. Heb mezelf in de loop der jaren wel van alles aangeleerd. Succesnummer – vind ik zelf – is mijn lasagna, maar dat is inderdaad veel (vooral snij-) werk. En ik kook zo weinig mogelijk met pakjes/zakjes.
  Beetje lastig is dat er altijd wel iemand ‘he jakkes bah’ roept als ik desgevraagd vertel wat we eten. Dat motiveert niet echt. Wel weer handig dat ik dus nooit echt rekening hoef te houden met voorkeuren, want behalve als het een van de 3 P’s is krijg ik tóch zelden alle handen op elkaar 😉
  Jongste dochter helpt graag mee in de keuken, oudste dochter woont inmiddels zelfstandig en kan zelf leuk koken (liefst vega) en de jongens krijg ik niet gemotiveerd. Die bellen me waarschijnlijk plat tegen de tijd dat ze ook op kamers zitten ;). Mam! Hoe lang moeten die aardappels koken?! (Gnuif, doe ik dan waarschijnlijk.)
  Manlief kookt ook wel eens en die maakt dan bij voorkeur een spaghettivariant of bv chili con carne. En friet bakken is ook zijn pakkie-an. Ik lust veel maar vette hap krijg ik amper nog weg, dus ik eet dan vaak een ingevroren kliekje op. Beetje oneerlijk: híj oogst doorgaans wél applaus ;). Maar het is hem gegund.
  Onlangs heb ik dan toch eindelijk het maken van nasi ontdekt en ik moet zeggen, daar maak ik zelfs mijn moeilijkst-etende jongste zoon redelijk blij mee. Een hele opluchting!
  En nu eens even nadenken wat er vanavond op het menu komt. Waarschijnlijk iets met broccoli…

 15. Ik zit iedere zondag aan tafel om heel de weekmenu op te maken en inclusief boodschappenlijstje. Ook ontbijt en lunch wordt in menu gegoten :-). En dat bespaart me tijd zorgt ervoor dat het eten snel klaar is ( soms doe ik de dag ervoor al voorbereidingen). Heel ons leven is routineus en als je erop gaat letten ga je gillen 🙂

 16. Ik kook graag en doe het (ongeveer) elke dag zelf. Bij mij is het niet zozeer van geen zin hebben, maar wel van ‘wat nu weer maken’.
  Hier worden ook vaak twee soorten gemaakt naargelang of de dochter die veganistisch eet wel/niet thuis is. Ook bij mij (die wel tijd heeft) worden soms grotere porties gemaakt om in te vriezen, zo kan ik bij uitlopende afspraken toch nog iets lekkers op tafel toveren.
  De frituur wordt dus niet rijk van ons, al kan het verdorie wel eens lekker zijn!

 17. Ik zou zeggen, maak een lijstje voor de hele week, wat je wilt eten en haal 1 keer per week de boodschappen. Dat scheelt je al veel tijd in de supermarkt, na het werk. Zo kun je de avond van te voren al vast zorgen, dat wat klaargemaakt kan worden, al klaar staat. Groenten b.v. kun je alvast voor de tv of zo schoonmaken. En vaak voor 2 keer koken en dat in de diepvries. Lekkere maaltijdsoepen blijven heerlijk in de diepvries.
  Groetjes Tineke

  1. Zo doen wij het ook: globaal bedenken wat we nodig hebben voor een week en dat halen. In het weekend maken we standaard een grote pan soep. Eega hier kookt meestal (vindt hij ontspannend), ik soms. Geen pakjes en zakjes, ik vaak vegetarisch, hij is van het vlees. Op drukke dagen doen we een eenpansgerecht of ovenschotel, of broodje kipshoarma (zo gemaakt). En als we qua inspiratie leeg zijn trekken we een kookboek uit de kast. Gaat eigenlijk altijd prima.

 18. Koken is leuk, maar alleen als je tijd hebt (en je niet ziek voelt). Al een hele poos pik ik recepten van Hallo Fris, lekker, vers en gezond. Kost iedere dag ongeveer drie kwartier maar ik snap dat als je de hele dag hebt gewerkt daar geen zin meer in hebt.

 19. Het aantal dagen dat je moet verzinnen en koken terugbrengen naar 3 door: elke dag voor 4 personen te koken dan blijft er na 3 dagen precies een dag restjes over en één dag Jill laten koken. Omdat verzinnen best lastig is kan een basis programma zondagavond door jullie drie gemaakt geen kwaad natuurlijk. Ha ha tip van iemand die altijd alleen maar voor zichzelf hoeft te koken 🙂

 20. Ik kook 6 van de 7 dagen, bijna nooit met tegenzin, maar wel vaak al de avond van te voren en ik maak week menu’s. Fijn om niet teveel na te hoeven denken als ik uit mijn werk kom.

 21. Ik ben geloof ik een uitzondering. Ik sta eigenlijk altijd met plezier te koken, maar voor mij is het ook een stukje ontspanning, al snijdend en hakkend laat ik de werkstress los en een uurtje later gaan we aan tafel. Maar ik maak wel een weekmenu en doe boodschappen op de dagen dat ik niet werk, zodat wanneer uit m’n werk kom, ik zo alles uit de kast kan halen.

 22. Ik kook elke dag vers (op zaterdag soep) maar sinds Roos terug is uit Finland, steekt ze vaker een handje toe. Ben ik heel blij mee! Afruimen en in de vaatwasser zetten doet Joris. Sowieso krijg ik maar de helft in de vaatwasser en dan alleen als ik prop.
  Verzinnen wát te koken is een dagelijkse ergernis!
  Dikke kus.

 23. Respect! Je kookt tenminste. Ik kan heel vaak héél makkelijk doen of 4 x per week hetzelfde eten als ik geen zin heb om iets beters te verzinnen. Ik ben echt een kok van lik m’n vestje. Jammer! Baal ervan dat ik het niet leuk vind, wie weet krijg ik er ooit meer plezier in (aangezien ik straks een grotere keuken inclusief oven krijg ..)

 24. Mijn man is de kok in huis. Wij maken op voorhand een menu voor de hele week en vinden ook niet altijd de inspiratie om het afwisselend te houden. Soms heb ik gewoon zin om voor het gemak alle dagen pasta met kaas te eten ;-). Vanavond eten we gewoon soep met brood. Ook lekker 🙂

 25. Een werkende vrouw zou eigenlijk een kok moeten worden toegedeeld. En ook iemand die om de andere dag schone dekbedhoezen op bed legt (die heerlijk naar de buitenlucht ruiken). Dat zou het leven een heel stuk aangenamer maken.

 26. Hi Kliefje,

  Koken doe ik heel simpel. Je hebt vast wel eens een paar recepten op mijn blog gezien. Verder kook ok soms dubbel en vries dat in voor als ik weinig tijd of zin heb. Verder schijnt thuisbezorgd.nl goed te zijn maar ik ken het niet uit eigen ervaring. O ja ik heb een beetje een vaste weekindeling: 1x pasta, 1x chinees/rijst, 1x ovenschotel, 1x makkelijk of onverantwoord, 1x zondags

 27. Ik houd niet zo van koken… Ik eet vaak alleen en dan maak ik snel iets. En linzen in de snelkookpan zijn echt een uitkomst. Daar kan alles doorheen. In Colombia is het normaal om met de lunch warm te eten, dus meestal eet ik in de avond niet nog een keer een grote warme maaltijd. Scheelt ook weer.

 28. Ja, de rolverdeling is hier niet zo complex.
  Het hoort bij de dagelijkse sleur, net als wassen en plassen.
  hoogte puntjes zijn het als je er plezier aan beleeft. Hans

 29. Herkenbaar. Het iedere dag weer opnieuw iets verzinnen wat man, dochter én ikzelf lekker en leuk vinden vindt ik een ramp. Daarbij komt dat de man en ik nu weer koolhydraatarm wil eten maar de dochter liever niet dus dan weet je het wel…. bleeegh!

 30. Koken komt bij mij altijd op de laatste plaats. Ik kan redelijk koken, zonder pakjes en zakjes en gezond. En ik doe het bijna iedere dag. Ik heb een paar keer per week extra eters dus ook daar hou ik rekening mee. Maar ik doe het plichtmatig. Als ik er tijd voor maak, kan ik het best leuk vinden en dan kan ik er ook lol in hebben een recept uit te proberen. Maar er zijn zoveel andere dingen die ik leuker vind en waar ik liever tijd aan besteed. Daarom vind ik koken uiteindelijk niet zo leuk momenteel. Het is iets wat ik moet doen, zoals de was.

 31. Dat probleem heeft mijn vrouw ook. Doorgaans antwoord ik haar : en moest je nu gewoon eens een 10dagen kalender maken met 10 gerechten die in de smaak vallen en die op die manier tweewekelijks herhalen ? Ik zou er geen probleem mee hebben, de dochter ook niet, maar blijkbaar heeft zij daar mentaal last van. Just saying 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s