Zelfstandig? Laat me niet lachen.

De afgelopen maanden is Vlam aan het zoeken naar wat hij wil en kan. Zijn werk betreffende. Hij had een nieuwe opdrachtgever gevonden, alles leek in kannen en kruiken en helemaal top.

Helaas.

Hij werkte de afgelopen maanden voor twee broers. De jongste schold de oudste (die licht verstandelijk beperkt leek, als ik Vlams verhalen zo aanhoorde) elke dag he-le-maal verrot. Met als dieptepunt Vlams één na laatste werkdag: vanwege twaalf verkeerd geboorde gaten ging de oudste broer helemaal uit zijn dak. Hij stond met een metalen pijp in de lucht te zwaaien en de namen van de meest vreselijke ziektes vlogen in het rond.

De volgende dag heeft Vlam “ontslag” genomen. Hij trok die sfeer -terecht- niet meer.

Dat is wat mij betreft het enige voordeel van zelfstandig zijn: je kunt ergens “zomaar” opstappen wanneer het je niet bevalt. Niks opzegtermijnen.

Verder heeft zelfstandig zijn in mijn ogen alleen maar nadelen. Ik noem:

-geen werk = geen inkomen
-vakantie opnemen = geen inkomen (reken maar uit wat een weekje Frankrijk dan kost)
-ziek zijn = geen inkomen
-een beetje arbeidsongeschiktheidsverzekering kost zeshonderd (!) euro per maand
-in Vlam’s geval moet hij om half zes uur zijn bed uit en is tegen vijf uur weer thuis. Gebroken. Wat nou vrijheid blijheid?
-doe of zeg je iets dat de opdrachtgever niet bevalt, dan lig je er uit. Voor jou tien anderen namelijk.
-hebben je opdrachtgevers even geen zin om je factuur te betalen ondanks een betalingstermijn én een wet die de ZZP-er moet beschermen: dikke vette pech.

Vlam heeft sowieso een beetje een vertekend beeld van de “loonslaaf” heb ik wel eens het idee. Alsof wij werknemers allemaal debiteuren-crediteuren types zijn. Alsof wij saaier en gezapiger zijn dan de zelfstandige mens. Dat we allemaal in onze nek hijgende bazen hebben aan wie we te pas en te onpas verantwoording moeten afleggen. En úren op dezelfde inspiratieloze en geestdodende plek zitten te wachten tot we met pensioen mogen.

Niets van dat alles. Ik heb (op wat periodiek gezeik na) een geweldige baan. Ik moet binnen bepaalde vaste kaders bepaalde verplichte nummers uitvoeren. Maar wie niet? Maar ik maak zelf uit wanneer ik dat doe. Heb ik geen zin in mensen, dan plan ik een administratief middagje. Wil ik even een frisse neus halen dan pak ik de fiets en duik een bejaardenhuis in en stort ik me op een hulpbehoevende bejaarde. Mijn werkgever controleert me nooit. Ik heb hele leuke, lieve collega’s. Die voor me klaar staan als ik verdrietig ben, die attent zijn, met wie ik vreselijk kan lachen.

Ik heb zeker acht weken per jaar doorbetaalde vakantie. In mei krijg ik vakantiegeld, in november een eindejaarsuitkering. Ik hoef me niet druk te maken om wat er zal gebeuren als ik ziek word. En mocht mijn baan om wat voor reden verdwijnen, dan heb ik gelukkig recht op een uitkering.

Noem me saai, maar bovenstaande geeft mij enorm veel rust. Ik houd van zekerheid. En van rust, reinheid en regelmaat.

Nou nog een cursus macrameeën en een theemuts kopen en het feest is compleet.

36 thoughts on “Zelfstandig? Laat me niet lachen.

 1. Toen ik afgekeurd werd moest ik op gesprek bij het uwv. De meneer raadde mij aan voor mezelf te beginnen want dat zou zoveel rust geven…ja duhhh zei ik gelijk. Niets geen rust alleen maar onzekerheid en laat ik daar nu eens heel moe van worden van al onzekerheid..

 2. Als je zo moet werken, kun je beter opstappen.
  Zo heeft elke voordeel soms ook meer nadelen.
  Het is absoluut niet beter als sommige wel beweren. Hans

 3. Ben toch altijd blij dat ze lief z’n pensioen iedere maand keurig storten 1basis inkomen is wel zo prettig. Maar zo’n rampen werkgever is ook niet alles. Hoop dat er snel iets komt voor vlam .

 4. Als het bedrijf waar ik werkte niet failliet was gegaan, was ik nooit zelfstandige geworden. Ik doe het nu zes jaar en dat bevalt op zich goed, maar dat houdt niet in dat ik het zaligmakend vind vergeleken met werken in loondienst. Financieel gezien is dat in elk geval stukken relaxter want al die boekhouding en te late betalingen hangen ook mij de keel uit. Tegelijkertijd geniet ik wel weer als ik eenmaal lekker bezig ben, maar ik heb het stukken gemakkelijker dan Vlam die een stuk zwaarder werk heeft (ik ontwerp drukwerk en websites).

  1. Ah! Das mooi. Misschien kunnen we je nog “gebruiken” in de toekomst. We zijn aan het broeden op iets nieuws nl 😉

 5. Mee eens. Zzper zijn is ook niks voor mij. Enig voordeel wat ik zie is dat je iets makkelijker je tijden kan plannen dan als een ‘loonslaaf’. Maar dat is ook maar afhankelijk van in welke tak je werkt. Laat de theemuts en het macrameeen maar achterwege. Ga gewoon gezellig linedansen en kaarten knutselen ;-p

 6. Het hangt er van af wat je doet. Ik herinner me mijn vader, die als hoofd admie bij een overheidsinstelling de tong op de schoenen werkte, zaterdagse migraine-aanvallen incluis, zo nu en dan een snipperdag en enkele weken vakantie per jaar…en die het roer omzwiepte, voor pianotechnicus ging leren en als zzp’er een stuk meer ontspannen door het leven ging. Hobby werd werk. En als je als zelfstandige je hobby mag uitvoeren kun je enorm blij zijn. Mijn broer doet dat ook, gaat best aardig, zeg maar.
  Maar als je bv in de bouw als zelfstandige voor een grillige opdrachtgever zwoegt dan lijkt het meer op loondienst, maar dan met alle risico’s lekker voor jezelf en je eigen portemonnee. Hmmm, dat zou ik heel stressvol vinden.

 7. ik was tot 31/12 zzp-er en ik ben heel blij om nu weer in loondienst te zijn, maar die premie voor een ao-verzekering, die herken ik niet. ik betaalde ruim 100 euro per maand voor een verzekerd inkomen van ongeveer 25.000,- per jaar.

 8. Hm. En dan te weten dat ik ooit mijn veilige kantoorbaan heb opgegeven om als zelfstandige te beginnen. Nu, ik herken veel van wat je opsomt, maar voor geen geld ter wereld wil ik nog terug naar een baas. Veel hangt uiteraard af van wat je doet als zelfstandige. In mijn geval: tuinontwerper – hovenier. Mijn, eh, “grote bazen” zijn allemaal particulieren.
  Wat me aantrekt, is de vrijheid die ik heb, het één zijn met de natuur, de ongelooflijke afwisseling, mijn creativiteit die ik kan botvieren en dies meer.
  Wat me tegenstaat: de bijwijlen zware fysieke inspanningen (maar hey, zo hoef ik geen duur fitnessabonnement te betalen!), niet werken = geen geld (maar hey, ik ben een meester in de tering naar de nering zetten), geen zomervakantie (maar hey, reizen zegt ons niks en tenslotte is dit mijn eigen wil) en, eh, en… that’s it.

  Misschien moet Vlam een herscholing overwegen. Iets waarmee hij een andere en minder belastende richting uit kan. Iets waarin zijn vrijheid het hoogste goed blijft. Ik zeg zomaar iets.
  Destijds heb ik een zeer grote sprong gewaagd. Maar wat ben ik daar nog steeds gelukkig om!

 9. Ik heb een tijd als ZZP’er gewerkt en workshops en bloemschikles gegeven. Het liep als een trein. Zo goed, dat het me boven mijn hoofd groeide en ermee ben gekapt. Dat kon omdat mijn man een vast inkomen heeft.
  En mijn baan als “loonslaaf” zag ik simpelweg dat ik werk deed tegen een bepaald bedrag. Niets meer. Niets minder.
  Vastigheid is uitermate geruststellend.
  Ik wens Vlam snel een baan toe die leuk én goed voor zijn gezondheid is.
  Dikke kus

 10. Hier heb je wat, daar laat je wat. Snap wel dat Vlam iets anders zoekt wil hij een beetje soepel oud worden.
  Ik ben een bange poeperd, zal niet snel m’n vaste baan en inkomen opgeven om m’n hart te volgen of zzp’er te worden.
  Hoop dat Vlam snel iets heel leuks vindt, waar hij (en dus ook jij) blij van wordt!

 11. Hier ook hoor. Ik heb ooit de mogelijkheid gekregen om een eigen dierenwinkel te beginnen, maar na goed nadenken heb ik toch maar bedankt. Nu werk ik lekker vier dagen in de week en als ziek ben, dan hoef ik me nergens geen zorgen over te maken.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Ik werk voor de overheid en voel me goed bij de zekerheid die dat biedt. Als zelfstandige werken lijkt me geweldig qua vrijheid, maar de risico’s zou ik niet aandurven.

 13. Daarom combineer ik het. 28 Uur zalige zekerheid en de rest van de tijd betaald hobbyen. Bevalt prima!

  Ik ben ook niet van het onzekere. Zou het niet kunnen…

 14. Ik ben blij met m’n vaste baan, het geeft me een stuk zekerheid dat er brood op de plank is voor ons gezin. Ik kom uit een gezin en omgeving met veel zelfstandigen in de akkerbouw/fruitteelthoek. En weet maar al te goed dat een hagelbui je hele jaarinkomen van de aardbodem kan wegvagen. En jaar geen inkomen, tuurlijk dan heb je reserves, maar drie, vier jaar achter elkaar?? En hoeveel ik van het bloeien en groeien van lekkere groente en fruit hou, die onzekerheid heb ik nooit aangedurfd. Maar ik heb respect voor diegenen die dat wel durven.
  Ik hoop dat het Vlam lukt om toch weer een goede werkplek te vinden. Want uit wat ik tussen de regels denk te lezen, is dit wel het werk wat hij echt leuk vindt.

  1. Hij vind met zijn handen werken wel leuk, maar dit, wat hij nu doet, niet hoor. Te zwaar. Product niet leuk. Geen mooie eindresultaten (panden à la Ikea) Kortom: het is echt noodzakelijk kwaad.

 15. mmm ik wil vaak (zzp-er) worden, maar ‘durf’ de stap niet te nemen. Na lezen van jouw stukje denk ik dat een juiste keuze is!

 16. In mijn vakgebied (kunsten sector) is er heel weinig ‘vast’ werk dus het blijft hoppen van klus naar klus. Maar die zijn allemaal / meestal / heel vaak inspirerend. Dat lijkt me in de bouw heel anders.

 17. Nee, rust zou het mij ook absoluut niet geven. Plus alle administratieve en andere rompslomp. Je bent volgens mij met een eigen bedrijf(je) nooit eens écht klaar. Nee, dank u, als ik ooit weer aan het werk kom dan graag gewoon in loondienst.

 18. Hoop dat Vlam snel een prettige werkgever zal vinden.

  Waar ik me vaak kapot aan erger zijn de mensen die op zoek gaan naar een LEUKE baan. In de 46 jaar dat ik gewerkt heb waren er gelukkig altijd leuke kanten aan de vele banen die ik heb gehad, veel via uitzendbureau, maar bij elk werk zijn saaie dingen te doen elke dag weer.

 19. Goh, dat is waardeloos voor Vlam zeg. En de inderdaad, de bouw is zwaar. Je moet niks krijgen en je ben ook sneller versleten (wat nou met 67 met pensioen…). Ik hoop dat hij snel een betere opdrachtgever vindt want dit gun je niemand zo.

 20. Mooie manier van Vlam om z’n grenzen aan te geven, hoewel het hem op dit moment een opdracht kost. Ik hoop oprecht dat hij snel weer iets vindt waar hij blij van wordt. Want dan ben jij ook weer blij en niets zo fijn als rust over je inkomen en alles wat erbij hoort. Hier in huis 2 zelfstandigen en jemig, wát een stress heeft ’t het afgelopen jaar gegeven zeg!

  Trouwens, ik hoorde net dat min. Schippers in een nieuw kabinet geen minister meer wil worden. Ik hoop dat dat goed nieuws is voor de schildkliermedicijnen!

 21. joh… dat soort praktijken doen hier ook dagelijks de ronden (bij mijn man op het bedrijf…. hij werkt ‘samen’ met zijn vader en moeder – yeah, right)… heel triest hoor!

 22. Moeilijk hoor. Wil hij niet overwegen om toch weer in loondienst te gaan? Nadat je hem wellicht alle voordelen ervan laat zien?
  Hier in huis denk iemand er over om zelfstandige te worden, maar we zijn er nog niet over uit.

 23. Hier gewoon een loonslaaf met een flexibel contract, maar wel elke maand netjes betaald krijgen, inclusief toeslagen op weekend en avondwerk. Een van de grootste voordelen van in loondienst zijn, vind ik het niet hoeven binnenhalen van nieuwe opdrachten.

 24. Zelfstandig? Nee, never nooit voor mij. Te veel kosten, te veel risico. In bijberoep lijkt het me misschien wel iets.

 25. Rem heeft er ook wel over nagedacht om eigen rijder te worden. Misschien leuk, maar hij zou er financieel alleen maar op achteruit gaan. En dan al die zorgen, dat geregel. Hij kent genoeg collega’s die het geprobeerd hebben en nu een schuld hebben van hier tot Tokio . Ik hoop dat het Vlam snel beter gaat. En jij bent gewoon een bofkont. (Meestal dan;)

 26. Ik had zo gehoopt dat het voor Vlam makkelijker zou worden, toen je meldde over deze laatste opdracht, zeker gezien de lichamelijke klachten die hij al had.
  Verrot jammer dat dat niet was wat het leek.

 27. Allebei heeft voordelen denk ik. Ik zou wel graag zelfstandige willen zijn, al is het alleen maar om te proberen. Het hangt ook van het werk van je partner af, als die een goede baan heeft haalt dat de risico’s een beetje naar beneden.

Reacties zijn gesloten.