Het is ook overal hetzelfde hè?

Gisteren, ergens halverwege Veluwe en huis, in de auto met mijn schoonmoeder, kwam het gesprek op mannen en hun eigenaardigheden.

En die hebben ze mannen genoeg.

Een “feest” van herkenning was het. Echt.

Aan bod zijn gekomen:

Truien uittrekken op een nogal onlogische manier. Met duim en wijsvinger de achterkant van de hals vastpakken en dan zo over hun hoofd trekken. En dan zuchten en steunen omdat het niet soepel gaat. Ráár!

Sokken aan de voorkant, bovenaan vastpakken en zo afrollen over de voet. Waardoor ze binnenstebuiten in bolletjes komen. Waarom ze niet gewoon bij de tenen van je voet aftrekken? Dan komen ze ook netjes in de wasmand terecht en hoef je ook niet bij het aantrekken je hand in je sok te stoppen om ze om te keren. Want ja: ik ben ook zo’n vrouw die geen zin heeft om voor haar man zijn sokken om te keren. Ik ben niet vies van de mijne, ik stop zó mijn tong in zijn mond. Maar sokken waarin hij een dag heeft lopen werken? Daar word ik helegaar niet blij van. En dus was ik ze zoals ze in mijn wasmand komen. Ik doe er verder niks aan. Zijn probleem.

Kleding verzamelen op een stoel. Terwijl je met een tikkie meer inspanning, kost misschien enkele kilocalorieën, de boel ook even aan een knaapje kunt hangen. Scheelt je ook weer ergernis om kreukels en vouwen. Het leven kan zo simpel zijn soms.

Wat is dat met mannen en kranten, folders en tijdschriften lezen? Zijn ze klaar, dan laten ze de boel de boel en blijft het gelezene net zo lang liggen tot de vrouw het bij het oud papier gooit. Om de één of andere vage reden weten mannen die bak niet te lokaliseren. Wat in ons geval wel grappig is, want hij staat pal naast de rode wijn. Die hij met gemak uiteraard wel weer weet te vinden.

Mannen en vlees bakken. Ook zoiets. De vetspetters zitten tegen het plafond aan als ze klaar zijn. En het net door jou zorgvuldig schoongemaakte gasfornuis ziet er uit als een oorlogsgebied. En uiteraard zit er ook een flinke toef boter op hun goeie overhemd. Want waarom zou je in vredesnaam even een schortje aandoen? Echte mannen bakken onbeschermd.

Ook zo opmerkelijk is, is dat wanneer ik de klep van de vaatwasser opentrek, manlief nét moet plassen. Dat geluid triggert blijkbaar de blaas. Heel apart. En als hij dan aan mijn hoofd ziet, dat ik daarvan best wel een beetje baal, dan zegt hij ook net zo rustig dat hij me met alle liefde straks wil komen helpen. Dat ik gewoon even moet wachten op hem. Ja hoor; ik blijf naast het aanrecht staan tot manlief klaar is. Alsof ik op een trein wacht. Tuurlijk schatje.

Ik kan nog úren doorgaan.

Maar ik laat verdere aanvullingen heel graag aan u over 🙂

55 thoughts on “Het is ook overal hetzelfde hè?

 1. Zou ik wel met een echte man getrouwd zijn? Die van mij doet dit soort dingen namelijk (bijna) niet.

 2. Laat ik het nu een keer opnemen voor mijn man , hij is degene die bakt met een schort voor , ik doe dat niet.
  Een weerstand tegen , die ik niet kan uitleggen.
  Is een ergernis voor hem. Ik kan het zonder ! Heeft me wel een keer een fantastisch mooie rok gekost.

  1. Was nog niet klaar. Met heel veel geduldig uitleggen wordt het wel wat beter maar ze vervallen gauw in het oude patroon. Sinds ik het zo bekijk scheelt me dat veel ergernis. Ik blijf geduldig en consequent uitleggen hoe het wel moet of handiger is. Ik heb 4 trainees onder me 😉
   Groetjes,
   Dorothé

 3. Ha, ha het is me wat met mijn soort, ja zo zitten we in elkaar.
  Wij noemde dat altijd een afwasdrol. Hans

 4. De vaatwasser herken ik niet – die doet hij 😉 – maar de trui, sokken en stapels herken ik maar al te goed.
  En de ‘we moeten weg’ ‘ja, ik kom, nog even…..’ die me bij tijd en wijle echt tot wáánzin kan drijven!!

 5. Haha hier hetzelfde qua sokken, kranten en kleding verzamelen! (Vaatwasser niet) Jongste zoon (22) is heeeel anders: die vouwt zijn was zelfs op als hij het in de wasmand doet om gewassen te worden. Ook best apart 😉

 6. Met 5 onderbroeken 10 dagen op vakantie gaan want, zegt hij, hij loopt toch de hele dag in zn zwembroek!! 🙄🙄🙄🙄😭

 7. Groente grillen op de bakplaat van de oven zonder bakpapier…het licht laten branden, dop niet op de tandpasta doen, en dat wat jij schreef is zeer herkenbaar, behalve de vaatwasser dat doe ik namelijk liever zelf anders staan de spullen overal behalve op de goed plek 🙂

 8. Na het eten zijn stoel naar achteren schuiven en die de rest van de dag/avond zo laten staan.
  Wel altijd de afstandsbediening pakken maar nooit terugleggen in de la. .
  Zijn handen wassen net wanneer ik een pan met heet water wil afgieten. En dan mij geïrriteerd aankijken dat ik in de weg loop.
  Eerst de hond gedag zeggen voordat hij mij gedag zegt. Very charming!
  En precies zijn kleren uittrekken zoals jij het beschrijft. Wat een heerlijk blog.
  LIefs ♥

 9. Wat een feest van herkenning inderdaad :-). Vooral dat uittrekken van die trui, dat snap ik echt langs geen kanten. Mijn man is 33 en kan zich nog niet deftig aankleden ;-). Wat de papierhoop betreft ben ik echter even slordig als hij, mijn gelezen magazines stapelen zich vaak op bij de zetel, daar krijgt hij dan weer een punthoofd van ;-).

 10. Zeer herkenbaar! Behalve het vlees bakken want dat doet hij simpelweg niet. Ik denk dat het ook nooit goed zou komen moest ik hem dat laten doen …

 11. Wel eerlijk, ik denk dat mijn lief ook geen man is, buiten die kranten 🙂

 12. Ik dacht dat ik een uitzondering in huis had…eenmaal koken (het vlees en de aardappels althans, groente is ‘mijn probleem’) en de hele keuken is een oorlogsgebied. Was het maar alleen het gasfornuis… Maar ja, ik ken de staat van de keuken van mijn schoonmoeder – daar krijg ik een ongewoon sterke drang tot schoonmaken van – dus ik dacht dat het aan de opvoeding lag. Misschien zit het probleem toch dieper geworteld dan ik tot nu toe dacht…

 13. Was een keer weekje weg, een pluim, alles was keurig, behalve om zn stoel heen, kranten en tijdschriften van de hele week uitgespreid op de grond. t Was hem niet opgevallen…..

  groetjes
  Roelien

 14. Zoon deed altijd na het douchen, de vuile (donkere) onderbroek in mijn witte handdoeken rollen, je snapt die handdoeken waren na verloop van tijd allemaal grijs. De man heb ik ook moeten opvoeden wat betreft de sokken, het leeghalen van de broekzakken blijft nog steeds een aandachtspuntje. 😉

 15. Ja voor de sokken en het shirt uittrekken. Hier geen vaatwasser en ik ben degene die de stapels kleding maakt.
  Wat ik verder heel irritant vind is dat ie zijn mouwen van zijn overhemden niet afrolt voor ze in de was gaan.

 16. Ik vraag me eigenlijk af hier …. Wat kunnen mannen eigenlijk goed doen ?

 17. HAHAHA ja die trui uittrekken, doen echt alle mannen dat zo? Of alleen echte mannen.
  Het onderste poloshirt uit de opgevouwen stapel trekken is er ook zo een.
  Of een shirt bekijken en dan op een rolletje terugleggen. En dan de kast open laten staan.

 18. Mannen hebben om hetzelfde gerecht te koken als vrouwen ongeveer de dubbele hoeveelheid keukengerei nodig. Als ze meer messen en pannen kunnen gebruiken, dan laten ze het niet, terwijl vrouwen denken, het moet ook nog allemaal afgewassen worden.

 19. Nét het laatste velletje wc papier niet nodig hebben, drieenzeventig tv kanalen doorzappen en dan nog maar eens. Vragen of ‘we’ nog ergens een elastiekje, plakband, touwtje, plastic zak hebben oid – oórverdovend zoeken, zuchten dat ‘ie niks kan vinden (veelbetekenend) terwijl je het door hem zo gewenste/gewilde item van 6 meter afstand al ziet liggen…Een schortje? 🙂 Ik gebruik altijd het achterste pitje links en sta uiterst rechts. 🙂

 20. Whoehoehaha, ik sta blijkbaar in goede verbinding met mijn mannelijke kant. Ik kan heel goed zooi en rommel maken en als iemand het fornuis blinkend krijgt, is hij het wel. En was opvouwen doe ik zelden. Hij kan dat tien keer beter en strakker. Niet sneller. De vaatwasser is bij hem altijd veel handiger ingepakt. Er gaat veel meer in.

  Daarentegen: goed opruimen is bij hem hetzelfde als “even op zolder zetten”. Wegdoen? Nee, straks hebben we het nog nodig! Ooit!

  Jarenlang (en nu nog wel eens) trek ik een half uur tot uur van de afgesproken aankomsttijd ergens af. Anders zijn we te laat. Altijd.

  En hij is te lief. Dat weet ons nageslacht ook en ze maken vakkundig gebruik van alle ruimte die ze krijgen. Niet eens dankbaar, maar gewoon vakkundig.

  Ach ja.
  We houden elkaar mooi in evenwicht met onze tekortkomingen en talenten.

 21. Een feest…..haha….Vooral dat kleren uitrekken en dan dom kijken als de hals kapot gaat

 22. Haha ik herken behalve de sokken echt niets in mijn man 😛 Hij is juist veel netter dan ik en kan ook nog beter koken dan ik. Wat wel echt typisch is is dat als ik heb stof gezogen of de keuken heb schoongemaakt dat hij het dan élke keer weer presteert om de koffie door het hele huis te gooien haha.

 23. Owjee….volgens mij ben ik de man van ons setje….ik maak de zooi, ik laat de keuken ontploffen als ik kook en hij loopt heel vaak de boel op te ruimen….wat ik dan natuurlijk weer bijzonder irritant vind want die zooi heb ik nog “nodig”…..

 24. Trui ga ik vanavond even bekijken, weet ik eigenlijk niet terwijl die altijd in de kamer wordt uitgedaan en de rest boven. Kleding gaat wel netjes in de mand.
  Maar verder is het een chaoot alles rond stoel en opruimen is alleen verplaatsen en stapelen.
  En “even” ergens wat neer leggen, ligt het er 10 jaar later nog.
  Meester in stapelen en dan niet meer iets kunnen vinden dus bij en vraag zeg ik altijd kijk eens ergens onder.
  Ik kook zonder schortje en trek erg snel viezigheid aan, ben erg snel smoezelig, kan ik niks aandoen is aangeboren zei mijn moeder en heb ik van mijn vader.

 25. Nou já zeg! En ik maar denken dat ik zo’n vreemd exemplaar had! Kennelijk zijn er meer van? (Een halve wereld vol waarschijnlijk?)
  Serviesgoed terugbrengen naar de keuken. Uberhaupt iets terugbrengen naar de plaats waar hij het vandaan heeft gehaald, is lastig.

  Op het moment dat ik of een kind naar de keuken loopt om eten of drinken te halen roept hij klagelijk dat hij al úren niet meer gedronken heeft.

 26. Sokken bij de tenen van je voet aftrekken? Als je na een dag zware arbeid zoiets moet verrichten met zweterige voeten, lukt/schuift dat voor geen meter. Wat de rest betreft, ben ik het helemaal met je eens. Of toch bijna: vervang ‘plassen’ in mijn geval maar door ‘kakken’ bij het opentrekken van de vaatwasserklep; dat duurt langer.

 27. Hahaha, dankje wel voor dit feest der herkenning ik heb weer eens heerlijk kunnen lachen om je stuk.

 28. Niks met dit blogje te maken maar toch even ontlurken vandaag… nav je stukje over hakken kopen via Mp mijn eerste paar pumps ever gescoord van Nine West…. Had niet ingeschat dat ze zo hoog waren maar ben in training en idd ze zitten heerlijk!! Zo nu ga ik weer in lurkstand 🙂

 29. Ik heb gewoon een lot uit de loterij, ik herken het sokken uittrekken wel. Dus ik leer het mijn zoon anders, maar verder weinig herkenning gelukkig.

 30. dat van die sokken herken ik juist bij mijzelf. Bij de tenen trekken om ze uit te doen? Kan toch helemaal niet want teveel eelt houd dat tegen (moet ik nodig weer eens wat aan doen) en omdat het pantykniekousjes zijn gaan die dan te makkelijk kapot. Mijn kleren nog wel eens op een hoop op een stoel, 1 dag aangehad / kan nog best een dag maar niet vandaag en dus niet in de kast want alwel een dag gebruikt. Truien ed doen we verschillend aan maar wel op dezelfde manier uit en dat is niet bij de hals. Eten koken en vaatwasser doet hij niet. Die sokken op een rolletje zijn juist het grote probleem bij de zonen, die dan ook nog eens niet elke dag bij de was gedaan worden. Man kan niet wachten, als hij zelfs minder dan 1 minuut moet wachten op mij dan gaat hij iets doen want “zonde vd tijd”.

 31. hahah dat verhaal van die sokken hahaha.
  Ja herkenbaar!
  Wat dacht je van de bedden opmaken…
  Hoewel ik niet helemaal mag klagen. Mijn man doet nl bijna altijd de boodschappen EN kan nog koken ook!!

 32. Als ik niet eerder al een foto van je Vlam had gezien, zou ik na het lezen van dit blog denken dat wij dezelfde man op de bank hebben zitten.

 33. Ohh wat erg,,, ik heb geen échte man. Want de mijne doet al die dingen niet die jij beschreef. En het erge daarvan is dat hij juist de perfecte man is volgens iedereen . Dus als er iets niet goed gaat dan is het mijn schuld. want hij doet zoiets niet. Zelfs onze zoons doen niet van die mannen dingen.
  Vorige week ben ik een week met drie vriendinnen naar Spanje geweest en toen ik terug kwam kwam ik in een perfect huis terecht. Waar manlief is is nooit rommel..
  Hij kookt en hij klopt en hij…. .. ja ook dat 🙂
  Alleen ik doe mannen dingen.. zoals het dopje niet goed op de tandpasta 😉

 34. Ik probeer mijn kinderen nu alvast grondig op te voeden met ‘sokken buitenstebuiten in de wasmand’ en broekzakken leeghalen e.d. want oh oh wat is dat irritant om zelf te moeten doen. Volgens mij doe ik mijn toekomstige schoonkinderen er ook een plezier mee. Meestal (mééstal!) denken ze er nog aan ook, de schatjes.
  Eigenaardigheid van manlief: die heeft 3x zoveel keukengerei nodig als ik en het fornuis en omstreken zien er na het koken uit alsof er een bom in de juspan is gevallen. En hij heeft het wel graag opgeruimd in huis en dóet dat ook, maar hij vindt een kamer opgeruimd als er geen rommel in het zicht ligt. Dus gooide hij, toen hier nog een box in de kamer stond, alles ’s avonds daarin, met als gevolg dat ik er de volgende dag geen baby in kon leggen totdat ik eerst de losse legoblokjes, stiften, gelezen kranten e.d. uit had gevist. Ik versta onder opgeruimd toch iets anders 😉

Reacties zijn gesloten.