Oudste dochter.

Bij mijn blogcollega Gitta kwam ik onderstaande leuke lijst tegen van zaken die toegeschreven worden aan oudste kinderen/dochters.

Ik ben ook eentje. Mijn zus is twee jaar jonger dan ik. En ik heb een broertje dat vijfenhalf jaar met mij scheelt.

Komen ze, de stellingen:

Een oudste dochter heeft altijd haar werk op tijd af en komt nooit ergens te laat.
Schuldig. Ik neig wel naar alles op het laatste moment doen, maar ben puntje bij paaltje nooit te laat met iets. Qua ergens opdagen: ik ben zo’n type dat véél te vroeg ergens is. Ik ga liever ergens om de hoek nog op het gemakkie koffie drinken dan dat ik met zweet in de bilnaad ergens moet binnenrennen.

Een oudste dochter heeft een extreem verantwoordelijkheidsgevoel. Check. Tenminste: vroeger. Gék werd ik soms van mezelf. Ik moest alles en iedereen in de gaten houden en voor ze zorgen. Dat heb ik niet meer. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun daden en hun leven. Zet ‘m op zou ik zeggen. Ik heb het al druk genoeg met mezelf.

Een oudste dochter is nogal overheersend en is een controlfreak. Dat eerste valt wel mee denk ik. (Toch Vlam?) Dat tweede is absoluut waar. Ik houd ervan de teugels in eigen handen te houden. Er zijn weinig zaken die ik overlaat aan een ander. De vaatwasser uitruimen, daar maak ik graag een uitzondering voor.

Een oudste dochter bemiddelt graag zodat er geen onderhuidse spanningen zijn. Hmmm. Ik probeer altijd wel compromissen te sluiten. Maar meestal loop ik weg voor spanningen. Teveel meegemaakt en geen zin meer in. Mits het de thuissituatie betreft, dat vind ik de moeite waard om mijn energie in te steken.

Een oudste dochter neemt gemakkelijk de leiding. Klopt. Ik zal nooit schreeuwend en duwend mezelf op de voorgrond zetten, maar ik ben wel iemand die makkelijk het voortouw neemt en de veelal aarzelende en treuzelende meute beweegt tot iets. Afwachten is niet mijn stijl.

Een oudste dochter is soms nogal bazig. Ik bazig? Nee, zo zou ik het niet willen noemen nee. Ik vind het echter wel heel prettig als dingen gaan zoals ik dat wil. Maar ik ben geen doordrukker. Kan het niet, ook goed. Mits ik ergens écht niet achter sta, dan kan iedereen mijn rug op en kies ik mijn eigen weg.

Een oudste dochter wil altijd alles goed doen. Dat klopt wel ja. Ik kan me fouten van járen geleden herinneren en daar nog steeds van balen. Zo nu en dan “poppen” ze op in mijn hoofd. Ik zou ze heel graag willen kunnen herstellen. Stom dat ik er zo lang mee blijf doorlopen.

Een oudste dochter heeft de neiging om een beetje jaloers te zijn op haar jongere zus of broer. Nee, onzin. Daar heb ik totaal geen last van. Ik zou op geen enkel vlak willen ruilen met broer en/of zus. Nu niet, maar als kind ook niet.

Een oudste dochter is vaak nogal serieus (serieuzer dan broers en/of zussen). Ik denk wel dat ik serieus ben ja. Maar meer dan zij? Neh. We zijn alle drie mensen die zaken serieus aanpakken, maar ook veel humor hebben.

Een oudste dochter twijfelt altijd aan zichzelf: “Doe ik het wel goed genoeg? Straks kan ik het niet”. Geen last van. Zolang mijn hormonen zich koest houden dan hè? Zijn die van de leg, dan keldert mijn zelfvertrouwen tot onder zeeniveau. Buiten die periodes ben ik zeer zeker van mezelf en mijn kunnen.

Klaar!

Wie jat ‘m?

26 thoughts on “Oudste dochter.

 1. Ik ben ook oudste dochter en kan mezelf in een aantal dingen wel vinden, maar ik denk dat die meer met mijn karakter hebben te maken dan het feit dat ik de oudste ben.

 2. Ik ben niet de oudste en ook geen dochter, dus ik sla hem over… vind je vast wel goed.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Ik ben enige dochter en een jonger broertje, dus ook de oudste. En ik herken me wel in de meeste punten eigenlijk. Al moet ik zeggen dat mijn broertje in veel opzichten ook wel zo is, dus misschien is het ook gewoon persoonlijkheid 🙂

 4. Als oudste van 3 herken ik ook veel. Jaloers ben ik ook nooit geweest. Ja toch wel. Op het feit dat ik nooit wat mocht en overal voor moest vechten en veel moeite moest doen. Voor broertje en zusje onder mij was het pad al geplaveid. Zij hoefden veel minder moeite te doen om iets voor elkaar te krijgen.

 5. Ik ben de jongste van vier, zal er eens over nadenken welke zaken daaraan toegeschreven kunnen worden. Er wordt over de jongsten altijd gezegd dat zij verwend zijn. Als er een ding is dat ik niet was of ben, is het ‘verwend’.

 6. Ik weet niet zo goed wat ik van die lijstjes moet vinden. Wat ik wel weet is dat ieder kind in de kinderrij een bepaalde plek inneemt waar ook zeker wel dingen van het lijstje op toe te passen zijn. xx

 7. De meeste punten zijn erg herkenbaar. Ik ben ook altijd stipt op tijd en mijn werk is altijd af. Beetje bazig ben ik (volgens mijn omgeving) soms ook.. komt voort uit controledrang dus dat klopt ook.. Jaloers op mijn zusje ben ik helemaal niet! Naar mijn mening maakt mijn zusje er soms nogal een potje van, maar ach ze is ook pas 18 he,

 8. Mijn zus is bijna 10 jaar ouder. Ik woonde vanaf mijn 9de alleen thuis (broer en zus al de deur uit en weinig thuis) en ik geloof dat zowel zus als ik aan de meeste van hierboven voldoen. Dus in ons gezin beide dochters. Maar zijn de meeste perfectionistische mensen niet zo dat ze aan bovenstaand rijtje grotendeels voldoen? Ik denk dat wij thuis zowel ouders als kinderen hoog scoren op het rijtje…..

 9. Ik was ook de oudste thuis. Ik herken ongeveer de helft, denk ik. Het verantwoordelijkheidsgevoel, het controlfreakerige, alles goed willen doen en daarmee meteen ook het eeuwige getwijfel of het wel goed is/was wat ik doe. En het bemiddelen waardoor ik nogal eens in de situatie zat dat beide partijen boos op míj werden ;).
  Het serieuze ook wel maar dat nooit ergens te laat komen, dáár zit op de een of andere manier soms een beetje de klad in! Mag ik dat ook op de hormonen gooien? 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s