Thuisbezorgd.nl

Pas geleden hebben we eten thuis laten bezorgen.

Dat doen we dus bijna nooit.

Wegens te vet, te duur en vanwege het feit dat we alle drie wel aardig de weg weten in de keuken.

Maar ik had er ineens wel weer eens zin in eigenlijk.

Dat kwam zo: een patiënte van ons kwam bij mij voor een longfunctiemeting. Ik vroeg haar wat ze deed en ze vertelde me te studeren en in de weekenden bij de plaatselijke afhaal-Thai te werken. Zoals bekend ben ik gek op Thais eten, maar ik had het nog nooit aangedurfd bij haar iets te halen. Omdat ik vind dat ik zelf prima kan koken. En ik het geen punt vind achter het fornuis te staan. Zeker niet als ik weet dat het iets lekkers oplevert zoals groene curry of kip met cashewnoten. Dáár wil ik best even een uurtje voor “zwoegen”.

Die patiënte vertelde me dat het er a) erg druk was en b) de kok een echte Thai was.

Kortom: ik was om.

Ik legde één van mijn lievelingswijnen koud (een Chileense sauvignon blanc) en maakte een account aan bij een thuisbezorgwebsite. Het was dus zó lang geleden dat ik eten besteld had, ik wist niet eens de inloggegevens meer. Ik vinkte twee voorgerechten en twee hoofdgerechten aan en koos ervoor het om zeven uur te laten bezorgen.

Klokslag zeven stond er een bezorgthai met brommert op de stoep.

Het was prima. Vers en smakelijk.

Maar geen veertig euro lekker.

En -jammer joh echte Thaise kok- maar mijn groene curry is stukken smakelijker.

Het enige écht lekkere aan dit eten was, dat het pvd wel eens fijn is om zo aan te kunnen schuiven.

Want ik ben er redelijk spastisch in; in koken. Er móét elke dag zelf gekookt worden. Met verse producten. Zonder pakjes en zakjes. En heel soms maak ik het mezelf ook wel erg lastig vind ik.

Maar het “stomme” aan altijd zelf koken is, is dat je smaak verandert. Eet ik nu een keer soep uit blik, dan heb ik de hele avond dorst en hang ik steeds weer aan de kraan te lurken. Omdat blikvoer veel te veel zout bevat. En ik voeg aan bijna niets zout toe. Alles gaat met kruiden en olietjes en mosterd. En van Chinees eten krijg ik hoofdpijn. En kant-en-klare dressings en sausjes vind ik vlak van smaak en de structuur is niet prettig. Te glibberig of te gelei-achtig.

Gisteren moest Vlam naar het ziekenhuis voor die MRI en moesten we haasten. We maakten tosti’s en ik vond nog een blikje uit het kerstpakket. Texaanse gehaktballetjes van Struik. Ik ben nóg aan het bijkomen. Mijn smaakpapillen zijn echt overstuur. En mijn darmen waren boos. Wat had ik ze aangedaan? Want (misschien toeval) maar ik heb me daar een buikpijn gehad. En ben misselijk geweest. Bizar.

Alles zelf koken is -denk ik- gezonder (en goedkoper).

Maar je wordt er ook een ontzettende zeikerd van.

Dat moge duidelijk zijn.

51 thoughts on “Thuisbezorgd.nl

 1. Zo herkenbaar! Wij hebben het zelfs op restaurant dat we ineens zoveel dorst hebben, vooral nadien. Wij gebruiken immers amper zout.

 2. Dan maar een zeikerd. Wij maken zelfs onze eigen patat nog zelf. Nee hoor, liever zelf maken dan halen. Alleen het is inderdaad soms weleens makkelijk.

  Love As Always
  Di mario

 3. Ja dat zout is vreselijk.
  Ben ook van het zelf maken en koken.
  Laatst had ik een blik tomatensoep gekocht omdat het een van de weinige soepen is die 2 van mijn kleinkinderen lusten.
  Helaas kan ik die niet zelf maken. Heb een giga tomaten allergie Zelfs de geur al.
  Nou wat daar voor lucht afkwam Leken wel tomaten uit het jaar kruik
  Vreselijk .. ik ging bijna over mijn nek Dat mensen dat eten .

 4. Afhalen doen we eigenlijk nooit. Ik kook veel te graag zelf. Maar longfunctiemetingen kennen we maar al te goed met 2 muco patiënten in huis.

   1. Ja en toch soms grappig … Het enthousiasme van de persoon die de metingen doet in het UZ Leuven. Gelukkig hebben ze allebei een milde vorm. Geluk bij een ongeluk dus.

 5. Zeer herkenbaar, soep uit blik of pak komt er hier ook nooit meer in, de hele avond dorst. Ook wij koken en bakken altijd vers, ben wel met pakjes en zakjes opgegroeid en heb pas geleerd wat echt koken is toen ik l’husband ontmoette.

 6. Zo herkenbaar. Ik kook ook voor 99% vers en zelf (vaak ook met zelf gekweekte groenten). Als ik dan eens buitenshuis eet dan maken mijn darmen er een zeer spetterend feest van 😦
  Dinsdag op Valentijn was het ook weer van dat. Goed en wel van tafel en ietwat later weer de horeca moeten opzoeken en recht naar het toilet lopen. Zo niet leuk!

 7. Ik hou niet van koken, ben ook geen keukenprinses, toch maak ik elke dag een maaltijd van uitsluitend verse ingrediënten. Dat gun ik mezelf en ons. Gebruik geen zout, maar verse tuinkruiden. Alles vegetarisch. En ik ben ook zo’n zeikerd die bij een ander niks lust. Maar ik heb er geen maag- en darmpijn en een vieze smaak in mijn mond voor over.
  Eten bestellen heb ik nog nooit gedaan en in restaurants kom ik ook niet meer.

 8. Ik heb al jaren geen tomatensoep uit blik gehad, maar ik weet wel dat het totaal anders smaakt dan als je zelf tomatensoep maakt. Wat dat betreft is zelf koken een middelvinger naar de pakjes-en-zakjes industrie, die toch de intentie hebben om mensen hun definitie van smaak op te dringen.

 9. Ik ben ook van het zelf koken én iedere dag. Tot verdriet van mijn kleinzoon, die wilde poffertjes eten. Nou vind ik dat met pannenkoeken iets voor de lunch, niet als avondeten. Gelukkig laatst een heerlijk restaurant ontdekt in Groningen, want ook het plezier om uit eten te gaan, is ver weg. Dan kook ik liever zelf! Er zijn jammer genoeg weinig goede koks !

 10. Hier wordt ook veelal zelf gekookt en nooit uit zakjes en pakjes. Laatst zelf bapao gemaakt. Niet zo lekker als uit de toko aldus de kinderen maar een 10 voor de moeite😊
  Als je zin hebt om je kip-cashewnoten recept te delen?

  1. haha, een tien voor de moeite? 🙂
   Komt ie:
   In een wokpan arachide- of zonnebloemoplie doen en een dessertlepel (of meer. Maar let op: pittig!) rode curry pasta van Mae Ploy (het enige dat ik uit zakjes en paskjes haal, zelf maken is veel werk en deze pasta is zalig, én geen rotzooi). De pasta is maanden houdbaar in de koelkast óf je vriest ‘m in, in porties.
   Met knoflook en ui zachtjes laten bakken.
   Kippendijen erbij.
   Rode paprika erbij.
   Peultjes erbij (even voorkoken)
   Vuur hoog.
   Als alles gaar is, ketjap naar smaak (de állerbeste is die van ABC, daar kan niets tegenop) scheutje vissaus, gembersiroop naar behoefte.
   Ongezouten cashewnoten erbij.
   Alles nog even opwarmen.
   Ik houd zelf enorm van verse koriander en die strooi ik er dan ook ruimschoots overheen. Maar dat is een kwestie van smaak…

   1. Wij hebben 3 Mae Ploy soorten curry staan, inderdaad die gebruiken we wel. Thanks. Ik pak hem op

    1. Is echt de beste vind ik. En wat ik al schreef: ik vind zelf maken echt niet beter smaken dan deze soort. Heb allerlei recepten geprobeerd.
     Wél die ABC kopen hoor!

 11. Ja jammer hè, veel geld en dan nog niet wat je verwacht had. Wij zijn zondag naar de “Italiaan” geweest en zondag nacht ben ik zoveel wakker geweest en dorst, oh man wat een dorst. Ik kook ook met vrij weinig zout. Daar zal het wel aan liggen. Die hoofdpijn van de Chinees is van die ve- tsin, dat is een smaakversterker waar niet iedereen even goed op reageert. Ik heb sinds kort een multicooker waar ik brocoli in heb gestoomd, wat een verschil met koken! Had jij een slowcooker? Sterkte met Vlam!!!

 12. Zo eens met dit! Manlief kan heerlijk koken, ik kan me ook prima redden, iets minder dan hij maar ook best prima voor doordeweeks zeg maar. En dan is kant en klaar gewoon niet meer zo lekker. Als wij halen (thuis laten brengen hebben we denk ik in de 10 jaar in dit huis 2 keer gedaan) dan liefst patat, dat best prima. Maar verder lekker zelf koken. Ik gebruik alleen regelmatig een sladressing van een bepaald merk die al klaar is en daar dan wat kruiden oid aan toevoegen. Maar verder geen zakjes/pakjes/potjes.

 13. Mijn laatste frituurbezoekje staat nog in mijn geheugen, dat heb je met al dat gezond gedoe en alles zelf maken. Mijn ouders kookten vroeger altijd uit pakjes en zakjes en toen had ik nooit last :-), maar het is gewoon niet lekker en over het gezond ga ik zelfs niet uitwijden 🙂

 14. Het meeste maak ik zelf, tot aan zelfgemaakte bouillon en boemboes toe maar veel sauzen (currysaus, ketjap die van Yakso is de lekkerste 😉 en mayo) komen toch uit flesjes.

 15. Zout, hou op schei uit. Mijn vader was ook nierpatiënt dus vanaf mijn 4e weet ik al niet beter dan dat nergens zout in gedaan wordt. En dat doe ik zelf dus ook nooit. Twee uitzonderingen qua pakje/zakje: een zakje Honig spaghetti/macaronimix in de lasagna (relatief is dat weinig zout want als je de berg groente ziet die ik er verder in smijt… wokpan met een kop erop ;)) en een zakje nasimix in de juist ja, nasi. Oja en man gebruikt honingmosterddressing uit een fles voor de sla. Drie dus. En er staat altijd wel een pot of blik groente in de kast voor noodgevallen, maar zelfs die laten we eerst uitlekken en spoelen we af, want ook daar zit meer zout in dan je zo zou denken.
  Gevolg is inderdaad dat je dingen snel véél te zout vindt. Zo lunchten we een keer bij het Vlaamsch Broodhuys in Rotterdam. Héérlijk brood, kan niet anders zeggen. Maar kanonne zeg wat zout.
  Mijn man moest eraan wennen toen hij voor het eerst bij ons thuis kwam eten, en gooit soms nog steeds zout over zijn eten.
  Ik vraag in restaurants ook standaard of het zoutarm kan, maar dat is altijd lastig, want veel dingen worden gedurende de dag al voorbereid en dus zit het zout er allang in. Dus tja, dan moet het maar weer voor een keer. We bestellen standaard een karaf water erbij :). En naderhand vaak dezelfde ervaring als Eilish, op de een of andere manier is je maag-darmstelsel niet gewend daaraan, of het nou het zout is of iets anders dat restaurants wel door het eten gooien en ikzelf niet. Echt creatief met kruiden en specerijen, ui, gember etc zijn er niet veel. (Waarmee ik overigens beslist niet wil beweren dat ik nou zo’n super kok ben… Allesbehalve hoor!)
  Over ziekenhuiseten zullen we het maar helemaal niet hebben, daar denken de koks geloof ik dat zoutloos hetzelfde is als smaakloos :(. Patiënten moeten goed eten dacht ik zo. Maar een opname van een paar dagen zorgt standaard voor kilo’s gewichtsverlies (en dat kan ik niet gebruiken).

  Oh en de smaak van onze kinderen moet zich nog ontwikkelen vrees ik (en hoop ik, want anders is het helemaal verloren zaak :)). Geef die de keus en ze gaan standaard voor potjes, pakjes en blikjes. Hoe bestaat het 🙂

  1. Spaghetti en macaronimix vind ik de meest vieze mix die er bestaat uit een pakje. En dat is juist zo simpel zelf te maken met weinig moeite en kruiden.

  1. Grappig, want ik zou juist niet weten waar je dan allemaal zout in of op zou kunnen strooien 🙂
   Het begint al met de aardappels of de groente gewoon op te zetten zonder zout in het water te doen.

 16. Heel herkenbaar. Sinds enkele jaren kook ik zonder zakjes en pakjes en nu snap ik niet dat ik ooit zo verzot was op die Wereldgerechten. Overigens kun je mij ook niet blij maken met friet (of patat, wat je wilt). Aardappelen bestrooid met zeezout en olijfolie uit de oven is echt vele malen lekker.

 17. In Nederland heb ik nooit in mijn leven eten besteld vanuit huis haha, zo gek eigenlijk! Hier doen we het weleens, maar vaker halen we Sushi of een crepe om thuis op te eten. Scheelt weer 45 minuten in de rij staan voor het restaurant 🙂

 18. En zo werkt het ook andersom: als je dol bent op fastfood en pakjes en zakjes wil je die het liefst elke dag! Fijn voor de producent…

  1. Ja, 3 gram in 100 gram mosterd. Een mens “mag” 6 gram zout per dag. Maar om nou twee potten mosterd per dag op te eten? 😉 Een theelepel (wat ik normaal zo ongeveer door eten doe) is 160mg. Per 3 personen. Lijkt mij wel meevallen 😉

    1. Ik zie mensen wel meer op hun bitterbal doen, vandaar. Maar zo’n mens ben jij natuurlijk niet. Had ik kunnen weten. Fijne vrije vrijdag. Hier regent het. Balen.

 19. Ik bezondig me wel eens aan kebab (frieten incluis, jahaa!). Maar die is bij onze plaatselijke pitazaak dan ook bij-zon-der lekker. Helaas doen ze (nog) niet aan thuislevering.

 20. Wij koken ook bijna altijd zelf. Zo blijft laten bezorgen speciaal. En heel herkenbaar qua zout! Wij gebruiken geen zout en dan merk je hoeveel er in gedaan wordt.

 21. Al zeker 3 jaar zonder pakjes en zakjes, zoveel lekkerder en kost niet eens zoveel meer tijd. Maar af en toe heb ik gewoon geen kookzin en wordt er wel eens wat gehaald. Dat doe ik steeds minder, zeker sinds ik de laatste keer satésaus van de cafetaria op mijn bord kiepte. Die is echt zooo lekker, maar ging ook zooo fout met mijn darmen. In mijn homemade satésaus zit zeker te weten geen tarwe, maar in deze waarschijnlijk wel, auwwww!

 22. Wij halen/laten bezorgen, 2 max 3 keer per jaar iets aan eten buiten de deur en inderdaad, valt vaak tegen – prijs-kwaliteit. Zo kreeg je 3 jaar geleden bij de Turk nog verse paprika en vers gebakken champignons bij je gerecht, nu komt het uit pot/blik zo vies.
  Tegenwoordig plan ik de slowecooker voor een dag geen/snel/gemakkelijk koken. Kipreepjes erin, kruiden, een bult groente en een blikje tomatenblokjes. Wrapje, sla, komkommer, tomaat erbij KLAAR! Ook maaltijdsoepen doen het goed uit de SC.
  Hoofdpijn van de Chinees komt waarschijnlijk van vet sin, mononatriumglutamaat, blijkbaar ben je daar gevoelig voor.

 23. Ik eet steeds minder buiten de deur. Het zal te maken hebben met het feit dat ik geen zin meer heb me rotzooi te laten voorschotelen en daar ook nog eens de hoofdprijs voor mag betalen. Vorig jaar ging ik met een groep vrienden en familie naar een (vrij goed) Chinees restaurant. De vriend kreeg ’s nachts een epileptische aanval, out of the blue (ja sorry Klief, ik weet dat je niet zo van de Engelse uitdrukkingen bent maar soms moet het! 🙂 ). Het had hoogstwaarschijnlijk ALLES te maken met de waanzinnige hoeveelheid MSG (Ve-Tsin) die in het eten verwerkt was. Onbegrijpelijk. Dus nu eet ik vaak thuis. Gestoomde bloemkool enzo. Tja. je moet toch wat 😀 😀

 24. Zonde van het geld inderdaad, dan kan je het beter zelf doen, voor de helft van het geld. Soms bestel ik iets als ik echt geen zin heb om te koken en de zoon een onbedaarlijke trek heeft in VVV (vies, vet, veel). Lov en ik koken altijd, zonder zout en ja, soms wel uit een pakje.

 25. Gisteravond de uitzondering op de regel meegemaakt. We aten bij een Afghaans restaurant, dat was voor het eerst. Een zalig 3 gangen verrassingsmenu op en guess what, ik heb géén zoute bakkes. Heerlijk, doen we vast gauw nog eens over 🙂
  De bediening en de sfeer waren er trouwens ook erg leuk. Het is klein en een beetje huiskamerachtig, ze zijn er bijzonder gastvrij en kwamen gewoon even erbij aan tafel zitten om uitleg over alles te geven. Echt leuk.

 26. Ik hou ook van zelf koken. Er is altijd wel wat in huis om mee te koken en weer een avondmaaltijd op tafel te zetten. Een beetje moeite maar dan eet je wel lekker en gezond!

Reacties zijn gesloten.