Toekomstige schoolplannen.

Jill is zwevende.

In mavo 2 moest ze -debiel vroeg als je het mij vraagt- al een richting kiezen en ze liet als een speer wiskunde en economie vallen. Ze ging met haar examen voor gemiddeld een zeven en kon door voor de havo. En daar zit ze nu, in de vierde. Nu echter komt ze erachter dat geen enkele vervolgopleiding die ze leuk vindt aansluit bij haar vakkenpakket. En daarbij: het niveauverschil tussen mavo en havo is énorm. Ze doet op haar manier enorm haar best, maar het is niet genoeg. Ze begint steeds te laat, heeft te weinig discipline. Op dit moment staat ze er redelijk somber voor, zou ze het niet halen. En zittenblijven is geen optie want dan moet ze van school af en alsnog mbo gaan doen, wat ze per se niet wil. En als je echt niet weet wat je hierna moet gaan doen, is de motivatie wel nog even die laatste maanden je stinkende best doen, ver te vinden.

Maaaaar: ineens gloort er licht aan de horizon.

Enige weken geleden waren we op de verjaardag van een collega en spraken we een bekenniste fysiotherapeut die met het goede idee kwam eens te googelen naar het Eurocollege. Hotelschool op HBO niveau. Geen economie nodig, ze kijken sowieso niet naar je vakkenpakket, puur naar motivatie. Vier jaar in tweeënhalf jaar gepropt. Geen vakanties. Een studiebelasting van tussen de veertig en zestig uur. Gaan met die banaan.

Donderdag hadden we een voorlichtingsavond. Studenten in (mantel)pak en stropdas. Er werd in de inleiding meteen al verteld dat tatoeages, piercings, topjes, korte rokjes en spijkerbroeken met gaten niet getolereerd werden. Docenten zijn u en geen jij. Er wordt gemeneerd en gemevrouwd. Op te laat komen staan bijkans stokslagen. Je gaat vier dagen naar school van half tien tot een uur of zes. En de vijfde dag is een studiedag. Geen lessen, maar je wordt wel geacht op school te studeren. Telefoons, laptops en tablets in de lokalen zijn verboden. Er wordt niet gewerkt met allerlei elektronische snufjes en e-schoolborden. Old skool boeken, papier en notities maken. In de klassen wordt niet gegeten en gedronken. De klassen bestaan uit maximaal achttien leerlingen. De sociale controle is er enorm. Zelfs de directeur kent je.

Enig minpuntje: het is een dure opleiding. Maar persoonlijk ben ik van mening dat een gedegen scholing zichzelf wel terugbetaalt. We gaan even kijken of we één en ander zelf kunnen bekostigen, al dan niet met behulp van familie. En anders wordt er een lening afgesloten. Studenten die van deze opleiding komen, zijn overal welkom. Ik heb er een heel goed gevoel over.

En Jill ook. Die was niet eens geschrokken van wat er allemaal niet mocht.

Thuisgekomen hebben we keiharde afspraken gemaakt over de komende negen weken tot aan de volgende toetsweek.

Ze móét het halen. Ze móét laten zien wat ze kan. Ze kan het ook. En er staat zoveel op het spel.

Jill wilde vroeger als ze groot was borsten, hoge hakken en een laptop. Inmiddels is dat bijgesteld naar een Tesla, een eigen paard en een vrijstaand huis.

Tsja. Met alleen mavo ga je dat niet redden…

40 thoughts on “Toekomstige schoolplannen.

 1. Je moet als kind zijnde al zo vroeg weten wat je wilt gaan doen want je profiel/pakket moet daar op aansluiten ! Dat weten die kids toch nog niet op zo’n jonge leeftijd ?! Wij willen ze zo lang mogelijk kind houden maar de keiharde wereld zegt dat ze met 14/15 al volwassen moeten worden.. vreselijke dilemma’s dit 😦
  Die school klinkt wel te gek! Ze leren etiquette, respect en communiceren zonder social media en die zooi.. dat alleen al !! Top!

  1. Vonden wij ook. En als je die opleiding afmaakt, getuigt dat van doorzettingsvermogen. Het is echt geen kattenpis, niveau ligt heel hoog. Ik werd er enorm blij van. En het mooie is: Jill kwam er zelf mee! 🙂

   1. Als je er al zo tegenover staat als je dochter doet, dan zal die doorzetting wel goedkomen! Want voor de jeugd is een gsm een belangrijk deel van hun leven.. die eis inwilligen is heel wat, vind ik!
    Dat is best iets om blij van te worden 😉😘

 2. Ziet er goed uit, een vakopleiding is tegenwoordig meer waard dan een algemene, waar je niks mee kunt. Hans

 3. Och hemel, dat vroege kiezen…
  Mijn dochter is nu 13. Ze zit in 2 havo. Ze is van september dus eigenlijk loopt ze een jaar achter op veel van haar klasgenootjes. Ze is jong. In bouw. In doen en laten.
  Nu blijkt dus dat ze het op 2 Havo niet redt. De cito’s wijzen uit dat ze beter af is op de Mavo. Dus geeft school dit advies. Nu moet ze dit jaar al een richting gaan kiezen. 13 is ze…
  Terwijl ik haar liever een jaartje laat rijpen door 2 Havo overnieuw te doen. Dan hoeft ze over twee jaar pas te kiezen. Ik ben blij dat jullie eruit zijn voor je dochter. Het klinkt heel mooi.

 4. Ik glimlach me even te pletter bij het laatste stukje. Tja, met wat geluk krijg je (mooie en niet te kleine denk ik dan) borsten dus mee van thuis uit… dat kan dus gratis. Hoge hakken is qua kost ook bets beperkt. Een laptop heb je al vanaf 299, dus als verwachtingen valt dat mee. Een Tesla, tja, dat start ergens rond de 60k€, daar koop je best wel heel wat extra “borsten” voor (al heb ik eerleijk waar geen idee wat aangepaste borsten kosten). Een eigen paard kost bij mijn weten meer dan 100paar hoge hakken. En een vrijstaand huis kost al snel zo’n 1000 laptops. Dus van schaalvergroting gesproken. 🙂
  Ik wens haar de kracht om het te halen.

 5. Dat zal vergelijkbaar zijn met het TIO waar wij toen met onze zoon zijn geweest. Wij hebben uiteindelijk toch afgehaakt en eerst begonnen met de mbo opleiding hiervan. 2,5 jaar geen vakantie, lees geen geld om iets van vertier te doen, geen vrije dagen, vonden wij wel erg veel voor onze zoon.
  Momenteel zit hij in de1e van het mbo, ook weliswaar, horeca ondernemer/manager, maar alles in een rustiger tempo. Hij geniet er enorm van. En wat de toekomst mag brengen, of het ooit hbo wordt? Geen idee. Dat zien we dan wel weer.
  Fijn dat Jill iets gevonden heeft dat haar aanspreekt. Want het is erg moeilijk om zo jong al te moeten kiezen.

 6. Wat tof zo’n opleiding! Leren ze meteen hoe het er in de volwassen werkwereld toegaat. Fijn zo’n gemotiveerd kind met ook gemotiveerde ouders!

 7. Zelf heb ik een vergelijkbare opleiding gedaan (ander vakgebied, maar zelfde mentaliteit/regels en zelfde kostenplaatje) en het heeft mij en veel van mijn klasgenoten veel gebracht. Niet zozeer de inhoudelijke kant, maar met name de discipline, de etiquette, het presenteren etc. Ik zou wel vragen of het mogelijk is om evt. van de HBO-variant af te stromen naar de MBO-variant, mocht toch blijken dat het niveau net te hoog is. Dat was bij mijn opleiding wel mogelijk, waardoor je niet na een half jaar met lege handen stond. En misschien is het handig om in dit geval fiscaal advies in te winnen. Ik weet niet precies hoe het anno 2017 zit, maar de studiekosten kunnen eventueel fiscaal aftrekbaar zijn bij jullie, of bij Jill (dat ze later kan middelen). Met dit soort bedragen wel het waard om het even uit te laten zoeken.

  Veel succes alvast!!

 8. Nu ken ik feitelijk niks meer van het onderwijs in NL, maar waarom is en MBO niet goed? Kun je daar naderhand op voortbouwen? Hier komen ze altijd vaklui te kort en die gaan voor heel wat centen de deur uit!.

  1. Ja, dat kan wel idd. Maar Jill ziet het niet zitten om eerst 4 jaar MBO en dan nog eens 4 jaar HBO te doen. En ik deel haar mening dat wanneer je hoog kan, je ook hoog moet zien te komen. Jill kan met haar vakkenpakket niet heel veel kiezen. Ze wilde hogere hotelschool maar dat kan niet zonder economie, deze school maakt daar geen punt van.

 9. Ik zou adviseren om eerst MBO en daarna HBO te doen , heeft buurjongen ook gedaan en die heeft nu een hele goede functie.
  Vooral ook omdat Jill zo jong is , een studietijd is niet alleen om te studeren , maar ook om nog meer sociale vaardigheden op te doen en hoe gek het ook klinkt , nog even te kunnen genieten van een wat vrijer leven.
  Werken moet je nog lang genoeg.
  Twee en half jaar je te barste werken daar moet je wel tegen kunnen.
  Vier jaar in tweeënhalf jaar proppen vind ik nou niet zo’n goed idee.
  Alles heeft zijn tijd nodig om te bezinken..
  Jill zal dan dus heel stressbestendig en ambitieus moeten zijn.

  1. Klopt. Maar we hebben een aantal studenten daar gesproken en ik zie het erg positief in. Ze gaan daar op school erg open en intensief met elkaar om. Het is één grote familie en ze steunen elkaar en trekken zich aan elkaar op.

 10. Klinkt als een prima opleiding. Ik zou wel huiverig zijn om schulden aan te gaan (jullie of jullie dochter) als discipline en wat ze kan nog een vraagteken zijn.
  Zoon heeft vmbt gedaan, daar was alleen de richting economie. Hij doet nu een ict opleiding niveau 4. Bij zijn eerste stage kreeg hij meteen een baan aangeboden. Hij heeft met twee klasgenoten een waanzinnig project bedacht wat ze mogen uitvoeren. Hij wil graag naar het hbo in combinatie met een baan. Hij wilde eigenlijk eerst naar de havo maar ik ben blij dat hij toch voor het mbo heeft gekozen.

  1. Soms moet je een gok nemen en schulden aangaan als het studie betreft. Mijn laatste opleiding was ook niet bepaald goedkoop maar heeft zich dubbel en dwars terugbetaald.

 11. Leuk dat ze er zelf zin in heeft dan hebben de komende 9 weken ook een doel :-). Op mijn verjaardag hebben wij gegeten in The College Hotel in Amsterdam, wordt grotendeels gerund door studenten, fantastische ontvangst, heerlijk eten, en je het gevoel geven dat je echt welkom bent. Succes.

 12. Klinkt als een zeer gedegen opleiding die veel doorzettingsvermogen vraagt. En leuk dat Jill hier zelf mee kwam.

 13. 2,5 jaar is ook beter te overzien dan 4 jaar.
  Vindt je het leuk dat zij die kant opgaat waar jij ook in hebt gewerkt.

   1. Ja ik weet het. Ik heb destijds maanden op een hotelschip gewerkt, keihard werken 3x per dag maar met goed team en verder leuke dingen tussendoor doen geweldige tijd gehad. En later als een soort reisleidster door heel Europa gereisd, groepen mensen begeleid en bij verblijven in de hotels werden we ook geacht de handen uit de mouwen te steken. Ook nog jaren bij Motel Hoornwijck gewerkt in de Taverne die er ook stond en het specialiteiten Restaurant was.

 14. En dan valt de puzzel hé, hier ook een moeilijk traject, maar het lijkt wel goed te komen en het geloof op school dat ze het kunnen is mss wel de beste verandering!!! Succes ermee, ik weet dat het een wakkerligger is 🙂

 15. Mijn dochter heeft ook haar opleiding genoten en afgerond op een soortgelijke privé school. Ik weet niet of Jill in de toekomst graag naar het buitenland wil? Zo ja dan is een privé school over het algemene niet aanbevolen, onbekend is onbemind zeg maar. Het feit dat zij 3 talig is heeft haar vooral geholpen aan haar diverse banen want haar diploma maakte niet bepaald indruk. Zij kwam van vwo en had desondanks best veel moeite om het in 2 jaar af te ronden.
  Zie het svp niet als ontmoediging maar meer als waarschuwing. Ik gun Jill een schitterende toekomst en een opleiding die haar de rest van haar leven haar gelukkig zal maken.

 16. Wij zitten ook hier met een havo 4 kind, die nog geen idee heeft wat ze wilt worden,
  We hebben ook een havo 5 kind, dat als het hopelijk slaagt ook een dure opleiding gaat doen, TIO, in Amsterdam, maar idd ook met de gedachte, een investering in zijn toekomst, wij hebben dat geld ook niet op de plank liggen, dus hij gaat die lening aan, maar die school sprak hem ontzettend aan, heeft dag meegelopen en was helemaal om, hij zou eerst naar HVA gaan, dus dit is een hele andere richting.
  Nu nog even slagen, succes ook voor Jill!

 17. Brings back memories! Wat vond ik het vreselijk lastig te kiezen die vakken, de opleidingen. Ik wist het helemaal niet wat ik wilde op die leeftijd. En eigenlijk nog steeds niet haha 😛 Maar dit klinkt echt goed voor haar! Dan gat daarna de wereld voor haar open!

 18. Klinkt goed. Beetje discipline kan geen kwaad. Helaas zijn de studiekosten niet aftrekbaar op jullie aangifte maar volgens mij kan Jill zelf aangifte doen en de studiekosten opvoeren. Heb me toevallig net verdiept in het aftrekken van studiekosten omdat ik na de zomer weer terug de schoolbanken in ga.

  1. Dat is lastig omdat je alleen belasting terug kan krijgen wanneer je iets betaald. Met alleen een bijbaantje schiet dat niet op.

 19. Prima om deze motivatie te hebben en deze weg te bewandelen die mogelijk lijkt. Maar zwaar en zwaar zijn wel moeilijk te peilen items. Voor iemand die Havo afgerond heeft, is een HBO opleiding vaak in het begin best heel pittig. Vooral op het punt van zelfstandig plannen en werken hebben VWO-ers en oudere leerlingen een grote voorsprong. Deze HBO opleiding (4 in 21/2) is daarbij nog veel pittiger. Als ze dit alles goed beseft is het een fantastische uitdaging. Mooi dat ze nu ff flink aan de bak kan en dan nog een 5de HAVO jaar bewijzen dat ze het echt wil en kan! Ga ervoor Jill!!

 20. Wauw tough cookie die opleiding. Maar wel heeel goed geregeld. Laat je weten of het gelukt is?

 21. Kan ze niet in 1 jaar alsnog havo economie doen op een ID college?
  Dan kan ze veel werken/feesten, haar ene vak alsnog halen en daarna gewoon HBO hotelschool. Of toch deze opleiding, maar dan wel met een soort relax ‘tussenjaar’ voordat ze snoeihard moet werken.

 22. Wat wil je gaan studeren en wat heb je er voor over? Dat laatste is het belangrijkste. You rock, Jill!

 23. Wat een interessante opleiding! Het lijkt me echt bijzonder, als ik het zo lees: geen dit en geen dat. Des te meer tijd blijft er over om je in elkaar te verdiepen en onderling een band op te bouwen. Dáár wordt een mens pas rijk van.

 24. Waar een wil is, is een weg!! Hopelijke ook voor Jill. Ik wens haar dan ook heel veel succes toe!

 25. Klinkt pittig maar ik hoop dat het een gouden greep voor Jill zal zijn. Nu nog even doorbuffelen tot de zomervakantie…

 26. Inderdaad, zo jong en al moeten kiezen wat je met de rest van je leven wil, eigenlijk is het gekkenwerk. Aan de andere kant: wát je ook kiest, je neemt er altijd wat van mee en leert er wat van. Ik weet niet meer hoe groot het percentage is wat uiteindelijk in een compleet ander vakgebied terecht komt dan de studie die hij/zij deed, maar het was nogal hoog las ik ergens…
  Maar lastig, zeker. Onze oudste durfde destijds nog niet voor haar 1e keus te gaan, is nu 22 en zit na 4 jaar biologiestudie nu alsnog op de kunstacademie. Tot haar grote blijdschap!

  Heel veel succes voor Jill intussen, het klinkt erg leuk en gedegen en als een opleiding waar ze alle kanten mee op kan. Dus op naar die eindsprint, ze weet nu waarvoor ze het doet 🙂
  (en dat dat veel kan schelen hebben we hier inmiddels ook ondervonden!)

Reacties zijn gesloten.