Hoppatee: weg ermee.

Daar gaat ie. In de prul. De Menostril. Na een week of zes houd ik het voor gezien. Niet wegens geen effect. Dat had het wel degelijk. Negatief welteverstaan. Ik ben zo labiel als de neten sinds ik begonnen ben met de Menostril en de L-Theanine. Ik wijt één en ander niet aan de laatste pil. Daar ga ik dan ook nog even mee door. Ik voel me echt alsof ik iets onder de leden heb. Ik ben niet vooruit te branden, heb nul energie. Mijn humeur wisselt per uur. Ik kan janken om niks. Ik heb ook nul zelfvertrouwen op dit moment. Ik twijfel aan alles. Is dat wat ik gekookt heb wel lekker? Houdt Vlam nog wel van me? Mijn eigen lichaam zit me in de weg. Kortom: ik heb me zelden zo rot gevoeld als in de afgelopen twee weken.

Ik zocht contact met een verpleegkundige die ik regelmatig tegenkom bij nascholingen en die haar eigen praktijk is begonnen op het gebied van overgangsklachten.

In eerste instantie om haar te vragen welk antidepressivum het beste effect heeft. Wat zij me zou adviseren.

Maar zij kwam met een ander idee.

Misschien verwerkt mijn lichaam mijn hormonen niet goed. En of ik wel eens had gedacht aan leverreiniging?

Eh. Nee?

Ze raadde me aan te googelen op mariadistel en DIM.

Die DIM sprak me om de één of andere reden meer aan.

Het complex bevat onder andere diindolylmethaan. Dat goedje, dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, radijs en bloemkool, stimuleert de lever bepaalde enzymen aan te maken die op hun beurt weer helpen om ongunstige oestrogeenwaarden af te breken en af te voeren en daarmee de balans te herstellen tussen de hormonen in het lichaam.

Het lijkt er namelijk op dat ik juist teveel oestrogeen heb. Dat die de overhand is gaan krijgen. Mijn progesteron, die moet omhoog. De balans is verstoord. Zo voelt het ook echt. Ik ben niet in balans. Ik herken mezelf soms niet meer.

Ik beredeneer met mijn boerenverstand dat DIM is wat ik nodig heb. Ik heb met die Menostril mijn lichaam de afgelopen periode juist oestrogenen zitten voeren en ik voel me echt flutter dan flut. Als ik googel op teveel aan oestrogenen en de effecten op verschillende functies in het lichaam, is het een “feest” van herkenning. Ik blijf vinken. Neerslachtigheid, aankomen, slaapproblemen, vetophopingen, vocht vasthouden, schommelende suikers, hoofdpijn…

Kortom: toedeledokie Menostril en hallo DIM.

U leest het wel weer. Over een maandje of wat.

To be continued…

 

27 thoughts on “Hoppatee: weg ermee.

 1. Woorden als:’ boerenkool, broccoli, radijs en bloemkool’ kan ik begrijpen. Of ik alle oestrogeen-achtigen begrijp? Nee. Ik weet zeker van niet. Wat ik wel weet is dat ik niet jaloers moet zijn. Zet ‘m op Klief.

 2. Precies twee maanden geleden, toen jij last had van jouw PMS dip en hierover schreef, kampte ik met hetzelfde. Met een reis met mijn zestienjarige dochter precies tijdens een nieuwe PMS periode in het vooruitzicht kon ik – ook na mijn neerslachtige dip- wel janken. Toen jij schreef over Menostril en L-theanine stapte ik dus dezelfde dag ook bij de natuurdrogist naar binnen, bereid om alles – binnen redelijke grenzen- te slikken om zo’n episode te voorkomen. De cyclus erna leek het licht te helpen, en nu ik weer in de hormonale rollercoaster zit verbeeld ik me er opnieuw er iets aan te hebben. Placebo? Wellicht, maar dat maakt me geen drol uit! Kijk, mijn man moet nog steeds niet de euvele moed hebben grapjes te maken, want ik doe even niet aan humor. Mijn twee jongste kinderen moeten vooral ook niet teveel lawaai maken bij het spelen, want daar word mama nog steeds vrij snel boos van, maar ik voel geen moordlust, heb geen hekel aan mezelf en ik heb geen behoefte om overal om te huilen. Da’s dus winst. ik stap morgen op het vliegtuig naar Londen voor een moeder-dochter vakantie, en we gaan het gewoon leuk hebben. Dus, al werkte het voor jou niet, ik ben er heel blij mee. Dank je, Kliefje, voor de tip, en ik hoop dat bij jou dit andere middel jouw klachten gaat verlichten. Sterkte ermee.

  1. Heel fijn om te lezen! Ben hartstikke blij voor je dat het voor jou wel werkt :)))
   Geniet jullie suf in Londen… xx

 3. Dat wordt dan ff DIM(men), hoop dat je er baat bij hebt want zo is het ook maar behelpen. Hans

 4. Verzorg jezelf lady, ik weet hoe vreselijk het is om een verstoorde hormonenbalans te hebben ( ik ging van zwangerschap naar menopauze)….en laat je goed begleiden!!

 5. Ja, ons eetpatroon kan veel invloed hebben op hoe wij ons voelen. Succes met uitzoeken wat voor jou het beste werkt!

 6. Woensdag bij een overgangsconsulente geweest en zij raadde DIM en valeriaan aan. Kon de DIM bij haar kopen (Euro 52,00) maar ik zie hier alleen groene thee, en kurkuma en nog wat vulstoffen. Zal haar morgen toch eens bellen hoe e.e.a. zit. Wat ik nu wel zeker weet is dat er veel geld te verdienen is aan dames met PMS of overgangsklachten.

 7. Jammer dat het voor jou niks is, ik ben sinds ik er hier over had gelezen met de tweede verpakking bezig en ben er juist erg tevreden over. Ben benieuwd of dat Dim iets is. In ieder geval sterkte, ik voel met je mee. Groetjes van een lotgenoot 😉

 8. Heb je in de Volkskrant het artikel over het boek van Francine Oomen gelezen? Er zijn meer mensen die heftig reageren op hormonen/overgang etc. Ik vrees dat er niet echt veel oplossingen in staan maar gedeelde smart is wellicht toch iets minder.

  Groetjes en toitoi,

  Dorothé

 9. Klinkt plausibel Klief. En nu ik het leed vallen mijn ogen ook open: die vreselijke vermoeidheid me, ik moet maar eens overgangsgerelateerd gaan kijken wat er aan de hand kan zijn. Geen idee nog of het oestrogeen of progesteron te hoog of te laag is, maar daar ga ik achter komen. Dank je wel dus! 😉

 10. Nou Klief. Dat komt me allemaal wel héél bekend voor, die klachten. Ik heb ook anderhalve maand hormonen geslikt maar werd daar enorm depressief van, dus direct gestopt. Ik gebruik nu in feite niets, behalve iedere avond St. Janskruid en Isoflavonen (soya). Het helpt misschien best, maar je weet het niet, behalve als ik zou stoppen en dan nog. De overgang is gewoon K. met Peren en dus hopeloos en we overleven het wel weer. Ondertussen moet je erdoor heen, maar what doesn’t kill you makes you stronger, denk ik dan maar en hopelijk is dat voor mijn omgeving idem dito. Ik probeer het maar te negeren of te accepteren, wat kan je anders…
  Ik weet wel dat er mega wordt verdiend aan zogenaamde middeltjes tegen de overgang, dus weet dat het symptoombestrijding is. Het enige wat echt helpt bij mij is hardlopen. De goede stofjes krijg je er gratis bij. Daar kan geen kruid tegen op….

 11. Wat een ellende blijft het toch. Vreselijk als je zo ontzettend slecht in je vel zit en de hormonen door je lijf tijgeren. Ik hoop oprecht dat DIM jouw uitkomst is.

 12. Ik duim mee! En vraag me intussen af of er al eens bloed geprikt is? Op hormoongehaltes en de hele rataplan (die jij uit hoofde van je beroep beter kent dan ik)?

  1. Zo gezond als een vis. En die hormonen zijn licht veranderd. Maar eea zegt niets over het verloop en de hevigheid van klachten.

   1. Stomme dingen zijn het, hormonen. Horror-monen noem ik ze wel eens 😉
    Sterkte, ben benieuwd naar het vervolg.

Reacties zijn gesloten.