Nog maar een bevolkingsonderzoekje.

Gisteren de borsten, vandaag de vagina’s.

Hoera.

Ik kwam erop omdat het me opvalt dat ik opvallend weinig mutsen zie de laatste tijd.

De “boosdoener” is het (vanaf begin dit jaar) sterk veranderde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Werd je eerst vanaf je dertigste tot je zestigste elke vijf jaar gevraagd een uitstrijkje te komen laten maken, nu is dat, voor een grote groep, elke tien jaar.

Je krijgt eerst een uitnodiging bij mij te komen. Reageer je daar niet op, dan ontvang je een herinnering en een doe-het-zelf pakket. Je wordt de kans geboden zelf met een wattenstaafje cellen uit je vagina te halen en die op te sturen. Niks met je benen wijd bij (o.a.) mij op de bank. Lang leve de zelftests. Ik kan me heel erg goed voorstellen dat het voor veel vrouwen ideaal is.

Ze bekijken in eerste instantie alleen of je een HPV besmetting hebt. Heb je die wel, dan moet je alsnog naar mij toe om cellen van je baarmoedermond te laten halen. Heb je geen besmetting, dan is het oké.

Bij de vrouwen die nog wel naar mij toe komen, neem ik meteen al die baarmoedercellen af. “Mijn” uitstrijkjes worden ook eerst alleen beoordeeld op HPV. Is het monster schoon, dan wordt het verder niet bekeken en vernietigd. Is er helaas wél sprake van het virus, dan bekijken ze onder een microscoop hoe het celbeeld is. Of er sprake is van veranderingen, mogelijk zelfs een beginfase van kanker.

Zo’n HPV virus is seksueel overdraagbaar. Bijna iedereen krijgt er mee te maken, maar in bijna alle gevallen ruimt je lichaam het zelf op. Dat duurt door de bank genomen zo’n anderhalf jaar. In een enkel geval lukt dat niet en kán het leiden tot baarmoederhalskanker. Die celverandering gaat heel erg langzaam, het duurt wel tot vijftien jaar voor er een voorstadium van kanker te zien is.

Vrouwen van veertig en vijftig, die geen HPV besmetting hebben, mogen tien jaar wegblijven van het onderzoek. Want die doen niet meer aan seks, die macrameeën alleen nog maar. Nee flauwekul: het risico is lager. En die marge van tien jaar is gewoon veilig, vanwege het verhaal van dat tergend langzaam veranderende celbeeld. De vrouwen van dertig, vijfendertig, vijfenveertig en vijfenvijftig mogen vijf jaar wegblijven.

Ik heb een aantal nascholingen gevolgd het afgelopen jaar en het is misschien kort door de bocht, maar heel voorzichtig zou je kunnen zeggen dat baarmoederhalskanker een SOA is (uitzonderingen daargelaten, want er zijn meer oorzaken die deze ziekte kunnen veroorzaken, alhoewel die extreem zeldzaam zijn).

Persoonlijk zou ik, als ik een monogame relatie heb, kiezen voor de zelftest. Thuis met de benen wijd, even roeren en klaar is Clara! Mocht de uitslag positief zijn, dan kun je natuurlijk altijd alsnog bij de huisarts terecht.

Maar helaas is dat monogame natuurlijk zeer betrekkelijk. Want wie weet honderd procent zeker wat zijn/haar partner allemaal uitvreet? En zelfs als het buitendepotpiesen met condoom gebeurt: dan nóg kun je besmet raken.

Kortom: lastige materie.

20160425_155049

34 thoughts on “Nog maar een bevolkingsonderzoekje.

 1. Een wordt na gisteren helemaal nergens meer in geroerd bij mij 🙄. Snap wel dat het minder frequent gedaan kan worden, maar toch. Bij mij werden (tijdens een spiraal wissel Goddank) rare plekjes ontdekt wat na 6 maanden onderzoek en controles loos alarm bleek te zijn.

 2. Laatste keer was in oktober, PAP1 dus niks aan de hand, hoera.
  Ik mag jaarlijks, vanwege de medicijnen die ik slik na transplantatie. Die verminderen namelijk je weerstand en vergroten meteen ook de kans op allerlei soorten kanker, waaronder deze. Ik heb mijn huisarts + assistente even moeten overtuigen daarvan, die wisten dit niet 😉
  Dat ik vanwege dezelfde oorzaak elk jaar 2 griepprikken moet halen (met een maand ertussen, die 2e is een soort booster) inmiddels wel 😉

  1. Ik heb mijn dochter niet laten vaccineren. Omdat er mijns inziens nog niet genoeg over bekend is. Vind het sowieso raar dat jongens niet ook een vaccinatie krijgen btw. Want die verspreiden het (ook).

 3. Hee das nog eens nuttige info. Soms is het ook wel gek hoor hoe ze de termijnen hanteren. Wegens een sterfgeval binnen mijn ouderlijk gezin door darmkanker mogen alle leden van dit gezin voor regelmatige controle. Mijn ouders en zus moeten elke 6 jaar gecontroleerd volgens hun arts/ziekenhuis/protocol. Ik zelf moet elke 5 jaar gecontroleerd volgens mijn arts/ziekenhuis/protocol…. Toch ook best gek toch, het gaat om dezelfde screening en het zelfde onderzoek en dan toch hanteren we een andere termijn. En tuurlijk safe than sorry, maar toch gek. Overigens viel dat onderzoek me erg mee. Tuurlijk leuk is anders, maar in combi met roesje was het goed te doen en weinig nasleep van het roesje gehad.

 4. Bij mij was t afgelopen jaar ook prima gelukkig. Hoef ik dus ook een poosje niet meer. Mooi want ik vind het maar niks.
  Ik zou zoonlief ook niet laten vaccineren, idd nog te weinig bekend erover.

 5. Hi Kliefje,

  Hier inderdaad die zelftest gehad. Ik vond de informatie nogal onduidelijk daarover dus ik ben blij met jouw blogje hierover. Helaas hier momenteel veel pre-overgangsgeklungel zowel hormonaal als fysiek. Soms is vrouw zijn gewoon niet leuk.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Oh echt? Waag er een mail aan. Dat je het onduidelijk vond. Daar kunnen ze echt wat mee.
   Ik heb ooit kritiek geuit op hun nascholing en heb de nieuwe mogen beoordelen voordat ie uitkwam. Dat was tof.

   1. Het is al een jaar geleden. Ik weet het niet meer precies en ik heb genoeg gynaecologisch geduvel momenteel dus ik laat het even.

    1. Nog even gekeken op je blog en gezien dat ik dus waarschijnlijk bij de testgroep hoorde want mijn ZAS was in augustus 2016 en vanaf 2017 is het protocol veranderd.

 6. Interessante informatie. Ik heb het helemaal gemist dat het protocol is veranderd. Ik mag volgend jaar weer. Onze praktijkondersteunster vind ik nooit zo handig met uitstrijkjes maken dus misschien kies ik wel voor die zelftest.

 7. Sinds wanneer is die verandering in het bevolkingsonderzoek ingevoerd?
  Hier heb ik mij nu niet verdiept 🙂

 8. Zo anders in NL dan hier. In Colombia moet je elk jaar testen en is er iets niet goed, dan meteen een colposcopie. Hier komt het veel meer voor en handelen ze anders. Een zelftest zou ik wel eng vinden, ik zou niet zeker zijn of ik het wel goed heb gedaan ofzo haha. Ga wel gewoon naar de kliniek.

  1. Je kunt er niets aan “niet goed doen”. Kwestie van roeren en klaar, in het vocht uit je vagina zit nl dat virus.

   1. Haha ja dat weet ik in theorie, maar ik zou er toch onzeker over zijn. Maar misschien is het een kwestie van een keer proberen!

 9. Vanwege een trauma met grof geweld. een vre-se-lijk onderzoek. Kon er drie weken van tevoren van wakker liggen. Ik ga voor het zelf doen!

 10. Je antwoord bij Noa over die vaccinatie is voor mij ook wel even belangrijk. Shirel is gelukkig nog lang niet zover, maar we hebben het al wel besproken. Als het nu was, dan zouden we het ook niet doen. Omdat wij vonden dat er niet genoeg over bekend was. Bij twijfel niet doen denk ik altijd maar.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Geen idee eerlijk gezegd hoe ze dat hier doen. Bij mijn weten bestaan bevolkingsonderzoeken hier niet echt. Kun je het je voorstellen; zo veel vrouwen die een onderzoek moeten krijgen hier? Geen idee hoe ze dat zouden uitvoeren. Er zijn al niet genoeg artsen beschikbaar om alle vrouwen hier te helpen bevallen (met een beetje pech beval je in de gang van het ziekenhuis omdat er geen bed is).

  Ben de 30 gepasseerd maar nog nooit een onderzoek laten doen.

 12. Hier word je er op getest…..en ook ik ben ooit besmet geweest :-)…..

Reacties zijn gesloten.