Verantwoord bezig zijn.

Ik heb net mijn kwartaalfactuur van het waterbedrijf betaald.

We doen het aardig. Een net iets minder verbruik dan een gemiddeld huishouden van drie personen.

Ik doe daar dan ook wel mijn best voor. (Al zou ik minder lang kunnen douchen bedenk ik me net *kucht*). Ik probeer er verder wel heel spaarzaam mee om te gaan. Het kost niks, daar doe ik het ook niet voor. Maar waarom zou je -om maar wat te noemen- terwijl je je tanden poetst, de kraan openzetten? Wat heeft het voor nut om twee minuten lang het water te laten stromen? Als je een kraan vol open zet, komt er negen liter water per minuut uit. Reken maar uit. Bijna zevenduizend liter water per jaar. Idioot toch? Vlam heeft er nog wel eens een handje van. Ik kijk hem dan zwaar verwijtend aan en dan gaat hij in zijn schulp en de kraan gaat dicht.

Ik kan sowieso niks met verspilling. Ook hebben we het goed, ik ben zuinig met dat wat we hebben. We hebben hier in het Westen namelijk ongelofelijk veel mazzel dat we alles zo keurig voor elkaar hebben. Schoon drinkwater, genoeg voedsel, een dak boven ons hoofd, gezondheidszorg. Ik prijs mezelf regelmatig gelukkig hier geboren te zijn.

Vlam lacht er wel eens om, maar ik gooi niks van voedsel weg bijvoorbeeld. Zelfs de kleinste restjes worden bewaard en die verwerk ik dan gewoon in een ander gerecht. Quiche, soepje, omelet, salade. Dingen die over de datum zijn worden niet achteloos in de container gegooid, ik proef en ruik en als het nog goed is, wordt het gewoon gegeten. Tot gróte irritatie van Vlam en Jill die me al menigmaal beschuldigd hebben van hen te vergiftigen.

Verder heb ik geen auto, dus pak ik voor alles de fiets. Ik kan niks met mensen die hun auto starten om bijvoorbeeld even om de hoek een frietje te gaan halen. Zelfs als ik ooit/wie weet/ik denk het niet mijn rijbewijs zou halen, dan nog zou ik amper autorijden, denk ik. Fietsen is goed voor het milieu én je krijgt er mooie benen van. Dus.

Daar waar het kan heb ik overal spaar- en LED lampen ingedraaid.

Ik breng glas en papier apart weg. Batterijen gaan ook gescheiden de deur uit. Aan plastic ben ik (nog?) niet begonnen. We hebben een erg kleine keuken en ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik alles moest laten. Ik kan nu al mijn kont niet keren in die veel te kleine ruimte.

Als we weggaan, gaat alles uit. Het espressoapparaat, de radio, de tv… Niks blijft op stand-by staan. De verwarming gaat twee graden lager. En weer: het gaat me niet alleen om het geld. Het is pure verkwisting.

En ja -en die opmerking heb ik al tig keer gehoord als ik het er met iemand over heb- een huishouden vervuilt en verspilt niks vergeleken met het bedrijfsleven. En daar waar ik me “druk”om maak, is een druppel op een gloeiende plaat.

I know. Helaas.

Maar ik kan in ieder geval over mezelf zeggen dat ik mijn stinkende best doe.

Op een milieuverantwoorde wijze dan hè?

51 thoughts on “Verantwoord bezig zijn.

 1. Goed bezig Klief. Met de meeste dingen doe ik met je mee, alleen gaat de kraan met tandenpoetsen bij mij pas uit als ik een glas warm water vol heb.

 2. Wat goed van je, alle beetjes helpen hoe dan ook. De aarde is in ermarmelijie staat, veel mensen hebben geen idee. M’n kachel komt niet hoger dan 17,5-18 graden en we douchen zo kort mogelijk. Ik poets m’n tanden wél met koud water, dus haal zucht maar weer door 😇

 3. Idemmmmmmmmmmmop 1 ding na…. Ik heb een auto. Haal er dan wel geen friet mee maar toch, dat is t enige waarbij ik wel verspil als ik t toespits op jouw verhaal …. Sollyyyyy *kruipt schuldbewust terug in haar hoekje oo de bank*

 4. Ik doe daar ook wel mijn best voor, zo snap ik ook totaal niet wie nu de kraan laat lopen tijdens het tanden poetsen. En sorteren doe ik ook trouw, dat is tenslotte maar een kleine moeite.

  1. Ik neem een glas water voor ik mijn tanden ga poetsen.. Mijn zoon daarentegen, die poets zijn tanden onder de douche! Vreselijk, vind ik dat! En hij luistert niet. Blijft het doen! Ik heb nu zijn tandenborstel en de tandpasta uit de badkamer weg genomen. Nah!

 5. Zo doe ik het precies zo. Ook plastic. Heb 3 kliko’s van 240 liter bij huis staan. Een doorn in m’n oog maar ja. Eentje gft, eentje plastic en eentje papier. Restafval moeten we naar ondergrondse container doen. Maar das niet vaak. Eens in de 3 weken een zakje of zo.
  Auto hebben we ook niet. Alles op de fiets en anders ov. Niet alleen voor milieu, maar ook fijn voor de portemonnee 😉

 6. Hear hear. Als iedereen dat doet zijn het vele druppels die wel degelijk iets uitmaken.
  En het bedrijfsleven is aan strenge regels gebonden. Emissierechten en zo. Wel frappant, wij hadden het er vanmiddag net over, over grote kantoorkolossen met loeiende airco’s en verwarming. Maar die zullen toch ook wel op de centen letten!

 7. Wij doen hier precies hetzelfde en zitten ook onder het gemiddelde. Maar wat verbruikt een wasmachine veel water 😦 zou wel wat minder mogen, maar ja, al die handdoeken en het beddengoed en de kleding, hoewel ik veel gedragen kleding ook eerst laat luchten, bij vlekken in de wasmachine.

   1. Zo denk ik ook qua kleding. Het slijt keer van het wassen en het wasmiddel dan van het dragen. Wij zin goed bezig, kliefje 😉

 8. Wij handelen vrij gelijkaardig. Ons waterverbruik bestaat daarenboven voor 90 procent uit regenwater.
  Alle apparaten uit: check.
  Verwarming lager: check.
  De kraan zo snel mogelijk dichtdraaien: check.
  LED-lampen: check.
  Afval scheiden: check.
  Voedingswaren die over datum zijn, gaan naar de kippen. En mijn bestelwagen is helaas pure noodzaak als zelfstandige. Maar daar passen wel héél veel frieten in. 😉

 9. Dinnetje en graadje lager, dat is water en vuur. Nee dat krijg ik er niet in, hoewel ik wel standaard de kachel altijd weer omlaag draai als ik langs de meter loop. Maar ja, zij draait hem weer omhoog als zij er langs loopt.

  Love As Always
  Di Mario

 10. Nederland heeft wel veel water, maar schoon drinkwater is schaarser.
  Mede door de verzilting van het grondwater.
  Nutteloos water weg laten lopen is ook onzin, echt een uiting van de trampasta reclame om het frisse gevoel te vergroten.
  Als men de auto in de winter warm laat draaien, zou ik het liefst de sleutels eruit trekken.
  Verspilling is niet goed, ook niet tegen over de toekomstige bewoners van deze aardkloot. Hans

 11. Jep. Hou ook niet van verspilling. Helaas wel een auto maar die heb ik echt nodig. Met het ov kom ik niet op mijn plaats van bestemming 30 km verderop. Ja met 2uur reistijd en nog een stuk lopen. Douchen doe ik kort en tanden poetsen nooit met de kraan open. En ik laat nooit overbodige apparaten/ lampen aan. Is gewoon zonde. Kreeg dit jaar 800 euro terug van mijn energierekening dus heb het best goed gedaan dacht ik zo.

 12. Door mijn werk op het gebied van water en sanitair ben ik me heel bewust geworden van het watergebruik. Alles wordt hergebruikt en gescheiden indien mogelijk.
  Restjes ben ik ook erg creatief mee, een soepje of bv aardappel-groentekoekjes zijn gebakken zo lekker!

  Alleen de kachel gaat op een confortabele 20 gr eronder verstijf ik te snel.

 13. Och ja. Daar kon ik als kind al niet mee omgaan, met het feit dat het zo slecht gaat met de aarde en de natuur :-((( nu ik zelf kinderen heb probeer ik er gewoon allemaal niet aan te denken.
  Maar, ff uit de losse pols: ik ben volledig vege, heb geen auto, sorteer mn afval tot ik erbij neerval, gooi nooit restjes weg, heb overal led en spaarlampen, ben bij een relatief ‘groene’ bank…das al redelijk goed zeker? Achja…vele kleine druppels…

 14. Ik ben net zo ‘verantwoord’ bezig als jij. Ook het plastic gaat hier apart. In het begin ben ik erg geschrokken van de grote hoeveelheid plastic die we iedere vier week verzameld hadden. Echt enorm. Tegenwoordig mogen ook blik en zuivelpakken in de zak en sindsdien hebben we dus ook bijna geen restafval meer.

 15. In de Filippijnen is recyclen in opkomst, maar slaat niet echt aan.Men is te druk met overleven denk ik. Op het eiland waar ik woon is water schaars, veel buurtschappen delen een pomp, maar schoon drinkwater is een luxe. Ik recycle mijn water, als ik de was doe (op de hand) was ik daarna de motor met mn sopje. Water van omspoelen van rijst en groente gaat bij de planten en regenwater vang ik op in een ton, ook voor de planten. Douchen doe ik met 10 liter, in een emmer, met een bakje. Of heel kort, douche uit als ik me inzeep, aan, afspoelen, klaar. Nooit gedacht dat ik zo na zou moeten denken over waterverbruik.

 16. Goed bezig Kliefje. Ik word altijd voor gek verklaard dus daar ben ik aan gewend. Ik ruim ook regelmatug zwerfafval op en meld gebreken ‘in de openbare ruimte’ aan de gemeente om de wereld een beetje mooier te maken.

  Groetjes,

  Dorothé

 17. In België : glas en papier naar het containerpark. Verder een groene en een grijze container die voorzien is van een streepjescode……op die manier weet de vuilniswagen precies hoeveel kilo afval je stort en aan de hand daarvan volgt je factuur. Voor grijs afval 0.45 ct. per kilo, voor groen 0.18 ct.per kilo. Op die manier denk je wel twee keer na voordat je iets in die grijze container gooit ! Daar staat dan tegenover dat we geen vaste reinigingsrechten betalen dus : “de vervuiler betaald” werkt op die manier. Plastic in een blauwe zak (te koop in de supermarkten á 0,20 ct. per zak) en wordt thuis opgehaald 1 x per maand. Wil je hem eerder kwijt dat kan je ze tussentijds ook gratis op het containerpark kwijt. Mensen worden op die manier echt aangespoord om na te denken wat ze weg gooien.
  Heb je een tuin dan maak je een composthoop en veel zaken kunnen ook naar de kringloop ipv ze aan 0.45 ct/kg. in de grijze container te gooien 🙂
  Tandenpoetsen doe ik met warm water, bij voorkeur onder de douche: twee vliegen in één klap 🙂

 18. Ik doe ook met je mee hoor. Scheidt zelfs het plastic ook nog. En glas. En blik. En bij mij gaan bijna overal de stekkers uit als ik naar bed ga of vertrek. Ik zeg: goed bezig!

 19. Er is hier me dunkt al een aardig plasje gespaard aan alle reacties te zien. We kunnen er niet genoeg mee bezig zijn vind ik.
  Mijn ergernis gaat vooral naar al het plastiek dat ganse dagen gebruikt en weggegooid wordt. Bij een koffieautomaat/koffiezaak à la Starbucks heb ik altijd zin om te roepen dat dat vocht helemaal niet lekker is uit een beker (om maar te zwijgen van de prijs). Naar naai/Spaanse les ben ik traditioneel het kneusje met de meegebrachte koffietas (en soms zelfs eigen koffie/thee). Ik probeer mensen daarin mee te krijgen maar lukken doet dat allesbehalve 😦
  Wanneer gaat die massa nu eens wakker worden?

 20. Hoe wij het ten op zichte van een ander 3 persoonshuishouden doen weet ik niet, volgens mij staat dat er bij ons niet bij. Maar wij zijn er wel alert op. Inderdaad niet onnodig de kraan aan laten/lampen evenzo. Verwarming laag inderdaad en als ik er aan denk doe ik die zelfs voor het naar bed gaan tijdig weer uit. Ik weet dat we relatief weinig gasverbruiken ten op zichte van bv de meeste buren. En plastic dat doen wij wel, tot nu toe namen we dat 1 keer per week mee bij het boodschappen doen. Maar we krijgen binnenkort een extra container en dan wordt het thuis opgehaald.

 21. Hier wordt ook niks van eten weggegooid, ik eet al de restjes wel op, is makkelijker nu het weer paleo is, het moet ook niet allemaal bij elkaar passen. De kraan wordt ook dichtgedraaid en ik rij met de fiets naar het werk, maar moet wagen nemen om zoon naar het voetbal te nemen. Afval wordt keurig gescheiden en hier op kantoor ben ik degene die een pot heeft om de lege batterijen te verzamelen, maar het zou nog beter kunnen, de verwarming minder, minder vlees en toch nog minder de wagen….

 22. Zo heel Hollands is het niet. Zweden en Noorwegen lopen jaaaaren op ons voor. Maar we doen het, daar het om.
  Wij hebben zonnepanelen! Op zonnige dagen zie je je meter achteruit lopen. Leuk, joh.
  Ik haal zelfs de plastic doppen van de melkpakken af (die in de plastic afvalzakken gaan) want die die spaar ik voor het hondengeleidingsfonds. Ik heb wel een auto. Zonder dat ding kom ik dankzij mijn cvs helemaal nergens mee. Mijn oprechte excuses (-:

 23. Ook wij doen met je mee in afval scheiden, letten op waterverbruik, gaspit wat lager als het water kookt (heter dan 100 graden wordt het écht niet in die pan… zolang het aan de kook blijft is het goed). Stroomverbruik kan beter helaas, maar met al die kindertjes die groter worden en steeds meer hun computer gebruiken en telefoons die op moeten laden en zo, valt dat niet zo makkelijk te vermijden.
  We hebben dan weer wel een auto en die zou ik ook niet graag missen. De wasdroger dito, ik heb niet de ruimte om handdoeken, beddegoed etc aan de lijn te drogen in de winter. We doen dan weer niet dagelijks alle kleding in de was en het beddegoed niet per se elke week. Met een huishouden van nu 5 personen red ik het met 3, heel soms 4, wassen per week (kleurtjes opsparen zodat de trommel steeds vol is…)
  We hebben nog nooit gevlogen, we eten wel vlees maar per persoon niet heel veel (en soms vega), en sparen voor zonnepanelen. Hopelijk verminderen we daarmee onze ecologische voetafdruk weer wat 😉

  1. Ohja en restjes verwerken doen we ook, alleen moet ik daar een beetje mee oppassen vanwege de immuunonderdrukkende medicijnen, die maken je vatbaarder voor infectie. Voedsel dat zelfs maar 1 dag over datum is mag ik dus ook niet meer nemen, maar gelukkig heb ik nog een aantal huisgenoten, die splits ik dat zonder enig schuldgevoel in de maag ;). Man moest er even aan wennen maar vertrouwt inmiddels ook op zijn neus en tong hierbij.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s