Ontlurkdag!

Het is weer zover, wéér 29 april, wéér een jaar voorbij.

Wat is er zo bijzonder aan vandaag?

In 2011 riep ik deze dag uit tot “ontlurkdag”.

Drie keer raden waar dit blogje vandaag over gaat?

Jawel: tijd om uit de kast te komen, u lurkende medemensch!

Voor degenen die echt géén idee hebben waarover ik het heb:

Een lurker is een persoon die op internetfora, chatrooms, blogs of Wiki’s alleen meeleest, maar zelf (bijna) niets bijdraagt. Binnen het lurken kent men een aantal groepen; de eerste is geheelonthouder, dat wil zeggen dat deze helemaal nooit iets toevoegt. De tweede is iemand die zelden iets bijdraagt, slechts af en toe dus, de derde is een persoon die wel in bepaalde nieuwsgroepen, chatrooms of forums iets bijdraagt maar in andere alleen lurkt. Wanneer een lurker plots echt gaat bijdragen na een tijd lurken noemt men dat ontlurken. Dit kan echter ook van tijdelijke aard zijn. Men kan na actieve periode ook weer in de lurkmode gaan.

Ik heb nog steeds een groeiend aantal lezers per dag, maar er zit een gapend gat tussen het aantal hits en de reacties (alhoewel je mij absoluut niet hoort klagen. Ik heb de leukste en de liefste reageerders ooit. En veel ook) In ieder geval: een raar fenomeen vind ik die discrepantie grootte Grand Canyon. Ik snap dat mijn verhalen niet elke keer even boeiend en komisch zijn en/of echt iets bijdragen, misschien soms ronduit stom of beledigend zijn… Maar heeft u nou nog nooit de behoefte gevoeld te reageren? Zelfs al was het negatief? Ik kan best tegen kritiek hoor.

In ieder geval: vandaar deze dag én mijn oproep: kom uit de kast lurkers! Onthul uzelf, zeg iets, vertel, deel, hoe komt u hier, wat vindt u van mij, wat kan beter… Kortom: wat dan ook. Altijd leuk om nieuwe mensen te “ontmoeten”.

U hoeft van mij overigens echt niet geheel uit de lurkmode te gaan, het mag gewoon een tijdelijke opleving zijn. Wat heet: het is alleen vandaag Ontlurkdag. Morgen is deze ellende weer voorbij. En kunt u gewoon weer fijn de anonimiteit in. Lekker alleen maar lezen. Dat mag, ik ben daar niet teleurgesteld over.

Erewoord.

En uiteraard mogen alle mensen die wél regelmatig reageren op mijn blogjes, dat vandaag óók doen. Graag zelfs. Ik vind alle commentaren enig zoals u weet.

PS: de reacties van mensen die voor het eerst hier reageren, komen altijd in mijn moderatebakje. Dat betekent dus niet dat uw reactie omdat ie ineens weg is, is opgelost into thin air, maar dat ik ‘m eerst moet lezen en goedkeuren.

179 thoughts on “Ontlurkdag!

  1. Klopt. Maar ik blijf ook doorlurken hoor. Soms voegt een zoveelste mening niet zo veel toe, vind ik. Dan like ik maar gewoon en ben weer weg 😉

 1. Lieve Klief

  Hoop dat er veel lurkers ontlurken vandaag
  (Ergens, ik moet diep graven heb ik ook nog een blog.)

  Fijn weekend.

 2. Goedemorgen lees al tijden mee en reageer sinds een week of twee soms op je berichten. Ben dus een echte lurker. Maar lees graag mee en zal proberen vaker te reageren

 3. Hi,

  Heel af en toe reageer ik op facebook. Ik volg je al een tijd dus geen idee meer hoe ik hier kwam 😂

  Groetjes,
  Marjan

 4. Goedemorgen, ik lees altijd met veel plezier je blog. Moet er soms zeer hartelijk om lachen. Zelf ben ik een “het altijd anderen naar de zin maken”type, ik ben soms jaloers op hoe je dingen aanpakt.
  Ik lurk bij veel blogs, heeeeeeeel af en toe reageer ik. Maar meestal vraag ik me gewoon af waarom iemand op mijn mening zou zitten te wachten, zeker als die mening iets is in de trant van “leuk geschreven weer!”.
  Wie ik ben? Getrouwd, angstkater in huis, bezig me uit een beginnende burn out te worstelen, kook graag, kilootje of 10 te zwaar (er helemaal zelf aan gekokkereld 😉 ), lees veel, niet alleen blogs maar ook boeken en ALS ik reageer, heet ik niet bloggende Marianne.

 5. Haha, een aantal jaar (geen idee meer wanneer) mijn enige reactie ooit op een blog (en ik lees er een aantal hoor) bij jou op 29 april op het net gegooid! Lezen, met heeeeel veel plezier, blijf ik doen. Ik geniet van jou (en Vlasje, Frederique, Pourqouis pas, Zuinigaan, Mijn Nieuw Begin, Min of Meer, en een aantal anderen). Een verrijking van mijn dag, dankjulliewel. Ga door Kliefje, met jouw eerlijke blog, ons een spiegel voorhoudend, een lach of een traan gevend, maar vooral JOUW blog. Snap de behoefte om er achter te komen wie die Lurkers dan wel zijn, dus bij deze maar weer eens: een 58 jarige vrouw, moeder van 2 volwassen kinderen, al 38! jaar met m’n eigen vlam en werkend in de ziekenhuiszorg, maar dan niet aan de actieve zorgkant (wel veel patientencontacten). Fijne ontlurkdag! Hoop dat je veel reacties krijgt, hartelijke groet, Melanie

 6. I am one of your lurkers. Am happy to unlurk myself. I started reading your blog to keep the Dutch language alive. My spelling is not good enough for me to write in Dutch. Never ment to offend you at all. Let me introduce myself. My name is Jacqueline. Live in Australia since 1960. Enjoying your blog, however I don’t keep one myself.

  1. Leuk dat je de moeite neemt Jacqueline! Ik waardeer het enorm. Ik had natuurlijk al wel eens gezien dat ik ook lezers uit jouw land had. Nu weet ik ook wie, gaaf! 🙂

 7. Eoef, confronterend! Ik lurk,. Volledig. Dat heeft een reden. IK reageer uit principe nooit op een bericht wat als status openbaar heeft. ik wil best een reactie geven aan een groep maar niet aan ik weet niet hoeveel mensen op het http://www..
  Maar; geniet wel van je blog 🙂

  1. En om deze reden dus,..ik kan geen foutje corrigeren. “Oef” moet het dus zijn, en www

    1. yep, het was ontlurkdag.. ik ging keihard uit mijn comfortzone, en zal daar nu eeuwig aan herinnerd worden op het world wide web 🙂

 8. Goedemorgen, ook ik ben n vaste lurker van jou, lees je altijd , vaak met n lach soms ontroerend, helaas ben ik niet zo n reageerder maar je bent wel de eerste die ik lees. Nou veel succes met je ontlurkdag, gr. Trudy.

 9. Goedemorgen, bij deze dan. Ik lees je blogjes erg graag, heb zelfs het hele archief doorgespit, kopje koffie erbij, heerlijk!

 10. Mooie gelegenheid om mijn ervaring met de Clinique produkten te delen. Gisteren zowel het serum als de gel cream gebruikt en mijn huid voelt nu zo trekkerig! Gek want het eerste uur voelde het wel prettig.

  1. Raar. Even volhouden nog denk ik. En ik gebruik die zaken naast de DDML, dus nooit op zichzelf. Dat scheelt wel denk ik.

 11. Ik geef het toe, ben een lurker geworden hier. Terwijl ik eerst regelmatig reageerde. Ik lees je stukjes graag, maar weet dan niet zo goed wat ik kan schrijven. Maar zal beter mijn best gaan doen 😀 Goed weekend.

 12. Ben een echte lurker lees je erg graag je bent op een leuke manier kritisch, schrijft over onderwerpen uit de huidige tijdgeest ga zo door. Ik probeer sinds een week of 3 wat vaker te reageren maar haal mijn reactie ook vaak weer weg omdat het mijns inziens weinig toevoegt. Als ik je blog een cijfer mocht geven, een vette 9!

 13. Vooruit dan… eventjes uit de lurkmode. Ik lees je blogs graag. Wordt vaak sneu aangekeken door mijn meiden als ik weer eens hardop lach met de telefoon in mijn hand. Je blog leest als een column in een tijdschrift en ik verheug me elke keer weer op een nieuwe.
  Zelfspot en brute eerlijkheid: ik hou d’r van

 14. Hardcore lurker hier die je kennelijk al zo’n zes jaar volgt. Voel nooit zo de behoefte om te reageren, reageer meestal alleen op verjaardagen en dergelijken. Ik kan erg om je lachen, ben het niet altijd met je eens maar ik voel dan geen behoefte om dat te uiten. Leven en laten leven!

  En wie ik dan ben?
  Femke! Vierentwintig, pedagoog van en in het bezit van een blog die ernstig geüpdate moet worden maar door de drukte er vaak bij inschiet.
  Fijne ontlurkdag!

  1. Met je eens. Maar je mag ook kritisch reageren hoor. Tig reacties met “herkenbaar” en “eens met je” zijn ook zo saai 😉

 15. Toch maar even een berichtje van mij, nu op de officiële ontlurkdag😂
  Vind je blogs superleuk en is het eerste wat ik lees smorgens. En meestal ben ik het met je eens, is het zeer herkenbaar. Ook in bezit van puberdochter, man en over paar weken een poes en werk ook in de zorg, maar dan naast het bed.
  Vind het ook knap dat je met zoveel zelfspot, eerlijkheid over je leven kan schrijven!
  Nou Meis zolang je blijft schrijven, blijf ik je lezen.
  Dikke kus van je oud klasgenootje uit het krijt tijdperk😂

 16. Een geheelonthouder ben ik . Ik lees verschillende blogs maar reageer zelden ook al geniet ik van de
  Schrijfsels . Dus enkel voor vandaag : blijven voortdoen . Fijn weekend .

 17. Vrouw , vrouw wat moest ik scrollen om mijn lurkmoment met je te delen.. Als ik nog zo’n ouderwetse stempel had met : Ga zo door ! Had ik die ferm op je stukje gestempeld.
  Gr. Astrid

 18. Haha nou ik lees sinds een tijdjeje blogs met veel plezier. Ben niet zo’n schrijver dat indenk wat toe te voegen te hebben. Heb geloof ik 1x eerder gereageerd. Ben Pauline, alleenstaand moeder van een zoon van 7, wel sinds een jaar een eigen vlam. Ben voor mezelf begonnen als casemanager Verzuim. Tja lekker druk. Vorig jaar burn-out gekregen, gestopt met werken en dus nu voor mezelf. Fijne dag nog!

 19. Happy ontlurk dag. Jouw blog lees ik altijd en is eigenlijk de enige waar ik reageer heel soms. Zelfde beroep, zelfde gewicht issues, beide een dochter; dat is waarom ik graag lees. Ik hou van je kritische blik.
  Situatie schets;
  Onlangs las ik bij iemand over een ziekenhuis ervaring en hoopte ik tijdens het lezen dat jij de boel zou nuanceren. Buiten het gegeven dat deze dame onvriendelijk werd geholpen en dat dat natuurlijk niet door de beugel kan waren heel veel vragen wel medisch relevant om tot een DD te komen. Ik dacht al lezende dus; wellicht licht Klief sommige vragen toe. Dat was niet zo en toen dacht ik; zal ik zelf een reactie typen maar dat vond ik niet correct om nooit te reageren en om dan direct met opgeheven vinger daar te gaan reageren als eerste keer. Bang voor een negatieve storm aan reacties want deze blogster lijkt mij irl echt een hele leuke dame.
  Zo werkt dat dus in mijn ‘blog lurk leven ‘
  Veel blog plezier nog!

  1. Soms lees ik zaken op de foon en dan is reageren niet te doen. Zeker niet een heel verhaal.
   Ik snap jouw terughoudendheid. Ik schrijf ook niet altijd wat ik vind en denk. Om mensen niet tegen het verkeerde been te stoten. Geschreven taal is toch een dingetje.
   Leuk dat je reageert! Waardeer jouw reacties altijd enorm, juist ook omdat ze zoveel overeenkomsten hebben.

 20. Dacht dat er ontkurkdag stond en dat je wat te vieren had, haha.
  Leuke reacties heb je intussen al hè! Weet je weer waarvoor/voor wie je het doet.
  Goed weekeinde.

 21. Soms lurk ik, soms reageer ik en soms ben ik het van plan maar komt er iets tussen ( werk of zo ).
  Naast jouw blog volg ik Lieve Syl. Zij was ooit een collega van me en had toen net zoveel humor en zelfspot als in haar blogjes. Dat zie ik bij jou ook . Nou ben ik het lang niet altijd met je eens, maar dat hoeft ook niet om ergens van te genieten. Dankjewel voor alle lachstuipen die je me bezorgde. Ik hoop dat er nog veel volgen !

 22. Ohoh, ik schaam me, bijna🤣
  Ik ben ook een lurker.
  Ik ken jou jou via Min of meer en zuinigaanblog .
  Je bent lekker ontwapenend in je blogs en vaak schiet ik in de lach 😄
  Wie ik ben? Ik ben pensionada van 66 jaar en heb altijd als verpleegkundige gewerkt waarvan de laatste 10 jaar op de huisartsen Spoedpost en herken dus veel van jou Peter verhalen, heerlijk.
  Ga door meid opdat ik verder kan lezen😄😄
  Groet Nicol.

 23. Wij kennen mekaar al enige jaren virtueel en vandaag vraag ik me nu af wie van ons beiden ooit het eerst aan ontlurken heeft gedaan. Weet jij dat?

  1. Nee, geen idee!! Is al zo lang geleden ook… Poeh. Goeie vraag. Jouw eerste reactie hier is van 28 dec 2011 🙂

 24. Ok ik ontlurk vandaag.
  Ik heet Yvonne , kom uit Amsterdam, woon met vriend, hond en twee katten op een boot.
  Ik bezoek jouw pagina regelmatig en schaterlach regelmatig om jouw verhalen. Waarschijnlijk omdat het mij dan bekent voorkomt.
  Ik reageer niet zo vaak, er zijn al zoveel meningen op het net.
  Fank je wel voor de leuke stukjes!

  Yvonne

   1. Ik ben ook met DIM begonnen en ik moet zeggen dat ik me best lekker begin te voelen. Dank voor de tip!

 25. Schuldig! Om de reden die Leonieke hierboven perfect heeft beschreven. Bij deze dan toch. Dank voor al je grappige, ontroerende en eye-openende schrijfsels. Ze maken mijn dag vaak mooier.

 26. Gezellig hier met alle ontlurkers die zich bekend maken .Ook ik ben heel lang lurker geweest hier maar ben onder mijn steen uit gekropen en kruip ook niet meer terug. Zelf heb ik ook eens een oproep gedaan toen ik nog volop blogde met als resultaat 1 hele reactie haha
  Fijn weekend ,Elisabeth

 27. Hi Kliefje,
  Lees jouw blogje altijd. En inderdaad mijn likes corresponderen zeker niet met de reacties. Ik vind je een eerlijk mens dat durft te schrijven over onderwerpen waar een hoop vrouwen niet eens met hun BFF over durven praten.

 28. Ha die Klief 🙃🙂 Ik hoef bij jou niet te ontlurken, maar ik zal dat ergens anders eens doen 😉
  Ik volg iemand die soms 8 posts per dag doet, dan ga ik toch wel in de lurkmodus. ‘ff scannen’ en weer verder. Maar vaak zitten er wel leuke artikelen tussen.
  Mooie dag en goed weekend 😎😘

  1. Ik lurk regelmatig hoor. Niks mis mee. Heb btw bij jou ineens ook weer problemen met reageren, dus als je denkt ‘waar is die Klief gebleven’… Gewoon, op haar nest. Dan maar een eenvoudige like alleen.

 29. Ha ik ben ook een lurker, Al tien jaar lees ik je op weblog en dat ben ik blijven doen nadat ik zelf met weblog gestopt was. Ik reageerde nadien soms op je fbook. Omdat ik ook wel snap dat je niet op dezelfde reacties zit te wachten reageer ik maar niet meer. Ik lees des te liever. Je inspireert me vaak. En zonder nou meteen veren in je kont te willen steken moet ik bekennen dat jij de enige blogger ben die ik nog lees. ook omdat ik blog via mail binnen krijg dus ik hoef je niet eens te zoeken. Jammer dat je niet meer op fb bent want dan zou ik niet meer lurken of reagluren,, maar weer reageren .. nu lurk ik dus lekker door

 30. Goedemorgen, ik dacht al: wat is lurken…..haha. Schuldig!!!!!
  Ik lees je met veel plezier elke dag.
  Groeten uit Friesland,
  Margriet

 31. Zal ik dan ook maar ontlurken? Hoewel ik best wel eens reageer en altijd je blog met interesse lees, weet jij vrijwel niets van mij….
  Ik ben Heidi, 46 lentes jong en moeder van een puberzoon van 15. Getrouwd met de liefste Peter van de hele wereld, waarin ik veel van jouw Vlam-verhalen ken.
  Wij hebben twee Main Coon-katers: Gunnar en Sven, een Russische Dwerghamster genaamd Reus en over twee weken krijg ik mijn Britse Korthaarkitten Jip!
  Door de week heb ik érg veel vrije tijd…omdat ik door fibromyalgie en lipoedeem in de ziektewet zit.
  Mijn hobby naast haken en breien is het lezen van diverse blogs, waaronder dus de jouwe.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat, ook met je foto-berichten van Misty natuurlijk ;-))!

 32. Ik had het “lurken” al eens eerder ergens zien staan. Ook in een negatieve connotatie. De persoon in kwestie vond het niet kunnen (niet!) (echt niet!) dat onbekenden zomaar kwamen lezen zonder zich bekend te maken. Hij heeft zijn blog nadien ook stopgezet. (Ik denk dat het Menck was)
  Ja, soldaat kameraad, bezint eer gij begint, alles in het leven heeft consequenties. Zet er dan een paswoord op.

  Ergens ontgaat mij ook de logica.
  Een blog is openbaar, publiek. Dus je weet dat om het even wie dat kan gaan lezen. Je buurman, je baas, iemand die aan de andere kant van de wereld woont.
  En evengoed wordt er dan een (toch wel negatief gekleurd) woord uitgevonden om iemand te benoemen die wel komt lezen maar niet reageert. Het geschrevene wordt publiek te grabbel gegooid, maar wie dan komt lezen krijgt de benaming “gluurder”. Terwijl er volgens mij toch niks stiekem aan is.
  Raar.

  Maar goed, wellicht bedoel je gewoon dat je nieuwsgierig bent naar wie de mensen zijn die jou komen lezen.
  En dan wil ik dat best wel vertellen.
  Bij deze.

  1. Volgens mij ben ik nergens negatief en ben ik nergens veroordelend in dit stukje.
   Ik roep gewoon al zeven jaar lang mensen op, eens per jaar, om zich eens kenbaar te maken. Omdat ik nieuwsgierig ben en omdat ik dat leuk vind. Meer niet. En gezien al die enthousiaste reacties, vinden de lezers het ook leuk.
   Ik lurk zelf ook zeer regelmatig en vind het woord geenszins negatief gekleurd.
   Dat van een slotje en anders op privé zetten, daarin deel ik je mening. Als je niet wilt dat vreemde mensen meelezen, blog dan niet.

 33. Nog een lurker meld zich, alhoewel ik een enkele keer wel gereageerd op jouw blog. Niet altijd helemaal eens met wat je schrijft, kan niet altijd meevoelen (drink bv. geen alcohol en draag geen hakken) maar lees je blogjes en vlogjes met veel plezier.

  1. Niks mis mee toch, een andere mening en een andere levenshouding? Zou een saaie boel worden anders 😉
   Fijn dat je even ontlurkt!

 34. Ik ben een af en toe lurker, die ook wel eens een reactie geeft, maar ook tijden niet eens lurkt. Dan ben ik gewoon even helemaal weg, om later met hetzelfde enthousiasme weer op te duiken. Daarom is een eigen blog ook niets voor mij, maar genieten van de anderen doe ik met plezier!

 35. Ik reageer ook maar heel soms…..
  Smorgens lees ik eerst jou blogje en vind dat je het zo heerlijk precies raak schrijft!
  Vaak zegt mijn man, ben je Kliefje weer aan t lezen dan ziet hij me weer lachen 🙂
  Werk ook in de zorg, veel dingen heel herkenbaar!!
  Ga zo door!

 36. hoi Kliefje, ik lees heel graag, boeken, tijdschriften en zeker ook blogs, waaronder die van jou.
  Ik ben 49 en heb 3 volwassen kinderen en ben net oma geworden en ik heb echt een hekel aan schrijven, maar ik maak voor jou vandaag een uitzondering…….o ja…ik kijk sinds jouw blog heel anders naar mannen met ringbaardjes

 37. Ook ik reageer heel af en toe. Juist om geen lurker te zijn. En omdat ik me soms te oud voel om commentaar te geven. Want jij bent net zo oud als mijn kinderen. En die gillen soms ook”: Maaaaaaaam, dat zeg je niet meer”.
  En heel vaak denk ik ook wel, Ach Klief, het komt wel goed met de jaren. Maar dat zeg ik dan niet hè, klinkt zo betweterig.

 38. Ik lees je dagelijks en mis je als je een keer niet schrijft 🙂 Reageer soms, als ik denk iets te zeggen te hebben.
  Soms niet, zeker als ik kritisch of anders denk…..stom eigenlijk; om de saaiheid van de reacties te onderbreken zou dat best wel eens kunnen 🙂

 39. Hallo,
  Ik ben een lurker.
  Heb ooit weleens gereageerd maar sorry denk echt dat t maar 1 x was.
  Excuus hiervoor.
  Maar ik geniet heel eeg van de blogs en lees Ger doorgaans s avonds.
  Zit ik te lachen halverwege , dan stop ik en ga t hardop voorlezen aan m’n mannetje.
  Moeten we doorgaans altijd lachen.
  En dat berichtje over de borst mammografie ( als de stroom uitvalt ) heb ik al diverse keren tegen iemand vertelt , gewoon al dat ter sprake kimt en dat he dan gelijk terug denkt aan dat verhaal / blog.

  Eerlijkheid halve moet ik wel zeggen dat ik vreselijk geniet van de blogjes maar de ( lelijke ) woorden , bv pvd ) das dan weer minder.
  Maar ik blijf t lezen.

  Hartelijk groet van een lurkende en hoop wat geregelder te reageren,
  Hilda

 40. Hallo, ik lees en geniet bijna elke dag mee, maar reageer alleen maar zo af en toe. Zo lang jij blijft schrijven, blijf ik lezen en zo af en toe reageren. Deal?

 41. Lieve Kliefje ook ik ben een lurker met enige spijt tegenover jou.
  Ik lees je blog dagelijks kijk er zelfs naar uit ,het is altijd interessant jou doen en laten te lezen .commentaar op jou schrijven vind ik niet nodig plus ik je niet wil beschadigen je staat bij mij hoog aan geschreven in persoon en op schrift tevens ook je Vlam en dochter Jill die ik kortgeleden heb mogen ontmoeten en het een mooie heerlijke vrouw vind om te zien .
  Ook foto’s van jou en je fam zijn het aanzien waard ,je schrijven over je woning en naaste buur (de aso s) vind ik geweldig heb in het verleden ook ln een portiekwonig gewoond (het Rode dorp alhier) dat was in mijn drank periode strak 32 jaar geleden op de 4de woonlaag was blij als ik een krat bier omhoog kreeg ,naderhand hoorde ik van medebewoners dat ze op de uitkijk stonde te kijken hoe ik liep te schouwen en zeiden haal hij het of niet, lachen.
  Je dagelijkse werkzaamheden bij je werkgever wanner je er bent zijn de moeite waard om te lezen en ik weet ongeveer hoe de vork in de steel zit daar ik geregeld een bezoek breng (knipkaart),vroeger toen je nog in die andere kamer zat heb ik veel een praatje met je kunnen maken en leerde je als een fijn en prettig iemand kennen en zo is het gekomen(uitspraak van Wim Sonneveld)

  1. Niet nodig joh, alleen reageren als je dat zelf wilt. Ik verwacht niks van niemand. Maar zo eens per jaar is wel leuk toch? 🙂
   Dank voor je lieve en uitgebreide reactie.

 42. Lieve Klief, ook ik ben een trouwe lurker die slechts zelden reageert omdat ik vaak weinig meen toe te kunnen voegen aan de leuke reacties van je lezers. Ik geniet heel erg van je humoristische schrijfstijl en de voor mij vaak zeer herkenbare onderwerpen. Lees graag boeken en een aantal blogs maar die van jou staat echt met stip op nummer 1! En wie ben ik dan? Vrouw van 51 jaar, moeder van twee volwassenen zonen. Gelukkig met mijn vlam en sinds een aantal jaren wonend in Antalya. Zijn daar beiden naartoe gegaan vanwege ons werk aan de universiteit. Nu weet je dus wie die lezer uit Turkije is. Of heb je er meer uit die regio?:))) Fijne ontlurkdag gewenst en heel veel succes met je blog. Zolang jij schrijft, blijf ik lezen! Liefs, Sylvia

 43. Ik ben een lurker. Ik ontvang je blogjes per mail, meestal net voor ik begin met werken. Het leuke aan je blog is dat ik me in heel veel dingen herken en ik dan ook met een grote glimlach mijn werkplaats binnenwandel. Bij deze: heel erg bedankt!

 44. Het is al heel wat jaren geleden dat ik voor het eerst ontlurkte bij je… maar ik heb bijna de hele winter onder een steen geleegd, vriendjes geworden met de pissebedden enzo…Nou ja, ik heb al een poos bijna niet meer gereageerd op je blog. Wel alles gelezen, maar weet je wel hoe keimoeilijk het is om te typen onder zo’n steen?

  Het is leuk om te zien hoe iedereen hierboven zich even aan je voorstelt, ik denk dat je daar helemaal blij van wordt.
  Al vrees ik ook dat je niet meer zo lekker kan zitten met al die veren in je r**t ;-))

  Fijne ontlurkdag nog, en dan vanavond toch maar een fijne ontkurkavond om dit succes te vieren…
  Dikke zoen voor jou!

 45. Hai,
  Ook ik moet bekennen…ik ben een lurker…-mid 30, getrouwd, gek op chocola en vind het een sport om zo min mogelijk voor iets te betalen-
  lees je met tussenpozen en heb laatst aardig wat in moeten halen haha. Je schrijft hilarisch,altijd leuk om te lezen. Ga vooral zo door!
  Groetjes een ‘lurker’

 46. Denk vaak aan je,krijg regelmatig op mijn ipad reclame van hüttenkässe ,zomlekker mager op een broodje.
  Ja ja denk ik dan ,ik weet wel beter 😜
  Kan het werkelijk niet meer eten 😂

 47. Hoi Kliefje, op deze ontlurkdag ook een berichtje van mij. Ik lees je berichtjes zo graag! De manier hoe je in het leven staat en daar vaak vol humor over schrijft, ik hoop dat je er nog heel lang mee doorgaat! Dank je wel en veel liefs, Benedicte

 48. Hier valt niets te ontlurken. Je kent me en ik volg je graag al reageer ik soms een paar dagen later pas op je blogjes. Ik zou zeggen: ga vooral lekker door zoals je doet. xx

 49. Ik ben Menck, echte naam Malik, 33 lentes jong, gebronsd, gespierd, intelligent, vrouwenmagneet en verschrikkelijk rijk.
  Mijn hobby is fantaseren.

 50. ik kom iedere dag bij je lezen alleen de plogjes sla ik over. Ik hou van je humor

 51. Ik vroeg me al af wanneer het weer ontlurk dag zou zijn, had me voorgenomen om dan eindelijk eens fijn te ontlurken. Toevallig reageerde ik een week of twee terug voor het eerst op een ‘gewone’ blog, maar zal me toch even voorstellen. Ik ben Jolanda Dieuwke, 39 jaar. Na ruim acht jaar alleen te zijn geweest met mijn oudste dochter ontmoette ik toen ik begin dertig was per ongeluk toch nog de liefde van mijn leven en kregen we samen nog twee kinderen, nog twee blonde meisjes. Ik ben werkzaam als docent op een vrijeschool in het noorden van het land, schrijf voor een stoere-boekenblog en heb zelf een blog over lesgeven en van alles dat met onderwijs te maken heeft. Ik heb veel last van mijn pms, en na trombose en longembolie te hebben gehad mag ik geen kunstmatige hormonen meer, dus ben ik zoekende naar andere oplossingen. Wat ik fijn vind aan jouw blog, naast je schrijfstijl, is je eerlijkheid en je humor. Daarnaast zijn de – ik noem ze maar even – hormonenverhalen voor mij herkenbaar en op een rare manier geruststellend. Dat ik niet helemaal gek ben ofzo. Vreemd hoe de menselijke geest werkt. Iets als gedeeld leed en halve smart wellicht. Ik ben blij dat je zo lekker veel schrijft en hoewel ik de tijd ontbeer om vaak te reageren, ben en blijf ik een vaste lezer. Dank voor je fijne blog, kliefje!

 52. Vandaag 60 lentes jong mogen worden. Volgens onze koning is 50 het nieuwe 30 dus hier zit een tevreden veertiger. Je hebt mijn geboortedag tot ontlurkdag gebombardeerd dus vandaar nu mijn eerste reactie. Ik lurk al heel lang en trouw je schrijfsels en geniet ervan! (in stilte dus….). Ik hoop dat je er nog heel lang mee door mag gaan en wie weet laat ik me vaker horen (of geniet verder in stilte…)

   1. Ach, het geheugen lost ook een beetje op…..ik weet het echt niet meer pfff En je weet dat het verval ook aan het lijf toeslaat (even voor de duidelijkheid :uit je verhalen hoor, haha). Alles gaat hangen alleen mijn tandvlees kruipt naar boven 😋 geniet ervan op de Veluwe!

 53. Hoi Kliefje, hier een berichtje van Anne Mari. Ik lees al heel lang met veel plezier (maar wel in stilte dus) je blogs. Je humor en je eerlijkheid zijn super! Als ik je schrijven over de overgangsperikelen lees ben ik terstond vol medeleven met je, ik ben zelf net door die ellende (zo ongeveer) heen. Ha, nu weet je gelijk welke leeftijdscategorie ik zit; ik ben 52.
  Ik zal vaker gaan reageren!

 54. In het kader van de ontlurkdag toch nog even op de valreep; Berry, 50+, echtgenote van en moeder van 2 tegendraadse pubers die als ratten de godganse dag horizontaal op de bank of in bed doorbrengen. Verder in het bezit van een bejaarde harige hond, gelukkig ietwat kleiner formaat dan de koethoent die jij van de buren gewend bent. Heb eveneens ongeciviliseerde en autistische buren, dus het lachen om deze verhalen is herkennen ;-). Via HVD op je blog gekomen, ben een echte lurker want op HVD kom ik niet verder dan een duim en op jouw weblog reageer ik nooit. Dat neemt niet weg dat ik een paar keer per week met plezier je verhalen lees!

 55. Hoi Kliefje,
  Is d’r al weer een jaar voorbij sinds de vorige Ontlurkdag?
  Volgens mij heb ik vorig jaar voor het eerst een reactie geplaatst, maar ik lees al jaren stiekem mee.
  Soms gniffelend, af en toe hardop lachend.
  Ik ben niet zo’n reageerdert, maar wel een trouwe lezeres.
  Waarschijnlijk reageer ik volgend jaar pas weer, maar ga vooral door met je leuke, kritische en herkenbare stukkies.
  Groetjes van Franka uit Twente.

 56. Hallo Kliefje:
  Op de valreep hier een rasechte lurkster die je blogs en vlogs met verschrikkelijk veel plezier leest, af en toe denkt nou nou Kliefje dat kan anders maar de dag erna weer in een deuk ligt. Dit is trouwens de eerste keer dat ik op een blog reageer: de primeur voor jou!!
  Groetjes ,
  Willy, vrouw van 54 , getrouwd, puberzoon van 15 en voor 100 % in de overgang (WHAH…) Ik slik dus wel een antidepressivum….

 57. Ohjee ik ben nog net op tijd met reageren 😛 Nog een uurtje dan is jullie dag alweer voorbij haha. Ik reageer zeker niet bij iedereen altijd trouwens. Veel wel eigenlijk haha. Bij mij ook een gapend gat tussen het aantal lezers en reageerders (is dat een woord??), bij iedereen vermoed ik zo. Vind ik niet erg eigenlijk, ik weet dat het gelezen wordt uiteindelijk.

 58. Jeetje, alweer een jaar geleden! De tijd vliegt. Ik lees je blog erg graag. je staat ook in mijn leeslijst, zo mis ik niets. Je bent open, eerlijk, vol humor en zelfspot. Ik herken veel in je schrijfsels en hoop dat je nog heel lang doorgaat. Je kleurt mijn dag en tovert altijd een glimlach op mijn gezicht.
  Dankjewel daarvoor.
  Liefs Frederique

 59. Ach, ben ik te laat om te ontlurken?
  Hoe dan ook (en in het kort): jouw schrijfstijl en updates lezen lekker weg met hier en daar een goede dosis humor. #vindikleuk

 60. Verstandig, voorjaar even het raam open zetten voor frisse lucht, heb ik ook gedaan. Hans

 61. Volgens mij ben ik ooit ontlurkt op ontlurkdag, en na een tijdje af en toe wel reageren ben ik weer onder de steen verdwenen geloof ik.. Goede reminder om je vaker te laten weten dat ik meelees/meeleef/meelach!

 62. Dagje te laat, maar je zult het vast niet erg vinden van nog een lurker te horen. Ik schrijf, omdat het openbaar is, liever geen al te persoonlijke zaken op. Ik heb tot nu toe geen reactie geschreven, omdat ik niet anderen wilde herhalen, een reactie moet ook iets toevoegen. Ik lees je graag, je schrijft vlot, met humor, liefdevol over Vlam en Jill (en kat, ben zelf meer het hondentype, mits ze opgevoed zijn), aansprekende onderwerpen (overgang, gewicht, puber zijn herkenbaar, andere zaken vind ik interessant en/of hilarisch (al dan niet hilarisch beschreven). Ik blijf graag bij je lezen en wie weet, ontdek ik nog eens hoe je onder een steen vandaan blijft…

  1. Leuk dat je eronder vandaan gekomen bent. Ik snap je terughoudendheid dus blijf lekker waar je bent joh. Enne: tot volgend jaar?

 63. Nou voor deze keer dan. 😉 ik lees je graag, net zoal enkele andere blogs. Reageren heb ik afgeleerd, nadat jaren geleden reacties ontaarden in ordinaire scheldpartijen. Lees ik nu iets waar ik het niet mee eens ben, praat het binnenshuis van me af, maar nooit meer via een reactie op een blog. Ga zo door en wie weet reageer ik over een jaar toch weer.

 64. Hier nog een late ontlurker. Ik lees om de zoveel tijd even bij op je blog. Je maakt mijn dag vaak nog een stukje zonniger met je leuke berichten. Groet van Jolanda uit het verre oosten.

 65. Ik, Laura, 25, sociaal werkster en fantaseerster en creatieveling, buitenmens en lolzoekster, ben schuldig aan lurkgedrag! Dit omdat ik – zelfs na 4 maanden – nog zoekende ben in de blogwereld. Ik vind het zelf leuk om te schrijven, en volg ondertussen een handje vol bloggers, maar weet nog niet zo goed hoe en wat. Dit met name door tijdgebrek – hoe doen jullie dat?!
  Maar voor de bloggers die ik volg maak ik graag tijd om te lezen, en in dit geval zelfs eens te reageren! Op – wie weet – soms nog eens ontlurken

  1. In de loop van de tijd schift dat wel. Ik volgde eerst ook alles en iedereen, maar daar had ik bijna een fulltime baan aan. Nu ben ik “strenger”. Alleen de schrijvers die me echt aanspreken, die volg ik. Via Bloglovin’. Ik kan in één oogopslag in mijn feed zien of ik iets wel of niet wil gaan lezen en als het onderwerp me niet aanspreekt, dan vink ik aan dat ik ‘m gelezen heb. Zo blijft eea overzichtelijk. En te doen qua tijd.
   Leuk dat je meedeed! Enne: tot volgend jaar 😉

 66. O, ik ben te laat zie ik, maar toch bij deze dan maar een keer: ontlurkt!
  Volgens mij kwam ik ooit via Mammalien bij jou terecht (die lees ik nog steeds en ken ik ook IRL) en sindsdien lees ik mee. Ik moet vaak om je stukjes lachen en nog vaker is het herkenbaar.
  Waarom ik niet eerder reageerde? Tja, niet echt de behoefte. Ik heb zelf jarenlang geblogd en veel gevolgd, gereageerd en bloggers in het echt ontmoet. Maar dat was een aantal jaar geleden gewoon op. (Ik vond die druk van “moeten” reageren en meeleven niet fijn meer. En ik weet het: die druk legde ik mezelf op, maar toch.)
  Ik blog zelf nog heel af en toe, als ik daar zin in heb, en zonder reactieknop. Via mijn WordPress-app staan Mammalien en jij (en nog een paar oud-bloggers die volgens mij ook zelden nog wat schrijven) in mijn volglijst en soms lees ik dan een heel lijstje blogs bij. Ik zal blijven lezen, maar kan je niet beloven dat ik vaker zal reageren; al is de drempel wel een beetje lager geworden nu 😉

 67. Goedemorgen, een beetje late reactie. Ook ik reageer niet altijd. Reden? Ik ben meer een lezer dan een schrijver, Maar geniet mij wezenloos van je blog 🙂

  Groet Petra

 68. Beter laat dan nooit toch even een reactie (ik loop nogal achter de laatste paar dagen :))
  Ik kwam via via een keer je blog tegen, ik denk via HVD maar zeker weet ik het niet meer. Ik vond het zo leuk dat ik van voor af aan ben beginnen te lezen, en zelfs af en toe nog gereageerd heb, hoe onzinnig ook na zo lange tijd ;). Maar soms was het onderwerp blijkbaar gewoon zo leuk of interessant dat ik het toch niet laten kon.
  En toen ik helemaal ‘bij’ was ben ik je echt gaan volgen en reageer ik ook vaak. Met mijn inmiddels bekende korte reacties, not… kuch :). Dat leer ik nooit vermoed ik!
  Ik ben elke keer weer blij als ik een mail krijg dat er weer een nieuw blogje van je is, herken er vaak veel in maar zelfs als dat niet zo is moet ik er toch vaak om lachen. Ik vind je eerlijkheid, zelfspot en humor erg leuk en ik hoop dat je door blijft schrijven tot je hoogbejaard bent 😉

  1. Lief! Thanks! En jouw reacties worden zeer gewaardeerd. Je leest mijn blogs ook echt. Ik merk soms wel aan reacties dat niet iedereen dat doet 😉

 69. Nog steeds lees ik bijna alles … even vergeten te ontlurken op de 29e. Maar volgens mij weet je inmiddels wel dat ik graag meelees. Ik regeer meer niet dan wel (heb ook niet altijd iets te melden) Maar ‘je leest lekker weg’ en ik geniet van je eerlijkheid.

 70. En ik dacht, aha, een blogje over het eerste jaarlijkse glas rosé op een zonnig terras. Boy was I wrong! Maar, mijn jargon is weer up to date. Het schijnt inderdaad zeer moeizaam te zijn om te reageren,als beginnende blogger kom je geen steek verder. Ik ben benieuwd of het blogjargon volgend jaar in de Dikke van Dale wordt opgenomen, Ontlurken, dan is het nog ergens goed voor geweest.

 71. Pingback: Wat ik vind van u.

Reacties zijn gesloten.