Wat maakt een mens gelukkig?

Volgens deskundigen zijn er tien “basisregels” die geluk in je leven brengen. Kort samengevat deze:

1) Geniet van kleine, alledaagse dingen.
2) Stop met vergelijken en/of relativeren.
3) Geld is niet het belangrijkste.
4) Probeer jezelf doelen te blijven stellen.
5) Neem initiatieven op je werk.
6) Maak vrienden, koester je familie.
7) Lach, ook al heb je daar geen zin in.
8) Zeg zo nu en dan “dank je wel”.
9) Ga naar buiten en/of beweeg.
10) Help mensen, luister naar ze, doneer geld.

Tsja: wat moet ik hier nou van vinden? Ik ben het er grotendeels mee eens. Maar ik heb wel wat kanttekeningen bij een aantal puntjes.

Geld is zeker niet het belangrijkste, absoluut niet zelfs. Maar wakker liggen omdat je je rekeningen niet kunt betalen is óók niet erg bevorderlijk voor je algemeen welbevinden. Noch is rondkomen van 45 euro in de week (zulke periodes hebben wij hier ook meegemaakt). Een nogal discutabel punt dus.

Koester familie? Laat me niet lachen. Louter en alleen het feit dat iemand een toevallig wat DNA met je deelt, betekent niet dat je automatisch daardoor een band hebt. Moet je mensen die je het bloed onder de nagels vandaan halen of je totaal niets zeggen in je leven houden omdat je toevallig aam dezelfde stamboom hangt? Exit die stomme oom, weg met die zeikende vader, schrap stiekem steeds meer niets toevoegende bloedverwanten van je verjaardagkalender. Soms maakt juist dát je gelukkig. Lucht het enorm op.

Lachen? Eens! Ik ben gek op lachen en het maakt me inderdaad erg gelukkig. Maar zelfs als je daar geen zin in hebt? Nee, dat doe ik niet. Het leven is niet altijd een feestje. Ik vind dat je best wel eens ongegeneerd ongelukkig mag zijn. Zwelgen in zelfmedelijden kan ik soms wel waarderen. Plat op de bank met poes en een kop thee en de hele dag vegeteren.

En uiteraard heb ik nog een paar persoonlijke en wat kleine toevoegingen op die top tien. Ik word zelf nogal happy van:

11) Nieuwe schoenen. Duh.
12) Een blije dochter.
13) In de armen van Vlam liggen.
14) Zonder wekker wakker kunnen worden.
15) Onze zomervakanties; hoogtepunt van het jaar.
16) Mijn laptop en de mensen die ik daardoor “spreek en ontmoet”.
17) Boeken.
18) Een wijntje. En nog één. En nog één.
19) Naakt zwemmen.
20) Eten met vrienden.

En waar wordt u nou gelukkig van? Suggesties en toevoegingen zijn welkom. Ik ben er namelijk nog niet helemaal uit hoe ik het ultieme geluk ga vinden. Ik rommel maar maar wat soms. Amateur als ik ben…

36 thoughts on “Wat maakt een mens gelukkig?

 1. Garen
  Stofjes 🙂
  Mijn kinderen/de man
  Een goede dag qua gezondheid
  Creatief bezig zijn
  Het bos in alle rust

  En over dat lachen..ook al lach je nep zeg maar dan maken je hersenen toch gelukshormonen aan volgens mijn vriend guptha ashok.

 2. Grappig, toen ik dat lijstje las, wist ik meteen dat je bij 3 en 6 je vraagtekens zou zetten 😉 Wat ik nog aan je lijstje toe zou willen voegen: tijd voor jezelf. Even alleen zijn. Ik zag afgelopen weekend drie dagen lang geen mens (op een kort bezoek aan de stad na) en ik vond het héérlijk. Ik heb dat om de zoveel tijd echt nodig.

 3. Heel mutsig.. als ik mijn doos enorm dure potloden opentrek, de geur opsnuif en aan een nieuwe tekening kan beginnen. Op mijn nieuwe kantoor met al mijn teken-,knip-, plak-, en knutselrommel om me heen, met mijn eigen muziekje en niemand die iets van me wil. Intens genot!

  En uiteraard het strand. Aan zee kom ik helemaal tot rust. Met hond, met gezin of alleen met mezelf.

  😘

 4. Een lekkere tas thee, terwijl ik een boek lees en alle tijd van de wereld heb, indommelen in een ligstoel op een zomerse dag, een fijn concert meepikken, avondjes met vrienden, dansen in de woonkamer met de echtgenoot… Ik word daar allemaal behoorlijk gelukkig van

 5. Lekker eten
  Varen met ons bootje
  Geur van buitenspelen in kinderharen . De liefde van mijn vent na al die jaren.
  Iets extra’s verdienen en dan heerlijk spenderen.
  Ons huis na 17 jaar nog steeds blij mee.

 6. Een wandeling in het zonnetje, langs de beek, met een hond en dan zo vroeg mogelijk, hoor je de vogels fluiten…
  Een kop thee, een boek en dan in het zonnetje buiten in de tuin gaan zitten genieten, soms kan het leven zo simpel zijn
  Ja, familie heb ik ook geschrapt, en sinds ik geen contact meer heb met mijn broer, wow, wat een emotionele rust!

 7. De eerste keer in de lente weer buiten koffie drinken in de zon.
  Als man uit zichzelf gaat koken of iets in het huishouden aanpakt.
  Kleinkindjes die met straalogen naar je toe komen rennen.
  Soezen in bed en je weldadig ontspannen voelen.
  Verse bloemen in huis.
  Thuiskomen ….en
  vooral tijd voor mezelf , stilte om me heen. (behalve als de kleinkindjes komen)

 8. Vrijheid
  Buitenlucht
  Nieuwe dingen ontdekken op vakanties etc.
  Hardlopen, kanoën, wandelen, fietsen, fitness, schaatsen, zwemmen
  Kleding maken, haken, breien, knutselen
  Tuinieren
  Begrip, erkenning, waardering
  Bloggen, schrijven, post en digitale post
  Kunst en museumbezoek
  Samenzijn met manlief en de kids
  Een goed boek, een goede film
  Zelf bakken, een leeg bord na een nieuw recept
  Een opgeruimd huis
  Varen en zeilen bij mooi weer
  De bergen
  De stilte
  Een warm bad na een zware tocht
  Sierraden dragen die ooit van mijn moeder waren
  Als middelste viool speelt
  Als ik oudste instructie/leiding zie geven bij scouting
  Als jongste koffie zet voor me en me knuffelt
  Dat doktoren zoveel kunnen tegenwoordig
  Kleurige kleding
  Aardige en attente buren
  Zorgzame vrienden
  Een kopje koffie
  Een snee vers brood
  Een diepe zucht
  ……..

  Groetjes,

  Dorothé

 9. De zon! Dat er voor mij gekookt is en het ook nog lekker is. En een koopje scoren. Geeft echt een intens gelukkig gevoel. En dan niet een euro korting maar echt 70-80%. Heerlijk gevoel.

 10. Schilderen, iets waar ik mijzelf soms helaas geen tijd voor gun.
  Baby’s! Ik ga regelmatig even bij mijn zusje langs om te baby kijken en baby knuffelen. En meestal heb ik er eigenlijk geen tijd voor, maar ja tijd moet je maken en ze blijven niet altijd zo klein en schattig.

 11. Van slapen. Van buiten zijn. Van sloeproeien. Van lekker eten met mijn gezin. Van samen een film of serie kijken. Van gezelligheid met lieve mensen. Van mijn kat. Van leuk werk. Van studiepunten.
  Enzenzenz 😂

 12. Zoveel dingen. ’s avonds samen op de bank hangen, eindelijk een serie gevonden die we samen leuk vinden. Het contact met mijn kinderen, de liefste vent hebben. Heerlijk alleen een dag op het strand met dat ene boek, en dan helemaal gaar thuis komen, waar lief lekker gekookt heeft, dan samen naakt in het badje in de tuin hangen met dat laatste borreltje. Ik kan nog zoveel opnoemen, eigenlijk ben ik best een gelukkig mens, de momenten daargelaten dat ik alles kut vind.

 13. Mooie lijst en mooie reacties waaraan eigenlijk niets meer valt toe te voegen 🙂 maar dan toch: met mijn liefste vriendin een (of twee, of drie) kir royale drinken op ons favoriete Parijse terras en dansen met mijn geliefde.

 14. Van steeds meer dingen word ik gelukkig.
  Van vallen en steeds beter kunnen opstaan.
  Van vreugde van anderen.
  Van de liefde.
  Van goede sex.
  Van in de voorjaarswind gedroogd beddengoed.
  Sowieso van een schoon opgemaakt bed.
  Van leuke kleren.
  Van de krantenbezorger die elke dag geruisloos keurig op tijd door weer en wind mijn krantje bezorgd.
  Van mijn kinderen. Wat een mooi trio.
  Van muziek, in het bijzonder van goede concerten.
  Van dingen die fout lijken te gaan en dan toch nog goed komen.
  Van dat keihard werken en goed doen soms gewoon ook echt loont.
  Van langer licht.
  Van mooie uitzichten.
  Van vogeltjes die me wakker fluiten.
  Van Marktplaats.
  Van kunst.
  Van gezondheid.

  Van zo veel

  Van de verrassing dat je na een inktzwarte jarenlange depressie gewoon weer gelukkig kan zijn. Dat ik weer gewoon kan zijn en dat het oké is. Vooral van dat.

 15. Van lopen, fietsen en kanoën in de natuur. Elk jaar weer van de eerste grutto, de eerste kievit, de eerste winterkoning die zingt enz. Het hele jaar door zie/hoor ik vogels weer voor het eerst, ze zijn dan terug uit het zuiden of terug uit het noorden. Natuurlijk ook van de eerste Citroenvlinder, Dagpauwoog, Kleine vos, Smaragdlibel, Paardenbijter enz
  Even in een dip; ik ga naar buiten en ik word blij!

 16. Over familie zegt Jimmy altijd dat familie je ouders en zussen/broers zijn, de rest wat goed gaat is meegenomen haha 🙂 Ik word heel gelukkig van uiteten gaan in Bogotá, fantastisch vind ik dat. Het liefst met Jimmy, even quality time als we elkaar weer eens een week amper gezien hebben. Een roadtrip maken, al is het maar een halve dag, buiten Bogotá met een heerlijk muziekje op. Kan ik echt van genieten.

 17. En wat dacht je van:iets (kleins) doen voor een ander en zien hoe jij even dát verschil maakt❤! Als ik zie hoe een luisterend oor,een arm om een ander heen,eten koken voor een ander, aandacht geven aan een gevluchtte jongere Afgaan,er even zijn voor een ander…..enz. Tuurlijk zijn er heel veel dingen waar een mens gelukkig van wordt maar sinds ik eten kook voor “mijn knullen” zie ik dat verschil! Zie ik vrienden opfleuren! En ga maar door.

 18. Met stip op 1: van mijn kinderen word ik intens gelukkig. Zo cliché als het maar kan :). Maar het is gewoon zo. Die puberslungel van 15 die je opeens de wasmand uit je handen neemt en nurks mompelt: Mam, geef hier dat ding voor je van de trap kukelt. Kattekop van 9 die haar broers waarmee ze net nog slaande ruzie had ineens trakteert op een ijsje. 13-jarige pubersmurf die spontaan komt zeggen dat ie toch wel snapt waarom ik boos was. Of 22 en volwassen maar toch even haar moeder om advies vragen bij een liefdesperikel. Dan smelt ik!
  Maar ook ’s morgens vanuit mijn bed de vogels wakker horen worden en dan bedenken dat het bijna lente is, kan me heel erg blij maken. Gisteren zag ik een dikke hommel vliegen. Zelfde effect. Lieveheersbeestjes en vlinders, die ook. En blauwe lucht met een zonnetje, zomer en winter is dat heerlijk. (Van druilerig weer kan ik heel somber en narrig worden.) Van dat weer dat de was weer naar buiten kan en dan na anderhalf uur droog is. Hmmmmmm.
  Weer zonder jas buiten rond kunnen lopen of fietsen. De zon op je armen voelen. Zó lekker.
  Een nog warme appelflap.
  Toen ik nog werkte: van die dagen dat je in een heerlijke flow zit en de dag om is voor je er erg in hebt.
  Manlief die een rode roos meebrengt. Oeps, was ik iets vergeten (een trouwdag ofzo)? Nee, zomaar. Hartjes.
  Weer een lijf hebben dat min of meer wil doen wat mijn hoofd allemaal bedenkt. Dat is jaren niet zo geweest en 100% gaat het ook niet worden maar dat geeft niks. Zoals het nu is, is al heerlijk, gewoon de puf hebben om te denken: ik fiets lekker even naar de stad, in plaats van er tegenop te zien dat die wel helemaal 1½ kilometer zo’n enorme expeditie lijkt. En oja dan ga ik gelijk ook nog even …. (vul maar in). Aan de Olympische Spelen hoef ik echt niet mee te doen. Gewoon dit :).
  Uit kunnen slapen op zondagochtend en dan langzaam wakker worden met een fijn muziekje.
  Van die situaties dat alles opeens als puzzelstukjes in elkaar lijkt te vallen. Toeval of niet, maakt niet uit, maar dan kan ik me zo happy voelen.
  Moet ik nog even doorgaan? Het is alweer een hele lap tekst 😉

  Nummer 2 en 8 van het lijstje sluiten trouwens mooi aan bij je vorige blog 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s