Sommige mensen zijn niet geschikt voor hun functie.

Er stond in mijn concepten al een maand of vier een screenshot dat ik maakte van de Telegraaf. Wiskundeleraar mishandeld. Wraak van een ex-leerling die al zeventien jaar van school was.

Ik snap dat wel.

Ik zou mijn oude wiskundeleraar van de havo ook tig jaar na dato nog een corrigerende uppercut willen uitdelen. Die geodriehoek van hem tussen zijn ogen willen planten. Die aanwijsstok van hem in zijn gelijkzijdige driehoekje… Nou ja: u begrijpt mijn punt wel.

Die man was een ster in niet-lesgeven. Hij had alleen oog en tijd voor leerlingen die het wél begrepen. Kon je niet meekomen, dan was je dom. Opgestoken vingers werden genegeerd.

In de brugklas ging mijn wiskundelichtje al uit. Met die vre-se-lijk-e vergelijkingen. Ik ben iemand die als er 86 staat, 68 leest. Telefoonnummers lezen? Horror. Ik heb in ons systeem op de praktijk ze ook allemaal genoteerd als o6 1256 8743. Met ruimte ertussen, overzichtelijk. Want anders zie ik het geheid niet. Hoe vaak ik niet het verkeerde nummer draai? En bestel ik recepten dan moet ik het echt goed narekenen met een appje. Zomaar uit de losse pols voor 3 weken iets bestellen dat iemand 4 keer per dag moet slikken? Kortsluiting. Echt. Dus reken ik het uit: 4 x 7 x 3.

Ik raakte op de lagere school al lichtelijk in paniek bij het gewone rekenen. Met als het aller-allerergste de zogenaamde verhaaltjessommen. Zoals deze:

Leonardo wil een struisvogelren aanleggen met 100 m hekwerk. Met dit hekwerk wil hij een struisvogelren maken met een zo groot mogelijk oppervlak. Het type hekwerk dat hij gebruikt kan hij niet buigen, wel heeft hij 4 hoekstukken met elk een hoek van 90°. Wat wordt de oppervlakte van deze struisvogelren?

Ik heb geen enkel idee waar ik moet beginnen met zulke opdrachten? Wat is 90 graden? Hoezo niet buigen? En waarom wil iemand überhaupt struisvogels houden?

Zulke opdrachten geven mij een knalrode kop, een torenhoge bloeddruk en zweethanden. Maar geen antwoord. Ik gok meestal maar gewoon.

En toen die wiskundelul begon over cosinussen en tangens, had hij net zo goed Swahili kunnen praten; ik begreep er geen zak van. Waar hád die man het over?

De constructie en eigenschappen van de cosinus zijn analoog aan die van de sinus. Bladiebla. De grafiek van de cosinus gelijk is aan de π/2 naar links verschoven grafiek van de sinus. De sinus en cosinus van de hoek van 45° zijn gelijk. Dit blijft als er een aantal keer 180° bij wordt opgeteld.

Huh?

Ten overstaan van een hele klas keek hij me minachtend aan toen ik een repetitie terugkreeg met daarop een twee. ‘Klivia’ zei hij ‘ga jij maar naar de huishoudschool. Het wordt echt nooit wat met jou’.

Ik kon wel door de grond zakken.

Mijn zeer gewaardeerde HVD collega Marga blogde er pas geleden ook al over. Die werd als jonge meid zijnde, even professioneel met de grond gelijk gemaakt door haar danslerares. Met haar slopende ‘Misschien moet jij na de pauze maar een T-shirt aantrekken over je strakke pakje’. Anno nu heeft ze nog last van het minderwaardige gevoel dat ze kreeg op dat moment.

Bizar.

Zulke mensen zouden verboden moeten worden op zulke belangrijke plekken.

47 thoughts on “Sommige mensen zijn niet geschikt voor hun functie.

 1. Heel herkenbaar en zo mee eens. Zelf ben ik ook cijferblind. Breuken is ook zo’n drama bij mij. Je vraagt je af waarom iemand voor zo’n beroep heeft gekozen en wat de lol is van iemand finaal voorschut te zetten in een groep. Echt zo niet nodig. Het kan echt verstrekkende gevolgen hebben voor die persoon in kwestie. ( ik heb ook nog ‘last’ van mijn kleuterjuf. Die zou ik ook graag begraven in de zandbak.)

 2. Nee, absurd, gelukkig heb ik nooit zulke leraren gehad. Ik kan me voorstellen dat je er jaren laten nog negatief over ervaart. Ik zeg altijd, als je je niet kunt inleven in het niveau van je leerlingen ben je niet geschikt, maar dat geldt ook voor klanten in de winkel.

  Love As Always
  di mario

 3. Ik hoop zó ontzettend dat ik het potentiële ‘ik-ben-dom’ trauma dat juf heks van groep 6 bij mijn dochter even onder mijn neus dacht toe te brengen door alle acties en reacties daarna binnen de perken heb weten te houden..
  Waarom doen volwassenen dat, een kind afzeiken?
  ‘Omdat het kan’ zegt mijn jongste dan. En hij kan het weten, hij heeft het meerdere malen meegemaakt. 😒

 4. Zeer herkenbaar! En wat doe ik? Ik trouw met een man die voor zijn werk rocket science sommen ontwerpt die uitrekenen hoe het geld van ons Nederlanders veilig te stellen. Compensatiegedrag 😉 Laat mij maar met mn talen lanterfanten ☺

 5. Helemaal mee eens. Snap nu pas, sinds ik huiswerk moet checken van de kinderen iets meer van wiskunde. Moet je wel 50 voor worden!!!

 6. Och hemel… Herkenbaar. Het wiskunde en de getallenblindheid.
  Ik werkte ooit in een bibliotheek, en daar moest ik de cd’s op nummer opruimen. Hoe vaak ik een CD niet terug kon vinden omdat ik het verkeerd opgeborgen had. Ik was er gelukkig gauw achter dat ik CD 4596 wel kon vinden bij 4569 of 5496.
  Gelukkig pakt mijn wiskundeleraar het anders aan. Omdat hij vond dat ik zo goed kon dichten, kreeg ik een punt extra voor mijn proefwerken als ik er een gedichtje onder schreef. Zo sleepte hij me door de eerste 3 jaar heen. Voor mijn examen ging ik alsnog bijna door het ijs. Ik moest een 3.2 halen om op een vier te komen, dan zou ik slagen. Ik slaagde met een 3.6.
  Ik kan nog nachtmerries hebben over zitten voor een proefwerk en geen clue hebben waar te beginnen.
  Het verhaal van Marga is te erg voor woorden.

 7. Zulke mensen moeten eens even terug bij hunzelf komen en zich afvragen waarom ze in eerste instantie dit vak zijn gaan doen… om anderen te helpen !!! Maar dat wordt vergeten omdat ze zich boven anderen stellen.
  Laag volk.

 8. Breek me de bek niet open …
  Kijk bij volgende ontmoeting eens naar mijn linkervoortand Die is er uitgemept door juf die stampte van woede en met haar aanwijsstok een klap gaf . Pats voortand eruit. Hoop dat ze er nog jaren een nachtmerrie van heeft gehad. Wat die redaktie sommen betreft Je bent duidelijk een beelddenker . 😂😃

 9. Ach mijn frustratie ligt bij een handwerkjuf die mijn maaslap pakte en voor mijn neus aan een paar grotere steken trok, de lap in de hoek smeet en zei: “jij leert het nooit”. Inderdaad zij heeft er voor gezorgd dat ik nooit meer aan iets handwerkerigs of naaierigs begonnen ben. Er zijn ergere dingen en ik ben redelijk terecht gekomen met mijn universitaire opleiding Biologie 🙂

 10. Ik heb geen last van dyscalculie, je verhaaltjessom gaat ook nog wel. Maar bij de cosinussen en tangens haak ik ook af hoor. Zó géén wiskundetalent! Wel fan van (om)rekenappjes en -machientjes….;-))

 11. Vreselijk.

  Die sommen, om te huilen.

  En vooral die leerkrachten die er zo goed in zijn om je gevoel van eigenwaarde tot diep onder het nul punt te laten dalen.
  Ik was zo’n kind dat ‘niks’ kon.
  Niet goed rekenen, handwerken of zingen en daar werd dan zo de nadruk op gelegd dat het feit dat ik heel erg lang gedacht heb dat ik weinig kwaliteiten had en dat de kwaliteiten die ik had er niet toe deden.

  En ik was niet de enige begreep ik later.

 12. Helaas had ook ik geen flauw benul en dan daarnaast ook nog geen verstand van “d” en “t” dus idd een schooladvies voor de huishoudschool. Verschrikkelijk vond ik het. Nu nog steeds. Dus een heel herkenbaar verhaal. Aan de andere kant doet het me wel goed dat jij als super taalvaardig mens toch ook je gebreken hebt😋

 13. ‘de grafiek van de cosin……’ jij kan het nog dromen 😉
  De enen die ik kreeg voor de moeite van het inleveren waren nog te hoog gewaardeerd.
  Ben met je eens dat veel mensen op verkeerde plekken zitten, vooral als het gaat om het onderwijs aan jongeren, die toch vaak niet al te zeker van zichzelf zijn ( ook al doen ze wel alsof)

 14. Eens! Geslaagd met een 4 voor wiskunde 😳, de rest van de kon het dus compenseren!

  Maar ook op de basisschool. Leerkrachten die gelijk willen zijn aan de kinderen. Ging ook helemaal mis! De haantjes en bitches grepen de macht. Daar ging mijn kind! Van een heel sociaal meisje met veel talenten, naar een onzeker vogeltje dat geloofde dat ze niets kon.

  Is goed gekomen, omdat wij het wel zagen. Ze redt t wel! Volgende week wordt ze 16😘

 15. Tk weet niet wat er met de leraars wiskunde aan de hand is in hun bovenkamer ! Gelukkig was ik een van de gelukkigen die wiskunde beheerste. Maar och arme wat had ik een spijt toen ze op jongens of meisjes bulderden die het niet zo goed begrepen. Maar de rest , Contact met hun ? Nope ! eens een babbeltje met hun slaan ? Nope ! Genegenheid tegenover hun leerlingen ? Nope !
  Graag had ik voor regent geleerd , Aardrijkskunde , Biologie en Geschiedenis was mijn keuze . Maar , hoera nu niet meer , had ge pakketten die je moest nemen bv Geschiedenis , Frans , godsdienst of moraal of Aardrijkskunde , Nederlands , Engels.
  Goh , de gedachte alleen als ik , Godsdienst of Nederlands zou moeten geven was er teveel aan. En leraar zijn , zag ik ook niet zitten,
  Kliefje , je mag tien leraren op een rij plaatsen , met een die wiskunde onderwijst , die haal ik eruit !

  En ja , ik moet ook getallen ordenen , girorekeningen moet ik goed tien keer nakijken als alle getalletjes juist staan, gelukkig is er een code die meteen zegt dat het rekeningnummer niet klopt. En telefoonnummers een ware nachtmerrie , gelukkig kan je ze opslaan op je mobieltje !

 16. Ook hier zon wiskunde trauma. De vreselijke man woont hier in de buurt, ik negeer hem altijd als ik hem tegenkom. Niet alleen was ik super slecht in wiskunde, deze engerd had ook de gewoonte om net even langs je heup te strijken, en net iets te dicht bij je te gaan zitten. Doodsbang waren we voor hem, nu zou hij dr allang uitgegooid zijn denk ik. 1 dag vergeet ik nooit meer: een vriendin van me moest voor de klas iets op het bord uittekenen, hij keek iets te diep in haar decollete, ze heeft hem een klinkende klap in zn gezicht gegeven. Geweldig.
  groet

  1. Hoezee! Terecht.
   Ik had zo’n docent gym, die tikte je op je billen als je over het paard spring.
   En een docent handvaardigheid (lees: geiligheid) helemaal over je heen kwam hangen altijd. Bah.

 17. Ik herken je probleem wat voor jou dyscalculie is, is voor mij dyslexie, als een woord is afgebroken aan het einde van de zin gaat het licht uit.
  Helaas zijn er leraren die het probleem van een leerlingen niet zie, willen zien of zich ver daar boven verheven voelen.
  Waarom geef je dan eigenlijk les? Hans

 18. Ik had een juf diny op school, die fluisterde af en toe in mijn oor, dat ik zo ontzettend dom was.
  En de “hulpmoeders mochten mij ook niet helpen”. Ik heb er wel eens over nagedacht om een klacht in te dienen. Achteraf bleek ik dyscalculie te hebben. En is het toch nog goed gekomen met mij 🙂

  Maar ik heb wel ruzie gekregen met mijn beste vriendin, omdat ze haar kinderen gewoon weer naar die vreselijk school stuurde! Sommige mensen zijn idd niet geschikt voor hun beroep!

 19. Helaas is anno 2017 (weet niet precies wanneer het mis is gegaan, ik had zelf niet zo’n problemen op het vwo) de kloof tussen basisschool en vo enorm. Voor een belangrijk deel door het vaak compleet ontbreken van pedagogische vaardigheden en inzicht in de kinderziel bij vákdocenten. Kon de juf op de basisschool zelf niet altijd even lekker spellen, in ieder geval begreep ze wel hoe ze met kinderen moest omgaan!

  1. Waarbij ik natuurlijk gelijk moet toegeven dat er ook góede leraren op het vo zijn. Helaas niet allemaal, ook niet in de brugklas. En als dat nou nét je wiskunde leraar is en je toch al niet zo’n zelfstandig gemotiveerd kind bent is dat best lastig voor de rest van je schoolcarriere..

 20. Toen de zesde klas van mijn lagere school op z’n eind liep, en alles al lang en breed behandeld was, de cito toets zat erop (mijn advies was Havo/VWO), toen besloot de juf in die laatste weken haar kinderen voor te bereiden op de middelbare school. Het eerste wat ze deed was mij voor de klas zetten. Ja, blijf daar maar even staan, zei ze, en tegen de klas zei ze dat ze maar eens goed naar mij moesten kijken. Na tien seconden mocht ik weer gaan zitten. “Kijk, zo iemand red het dus niet.” zei ze.

 21. Oh ja, herkenbaar. De docent natuurkunde die mij voor het bord haalde voor uitleg ‘zodat we allemaal konden horen hoe het niet moest.’ Maar ook: de docent Nederlands van wie ik mijn verhalen voor mocht lezen, de docent aardrijkskunde die me een puntje meer gaf op mijn rapport zodat ik eindexamen kon gaan doen ‘want jij moet de wereld in, je bent klaar hier.’
  Ik ben nu zelf docent en vind het geweldig om jonge mensen een vak te leren en vooruit te helpen. En mijn collega’s ook; allemaal bevlogen, allemaal keihard werkend. Rotte appels redden het tegenwoordig wat minder goed in het onderwijs!

 22. Traumatisch-herkenbaar, maar dan door de nonnen op de lagere school. Op de middelbare school heeft het hoofd mij te kakken gezet. Een paar jaar geleden ontmoette ik hem op een reünie, heb hem genegeerd. Wat heeft die man mij gekwetst ten overstaan van mijn ouders en zus en de klasgenoten, het erge eraan was ook nog dat zelfs mijn familie het niet voor mij opnam.

 23. Och ja…. bij mij waren het de topotoetsen op de lagere school. Gék werd ik ervan, ik had altijd een dikke onvoldoende. Tot die ene keer dat ik me echt het rambam had geoefend, en zowaar een 8 haalde voor Gelderland. De meester las het cijfer voor, keek mij over zijn bril heen aan en zei: “Dan weet ik wie er afgekeken heeft!” Laten we het er maar op houden dat ik erg blij ben met mijn TomTom.

  En wat dacht je van de schoolzwemjuf, die mijn meisje van zes iets in het ondiepe bad liet voordoen en toen zei: “Kijk jongens, zo moet het dus niet”? Zelfde badjuf maakte zelfde dochter een jaar later uit voor muts, omdat ze haar duikbril niet snel genoeg opzette. Toen heb ik een klacht ingediend.

  In iedere beroepsgroep vind je mensen die gedemotiveerd zijn geraakt, hun tijd zitten vol te maken, of eigenlijk dromen van iets anders. Maar als je met kwetsbare personen zoals kinderen, ouderen, gehandicapten werkt, zou daar best wat beter op gelet mogen worden. Ik stem voor veeeel strictere functioneringsbeoordelingen!

  Heb zelf 10 jaar voor de klas gestaan, maar ben gestopt toen ik de lol er niet meer van in zag.

 24. Jongeren afbreken was vroeger de specialiteit van heel wat leraren. Zo hadden we een turnleraar die iedereen afkraakte die niet aan zijn “norm” voldeed. Sommigen werden uitgescholden, anderen zoal ik genegeerd.

 25. Hier andersom: een kind dat veel slimmer is dan de juf. Juf voelt zich zo bedreigd dat ze hem afbrandt als hij uit zichzelf even iets ingewikkelds uitrekent.
  Komt wat mij betreft op het zelfde neer als kinderen vernederen die iets niet kunnen.
  De boodschap op school lijkt soms: zorg dat je precies in het vakje past, anders hakken we je (extra) kwaliteiten er zo gauw mogelijk af.

 26. Waarom zeggen wij de hogere getallen achterste voren? In het engels klnkt het veel logischer toch? En omdat ik regelmatig engels moet praten op mijn werk, raak ik daarvan in de war. Dus geloof me, je bent echt niet de enige hoor! En hulde voor degene die het rekenmachientje heeft uitgevonden!!!!

 27. Volgens mij is leraar zijn echt een moeilijke baan, als je er niet geschikt voor bent dus ook niet een goed idee om dan voor de klas te gaan staan. Een docent kan zoveel invloed hebben op de ontwikkeling van iemand. Ik was wel altijd heel goed in wiskunde. Ook in scheikunde en natuurkunde. Totdat ik een leraar natuurkunde kreeg die niet kon lesgeven. Jammer, want daardoor ging het niet meer. Wiskunde vond ik fantastisch, maar nu zou ik het echt niet meer kunnen helaas. Ik was juist slecht in vakken zoals economie en geschiedenis. Wiskunde A vond ik ook niet leuk, wiskunde B wel haha

  1. Psies, daar is het ook. Docenten zijn nogal bepalend voor hoe iemand zich ontplooit, waar interesses kunnen gaan liggen etc. En als je dan een rotte appel hebt…

 28. Rampzalig dit en gebeurt zelfs nog bij volwassenen. Tig jaar geleden deden we mee met een start to run maar hadden niet het juiste tempo volgens de trainers dus moesten we maar gaan nordic walken. Daar liepen een aantal van ons een deukje door op 😂😂😂

  Toch zijn er in het onderwijs docenten om in een lijstje te stoppen. Jongste heeft nu zo’n mentor, snapt hoe zijn klas denkt en anticipeert daarop. Exacte vakken en ik, totale drama dus bijles, bijles en nog meer bijles. Haalde ik daarna een 9 voor een natuurkundetoets. Docent checkte even of ik het ook echt wel snapte (en dus niet gespiekt had). Heerlijke bulderlach dat ik dit dan gelukkig wel snapte maar of ik alsjeblieft dit vak wilde laten vallen, heel alsjeblief zelfs 😉

 29. Herkening in het cijfers om draaien en groeperen van grote getallen. Handig joh als je boekhouding doet voor je werk 😬. Waar sommige spraken over een wiskundeknobbel sprak ik steevast over mijn krater. Overigens had ik een wiskunde lerares die goed begreep dat haar vak mij niet lag en vaak in het beoordelen van mijn werk daar ook rekening mee hield.

 30. Ik kan er ook verhalen over vertellen, heb lange tijd wraak gevoelens gekoesterd, maar er toch niets mee gedaan. Maar sommige zouden nooit voor een klas mogen!!!

 31. Inderdaad, zulke mensen zouden verboden moeten worden op die belangrijke plekken. Een beetje je gram halen over de ruggen van de kinderen die je onder je hoede hebt. Zo heb ik eens (da’s nog een blogje waard) bij een leraar Frans van mijn jongste zoon verhaal gehaald. Mijn man had vroeger ook nog les van hem gehad en toen was het ook al een eikel. Dus toen mijn jongste een so niet had gemaakt omdat ie ziek was kreeg hij een onvoldoende met de mededeling: dan moet je maar niet ziek zijn. Nou….ik er heen hè? Ik heb maar eens het voordeel gepakt van een meisje uit het Gooi die nu in de Achterhoek woont…
  De rest van zijn schoolcarrière heeft ze zoon geen last meer van hem gehad… wat een etterbal.

 32. Hier was het een muziekleraar in de brugklas (daarna hadden we de hemel zij dank geen muzieklessen meer) die er een ontzettend gemeen soort genoegen in schepte om leerlingen totaal te vernederen. Moest je voor de klas komen zingen. Een meisje dat dat niet durfde en huilend de klas uitliep na zijn cynische commentaar werd nog door hem uitgelachen ook. Ik heb er nóg spijt van dat ik haar niet achterna ben gegaan. Eikel.
  En een docent Nederlands die ook enorm sarcastisch kon worden na een minder handig antwoord over zijn geliefde Camera Obscura bijvoorbeeld. Huiswerk niet af was ook reden voor een tirade.
  Dan was die aardrijkskundeleraar die zo ontzettend kon ontploffen een stuk beter te pruimen. Die liet zijn ergernis (als er bv gekletst werd dwars door zijn verhaal heen) altijd oplopen tot het kookpunt, je zag de stoom bijna letterlijk uit zijn oren komen. Dan knalde hij los en zette de eerste die hij onder ogen kreeg de klas uit. Maar dat werd later altijd opgelost en ik denk dat ie er vooral zichzelf mee had eigenlijk. Niet gezond zoiets. Ik kom de goeie man nog wel eens tegen, hij moet ergens half in de 80 zijn nu, en dan is ie allerbeminnelijkst. (Ja hij kent me nog!! Ongelooflijk. Maar 1 jaar les van gehad, toen was ik 12. Nu bijna 50.)

  Later had ik juist een leraar Nederlands die ontzettend prettig lesgaf, die wist de Ghysbrecht nog interessant te maken en de hele klas hing altijd aan zijn lippen. Hij kon geweldig mooi voorlezen met een warme stem, alleen al daardoor werden mijn opstellen beter want ik hóórde het hem in gedachten al voorlezen en wist dan waar het niet goed liep.
  Een docent kan mensen echt maken of breken…

  Rekenen kan ik wel, eergister nog 10 proefopgaven van de middelbareschool-rekentoets zitten doen en ik had er 9 goed. Niveau 3F, sommige opgaven lieten mijn hersens echt knarsen… maar het lukte.
  Ik heb ook een stuk beter geheugen voor cijfers, telefoonnummers e.d. dan voor namen en gezichten ;). Heel gek want wiskunde waren altijd zesjes en natuur- en scheikunde snapte ik prima, de theorie dan. Maar als ik een zelfde som als de docent zojuist had voorgedaan, zélf uit moest rekenen, ging het altijd weer verkeerd. Ik heb scheikunde laten vallen na een smeekbede van die docent ;), en Duits ervoor in de plaats genomen. En ik ben geslaagd, maar wel na 2 herexamens en alsnog een 4 op mijn lijst voor natuurkunde 😉 (ik had geen extra vakken meer over anders had ik dat ook beter in kunnen ruilen voor bv Frans)

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s