Oma ging naar de kroeg.

De titel dekt de lading al.

Zo voelde ik me.

Ik kan me niet heugen dat ik in een café zat. Dat laat ik graag aan Vlam over. Het is meer zijn hobby dan de mijne.

Vroeger, toen er onder mijn borsten nog niet complete XXL pakketten kleurpotloden gehuisvest konden worden en ik nog over hekken sprong, was ik een kroegtijger. Ik bleef steevast zitten tot de tl balken aangingen en ons vriendelijk edoch dringend verzocht werd een állerlaatste drankje te bestellen. Ik zag het regelmatig licht worden. Sloeg met gemak avonden over. Ging zo vanuit de kroeg naar de manege om “even” vier uur te rijden. Of ik kwam thuis, douchte me en ging op mijn werk het ontbijt lopen.

Dat is wel veranderd zeg.

Ik ga zelden meer laat naar bed. Op Oudejaarsavond heb ik al moeite het tot twee uur vol te houden. Ik lig het liefste om uiterlijk elf uur in mijn bed.

Ik houd nog wel van drank, maar het blijft bij een wijntje. Door mijn jarenlange ervaring kan ik aardig zuipen, maar ik doe het niet meer. Alleen nog op vrij- en zaterdagen. En met mate. Vanwege mijn gewicht. Maar ook omdat ik me de volgende dag voel alsof ik een griepje onder de leden heb. Alsof ik overreden ben door een vrachtwagen. Heel soms laat ik me na het eten door Vlam verleiden tot het nemen van een limoncello, maar het valt vaak verkeerd. Is nét teveel. Ook zoiets stoms dat ik op de hoop van klachten die komen als je ouder wordt kan gooien: ik slaap shit met drank op. Ik val als een blok in slaap, maar twee uur later ben ik klaarwakker en kan ik het de rest van de nacht wel shaken. Heel erg vervelend.

Deze ezel is dus klaar het het stoten van haar hoofd en is verstandig geworden.

Maar nu moesten we wel verplicht naar de kroeg. Omdat La Jill haar verjaardag graag zonder de argusogen en de gespitste oren van haar ouders wilde vieren. Logisch.

De opera was iets na tienen afgelopen en half elf stapten we de kroeg binnen.

Vlam bestelde twee fluitjes en een portie bitterballen.

Gezellig.

Maar na twee biertjes was oma het eigenlijk wel beu.

Ik moest mijn stem verheffen om met Vlam te kunnen praten. En ik kon hem amper verstaan. Het was er retedruk. Mensen die tegen je aanliepen, tassen van dames in je nek, gegil, snoeiharde muziek, dronken manspersonen met flauwe grappen die je wezenloos met van die lodderige ogen aankeken. Hoogbejaarde mannen (lees: minstens zou oud als ik) die heel erg triest en infantiel met een behoorlijke slok op, het óók nog even nodig vonden een dikke joint op te steken en daardoor nóg triester werden.

Voor alles is een tijd als je het mij vraagt. Nou hoef je als veertig plusser niet achter de geraniums te gaan zitten en een advocaatje te gaan oplepelen, maar iets er tussenin zou ook goed zijn.

Alhoewel die geraniums mij eigenlijk wel aanspreken. Bij nader inzien.

37 thoughts on “Oma ging naar de kroeg.

 1. De effecten van alcohol zijn me ook niet vreemd. Zelfs van twee glazen cava krijg ik al hoofdpijn en voel ik me nadien niet lekker. Daarom drink ik het amper nog en bovendien is het mij de calorieën niet waard.

 2. Jaaaa, we worden oud! Heb ook steeds meer last van alle prikkels en steeds minder behoefte aan sociaal wenselijk doen met mensen waar ik niets mee heb. Dat belooft wat vrijdag! 😂😜

 3. Niet pas als veertig-plusser, maar altijd al wat kroegen en stappen betreft ben ik een saaie oma geweest, ook met veel andere dingen. Vroeg naar bed, avond graag thuis, niet elke dag afspraken, rust en nog meer op mezelf en zo kan ik nog wel even doorgaan 😉

 4. Iedereen slaapt shit met alcohol op en is een paar uur later weer wakker. Dat is niet leeftijds- doch alcoholgebonden.
  De enige plek waar ik nog wel ’s wil doorzakken, is het logeerbed. Het heeft dringend een nieuwe lattenbodem nodig. Doch dit geheel terzijde, dat spreekt voor zich.

 5. Jaaaaaa, zo vanuit de kroeg naar het werk… God, wat waren dat toch heerlijke tijden!!! Ik ga ook steeds vroeger naar bed en ik vind het nog heerlijk ook. En over de alcohol hebben we het maar niet. Het is treurig, zo slecht als ik er de laatste tijd tegen kan 🙂

 6. 😂😂😂 die vergelijking ook met je borsten!! Whahahahaha serieus vrouw! Bij mij valt nog alles er onder uit maar ik ga ook nog zelden naar een kroeg, alleen als het niet zo druk is 😊
  Dus ook vrouwen wiens borsten nog altijd naar de zon kijken, doen dit niet meer zo rock en roll als 20 jaar geleden 😁

 7. Ik vind het nog wel gezellig in de kroeg hoor, maar ik kom er niet vaak (trainen je weetwel) vooral de grandcafés vind ik erg leuk. Daar staat de muziek niet zo hard.

  Groetjes,

  Dorothé

 8. Ach, ik ben nog steeds niet vies van een avondje stappen. Maar veel en veel minder dan 10-20 jaar geleden. Ik ga steeds vaker lekker uit eten met vrienden, dat zijn dan onze stapavonden. Heerlijk. En een wijntje ben ik ook niet vies van.

 9. Ik woonde vroeger in de kroeg 😇, super gezellige tijden gehad maar op een dag veranderde het leven, kreeg ik een relatie met twee kleine meisjes er gratis bij en werd het leven weer serieus. Daar was het wel de tijd voor. Samenwonen, zwangerschap, gezinsleven, andere bezigheden, andere interesses, het kroegenleven ligt ver, ver achter mij. Maar ik bewaar er wel hele leuke herinneringen aan en had het niet willen missen. Moet er (nog) niet aan denken me daar ooit weer in te storten.

 10. Ik ben nog best regelmatig in de kroeg, maar dan in België (Oostende). Daar is het net even iets anders en heb je heerlijke biertjes. Veel gezelliger – vind ik – dan in Nederland. En daar word je juist raar aangekeken als je jong bent. Dus op naar Vlaanderen zou ik zeggen!

 11. Ik ben nooit een kroegbeest geweest en had met 2 glaasjes rosé bij een zomerse BBQ plus een half glaasje bubbels met oud & nieuw, een heel wild jaar achter de rug. Sinds de transplant is alcohol helemaal uit den boze maar ik mis het totaal niet. Dat gerookte zalm ook niet meer mag vind ik véél erger 😉
  En het cafégebeuren op zich, met die drukte, kneiterharde muziek en dronken figuren, is mijn ding toch al niet. Vroeger was het nog erger, stond het ook nog blauw van de rook. Bah.
  Doe mij maar die geraniums. Nou ja, ander plantje dan want van geraniums houd ik ab-so-luut niet!
  Nou ben ik natuurlijk ook wel stokoud, ik word over precies 4 weken 50 😉

 12. haha al kan ik niet op eigen ervaringen buigen… jij beschrijft precies mijn beeld van wat ik altijd al dacht bij dit thema…

  enne geraniums? Hmmm, ik heb ze niet maar ik ken wel iemand die ze heeft, zal ik je een paar stekkies toesturen?

 13. Bij ons heet dat dan “op café gaan”. 🙂 Niet zo erg mijn ding, want je kan er amper praten met elkaar en na een tijd is het strontvervelend. Nee dan liever een fuif/party waar gedanst kan worden. Als er goeie muziek is, heb ik alleen een dansvloer en wat ruimte nodig en af en toe een biertje – en als er nog wat knap mansvolk rondloopt om naar te kijken, is dat ook wel meegenomen. 🙂

 14. Toen zoon 10jaar geleden 18 werd, vond ie het geweldig om z’n verjaarsfeest thuis te vieren. Niet alleen hij maar al z’n vrienden en vriendinnen waren enthousiast dat wij ‘als ouders’ nog zo mee konden doen.
  Voor ons was’t iig leuker dan zelf naar de kroeg te moeten 😉

 15. Om bovenstaande reden ga ik als echte Brabander ook nooit geen carnaval meer vieren. Was echt de beste tijd van het jaar toen ik jong was maar nu, ik moet er niet aan denken.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s