Zo blind als een mol.

Gisteren heb ik nieuwe contactlenzen voor Jill besteld, want mevrouw is jammergenoeg weer achteruit gegaan wat betreft haar ogen. Dat heeft ze helaas van mij, die kippigheid. Ik geef niet alleen de leuke dingen door.

Ik ben zelf namelijk zo blind als een mol. Beide ogen zijn -6. Ik ben bijkans visueel gehandicapt. Loop ik mét hulpmiddelen (lees: lenzen) al tegen elke tafelhoek aan en stap ik mis bij stoepjes… Zonder mijn Air Optix vriendjes weet ik zeker dat ik binnen no-time op de SEH beland. Met of zonder onschuldige bijstanders.

Lig ik al in bed en Vlam komt binnen, dan herken ik hem aan zijn contouren. Ik kan zijn gezichtsuitdrukking niet zien, dat is een waas van roze en grijs. Máár: ik herken hem in ieder geval. Toch handig.

Als ik ’s nachts wil zien hoe laat het is, is dat een probleem. En dan hebben we echt een wekkerradio met alles verblindend, zelfs door je dichte oogleden heen doorstralend laserlicht. En nóg moet ik mijn gezicht tot tien centimeter bij de display brengen.

Ik zit dit nu te typen met bril op want ik ben net uit bed en dan wil ik nooit meteen mijn lenzen inproppen. Als ik mijn bril afdoe, dan kan ik niet eens de tekst voor me zien. En die zit op wat? Twintig centimeter? Dat is toch wel slecht niet?

Ik kan niet wachten tot ik echt een oud hek word, dan mag ik er ook nog een leesbril bij. Jippie. Goddank zijn er tegenwoordig contactlenzen met leesstukje erin. Zeker weten dat ik daar voor ga.

Oh, leuke anekdote nog:

Ooit, lang, lang geleden in de tijd die we de Middelbare schooltijd noemen, had ik een vriendin Marianne (die gelukkig overigens nog steeds in mijn leven is, en die ik geheel toevallig vanmiddag tref in Rotterdam. Er moet even serieus bijgepraat worden) en die had (heeft) weer een broertje. Broer Wim had een oogje op mij. Eén van de redenen was dat ik altijd zo mysterieus keek. Dat vond hij zo mooi aan mij.

De vader van Marianne en Wim was opticien. Op een dag heeft hun vader mijn ogen opgemeten en daaruit bleek dat ik zwaar bijziend was. Paps mat me contactlenzen aan en vanaf die dag ging er een wereld voor me open. De kleuren, de scherpte, de diepte die ik ineens kon zien…! De mol veranderde in een havik.

Met het oplossen van mijn persoonlijke mist, verdween ook die mysterieuze blik in mijn ogen. Die bleek namelijk alleen voort te komen uit het feit dat ik geen ene zak zag. Ik leefde volledig in mijn eigen beperkte visuele wereldje. En Wim? Die was weer een illusie armer.

42 thoughts on “Zo blind als een mol.

 1. -6 WoW!! Ik heb -2 en vooral bril om tv te kijken en auto te rijden. Maar ik vind het een leuk accessoire. Ooit bacterie op mijn ogen gehad door lenzen, dus dat durf ik nu niet meer 😖

 2. Dat je vlam herkent 😂😋😂
  .-_8.75 rechts en -9.25 links
  Vanaf lagere school steeds slechter wordend…. maar wel behouden en niet aan de kids doorgegeven. Bril met varilux is (g)een feestje maar lenzen mogen niet meer. Alles went.

  1. Das balen! Ik heb mijn bril alleen voor nood en voor als ik net op bed. Vind het niks. Dat ding ziet er altijd uit alsof het in de frituur gevallen is en dat beslaan van die glazen > AARRGGH!

 3. Haha, arme Wim! Ik zit op 1/3 daarvan en vind dat al irritant. Wel/geen bril op; bril weer kwijt want dichtbij zie ik álles nog; zonnebril op sterkte en 1 niet op sterkte. Helaas kan ik niet tegen lenzen dan vallen de gaten (letterlijk) in m’n ogen.

 4. Gecombineerd met pittige cylinders zorgen mijn -2 en -3 ook voor een wazige omgeving. En sinds een aantal jaren ben ik aan de varifocus glazen. Ooit als klein meisje snapte ik niet dat mensen zonder bril echt scherp konden zien. Ik dacht dat ze de boel bedotten. Pas toen ik lenzen droeg, snapte ik hoe je scherp kunt zien zonder bril op je neus. Helaas duurde die pret maar kort, de lenzen, in elk mogelijke variant, irriteerden mijn ogen. Dus nu vergun ik mij de luxe van een titanium montuur met superdunne glazen. Een rib uit m’n portemonnai en totaal niet modieus, maar zo heerlijk licht van gewicht.

 5. Ja fijn he zo’n afwijking. Manlief heeft ook zo iets en bril ligt dan ook standaard op het nachtkastje. Ik heb slechts -1,5, dus valt reuze mee en kan best wat zien zonder bril. Maar die cilinder he…. Die maakt dat ik ook absoluut niet zonder mijn bril kan, althans als ik geen zin heb ik migraine-achtige toestanden wegens het continu corrigeren. Maar ik heb ook al mega lang een bril (droeg ook een tijd lenzen, maar ben weer aan de bril) dus voor mij de gewoonste zaak van de wereld. Maar die leesbril, daar zit ik dan weer niet op te wachten.

 6. Ik heb ook een bril gehad.. ellende want ik vond zelden een leuk montuur waarbij ik daadwerkelijk met mijn ogen kon knipperen zonder dat mijn wimpers tegen de glazen bleven plakken. Lenzen vond ik ook ruk want het voelde te vaak als een stel droge lapjes die tegen mijn ogen aan geplakt zaten.
  Conclusie: laseren!!
  En ik kan weer de volle 100% zien zonder hulpmiddelen.. hoezeee !!
  Ik hoop wel voor je dat je ogen niet nog slechter worden.. lijkt mij behoorlijk lastig 😕

  1. Inderdaad! Echt een uitkomst. En naarmate je ouder wordt, gaan je lenzen steeds beroerder zitten, zelfs daglenzen. Ik heb geen moment spijt gehad van het laseren!

 7. Lastig hoor, -6. De dochter hier heeft ook zulke sterke glazen. Ze ziet geen fluit zonder bril. Mijn ogen zitten rond de -1,50 / -2.00 maar met zoveel correcties op het gebied van cilinder, prisma en leesgedeelte dat ik zonder bril tureluurs word.

 8. Herkenbaar. Alweer 😉

  Ik ga ook al heel mijn leven slechtziend door het leven.
  De laatste pakweg 30 jaar met -9.25 en -7.5.

  Toen mn jongens tweeling nog klein waren en ze soms ’s nachts aan mn bed stonden moest ik aan de handjes voelen wie van de 2 het was.
  De contouren van hun silhouet en hun stemmetjes waren bijna gelijk maar de oudste had iets molliger handjes.
  Een beperking maakt vindingrijk zullen we maar zeggen.

  Gezellige middag met je vriendin vanmiddag!

 9. Das knap lastig, twee ogen -6. Ik heb eentje -8 en de andere maar -2 dus één oog ziet altijd wel goed.
  Ik voel trouwens ook een leesbril aankomen. Hang gewoon een touw om mijn nek hoor. Zo’n vriendelijk ogend oud dametje met opgestoken haar dat ineens heel fel kan zijn. Dat lijkt mij grappig 😃😂
  Is Jill ook zo ‘blind’ als jij?

 10. De eerste keer dat ik met een bril op naar het theater ging was een openbaring. Je kan gewoon de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs zien! Van lenzen ben ik een beetje bang …

 11. Veel plezier vandaag. Ik heb een bril met leesgedeelte waarvan ik alleen sterkte heb om te lezen. Rest is gewoon glas omdat ik het verschrikkelijk vind om constant te bril op en af te zetten. Lenzen, mmm, weet niet of dat wat voor mij is.

 12. Ik heb contactlenzen gehad vanaf mijn 18e. Een jaar of 10, 12 terug (ik weet het niet meer zo exact) heb ik mijn ogen laten laseren bij Vision Clinics (nu onderdeel van Bergman Clinics). Ik had het járen eerder moeten doen, maar goed, toen was de technologie nog niet zover. Je ogen gaan letterlijk open. Wakker worden en direct scherp zien. Echt een uitkomst. Ik zou het iedereen aanraden.
  Dus ook jou.

 13. Zit nu met bril op te typen, want heb momenteel last van mijn lenzen 😡En ik heb zo’n godsgruwelijke hekel aan die bril. Hier -3 dus valt nog mee denk ik. Zonder hulpmiddelen (bril of lenzen) kan ik nog prima lezen, maar zodra ik mijn lenzen indoe lees ik niks meer dus idd heb ik lenzen,et leesgedeelte. Ideale uitvinding!

 14. -4.75 en lenzen en ter verhoging van de feestvreugde ook een leesbril! Zonder lenzen kan ik prima lezen maar met lenzen zijn mijn armen inmiddels te kort 😉

 15. Oeh ik wou dat ik dat durfde, laseren ;).
  Brillen staan mij niet. Ik vind mezelf met een bril op zo’n enorme schoolfrik, brrrrrr. En ze doen altijd pijn achter je oren óf ze glijden van je neus. Zelfs mijn zonnebril staat vaker bovenop mijn hoofd dan op mijn neus. Ik vind het verschrikkelijke dingen.
  Ik heb me nog lang, lees jaren, weten te behelpen met a) ontkennen dat ik zo kippig werd als een eh, kip. En b) leesbrilletjes van de Kruidvat en de Schoenen(!)reus. Het werkt, maar daar heb je het dan ook mee gehad. Bovendien, als er iemand in de buurt was ging die af, want zie boven.
  Hoera dus voor contactlenzen! De stap zetten was al heel wat, maar toen zoonlief toch een nieuwe bril moest heb ik mijn ogen ook maar eens laten meten. Er was namelijk geen ontkennen meer aan, de kip van toen 49 was écht heel kippig. “Jij bent druk bezig een lui oog te kweken op deze manier”, sprak de opticien toen streng… Die leesbrilletjes van de Hema en consorten schijnen geen heel briljant idee te zijn.
  Het is een half jaartje zoeken geweest naar de juiste lenzen, maar die heb ik nu sinds januari ongeveer. Maandlenzen, multifocaal, ideaal. Mijn sterkte is niet heel hoog, +1, met een +1,5 erbij voor het leesgedeelte. Maar zonder die dingen zie ik dus echt geen steek meer op een scherm of in een boek/krant.
  Aan dat multifocale moet je wennen roept iedereen altijd, maar daar heb ik amper last van gehad.
  Ik heb links ook nog een ietwat cylindertje maar de lens met cylinder irriteerde mijn oog dusdanig dat we die er maar uit hebben gelaten uiteindelijk. Ik mis hem niet. De volle maan is voor mij een soort volle rugbybal. Tja, so be it! 🙂
  (Klein probleem is wel dat ik nu voor de 3e keer een bindvliesontsteking te pakken heb, da’s minder… Ik hoop echt heel erg dat dat niet gaat betekenen dat ik de lensen vaarwel moet zeggen! *duimduimduim*)

 16. Hier het ene oog -3 en het andere +4.5 Toevallig sinds gisteren een computerbril erbij, want de multifocale bril voldoet niet meer 😦 Ik kan er helaas geen lenzen inkrijgen. Heb het zolang geprobeerd, maar zodra ik dicht bij mijn ogen kom, gaan ze dicht, niet tegen te houden.

 17. Hier -10 aan beide ogen en een supergehoor. Ik hoor alles. Bij mij waarschijnlijk het gevolg van ietwat te laat aan een bril en ik compenseerde mijn zichttekort door veel op gehoor te doen. Daarom woon ik nu vrijstaand 😉 Ik heb een tijd heel veel plezer gehad van lenzen, maar in de loop der jaren werden mijn ogen steeds droger en zachte lenzen gaat niet goed bij zo’n sterkte. Ik herken manlief ook wel als ik hem zie zonder bril. Ik herken hem aan de manier van bewegen. Wat grappig is qua geluid is dat oudste zoon op precies dezelfde manier loopt als manlief. Dan merk ik vaak pas hoe gefocust ik ben op geluid.

 18. Ogen vallen mee. -2 elk maar wel met een cylinder. En nu een extra handicap: een leesbril.
  Heb jaren harde lenzen gedragen maar comfort was om te janken. Zachte lenzen met cylinder zitten niet continu op de goede plaats – ze zwemmen door m’n oog – dus ben ik weer aan de bril.
  Liefs ♥

 19. Ik zou er ook een hele blogpost kunnen aan wijden: bril op mijn achtste, lenzen op mijn 14de, krasjes op mijn 21e, leesbril op mijn 45ste. Maar ik werk met hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden, dus als een bril of lenzen niet meer voldoende zijn: kom maar af! 🙂

 20. Haha dat laatste verhaal, geniaal! Maar wel echt lastig zoiets. Ik heb nooit een bril gehad. de rest van de familie wel dus het gaat er misschien wel een keer van komen. Wel komt glaucoom voor in de familie, maar tot nu toe is alles nog goed 🙂

 21. Laseren met min 6 wordt geen succes. Nieuwe lenzen – net als een staar-operatie wel. ’t Is wel prijzig.

 22. Ach ja…. vanaf mijn 6e een bril en nu iets van-5,75 en -7,25 en dikke cilinders van 1,75 en 2,25.

  Lenzen lukken niet meer, dus al een paar jaar standaard de bril.

  Gelukkig hebben mijn kinderen alledrie uitstekend zicht (van hun vader denk ik). Hopelijk blijft dat zo!

 23. goede ogen is heel wat waard, merk het met het stijgen van de jaren dat het minder wordt, maar is acceptabel.
  Herken je probleem maar al te goed van zoon die + 6 heeft.
  Hopelijk blijft Jill de komende jaren stabiel. Hans

 24. ik heb al jaren lenzen, vanaf m’n zevende een bril. Lenzen waren allebei de ogen -7.5, maar met het ouder worden is dat minder geworden. Nu allebei in principe -6.5 Maar in mijn ene oog heb ik -7,5 in mijn andere -6.5. Dat werkt als een leeslens. Mijn hersens weten welke signalen ze moeten oppikken als ik lees of juist in de verte kijk. Ik vind het ideaal. Kan lezen en voor me uit kijken zonder iets te wijzigen. Toegegeven, ik heb wel ingeleverd op het in de verte kijken, dat is nu minder scherp. Soms kijk ik even met één oog als ik het scherper wil.
  ps. ik heb mijn naam gewijzigd 🙂

 25. Ik hoop dat Wim nog goed is weggekomen met een leuk leven, want zo’n teleurstelling is wel jammer natuurlijk voor hem. Ik heb gelukkig nog niets nodig. Dinnetje heeft ooit ogen laten laseren, daar is ze wel heel blij mee.

  Love As Alwyas
  Di Mario

 26. ik zie nu dat ik het verkeerd ingetikt heb. Ik heb nu -6.5 (in mijn verkijkoog) en -5.5 (in mijn leesoog). Vermoedelijk wordt het binnenkort weer wat minder, want vooral beeldschermlezen wordt wat minder.

 27. We verschillen niet veel als het om de ogen gaat! Ik zie zonder bril ook niets (-5,75 ongeveer en een cilinder), heel vervelend.
  Ooit wel lenzen gehad, maar dat waren harde en dat ging gewoon echt niet in combinatie met paardrijden. Nu al jaren alleen maar een bril. Ik wil graag mijn ogen laten laseren, maar dat durf ik hier niet aan.

 28. Ik had een -8 tot ik mijn ogen liet laseren……ik had er genoeg van, die lenzen, die brillen….;maar merk wel dat ik binnenkort een leesbril ga nodig hebben :-(…..maar ik blijf nog even ontkennen 🙂

Reacties zijn gesloten.