Ik word er soms heel erg moe van.

Eén van mijn FB vrienden (schrijver bij HMD, ik ken ‘m niet irl) plempte op zijn tijdlijn een stelling. Rutte zou liegen. Bijstandsgezinnen hebben geen besteedbaar inkomen van 2200 euro, maar hebben “slechts” 1336 euro. Hij telt alle toeslagen erbij op.

Ik ben niet rechts. Ik ben niet links. Ik heb op dit moment geen idee wat ik wel ben.

Maar ik ben het niet eens met die stelling. Dat Rutte zou liegen.

Ik ben zelf namelijk een ervaringsdeskundige. Ik heb een aantal jaar een gedeeltelijke uitkering mogen ontvangen. Omdat ik als single moeder mezelf niet volledig kon bedruipen, werd in de gemeente Zierikzee, waar ik toen woonde, mijn salaris aangevuld tot bijstandsniveau. Verder hebben ze mijn volledige opleiding doktersassistente gefinancierd, kreeg ik de reiskosten van en naar mijn school in Rotterdam vergoed én werd Jill’s gastouder betaald als ik op school zat en stage liep.

Van de belastingvrienden kreeg ik diverse toeslagen. Alleen op mijn huur kreeg ik al 250 euro korting.

Van de gemeente waar ik nu woon, kreeg ik na mijn scheiding diverse regelingen aangeboden. Jill mocht per jaar voor een x bedrag sporten. Of je dat nou besteedde in ons geval aan een tienrittenkaart op de manege, of er hardloopschoenen van kocht, kwestie van bonnetjes inleveren en je kreeg het terug. Ik kreeg geld om schooluitgaven van te betalen. We kregen een kaart waarmee ik korting kreeg op diverse uitjes. Ik kreeg ontheffing van mijn gemeentelijke belastingen (een slordige 700 euro die ik nu wél moet betalen).

Kortom: ik had het zo slecht nog niet.

Toen haalde ik (zelf betaald) mijn HBO papiertje en kreeg ik meer salaris.

Alle toeslagen van de belasting vervielen.

En van de gemeente waar ik nu nog steeds woon, kreeg ik een brief. Helaas had ik vanaf heden geen recht meer op al die kortingen en kwijtscheldingen en regelingen.

Per saldo ging ik er per maand ruim 150 euro op achteruit.

Dat was wel even zuur. Dat je “gestraft” wordt omdat je je best doet. Zo voelde het.

Nou ja: soit. Life goes on. Ik zette de tering naar de nering en ging door. En mijn werkgever, de (soms) lieverd, compenseerde me een jaar lang door me te sponsoren met Iris cheques.

Ik stuurde de gemeente een mail waarin ik ze bedankte voor alle extra’s die ik die jarenlang had mogen ontvangen. Ik was er altijd erg blij mee geweest.

Ik kreeg een verbaasde mail terug. Dat hadden ze nou nog nooit meegemaakt! Een bedankje. Ze kregen altijd alleen maar zeurende en ontevreden mensen aan de lijn en over de mail. Mensen die zichzelf tekort voelden gedaan. Mensen die vonden dat ze recht hadden op dit en recht hadden op dat.

En daar lieve mensen, gaat het fout.

Wees pvd eens dankbaar. Wees blij dat je hier woont. We hebben het zo slecht niet namelijk…

44 thoughts on “Ik word er soms heel erg moe van.

 1. Hélemaal mee eens! We hebben het hier in Nederland heel erg goed maar mensen beseffen dat niet ofzo…..altijd maar zeuren, bah!

 2. Ja, je hebt gelijk. In de bijstand zitten lijkt mij afschuwelijk. Maar niemand hoeft te verhongeren en heeft een dak boven het hoofd. En er zijn vaak allerlei potjes. Strenge controle is niet leuk maar het gaat wel om geld van iedereen. Ik heb zelf gelukkig nooit een uitkering hoeven aan te vragen, dus ik reageer als pensionado vanuit een luxe situatie. Daar ben ik dankbaar voor, maar ik heb er ook meer dan 45 jaar voor gewerkt. Als ik dan hoor en zie hoeveel mensen achter nationale oppermopperaar GW aan lopen. Terwijl ze van hem echt niet wijzer zullen worden. Ik ben geen fan van de VVD of Rutte, maar het is niet correct om hem als leugenaar te betitelen.

  1. Psies. Leo. Dat vind ik dus ook niet.
   En ja: het is idd shit als je steeds met de billen bloot moet. Maar er wordt teveel misbruik gemaakt van, dus ik snapte die controles altijd heel goed.

   1. Ik vergat natuurlijk nog mijn respect te betuigen voor jou en andere vrouwen (en ook wel mannen) die vanuit een moeilijke situatie zich omhoog hebben gestudeerd en gewerkt en nu zelfstandig zijn. Mea culpa maxima! Blijf vooral schrijven: ik lees je blogs altijd met plezier. Ik merk wel eens dat je onderwerpen herhaalt, zowel hier als op HVD. Maar je zult niet altijd inspiratie hebben. Nogmaals dank voor je blog!

 3. Je hebt gelijk en die toeslagen zorgen wel degelijk voor een hoger besteedbaar inkomen. Zonder toeslag zou er bij mij echt minder overblijven en de hypotheekrente aftrek helpt ook, zelfs op een kleine als die van mij. Zo bezien heeft bijna iedereen wel een aanvulling van het besteedbaar inkomen. Ik blijf er blij mee.

 4. Het is inderdaad maar net waar iemand de ‘lijn der verwachting plaatst’. Al wil ik wel graag, hoe blij ik ook voor jou ben dat het allemaal zo positief liep, een kanttekening plaatsen. Het is namelijk niet landelijk zo geregeld maar per gemeente verschillend. Niet dat ik uit eigen ervaring spreek overigens. Ik heb nooit een uitkering aangevraagd ook al had ik er wel degelijk recht op, mijn trots stond me in de weg. “niet werken is geen geld” leerde mijn vader mij en die regel hield ik aan, nog steeds. Eveneens heb ik me nooit verdiept in het feit of ik (wij) recht zouden hebben op een tegemoetkomen what so ever. Wil ik meer geld zal ik meer moeten werken… punt… (vind ik *glimlach*)
  Tering naar de nering zetten is redelijk goed te doen, rampen voorbehouden. Je hebt groot gelijk in de zin van dat we best wat dankbaarder mogen zijn maar tegelijkertijd vind ik het ook een heel trieste ontwikkeling dat in een rijk land als het onze de rijen naar de voedselbanken langer worden, sterker nog dat er überhaupt een noodzaak voor voedselbanken is vind ik al heel schrijnend want ik kan met de beste wil ter wereld niet begrijpen waarom die ‘nodig’ zijn.

  Ik denk dat veel mensen best mogen werken aan het vergroten van hun eigen zelfredzaamheid, wellicht vermindert daarmee het bedrag dat ‘over de balk’ gaat aan dingen waaraan het eigenlijk niet zou moeten.

  1. Psies, dat laatste. Als ik je goed lees?
   Ik scheer absoluut geen kam, maar ik zie in mijn werk (achterstandswijk) dingen gebeuren die niet kunnen. Geen geld voor medicatie of labkosten, maar wel de nieuwste iPhone. Diezelfde mensen belanden dan uiteindelijk bij een voedselbank omdat ze zich dingen permitteren die ze zich gewoonweg niet kunnen veroorloven. We hechten teveel waarde aan luxe. Waarom geen les geven in budgettering? Boekhouden, een huishoudboekje invoeren? Ik denk dat die rijen dan vanzelf wel krimpen.
   Nogmaals: geldt niet voor iedereen. Voor ik mensen kwets, want dat is nooit mijn bedoeling.

 5. Mee eens! Wat je zegt over lessen in budgetteren in een eerdere reactie vind ik ook, ik zie mensen geld uitgeven aan allerlei luxe terwijl ze vervolgens moeite hebben de rekeningen te betalen. Of ze sluiten een lening af voor een auto terwijl ze al amper rondkomen. Het erge is dat ze het zelf niet zien. Mopperen op de overheid is daarnaast voor veel mensen waarschijnlijk makkelijker dan zelf verantwoordelijk voor je leven nemen.

 6. Helemaal niet motiverend als je minder krijgt om te werken dan je krijgt met een uitkering. Maar idd, een dank je wel is wel terecht. Het lijkt evident maar is het niet

 7. Wat ben ik blij met dit bericht van jou een dag voor de verkiezingen! Hier kan geen debat tegenop. We hebben in NL een luxe probleem. Alleen verliezen we ons gevoel van solidariteit, misschien omdat het goed geregeld is. Ik ben het zóóó helemaal met je realistische kijk eens!

 8. Leren budgetteren zou voor heel veel mensen nuttig zijn.

  Wellicht snap ik het niet, maar die €900,- verschil, waar is die? Is dat die €1000,- waar men het steeds over heeft in de debatten?
  Iemand een leugenaar gaat wat ver ja, maar wanneer uitspraken niet kloppen…

  (mind me if I’m wrong)

  1. Als je de hoogte van de uitkering neemt en daar al je extra voordelen bij optelt, kom je aanzienlijk hoger uit dan die 1300 nogwat. Wtf maakt het uit of je het besteedbaar inkomen noemt of het een andere naam geeft? Is dat dan liegen?

 9. Ik denk dat dit per gemeente verschillend is want ik heb een vriendin die van de bijstand leeft en dat is echt geen vetpot hoor. En nee ze heeft geen auto, ze werkt vier dagen in de week vrijwillig op een school waar ze mijn inziens gewoon voor betaald zou moeten krijgen maar wordt afgescheept met een soort vergoeding van 1.50 per uur met een maximum van 100 euro per maand. Maar ik zie ook veel misbruik van dit vangnet wat het dus weer moeilijker maakt voor de goedwillende onder ons.

 10. Ik zit in de bijstand en verwonder me heel erg over meningen van sommige mensen die net als ik in de bijstand zitten. Nee, het is geen vetpot nee, maar dat is de bedoeling toch ook helemaal niet? Je krijgt inderdaad toeslagen, maar die zijn er voor alle mensen in Nederland die aan de inkomensvoorwaarden voldoen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger je toeslagen. Daar waar ik woon kunnen mensen met een inkomen tot 120% van het bijstandsinkomen, kwijtscheldingen krijgen voor gemeentelijke belastingen, ook kunnen ze geldtickets krijgen waarmee je sport en dergelijke kunt betalen voor je kinderen. Dat is niet alleen voor bijstandsgerechtigden dus.
  En ja, ik moet elke maand ‘met de billen bloot’, elke maand mijn bankafschriften inleveren, Meewerken aan allerlei gesprekken met instanties die gaan beoordelen of ik terecht een bijstandsuitkering ontvang. Het is echt niet zo dat de gemeentes maar ‘gratis geld’ uitdelen.
  Mijn situatie is dusdanig dat ik er voorlopig ook nog niet uit ben maar ik ben dankbaar voor het bestaan van die bijstand,

  1. Dat had ik dus ook in mijn huidige gemeente. Ik verdiende mijn eigen salaris en kreeg er extra zaken bij. Geweldig toch?
   Ben blij jouw mening te lezen. Alhoewel die je niet verrast 😉

 11. “Dat was wel even zuur. Dat je “gestraft” wordt omdat je je best doet. Zo voelde het.”

  Gelukkig heb jij je er niet van laten weerhouden om tóch meer te gaan werken toen dat mogelijk was en ben je uit de bijstand geraakt. Zelfredzaamheid is m.i. de norm. Als het maar enigszins mogelijk is, voorzie je in je eigen levensonderhoud. Als dat niet mogelijk is, is er ons sociale vangnet. Ik ben er erg voor dat we een goed sociaal vangnet in stand houden. Dat kan alleen als er geen misbruik van wordt gemaakt.

  Mooi geschreven, Kliefje!

 12. 2200 of 1336 is nogal een verschil. Die 2200 heb ik nog nooit meegemaakt. Niet toen ik zelf in de bijstand zat en ook niet toen ik bij de gemeente werkte. Ik heb zelf een uitkering van 1450 en krijg bijna geen toeslag, maar dan nog hebben mijn man en ik samen zo’n 1650,- per maand en dat van een uitkering, dat vind ik inderdaad een dank je wel waard. Mooi geschreven. Goed om ook een keer de positieve kant te belichten.

 13. PVD, ook een leuke afko voor een partij? 😉
  Overheden weten nog steeds niet zo goed raad met klanten die toeslagen/uitkeringen afnemen: moeten die maar blij zijn met wat ze kunnen krijgen, of zijn het net gewone mensen die gebruik kunnen maken van regelingen binnen ons sociaal vangnetstelsel en zou je ze dan dus ook best gewoon als mens kunnen behandelen (ipv als “steuntrekker”) en dus als klant kunnen beschouwen? Kijk maar eens naar het verschil in aankleding van een loket voor burgerzaken vs een sociaal loket!

 14. Helaas is er wel stille armoede, omdat soms bureaucratie hoogtij viert, mensen die dan hongerlijden in dit land.. daar kan ik niet goed tegen. Maar voor de rest : dankbaar zijn idd.

 15. We hebben het nog niet zo slecht, blij dat je dat ook laat weten.
  Men klaagt veel en wil zo graag verandering, maar kijkt niet naar wat er wel is. Hans

 16. Met huur en zorgtoeslag had ik in 2016 max 850,- per maand te besteden. Ik werkte een aantal uur in de week, en de inkomsten hiervan werd er natuurlijk afgetrokken (logisch 🙂 ). Omdat ik net een diploma had gehaald werd ik, blijkbaar, gestraft. Er werd ‘zoveel’ procent van mijn inkomsten ingehouden (geen idee hoeveel procent).
  Van die 850,- moest de huur en zorgverzekering betaald worden, extra zorg kosten, andere vaste lasten, glutenvrij voedsel, etc. hier was mijn pinpas niet zo blij mee. Het is mij te vaak overkomen dat ik rood stond aan het einde van de maand, en de gemeente in het begin maar tegen mij zeggen hoe blij ze wel niet waren eens iemand ondersteunen die geen schulden had… had ja. (En nee het geld wat ik had heb ik niet uitgegeven aan “leuke” dingen. Zelfs niet aan “leuke” dingen die nodig waren zoals een nieuwe broek, zodat ik een van de twee andere broeken voor werk kon gebruiken omdat mijn werkbroek er na 3 jaar wel klaar mee was. Helaas draag ik kleding af en zorg ik er niet voor dat ik 5 broeken in de kast heb liggen ipv 3…)
  Ook kon ik nergens heen, het openbaar vervoer was helaas te duur en mijn vrienden en familie wonen hier helaas niet in de stad. En omdat ik, op de uren na die ik werkte, vrijwel altijd helemaal alleen was werd mijn psychische gesteldheid er niet beter op. Wat ben ik blij dat ik ‘maar’ 8 euro van mijn ouders zat, en niet 21 zoals een jaar eerder nog wel het geval was. Ik ben bang dat ik er dan vele malen slechter aan toe was geweest, en dat ik het misschien wel niet eens na zou kunnen vertellen.

  En ja, ik heb om hulp gevraagd toen mijn wasmachine kapot ging, ik te ziek werd van het eten van producten met gluten (en dus volledig glutenvrij moest), ik het allemaal niet meer zag zitten. Ik heb geen ‘spaarpotje’ niks gezien.

  En nee ik was niet te lui om te werken, mijn lichaam was op, moe. Ik kon niet meer. Ik heb zoveel mogelijk uren gepakt en heb ja gezegd op momenten dat mijn lichaam nee zei.

  Natuurlijk ben ik de gemeente dankbaar dat ik een tijdje op hun kosten heb mogen/kunnen leven, alleen moet ik zeggen dat ik dankbaarder ben voor mijn ouders die er voor hebben gezorgd dat ik alsnog kon blijven eten op momenten dat mijn rekening melde dat dit niet kon. Door mijn ouders kon ik de voedingssupplementen krijgen die mijn lichaam hebben doen herstellen, andes had ik nu nog alleen thuis gezeten met misschien een paar lullig uurtjes werk.

  1. Dan is het in jouw gemeente een stuk minder sociaal geregeld dan in de mijne.
   Raar!
   Ik heb zelf trouwens -net als jij- ook een lange periode zo erbij gezeten.
   Toen mijn man thuis lag met een hernia (hij is ZZP-er) moesten we rondkomen van 45 euro per week. Geen feest.

   1. Het lijkt wel of ze eerder mensen willen helpen die diep(er) in de schulden zitten, iets wat ik overigens ook wel begrijp. (Een kennis zit in de schuldsanering en heeft een uitkering en had in die tijd bijna meer te besteden dan ik had en kon ook meer)

    Echt heel naar! Ik vind het nog altijd heel knap dat mensen dat kunnen, ik heb daar veel respect voor!

 17. Heel goed Klief. Altijd dat gezeur! Ik heb het nooit meegemaakt: ik werk al vanaf mijn 19e en dankzij mensen als wij kan dit betaald worden. Het is goed te lezen dat er ook mensen zijn die dankbaar zijn.

 18. Ik vind het een geweldig stuk. Wij vinden maar dat we rechten hebben en we zijn natuurlijk altijd vreselijk verwend.
  Blijkt weer eens dat dat niet goed is. Je word er zo ondankbaar van.

 19. Jajaja!!!! Ik ben het ZO met je eens! Je krijgt ook maar zo van alles. Als je dat eenmaal hebt gekregen, is het blijkbaar voor veel mensen een recht geworden. Ik ben ook alleenstaande moeder geweest, en verbaasde me eigenlijk door allerlei subsidies/ toeslagen die ik aan kon vragen.

  Nu ben ik een startende ondernemer. Ik krijg een WW-uitkering, 70% van het loon over de 28 uur die ik werkte bij mijn vorige werkgever. Sinds 1 feb wordt daar 10 uur van afgetrokken omdat ik een baantje heb voor 10 uur. Van de overgebleven 18 uur word ik nog eens 29% gekort omdat ik dus vanuit ww een onderneming ga starten. Is dat slikken? Jazeker wel. Ik moet best eventjes beter opletten wat ik met mijn centjes doe want het is best een aderlating. Maar eerlijk gezegd vind ik het een voorrecht, een luxe DAT ik überhaupt nog een inkomen ‘zomaar’ krijg, omdat ik toevallig in dit land woon. Mijn basis is voorzien, en ik krijg de kans/ vrijheid om te kijken of ik een onderneming van de grond kan krijgen. Ik hoef NIET te solliciteren.

  Wat een geluk om in Nederland te wonen.

 20. Je hebt gelijk. Al snap ik ook dat het heel zuur is als je door een paar euro verschil nét niet in aanmerking komt voor een toeslag. Dat is gewoon balen, net als jouw ‘straf’ van 150 euro elke maand (da’s best een groot verschil). Je zal ze de kost geven die dan toch maar liever kiezen om in de oude situatie te blijven. En heel soms snap ik het nog ook.
  Maar recht op? Je kunt recht hebben op iets in de definitie van ‘in aanmerking komen voor’ een uitkering/regeling/toeslag/potje. Maar mensen verwarren het denk ik te vaak met ‘recht’ hebben op zaken zoals die nieuwste smartphone. Tuurlijk is dat leuk en ‘iedereen’ heeft het ‘dus’ ik wil ook, maar naar mijn mening zet je de tering naar de nering. Als ik ooit die Postcodeloterijmiljoenen nog eens win, ja dan! Maar nu kan het niet, punt. Nu sparen we liever voor de studie van de kinderen ipv elk jaar met het hele gezin naar de zon te vliegen. De Veluwe is ook prachtig tenslotte. En dat de buurman dat wel doet/kan, tja, erg fijn voor hem. Maar dat maakt niet dat ik ook recht heb op wat hij heeft. (Bovendien realiseer ik me heel goed dat zelfs die Veluwe voor velen niet eens een optie is en dat elke maand geld opzij kunnen zetten ook niet voor iedereen is weggelegd. Dus ik voel me al rijk.)
  We hebben het lekker warm, we hebben een dak boven ons hoofd, kleren aan ons lijf en elke dag eten in de koelkast, en alleen al daarmee hebben we het al stukken beter dan minstens 80% van de wereldbevolking. Dat houd ik de kinderen ook voor als die ooit wel eens mopperen dat wij ‘niet eens’ een Wii hebben, geen dure gympen kopen omdat er toevallig een logootje op staat, niet onmiddellijk een nieuwe telefoon kopen als de batterij wat minder wordt (of als iets kwijt is! de nonchalance….) en ‘nooit eens’ op wintersport gaan. We zijn echt rijk jongens!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s