Ervaringsdeskundigen aanwezig?

Vorige week vertelde ik over mijn enorme dip die ik deze cyclus weer heb getrotseerd.

Het was er niet eentje van het kaliber code rood. Er zijn de afgelopen twee – drie jaar wel eens momenten geweest dat ik zó neerslachtig was, dat ik echt op mijn fiets voor het stoplicht gestaan heb met de gedachte ‘als ik nu mijn stuur naar links gooi, is alles voorbij’.

Deze keer was het gewoon zo alsof alle glans uit mijn leven was. “Slechts” code oranje. Niets was leuk, alles was shit. Ik irriteerde Vlam. Ik zag het aan hem. Toen hij me op de bus zette van Rotterdam naar Zierikzee, zag ik bijna opluchting in zijn ogen toen ik wegliep. En dat deed pijn. Want ik deed écht mijn stinkende best er het beste van te maken.

Dat zijn de momenten dat ik het allerliefste een hotelkamer zou willen huren. En daar drie dagen in bed zou willen gaan liggen. Of uren onder de douche blijven staan. Dikke nachten maken; in coma met een slaappil.

Maar dat kan niet. Want ik heb mijn werk. En een gezin.

Ik kan u zeggen dat het verdomd veel moeite kost om alles “gewoon” door te laten gaan als je je zo voelt.

En dan is het in mijn geval nog wel zo, dat ondanks de zwarte wolken, ik weet dat het over gaat. Volhouden, vastbijten en doorgaan. Ik heb in het verleden één depressie gehad. En een dysthyme stoornis. Het voelt precies zo. Maar nu is het tijdelijk. Dat is de enige “opluchting” die er tijdens die buien doorheen sijpelt. Waar ik me dan ook aan optrek.

En toch ben ik het hartstikke zat. Schijt- en schijtziek word ik er van dat ik me soms wel een derde van de maand zo voel.

Ik schreef het al: vandaag zou ik Peter vragen om een recept Lexapro.

Maar de mist is opgetrokken en ik ben er weer.

En dan lijken dingen weer heel anders. Het is net als met lichamelijke pijn. Goddank vergeet je die.

En heel eerlijk gezegd zie ik er enorm tegenop. Want ik ken de hele waslijst met bijwerkingen natuurlijk uit mijn hoofd. En ik ben ondanks mijn werk in een huisartsenpost, geen voorstander van chemische pillen als het ook anders kan. En ik zou mezelf enorm gaan missen. Want het middel kan ook de positieve emoties afvlakken. En daar moet ik echt niet aan denken. Ik wil niet “sudderen”. Ik wil voelen.

Achter de schermen kreeg ik -hoera- een enorm lieve mail. Van een hormoonervaringsdeskundige.

Die raadde mij aan L-Theanine te kopen. Tegen de neerslachtigheid.

En iets met een dikke dosering isoflavonen, plantaardige oestrogenen even simpel gezegd. Die het tekort aanvullen dat ontstaat als je eigen hormoonspiegels gaan veranderen. Mijn keuze is gevallen op Menostril. Hoge dosering, goede prijs.

Van beide producten heb ik voor twee maanden gekocht.

En mocht het niet werken, dan ga ik dat gesprek met mijn werkgever aan. Beloofd.

En nou ben ik natuurlijk heel erg benieuwd of er meer vrouwen zijn die deze middelen gebruiken en er ervaring mee hebben.

Komt u maar door met die (liefst succes)verhalen!

38 thoughts on “Ervaringsdeskundigen aanwezig?

 1. Geen ervaring met de pillen maar herken wel Voor een deel in je verhaal. Sta steeds op het punt naar dr huisarts te gaan maar dan is het weer over en lijkt het niet zo erg. Benieuwd naar jou ervaring. Succes

 2. Helaas geen ervaring mee maar wat goed dat je hiervoor gaat! Want wat je zegt, die chemische rommel vlakt alles af. Ik hoop met je mee dat dit aanslaat! Want wat kan dat heftig zijn, ook zoals je het omschrijft die klote periodes. Take care!

 3. Ga met bovenstaande reacties meehopen. Heb ervaring met heftige depressies helaas, kan me dus je angst voor het sudderen ( of erger) wel voorstellen en begrijpen.

  Succes

 4. Ik ben op een leeftijd dat de overgang je grijpt. Of ik aan het begin – middenin – eind van de overgang zit, geen idee.
  Ook die stemmingswisselingen, opvliegers etc. zijn mij niet onbekend. Ik heb eerst mijn toevlucht genomen in Dr. Vogel / Famosan, dit deed niets bij mij. Nu slik ik Ymea en de opvliegers en stemmingswisselingen vlakken wat af.
  Zo extreem als jij schrijft heb ik niet meegemaakt maar ik kan me wel voorstellen dat je dit heel vervelend is. Op homeopatisch gebied is er het ea. aan medicijnen. Ik probeer het gewoon, chemische rommel houd ik ook niet van. Soms moet het maar in uiterste nood in mijn geval. Je was al eens bij een homeopaat geweest, kan zij niet wat voor je doen?

  1. Ik heb Ignatia tegen het verdriet en de dippen. Helpt niet meer, helaas.
   Ik heb even geen zin in een nieuw consult. Dit sprak me meer aan omdat ik in de werking van die plantaardige oestrogenen wel wat zie. Studies ed die ik gelezen heb.
   Die Ymea zie ik veel om me heen gebruikt worden, zonder al teveel resultaat helaas…

 5. Geen ervaring mee maar erg benieuwd of het werkt. Heb zo ongeveer dezelfde klachten en wil het liefst zonder chemische rommel door het leven.
  Succes Klief

  1. Allereerst wat klote dat je je zo voelt. Bij mij weinig hormoonschommelingen maar wel een permanent overprikkeld brein door de ME-CVS.
   Ik gebruik nu twee jaar l- theannine. Ik vind t een super product. In eerste instantie gebruikte ik het om beter te slapen. Dat effect heeft t ook. Maar je kunt t ook overdag nemen voor het gemoed. Ik heb meerdere merken geprobeerd, het beste bevalt mij die van vitalio. Die capsules zijn ook wat sterker dan die van vitals.
   Ik slik er twee per dag.
   Of het voor je werkt verschilt per persoon.
   Mocht dit nu niets doen, dan kun je ook eens GABA proberen.

   Maar, t zijn geen wonderpillen hoor. Ik lig nog steeds regelmatig wakker of ben geagiteerd/ hysterisch/ overprikkeld. Alleen het is wel beter dan vroeger. Mijn ervaring is dat t niet helpt in de zwartste momenten maar dat door t slikken die zwartste momenten wel minder vaak losbarsten.
   Sterkte ermee!

 6. Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen. Ik denk eigenlijk dat mijn dochter ook gebaat zou zijn met de L-Theanine (slecht slapen, depri, 0,0 concentratie)

 7. Sterkte voor allemaal die er last van hebben. Zelf geen ervaring overal zonder gedoe doorheen gerold ook de overgang relatief weinig last van gehad. Pas later besef ik dat dat niet altijd gewoon is.

 8. als ik dit hier zo lees, dan maak ik het uit hier in huis en ga ik nooit meer aan een vrouw 😉 Maar tot nu toe is er nog geen stemmingswisseling te merken. Of het moet van Shirel zijn, maar dat schaar ik voorlopig nog onder jong meisje die haar gevoelens en emoties een plekje moet geven.

  Love AS Always
  Di Mario

 9. Het gevoel ken ik. In het verleden, midden in de medische molen om zwanger te raken heb ik ook lange periodes gehad dat ik me precies zo voelde. Had vast iets met de hormonen te maken die ik slikte (Clomid is zooi…) en spoot. En later, na de geboorte van de jongste, toen het gezondheidstechnisch opeens kneiterhard achteruit kachelde bij mij. Het ging voorbij. En nu is er de overgang, hoera.
  Maar een derde van de maand? Nee, gelukkig niet. Dat vind ik erg veel.
  Geen ervaring hier met het slikken van middeltjes hiertegen, maar ik ga heel hard meeduimen dat het werkt. En ik wens je sterkte. Knuf!

 10. Oh, en bij de pillen die ik sinds de transplantatie moet slikken zitten ook een paar fijne. Maar goed, dat moet nou eenmaal (de dood of de gladiolen nietwaar…), dat helpt vast ook niet mee in combi met die overgang.

 11. Hmmmm….interessant. Ik ga het onthouden. Op dit moment ga ik dit er maar niet bij slikken want m’n lijf heeft al moeite om de vitamines te handelen.

  1. Oh. Ik hoop natuurlijk wel dat het jou goed helpt. Dat zou het fijnste zijn als de mist wat optrekt in je lijf en hoofd en je wat beter in balans kan komen. xx

 12. Geen ervaring met homeopathie. Ook niet met depressies. Wel een succesverhaal van iemand dichtbij met citalopram. Al weet ik niet of je dat moet willen als je maar een deel van de maand last hebt.

 13. Niet meer willen ademen, burn out, depressie,dood- en doodmoe, overgang en weet ik veel. Ik ben een belachelijk hoge dosis vitamine D gaan slikken (10.000 IE per dag) en nu gaat het beter. We zijn aan het eind van de winter en onze natuurlijke vitamine D voorraad van de zomerzon is op. Als ik een paar dagen geen vit. D slik dan merkt mijn man het aan mij. Dan vraagt hij heeeeeel voorzichtig hoe het gaat met de pillen slikken.
  Dit is zo zwaar ruk. Ik duim voor je dat straks de zon weer gaat schijnen voor je!

  1. Gebruik ik ook al een paar jaar. Eens per maand 50,000 IE tegelijk. Voel me tussen de bedrijven door al beter daardoor (denk ik). Magnesium geprobeerd, selenium. Nux vomica. Ignatius.
   Nu dit maar eens doen. Vandaag de eerste tabletten genomen. We shall see. Kom maar door met die vrolijkheid!

 14. Sinds kort alleen ervaring met een antidepressivum, ik vind het heerlijk. Bijwerkingen zijn over, voel me niet afgevlakt of zo, wel opgewekt. O ja, en (voorlopig?) ook nog slanker dan voorheen.

 15. Soms denk ik wel eens; waarom gooi je je hele ziel en zaligheid de lucht in. Maar dit is weer zo’n gevalletje van: wat goed. Want hiermee bereik je dus mensen. Mensen die zich in je herkennen èn mensen die jou kunnen helpen. Super hoor. Hoop dat het helpt. Ik heb er gelukkig geen ervaring (meer) mee.

 16. Ik weet niet exact hoe oud je bent, Klief, maar ik denk direct aan overgang. Heb precies hetzelfde (meegemaakt) en het enige wat bij mij hielp was hardlopen…. En Sint Janskruid. En Passiebloem (Passieflora). Geen chemische meuk. Als je al een depressie of burn-out hebt gehad, dan weet je het denk ik wel te herkennen, maar ik zeg: overgang….

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s