Het kost me pvd veel moeite!

Vorig jaar viel ik met koolhydraatarm eten negen kilo af. Ik ging van 88 naar 79. Mijn plan was nog wat verder te zakken naar een kilo of 75. Dat leek me prima. Voor ik Jill kreeg, was ik ook al nooit een Barbiepopje met mijn 72 kilo. En als oud hek moet je zeker al geen onmogelijke zaken ambiëren.

Ik stopte gedurende de zomervakantie en kwam 4 kilo aan. Van het brood, de kaas, de chips en de sloten rosé die ik weggetikt heb. (Kortom: niks vieren die teugels, ik heb ze gewoon aan de wilgen gehangen).

Van die 4 kreeg ik er 3 vrij rap weer af. Ik woog 80.

Inmiddels kwamen de salades, de gekookte eieren en zelfgemaakte crackers van zaden echt mijn strot uit en ergens in oktober ben ik de teugels weer wat gaan laten vieren. En dan echt lichtjes hè? Crackertje hier, aardappeltje daar. Niks schokkends. Met als resultaat weer 2 kilo meer mij.

Nu ben ik al maanden stabiel op 82 kilo.

Maar mensen, mensen, wat kost me dat pvd een moeite!

In mijn beleving doe ik het hartstikke goed en ben ik erg streng.

Ik ontbijt met een banaan en een schep yoghurt.

Tussendoor: twee crackers met daarop één plak geitenkaas, doormidden gedaan.

Als lunch een salade met tomaten en soms een stuk geitenkaas, dan weer wat kip, soms een gekookt ei. Dressing zelfgemaakt.

Tussendoor: handje noten, of een appel, of heel soms nog twee crackers.

’s Avonds wisselt. Ik eet wel (zoete) aardappelen mee. Rijst eet ik zelden meer en pasta zo nu en dan. Veel groente, mager vlees en weinig (olijf) olie of kokosvet. Boter zelden. Ik weeg alles af tegenwoordig zodat zowel Vlam als ik niet in de verleiding kunnen komen veel te veel op te scheppen.

Ik drink water, thee en koffie zonder suiker en alleen op vrij- en zaterdagen wijn. Meer niet.

En ik val geen gram meer af.

Bewegen zou ik meer moeten. Maar zoals de afgelopen weken als die K*&%$# heup weer opspeelt, ben ik al blij dat ik zelfstandig op de fiets naar mijn werk kan. Ik ben als de dood dat ik het weer forceer.

Ik kan heel erg goed nee zeggen. Op mijn werk waar er veel trakteerlustige types met dozen gebak onder hun oksels ronddolen is het een makkie.

Thuis is het wel een strijd. Waar ik een man heb die helaas een soort feeder is. Hoe vaak Vlam me niet probeert te verleiden? Hij vindt samen met mij eten en drinken het aller gezelligst. Maar ik wil niet op zondagmiddag , terwijl hij sport ligt te kijken, twee glazen wijn en een bakje nootjes à 590 calorieën naar binnen werken. En nee, ik neem gewoon mijn bakje yoghurt op zaterdagmiddag en sla zijn tosti’s over. Drie boterhammen, drie dikke plakken kaas. Kassa met je 600+ (!) calorieën. En nee: ik wil op zondagavond geen glas rode wijn bij mijn eten, ik drink water. En zou je gloeiendegloeiende niet een halve fles olijfolie door de gebakken aardappelen willen gooien? En ‘oké dan, een half glaasje’ is er niet eentje tot de rand vol ja!

Kan iemand alsjeblieft mijn man een paar maanden in de kost nemen? Dan kan ik die laatste kilo’s er even afwerken…

52 thoughts on “Het kost me pvd veel moeite!

 1. Eigenlijk moest ik zo lachen, ik heb precies zo n man. Die afgrijselijk geweldig kan koken, die ook graag lekkere hapjes maakt. Dus dat herken ik gelijk. Misschien wat meer afwisselen met wat je eet, kijk eens in de boeken van de hormoonfactor.

 2. ik vind het zo erg voor jou dat je zo met je gewicht bezig bent 😦
  ik wens je veel sterkte en probeer het te relativeren: je leeft maar 1 keer, probeer ervan te genieten, ook van je eten 🙂

 3. Stuur maar naar hier, ergens in de Veluwse bossen. Vijf hongerige monden waar hij gerust voor mag koken 🙂

 4. Zo herkenbaar. Al ben ik degene die het koken en aanvoer van hapjes en drankjes zelf regel.

  Sinds een paar jaar doe ik “het vastendieet”, dwz 1=22 dagen per week slechts 500 kcal en zo blijf ik redelijk op gewicht, volgende week ga ik de teugels aanhalen en ook eten weer eens wegen omdat ik er natuurlijk ook nog graag 4 af wil hebben.

  Op zo’n vastendag neem ik als lunch zelfgemaakt soepje of omelet en diner stukje vlees en wat groent eof augurken. Het klinkt veel moeilijker dan het is niet eten het grootste deel vd dag, als ik er niet aan denk en niet in de ochtend ga eten lukt het me prima en dat is ook de ervaring van velen in een FB groep waar ik op zit.

 5. Nou ik ga met de kilo s met jou precies op en af. Ben ook van 87 naar 78 gegaan en wil naar 72. Ijdelehoop voor mij. De weegschaal gaat zelf maar op ratsoen.
  En Vlam mag wel een poosje in de kost bij mij hoor. Manlief hier is er een van alles met maten. Sinds we 43 jaar geleden verkering kregen weegt hij nog steeds 72. Vreselijk erg .😂 en al onze zoons zijn ook van gematigde eters.
  Dus ik kan wel een mee eter gebruiken. Maar dan moet hij wel zelf koken he..😂

 6. Zo herkenbaar! Voor mijn man bestaat er ook niets gezellig dan samen voor tv brol te eten. Ik vind het zo moeilijk om altijd neen te moeten zeggen. Je lijkt me alleszins heel goed bezig qua gezond eten hoor.

 7. Ten eerste: je bent prachtig! Ik had er al wel een idee van, maar 2 wkn geleden dacht ik vooral, ‘wat is ze mooi en veel slanker dan ze zichzelf neerzet hier.’ Zeau, kan ik het eindelijk tegen je zeggen.
  Toch snap ik je ook wel, die paar kilo kunnen enorm in de weg zitten, dat heb ik zelfs als er ineens 3 kilo aan zit.
  En nee, ik hoef jouw man niet, houd hem maar lekker zelf 😜

  1. Lief van je!! Dank je wel 🙂
   Klopt, alles zit gewoon nét niet lekker meer met die paar kilo meer.
   Haha, ik was er al bang voor, dat je aan de jouwe genoeg had…

 8. Knap dat je zoveel kilo’s kwijt bent geraakt, weer wat erbij gebeurt, eten is ook zo lekker en gezellig. Denk dat we allemaal op moeten letten, de een wat meer dan de ander, ik ook de laatste 10 jaar ongeveer. Daarvoor nooit zo op hoeven letten en terwijl ik van de hartige hap ben heb ik tegenwoordig zo nu en dan snoep periodes en geheid dat ik op de buik en de heupen snel, heel snel dikker word, pvd!! Maar ja, Vlam uit logeren sturen is wel heel rigoureus, zou je dat wel doen 😉

 9. Ik heb hier zo’n gekooide tijger rondlopen die het liefst alles door elkaar naar binnen gooit. Plakjes kaas hier, plak ontbijtkoek daar, hand met dropjes zus, bakje nootjes zo. Nog maar een bakje vla of yoghurt. Ik doe er niet aan mee en verwacht het ook niet van mij maar soms is het verdomd lastig.

 10. Balen toch.
  Ik merk dat als ik ga lijnen, ik steeds aan eten denk.
  Dat is echt zooo vervelend. Ik ga nu maar eens dat BAD dieet volgen 😂😃😂😃zie mijn Tl. Dat gaat vast lukken.

 11. Ook hier: heel herkenbaar. Blijkbaar hebben wij ‘vrouwen’ nauwelijks nog mogelijkheden om af te vallen. Zelfs geen paar kilo. Ben ook altijd in strijd met eten. Ik denk ook altijd: Waarschijnlijk, àls ik zou gaan sporten, zullen die andere kilo’s er ook wel af gaan. Heb het alleen niet meer geprobeerd na (ca.) 2012 of zo. Word al moe als ik er aan denk. Heeft bij mij vooral met de schildkliermedicijnen te maken (denk ik)… Toch is het ook verrassend genoeg vaak een combinatie van het eten die we missen, en eten we -denk ik- vaak juist te weinig. Verander je die combinatie (meer van het één, minder van het ander, of iets anders toevoegen) dan zorgt dat ineens weer voor een boost in je lijf en gaat er ineens weer wat af, heb ik gemerkt. Alleen, ik ‘hang’ ook al een hele tijd hoor. Wil ook niks af bij mij. Ik weet het ook niet…. En het frustrerende is dan nog vaak dat wanneer manlief even een paar kilo af wil vallen, hij ‘gewoon’ een paar weken geen bier drinkt en hup, zo 3 kilo kwijt. Grrrr….

 12. Hoi Kliefje,

  Heel vervelend dat afvallen niet lukt. Dat kan inderdaad heel frustrerend zijn. Maar dat je als oud hek niet het onmogelijke moet ambiëren ben ik het niet mee eens. In juli word ik 60. Verleden jaar augustus kreeg ik te horen dat mijn suiker ietsje verhoogd was. Moest na 3 maanden nog eens laten prikken en dan zouden we kijken wat er aan te doen is. Ik ben onmiddelijk gezonder gaan eten. Geen potjes en pakjes veel groentes en niet meer snaaien maar gewoon wel alles eten. Geen ontbijtgranen met veel suiker meer. Daarnaast ben ik meer gaan bewegen (wat voor jou niet haalbaar is begrijp ik. Balen!). Ik ben met mijn 1.67 lengte van 77.1 naar 65 kilo gegaan en mijn suiker was na 3 maanden en 10 kilo afvallen weer helemaal perfect. Afvallen kan dus altijd. Alleen geldt dat niet voor iedereen begrijp ik. Heel veel succes met alles. Frieda. O ja, fijn zeg dat je van je buren af bent!

 13. Ik vrees dat je het in de hormonen moet zoeken. Maar zeg nou zelf, beter wat rond dan een gratenpakhuis? Heb je tenminste wst reserves 😁
  Ik wil Vlam niet lenen, dan heb ik er twee! 😂
  Succes 🙃

 14. Hmm, jouw Vlam zou het goed met mijn Vlam kunnen vinden denk ik 😉 Bij mij is niet zozeer het probleem om het eraf te krijgen, dat gaat redelijk soepel als ik een paar weken maat houd – maar het zo houden is wel een kunst op zich. Wat een ellende. Het vriendje vindt me prima zoals ik ben, zegt dat ook regelmatig, maar ik vind het voor de zomer wel prettig om een paar kilo minder van mij mee te hoeven zeulen.

 15. Hier gaat het allemaal ook niet zo simpel meer als “vroeger”. Maar ik lees bij Frieda hierboven dat er (jaloersmakend bijna!) hoop is…

  Ik dacht gisteren gewoon even een geen-calorien-kostende olijf te eten. VIel dat even tegen toen ik m netjes in mijn app invoerde!

 16. Hier zegt manlief als ik ’s avonds als ik eens wat wil snaaien: ‘zou je dat wel doen?’ Hij weet dat die -10 kilo moeite en tijd en geld heeft gekost en helpt me nadenken. Verder heeft hij geleerd om alle bakvetten af te meten. Ik zal er nog eens een blogje aan wagen binnenkort.

  Toitoi en groetjes,

  Dorothé

 17. Haha. Bij ons het precies andersom. Ik kan ‘eten wat ik wil’ en mijn man komt al aan alleen al als hij kijkt naar een bakje nootjes. We kunnen misschien ruilen?

 18. Ruilen wil ik niet, maar ik zou het leuk vinden als er eens een weekje voor me gekookt werd. En wijn sla ik ook niet af. Haha. Resultaat. Ik en alleen ik ben het schuld als ik niet afval. Helaas, pech. Dit is wie ik ben en zo is het.

 19. Je bent dus net zo ‘dik’ als Linda de Mol. 🙂 🙂

  Afvallen kan inderdaad altijd. Eraf houden; dat is de kunst. Stabiel blijven. 5% blijvend eraf houden van je gewicht is al gezonder voor een mens.
  Ik heb me, maar weer, ingelezen in Grip op Koolhydraten.

  Vergeet ook niet wat voor effect stress heeft. Meer dan alle leuke dieeten bij elkaar.

 20. Ik ben momenteel aan mijn jaarlijkse vastenkuur bezig (water, thee en sap). Het valt me inderdaad op dat ik daarmee veel minder en minder snel afval dan vroeger. Maar als ik geduld heb is er na een week à 10 dagen toch wel een kilo of drie af en heb ik weer een mooi ‘beginnetje’ om op voort te bouwen. Als je gevast hebt, lijkt alles opeens zo lekker en is het makkelijker om gezond te blijven eten. Tenminste, dat is mijn ervaring.
  En ik vind vasten véél makkelijker dan een dieet volgen. Dat houd ik niet vol!
  Sterkte, ik snap je dilemma!

  1. Leuk van een andere vaster te lezen. Misschien kan je na de week overstappen op mijn levenswijze, 2 dagen per week slechts 500 kcal. Niet eten is inderdaad veel makkelijk voor een groot deel vd dag want als je begint met eten blijf je trek houden, en dat is de ervaring van velen bij de Facebookgroep waarik op ben.

 21. Knap, zoveel kilo’s eraf!
  Ik ben het omgekeerde, als ik een dag niet zo goed eet ben ik een kilo kwijt. En die heb ik al niet teveel dus dat is niet de bedoeling. Doe Vlam maar een weekje deze kant op, mag ie naar hartelust feeden, haha! 5 (soms 6) man/vrouw om voor te koken, wat wil hij nog meer. Alleen de roseetjes kan hij aan mij niet kwijt helaas ;).

 22. Volgens de diëtiste waar wij in het verleden kwamen is het heel goed om af en toe eens een joghurtdagje te houdn. Alleen yoghurt eten! Hierdoor krijgt je lijf een wake-up call en gaar het weer beter met afvallen. Voor mij geen optie: ik krijg geen drup yoghurt weg. Manlief is mbv diëtiste in 3 jaar welzo’n 25 kilo afgevallen. Toen ik meelijnde en kei-enthousiast was als er, met heel veel moeite, een paar kilo af was, zag men alleen ZIJN gewichtsverlies! Op gegeven moment uit frustratie laten verslonsen. Nu weer aan het opletten ivm diabetis maar dank zij schildklier en zo wil het niet echt minderen! We zullen doorgaan!fijn weekend

 23. Kijk eens op youtube naar High Carb Hannah. Totaal andere manier van eten. Maar je kunt dan veeel eten en nog afvallen ook. Ik eet ook op die manier en het bevalt me goed. Ben een grote eter. Voor medische info kun je de docu ‘Forks over Knives’ zien (als het goed is, nog steeds op netflix). Verder info Starch Solution van Dr. mcDougall. Veel mensen zitten meteen boven op de kast als ik mijn idee van voeding vertel, want ‘he, van koolhydraten word je dik’. Maar het is echt de moeite waard om in te verdiepen. Verder zijn Dr. Esselstyn en Dr. Greger aanraders.
  Laat jouw manlief eens kijken naar de laatste video van High Carb Hannah over salted caramel ice 😛 of naar Anja Cass van het yt kanaal ‘Cooking with plants’.

 24. Oh die man van je zou het hier nog geen week uithouden vrees ik. 3 vrouwen en een peuterzoon. Én een bende verschrikkelijk lastige eters, ik voorop (zegt mn man). En volledig vegetarisch eten zal ie wel niet zien zitten zeker? 😉 goh, vroeger was ik wél een pannelat. Nu, na drie kinderen, is er toch een kilo of 5 teveel ‘ik’. En ik krijg ze er niet af. Maar ik doe ook niet heel erg mn best. De chocolade is hier levensnoodzakelijk om de dag door te komen. Daar zitten mn 2 auti dochters en peuterzoon voor iets tussen 😉 respect voor jou en je wilskracht!!!

 25. Haha mijn man is bijna nooit thuis, dus is het makkelijker. Al moet ik zeggen dat ik echt mer de laatste jaren dat het zó moeilijk wordt om af te vallen of tenminste op gewicht te blijven. Echt zo vreselijk irritant haha

 26. Ja, meid heel herkenbaar en ook wel frustrerend.
  De een kan blijkbaar alles weg werken en jij hoort tot het soort wat blijkbaar alles opslaat, of er nog een hongerwinter komt.
  Ik voel met je mee, het is gewoon onrecht. Hans

 27. Je bent mooi zoals je nu bent, vandaag in levende lijve mogen aanschouwen :-). Maar ik snap je wel. Ik heb jarenlang ongeveer 78 kg gewogen en terwijl ik naar mijn idee nauwelijks nog minder kon eten ging er toch geen grammetje af. Nu is er bijna 10 kg af, onbedoeld maar een van de weinige voordelen van alle shit van de afgelopen maanden.

 28. Hij houdt gewoon van je zoals je bent. Er zijn zoveel mannen die hun vrouw afkraken, bah. Dan liever zo eentje als Vlam, gezellig. Stuur maar door!

 29. Ik had hetzelfde probleem, zachtjesaan ging ik ook aankomen en dat vond ik niks. Ik woog altijd 70 en nu opeens 74 en dat zou steeds verder omhoog gegaan zijn. Ik ben toen in nov 2015 begonnen met het bijhouden van mijn eten in een app. Wel dus eten wegen, veel groenten en fruit en minder koolhydraten maar niet echt helemaal beperkt. Eigenlijk voor mijn gevoel wat ik altijd al at. Qua sport alleen wandelen en fietsen, ook gematigd. Mijn ‘plan’ gaf me 1800 cal per dag. Niet echt weinig en het ging heel langzaam maar in een jaar 10 kg afgevallen. Ik hield ook altijd ruimte voor iets lekkers aan het eind van de dag want ben ook nogal een snoepkont. Ik wist dat ik van 1 kersenbonbon 😉 alleen maar gretiger zou worden dus het was echt een grote koek of een plak kerst/paasbrood met roomboter. Ook eet ik niet voor 12 uur (als ik werk) en een uurtje of 2/3 als ik vrij ben. Dat is een vorm van vasten. Je eet dan een uur of 6 a 8 per dag. Ik vind het voordeel dat ik dan in die tijd ‘veel’ mag eten. Na een poosje heb je tot je eerste eettijd geen honger meer.

  Ik ben 53 en zit in de overgang, had ook geen zin steeds zwaarder te worden. Ik ben nu stabiel op 64 kilo, minder dan ik normaal altijd woog en dit is een prima gewicht. Een half jaar geleden mijn plan (in de app) opnieuw berekend en nu eet ik 2000 per dag. Dit om niet meer af te vallen. Ik hou me wel aan de vasten periode, en hou dus ook nog steeds de calorieen bij. Maar de app telt zelf als je een hoeveelheid invuld. Wel lastig soms om bij te houden, en niet iedereen zal dit fijn vinden, maar voor mij werkt het goed. Als ik uit eten ga of bij iemand eet vul ik niks in. Je kunt je af en toe wel zo’n dag gunnen zonder daar iets van te merken.

  Ik drink ook soms een wijntje (of twee) op een gewone dag maar dan eet ik gewoon iets minder. Wel zorg ik altijd voor minimaal een pond groenten (rauw en gekookt) als onderdeel van mijn dag menu en een stuk of 4 fruit, in ieder geval 1 banaan want daar hou ik erg van. Wel dingen die ik lekker vind.

  Gek genoeg dus het gevoel dat ik meer eet dan ooit en ik blijf stabiel, ik ben er erg blij mee.

 30. Ik sport me ongans: 2x per week sloeproeien en 1x per week zwemmen. Daar ben ik vorig jaar 10 kg mee kwijtgeraakt en ga dit jaar voor de -20. Net als jij wil ik geen diabetes 🙂 en merk ik dat ik me veel fitter voel zonder onnodige ballast. Ik eet nu ook aangepast en let op wat ik eet via de MyFitnessPal app, maar wel op een normale manier. Ik hoef niet snel af te vallen, haat crashdiëten en gun mezelf ook dat wijntje of kaasje.. maar niet te vaak 😉 ook hier een feeder-man, maar die snapt doet zo langzamerhand een beetje met me mee (voor hem ook niet verkeerd).

 31. Sommige zijn hun hele leven in gevecht met hun gewicht.
  De kans dat je zwaarder wordt door hard werken is groter dan afvallen. Hans

 32. Als hij toch bij Diny is, dan is hij redelijk in de buurt.. dus dan kan hij hier ook nog wel een tijde bivakkeren. Ik zou het niet aanraden voor je om hier ook heen te komen, want de bossen maken je hongerig.

  Love As Always
  Di mario

 33. Gewoon stoppen met afvallen! Ik zweer je, als je later op je sterfbed ligt zal je je nooit afvragen waarom je nooit echt bent afgevallen… Ik ben ermee gestopt in ieder geval! Zo, klaar!! 🙄

Reacties zijn gesloten.