Om moedeloos van te worden.

Vorig jaar januari begon ik met koolhydraatarm eten. Ik skipte al mijn brood en at geen pasta en rijst meer.

Maakte ik iets waar normaliter pasta in hoort, dan verving ik mijn portie door een courgette in sliertjes.

Bij rijstgerechten zorgde ik gewoon voor meer groente op mijn bord.

In plaats van brood nam ik salades mee naar mijn werk.

Mijn ontbijtjes van crackers werden yoghurt met fruit.

Ik viel er negen kilo mee af in een jaar tijd. Best netjes, me dunkt.

Zo streng als ik was, dat ben ik niet meer. Ik neem nog steeds zuivel als ontbijt, salade als lunch en rijst eet ik zelden meer. Maar tussendoor neem ik nu knäckebröd of iets van fruit, of noten. Brood eet ik misschien één keer in de twee weken. De salades komen danig mijn strot uit moet ik eerlijk zeggen, maar ik houd koppig vol. Ik moet wel, want ik ben zo’n appel op pootjes die al aankomt van alleen een kookboek lezen.

Toen ik de teugels wat liet vieren, kwam ik meteen al twee kilo aan. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Ik bleef een half jaar stabiel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er veel moeite voor moest doen, constant op moest letten, keuzes moest maken, maar het lukte me.

Ik heb onder andere een tip toegepast die ik hier op mijn blog wel eens las als reactie. Ik eet alleen achtjes. Heb ik ergens trek in of biedt men me wat aan? Dan geef ik het een cijfer. Is het me écht waard om naar binnen te frommelen? Is het een acht of meer > doen. Scoort het lager > niet doen. Dat werkt echt. Alle traktaties op mijn werk zijn per definitie een zesje, dus op jaarbasis scheelt dat een slok op een borrel.

Ik plan ook van te voren. Ga ik vanavond aan de lasagne dan moet ik overdag even rustig aan doen met de koolhydraten. Morgen eters? Vandaag op een houtje bijten.

Twee weken geleden ging ik op de weegschaal staan en ik schrok me werkelijk kapot. Ik was ik drie (!) kilo in één week aangekomen. Terwijl ik -cross my heart and hope to die- niks geks heb gedaan. Ik heb geen sloten wijn naar binnen gegooid, ik heb me niet vergrepen aan zakken chips, me niet voorover in een bak ijs laten vallen, niets! Ik stond ook niet op het punt mijn happy period in te gaan dus kan me niet voorstellen dat het vocht was.

Ik was nooit obsessief bezig met mijn lichaam, maar hier werd ik dus wel even moedeloos van. Nogal. En sindsdien ben ik me de hele tijd aan het afvragen wat ik niet goed doe. Het zit echt in mijn hoofd. Ik begin op een echte vrouw te lijken geloof ik.

Ik ben in ieder geval stug doorgegaan met mijn voeding zoals ik het daarvoor ook deed maar ik heb sindsdien mijn wekelijke weegmoment mooi overgeslagen. Ik durf niet meer.

Ik zou mezelf bijna een te snel werkende schildklier toewensen…

42 thoughts on “Om moedeloos van te worden.

 1. Das heel stom ja inderdaad! Ik snap je heel goed. Ik hoop dat je lichaam of de weegschaal in de war was en dat het volgende keer weer wat gunstiger is. Maar vechten blijft het he?

 2. Herkenbaar. Ik zat ook in zo’n dip. Ik verloor 30 kg, en plots lukte het niet meer. Een kilootje erbij, och, niet zo erg… tot er plots weer 6 bij waren. Geen idee hoe het te stoppen, wat ik ook deed of niet deed. Of wat ik ook at of niet at. Nu ben ik ook koolhydraatarm aan het eten, en yoghurt en melkproducten blijven ook aan de kant. Verder zijn er ook wat beperking in fruit (geen bananen, geen druiven) en in groenten (geen bonen bijvoorbeeld)… en val ik weer af. -11,5kg momenteel op net geen 10 weken, en dus weer mooi richting -40. Ik eet overigens stiekem wel koolhydraten als ik meedoe aan een loopwedstrijd, maar dat is iets psychologisch vermoed ik. 😉 Heb je al eens opgeschreven wat je allemaal eet? Ook de kleine dingen ‘die geen kwaad kunnen’? Want daar zat het ‘m bij mij. 😉

  1. Ja, ik heb maanden bijgehouden met wat ik at. Ik ontdekt niets raars. Elke avond één kersenbonbon na het eten, bij de espresso. Eén of twee keer in de week een paar kaakjes. Vrijdag en zaterdag wijn. De rest van de week water en thee. Misschien ga ik toch maar eens een diëtiste raadplegen en mijn dagboekje aan haar laten zien… 😦

 3. Dit bolle mens gebruikt de app Food Best leuk om bij te houden …Sterkte jij

 4. jij weet veel he 😉
  Ik slik al maanden de pil door en sinds die tijd ben ik paar kilo bijgekomen, heb ik een opgeblazen gevoel en hou ik wat vocht vast.. het kan met elkaar te maken hebben he ??
  Ik werd op vakantie ook ongesteld (echt op!) terwijl ik de pil doorslikte.. dus ik ben daar acuut mee opgehouden (na aanraden van mijn huisarts) en ga netjes weer 3 weken slikken en gewoon ongesteld worden.
  Maar afvallen !? Pff. ik doe niet aan diëten, weinig koolhydraten en die bullshit. Ik wissel af, eet geen gekke dingen en geniet vooral.
  Kom ik daardoor aan ? dat is dan jammer, zolang het te overzien is..
  We worden gewoon een dagje ouder en dan is afvallen altijd wat lastiger.
  Zolang je lekker in je vel zit is het toch prima ?
  Is dat niet zo, dan moet je misschien eens naar een diëtiste.. :/
  Good luck chick!
  xxx

 5. Hmm.. mijn huisarts zei altijd dat het helemaal niet kan, gewoon eten en dan 3 kilo in een week aankomen. Hij had gelijk: mijn nierfunctie was toen niet je van het en ik hield een belachelijke hoeveelheid vocht vast.
  Maw: dit is raar. Als je hetzelfde eet en beweegt en je komt snel aan/valt snel af: op naar de huisarts.

 6. Hai Klief,
  is Gobento iets voor jou soms??
  Het blijft schipperen ons leven lang van : doe ik dit wel of niet?? Tsja…. sterkte in de strijd.
  Groet Nicol.

 7. Als je eenmaal een keer gelijnd hebt dan is je calorieverbruik ook anders geworden daardoor. Ten eerste verbruik je minder calorieën omdat je minder weegt. Maar ook gaat je lijf efficiënter om met het aantal calorieën. Het enige wat kan helpen is je ruststofwisseling te vergroten door meer te bewegen. Als je spieren daarbij opbouwt val je niet af in gewicht maar veebruik je wel meer calolrieën. Daarom vallen mannen ook sneller af dan vrouwen. Ik las er onlangs een goed stuk over in De Volkskrant waar dit werd uitgelegd in dw rubriek Beter Eten.

  Balen blijft het. Momenteel heb ik ook problemen om de afgevallen kilo’s eraf te houden.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Dat is juist ook een probleem bij mij. Ik fiets. Ik wandel. Maar verder niets. Zit ook met die heup. Ga binnenkort proeflesje Milon circle doen. Kijken of dat wat is. En of het gaat…

 8. Dat is raar! Op ‘onze leeftijd’ 🙄 verandert de hormoonhuishouding, dus mss dat dat naast je ciclus nu meer invloed gaat hebben op het vasthouden van vocht? Van het eten zal het niet zijn, lijkt me.

 9. Ik ben ook bang dat het de hormoonhuishouding is van de ouder wordende vrouw ;-( Ga ook eens googlen op 5:2. Echt doen hoor, het heeft mij goed geholpen!

 10. Ik heb afgelopen maandag gezegd dat ik eigenlijk 4 kilo of zo eraf wil voor de vakantie. En zojuist omdat het zo warm is mijn korte broek aangedaan. En zie daar. Het past. Dus ik blijf maar gewoon netjes oppassen en dat is het.
  Ik ben door mijn overgang gewoon wat ‘dikker” geworden. Wat losser vel. Tja, niks aan te doen.
  Zonder je te willen beledigen zou dat bij jou ook zo kunnen zijn.

 11. Dan doe je zó je best, en nóg gaat het even mis. Maar alle respect voor jouw uithoudingsvermogen. Ik vind dat jij goed bezig bent! Toevallig. O zo.

 12. Je eet toch wel lekker over het algemeen koolhydraat arm? Ik vind het eigenlijk helemaal geen probleem om zonder brood etc te eten. Dat cijfertjes geven werkt inderdaad perfect ben er ook blij mee.
  En 3 kilo in zo’n korte tijd kan haast niet, waarschijnlijk is het eind vd week weer weg.
  5.2 doe ik ook en Intermittent fasting is ook nog een optie als dat je aanspreekt.

 13. Niet leuk, maar zeer herkenbaar. Kreeg er ook nooit een ons af. Maar na enkele zeer beroerde periodes de afgelopen twee jaar nu dus bijna 10 kwijt, en dat wil ik graag zo houden. Ieder nadeel heb zijn voordeel 🙂 Dus ik heb geen advies voor jou, helaas.

 14. Oh die eeuwige strijd he, ik heb nog 9 weken tot de vakantie en er moet dan 5 kilo af, oke, eigenlijk 20;) maar die red ik al niet meer, ben best vaak wel afgevallen, maarja je gaat weer gewoon eten en hoppa het zit er weer aan….
  Ik zeg dan maar het is de leeftijd…..het gaat wat langzamer dan toen we midden 20 waren;)

 15. Balen zeg! Ik ben in 5 maanden 5 kilo afgevallen en wil nu stabiel blijven, ook heel moeilijk! Ik eet zo veel mogelijk veganistisch, dat scheelt volgens mij al enorm. Wel bijna elke dag rijst: ik begin een beetje op een Colombiaan te lijken wat dat betreft (een maaltijd zonder rijst is hier geen maaltijd haha :P). Veel groente en fruit dus, bijna geen pasta, wel noten, veel water drinken, veel bewegen (ik loop elke dag 1 uur). Werkte als een tierelier om af te vallen en ik hoop nu om stabiel te blijven.

 16. Om het lichaam te triggeren: eet twee weken wel koolhydraten i.c. volkorenbrood. Daarna je kha dieet weer. Je zult dan weer afvallen. Deze truc kun je meermaals toepassen.
  Kelp tabletten versnellen de werking van de schildklier. Let op: niet iedereen kan tegen kelp. Gevoelige mensen kunnen er slapeloos, over-actief of nerveus van worden.

 17. Hier te langzaan werkende schildklier en het is echt een klier, altijd vechten tegen de bierkaai. Dus ik weet precies hoe je je voelt. Sterkte!!!

 18. Dat is ronduit balen. Gedraag je je als een konijn, kom je er nog van aan ook. K had het laatst ook in 1 week, 2 kg erbij. En vorig jaar heb ik de héle zomer geen koolhydraten gegeten en was maar 2 kg kwijt. Om moedeloos van te worden.

 19. Jeuh wat vervelend! Zo je best doen en dan nog geen resultaat. Ik heb het omgekeerde probleem dus kan je hierin niet van advies dienen.
  Maar als je meer wilt bewegen is het misschien ook nog een idee om dat via de fysio te doen, die hebben meestal ook een zaaltje met loopbanden, fietsen, roei- en andere apparaten. Bij die van mij kan dat voor een euro of 30 per maand, 1x per week sport je dan een uur (of anderhalf, ze doen niet moeilijk :)), of voor een tientje meer 2x per week. Het voordeel is dat je er begeleiding bij hebt, dus een programma op maat krijgt. Kunnen ze ook rekening houden met die heup bijvoorbeeld.
  Paar jaar terug kwam ik 3x per week bij de fysio om mijn conditie weer op te vijzelen na de transplantatie, en daar zag ik vaak dezelfde mensen bezig. Ieder op z’n eigen tempo. Het gros was tientallen jaren ouder dan ik 😉 maar het was altijd gezellig.
  Inmiddels doe ik zelf bodybalance, een mix van yoga-pilates-tai chi, maar dat is met die heup misschien niet zo’n goed idee, al past ze de oefeningen aan ieders wensen aan. Het is best pittig, ik voel vaak spieren kraken waarvan ik vergeten was dat ik ze überhaupt had. Ik vind het leuk om te doen en dat is al heel wat want er zijn maar zeer weinig sporten die ik leuk vind. En dan houd je het ook niet vol. Je bouwt er ook wel spierkracht en soepelheid mee op, al laat vooral dat laatste nog wel ehhhh íets te wensen over 😉
  Nouja hoe dan ook: sterkte en zet ‘m op!

 20. Misschien eet je wel te weinig. Dat zou ook nog kunnen natuurlijk, maar dat moet een diëtiste maar bepalen. Ik ben namelijk ook iets te kort voor de breedte van mijn lichaam, dus ik moet misschien gewoon wel met je mee.

  Love As Always
  Di mario

 21. Het verhaal zou ik zelf hebben geschreven, de groente komt je strot uit, bijna kotsen van de wintergroente.
  Die schildklier is inderdaad een vervelende klier. Hans

 22. Kut he! Ik merk het ook hoor. Schrijf het toe aan de leeftijd (overgang?!) – kon bergen chips en patat met wegwerken zonder dat te merken, maar nu?! Ik eet veel minder, veel gezonder, en kom alleen maar aan. Zucht.
  Ben met 5-2 dieet bezig, soms een halve kilo er af. Helaas niet zo’n succes als veel andere deelnemers.
  Die achtjes vind ik ook een goede tip, dank.

 23. Sinds ik aan de overgang ben begonnen, ben ik van 72 kilo gegroeid naar huidig 76 kilo. Je doet er geen ene moer aan. Ik eet niet anders en ik sport evenveel. Ik snoep praktisch nooit, niets veranderd aan mijn voedingspatroon, maar het hoort er blijkbaar ‘gewoon’ bij. Voor het eerst in járen moet ik nu broeken wegdoen omdat ze niet passen. Ik kon altijd broeken aan van 20 jaar geleden, paste altijd. Nu niet meer. Leuk is anders. Ik heb ook heel even gesnuffeld aan een koolhydraatarm dieet (een maand om precies te zijn) maar had nul-komma-nul effect op mijn gewicht, dus ben daar niet zo streng meer in. En bovendien werk ik me uit de naad en verdien ik af en toe wel een wijntje of een lekker toastje met magor, guacemole met nachos. Zalig. Je moet ook leven.
  Laat je niet gek maken en zolang je je goed voelt verder is er volgens mij niets aan de hand. Behalve de overgang dan.

 24. Dat van die achten zou voor mij geen meter helpen. Ik vind het meeste voedsel nl een 8+ waard (naar slechte dingen kijk ik immers niet). En trouwens, ik weeg rond de 55kg (ben ook maar 1,56m groot) en hoop dat de komende jaren ondanks de menopauze zo te houden.

 25. Ik heb hier net een gigantische lekker stuk taart geweigerd, zeker een 9.5 waard. De kerstkilo’s hangen er nog aan. Ben niet te dik, zeker niet maar als ik ieder jaar 3 kilo bij kom… nou ja. Ik heb nu nog 3 weken om 3 kilo af te vallen vooraleer ik op reis ga, hahahaha, wie hou ik hier voor de gek. Maar ben wel trots dat ik dat stuk taart heb kunnen weigeren.

 26. Misschien iets minder met het eten bezig zijn? Als je er minder bij na denkt dan val je ook meer af, alleen eten als je honger hebt en eet gewoon (met mate) waar je zin in hebt. Dat werkte bij mij tenminste… succes!

Reacties zijn gesloten.