Noem je dat feestelijk??

Vrijdag stuurde ik mijn collega Frits een berichtje om hem te feliciteren met zijn verjaardag.

Ik kreeg terug: hartelijk bedankt voor je lieve app. Zelf vind ik verjaardagen rampen maar morgen is het gelukkig weer over.

‘Zolang alle visite thuis blijft, is er niets aan de hand. Gewoon rustig blijven ademhalen’, stuurde ik terug.

‘Dat is juist het probleem: ze willen allemaal komen om mij met goede wensen te overstelpen!’

Ik appte nog terug dat hij mij niet hoefde te verwachten. Ik deel zijn aversie. En ik maak geen uitzondering. De zijne, de mijne, ik heb er niks mee en vier het liefste niks. En al heel lang niet meer. De laatste keer dat ik mijn eigen verjaardag gevierd heb, goh, zeker acht jaar geleden denk ik? En dan nog heel bescheiden ook, met een tafel vriendinnen voor wie ik een lunch had verzorgd. En ik deed het stiekem alleen maar om in één klap overal vanaf te zijn: housewarming en verjaardag in één.

Two is company, three is a crowd, is mijn motto.

Ik ben best sociaal denk ik. Privé wat minder omdat ik vaak mijn kruit al verschoten heb op mijn werk. Altijd attent zijn en een luisterend oor bieden lukt me prima. Maar soms is de koek op. Ben ik echt leeggezogen. En dan heb ik dus niet de onbedwingbare behoefte om privé ook nog eens gezellig te doen. Laat mij dan maar gewoon plat met poes en thee op de bank vegeteren.

Lunchen met een vriendin vind ik leuk. Bijpraten.

Als we eters hebben, ook gezellig. Ken net, vier à zes man aan een tafel.

Zijn er meer mensen in één ruimte, dan weet ik niet meer naar wie ik moet luisteren. Ik vang flarden op van links, ik hoor iets interessants op rechts. Iemand lacht. Ik vind het leuk om dieendie weer eens te zien, maar moet zusenzo ook nog spreken, wegens te lang niet gezien. Ik word er bloednerveus van. Al die geluiden, al die energie.

En heb je die hele bups in je eigen huis, dan moet je óók nog eens zorgen dat je niemand over het hoofd ziet en écht even informeert naar hun welzijn want dan ben je een waardeloze gastvrouw. En tussendoor moeten al die glazen vol blijven. Hebben de laatkomers al taart gehad? Shit, wil dinges weer thee, altijd moeilijk doen. Neem gewoon een wijntje! Ik zie dat de bak met toastjes leeg is. En de borrelnoten mogen ook wel weer bijgevuld. Oh, en ik hoor de deurbel. En Misty vreet net het cadeaulintje op, dat wordt kotsen. Wie heeft er naast de wc gepiest? Snel even een doekje pakken.

En als dan iedereen eindelijk het pand verlaten heeft, staat het zweet in je bilnaad, is je huis veranderd in ground zero en ben je de rest van de maand salades en wraps aan het eten want uiteraard heb je veel te veel klaargemaakt.

Wat de hel is daar feestelijk aan?

Kan iemand mij dat vertellen?


Dit blog staat ook op HoeVrouwenDenken.

37 thoughts on “Noem je dat feestelijk??

 1. Er is niets feestelijks aan. Een ramp is het. Volgend weekend is een goede vriend van me jarig, hij wordt 50, geen ontkomen aan. Het feest begint om 14:00 tot einde ergens in de nacht.. ik heb afgesproken dat ik om 11 uur kom. Kan ik tenminste voor 14:00 weer weg zijn….

  Love As Always
  Di Mario

 2. En daarom slaan mensen dus verjaardagen over en mijden die als de nete !!
  Gelukkig ben ik daar dus niet alleen in!
  Ik word 40 dit jaar en ben er zwaar over aan het nadenken om die dag gewoon onder te duiken!
  Heb je nog ideeën ? 😂😂😂

 3. Zoals jij het beschrijft is het ook niet leuk haha.
  Hier was manlief laatst jarig en hij had alleen zijn zus en 2 broers uitgenodigd, uiteraard ook met hun partners, maar verder niks, en dat was heel relaxed, lekker in de tuin met een hapje en drankje.
  Ik vier ook niet echt mijn verjaardag, ik ben 2 dagen voor zoonlief jarig en dat vieren wij dan samen.
  maar ach, ik vind het altijd wel gezellig en leuk ook om hapjes en zo te maken..

 4. Verjaardagen vieren heerlijk
  Komt omdat ik in augustus jarig nen. Er komt niemand. De meeste zijn op vakantie. En met een klein clupje is het net leuk. Ik weet het is vreemd maar komt waarschijnlijk door vroeger Mijn verjaardag werd zelden gevierd.(Kwam door die stomme zomervakantie ..)

 5. Ik houd er ook niet van en mijn huisgenoten idem. Geen verjaardagen hier, behalve dan als gezin. En dan blijft het bij iets lekker dat ik zelfgebakken heb en een warme maaltijd naar keuze.
  Vroeger toen ik nog wat meer energie had vond ik het wel leuk. Vooral andermans verjaardag. Want de voobereidingen kosten ook al zoveel energie. De laatste keer dat ik mijn verjaardag vierde, had ik vijf keer achter elkaar bezoek waarbij ik van voren af aan moest beginnen. Eerst koffie met gebak. De hapjes later zijn veel minder werk en dan begint het voor mijn gevoel pas gezellig te worden. Bij het vierde bezoek zat ik er al zwaar doorheen.
  Bezoek in de avond doen we nooit. Een of twee zou nog kunnen, maar meestal lig ik dan languit..

 6. De hele dag door visite op je verjaardag … ik hoor het van mijn Nederlandse vrienden, maar moet er zelf echt niet aan denken. Gelukkig hebben wij in België die gewoonte niet. Wij gaan met verjaardagen lekker uit eten. Met man, kind en schoonkind en over een half jaartje kleinkind. Meer moet dat niet zijn.

 7. Ik hou wel van dingen organiseren maar dan met mensen die ook de handen uit de mouwen steken. Ik heb al veel afwisselende dingen gedaan maar de laatste jaren heb ik er niet zoveel zin meer in. Dat heeft er ook mee te maken dat iedereen het zo druk heeft en alles zo superdeluxe moet zijn tegenwoordig. Ik geniet nu meer van een etentje met het gezin of met manlief, maar ik bak wel altijd taart.

  Groetjes,

  Dorothé

 8. Mijn leukste verjaardag was 3 jaar geleden toen we naar mijn ouders gingen en chinees lieten aanrukken, was voor hen de eerste keer in 88 jaar. Ze vonden het geweldig.

 9. En zo is het….! Mooi beschreven! Ik vier geen verjaardag, heb het nooit gedaan en zal het nooit doen !! Als er wat te vieren is ga ik liever wat doen. Toen ik 50 werd wilden mijn collega’s het echt vieren: We gingen wandelen op de Holterberg en picknickten met allemaal zelfgemaakte taarten…. Pfff prima, maar ik was blij dat ik van de aandacht af was toen ik weer lekker thuis was. Daarna heb ik nooit meer iets gevierd (ik ben nu 67)

 10. Ik vind nog altijd mijn verjaardag de leukste! Het is dat ik liever niet in de belangstelling sta… Nee zonder gekheid, ik houd van vieren van mijlpalen en hoe een ieder dat doet mag ie van mij zelf weten. Ik houd wel van een verjaardagsfeestje op zijn tijd. Maar kan me ook voorstellen dat er genoeg mensen zijn die er niets aan vinden. Maar ik heb dan bv weer niets met bruiloften. Wij deden naar het stadhuis met de getuigen en ’s avonds uit eten met de ouders en de getuigen. Tussen stadhuis en etentje lekker met z’n twee het terras op en lekker lunchen in het zonnetje. voor mij een heerlijke dag.

 11. O ja, die mensen die om 9 uur ’s avonds nog thee of koffie willen!
  Wij moeten altijd vluchten, zelfs nu we bijna 350 km van de familie wonen, familie van mijn man is ‘verjaardagsgeil’.
  (voor de duidelijkheid, Geil is een gewoon Duits woord he :))

 12. Ik vind het verschrikkelijk, en doe het dus ook niet meer. Dat in een kringetje zitten met taart, daar wordt niemand gelukkig van. Wij doen nu met zoon’s verjaardag iets leuks als een concertje pakken met familie en een bbq, en soms ook met man’s verjaardag, maar dat is het dan ook en alleen als we er zin in hebben.

 13. ik vier vanaf dit jaar mijn verjaardag ook niet meer, andere jaren was ik dan steeds op vakantie, maar alleen op vakantie lijkt me maar niks .. dus mijn verjaardag volgende week, zal in stilte passeren …
  ik begrijp je helemaal!!

 14. Hahaha, deze kan ook zo meedoen aan een schrijfwedstrijd! Ik vind mijn verjaardag vieren met een klein clubje intimi best leuk, als ze maar wel na een uur of twee weer vertrekken want dan is de pijp leeg.

 15. Ben het helemaal met je eens ,niks feestelijks aan om verjaardagen te vieren .Ik werd er knettergek van ,drinkt de ene schoonzus altijd witte wijn ,moet dan opeens rose zijn die ik dan net niet in huis had natuurlijk .Noem maar op al dat soort gedoe blegh.Hier doen we dat al zo’n 22 jaar niet meer ,lekker rustig !

 16. Met m’n eigen verjaardag ga ik het liefst weg … met z’n tweetjes er even tussenuit. Dat is het fijnste cadeau. Liever geen mensen over de vloer. Als mijn geliefde Isabel haar verjaardag viert, draai ik mijn hand er niet voor om op z’n “Mozambikaans’ eten en drank in te slaan. We combineren dat dan met ‘xitique’ die we ook jaarlijks (moeten) organiseren. Ruim 60 man over de vloer … nou ja, over de verandavloer, het gras … alles en iedereen buiten. Zo weinig mogelijk binnenshuis.

 17. Er is zo’n liedje uit de jaren 60: Als moeder jarig is…(dan zit ze geen moment).

  Ik ben er ambivalent in merk ik; ik zou het middelpunt van een supergroot feest willen zijn waar alle aandacht naar mij gaat, maar weet tegelijkertijd dat ik dat niet echt trek. Dus komt het er meestal op neer dat ik die dag maar oversla, terwijl ik een kroontje op mijn hoofd wil en een grote grote chocoladetaart met veel kaarsjes.

 18. Vind het zo fijn om te lezen! Zo herkenbaar maar vooral het gevoel dat ik dus niet de enige ben die dat soort toestanden zo ervaart. Meer dan 6 mensen en ik raak van de leg, kan dan geen gesprek meer voeren.
  Over het algemeen bekijken mensen je als een alien als je aangeeft dat je dat soort feestelijkheden niet trekt. Als ik jou lees dan voel ik me toch weer een beetje normaal.

 19. Sinds mijn vroege jeugd heb ik een hekel aan verjaardagsfeestjes. Zowel van mezelf als van anderen maar toen ik een aantal jaar geleden 50 werd en wat naaste vrienden had uitgenodigd voor een middag borrel, met een kleine BBQ werd dit onverwachts een verjaardag om niet te vergeten. Omdat het spontaan ging werd het een superfeest met ongeveer 25 nabije vrienden( Grote BBQ werd erbij gehaald en wat parasols tegen de hitte)
  Wat mij betreft bij 60 jaar nog zo’n feest.

 20. Verjaardagen thuis zijn hel. Als m’n broer jarig is, ga ik graag. Zodra ik er genoeg van heb, vertrek ik weer. Ideaal!
  Liefs ♥

 21. Helemaal mee eens,is alleen jammer dat mijn familie onderhand eist dat het gevierd wordt.
  Het kringetje zitten,brrr
  Nou dacht het niet.

 22. Haha ik deel je mening! Ik heb ook al een paar jaar mijn verjaardag niet gevierd. Geen behoefte aan ook. Doe wel wat leuks op werk en met Jimmy. Jimmy viert het ook niet trouwens. Hij wordt bijna 30 maar wil er niks aan doen. Prima 🙂

 23. Ik las al ergens hierboven ‘in zo’n kringetje zitten’. Dat ‘moet’ al meerdere keren per jaar op familiedagen (schijnbaar zijn er dus toch mensen die dit echt ideaal vinden????!). Ik krijg al jeuk als ik er aan denk… Persoonlijk probeer ik dit dus tot een minimum te beperken. Ik ben jarig in augustus en dat helpt enorm (mensen hebben toch geen tijd) en als er al iemand voor mijn neus staat (zonder uitnodiging dus welteverstaan) dan gaan we bij voorkeur naar buiten.
  De ideale verjaardag vieren vriend en ik samen tijdens een etentje (biefstuk, brood en salade met een biertje) gewoon thuis. Gelukswensen vind ik heel erg leuk, als het maar per kaart, app of fb-bericht kan.

 24. ik durf het hier bijna niet meer te zeggen, maar ik vind het eigenlijk wel gezellig…
  maar ik doe dan ook een hoop van wat jij hier boven beschrijft niet. eten en drinken staat klaar, mag iedereen zelf pakken en tussendoor de wc poetsen is werkelijk nog nooit in me opgekomen 🙂

 25. Ik ben jarig in januari en ik krijg al jaren een week skiën van mijn man. Ideaal, overdag lekker in de sneeuw en ’s avonds uit eten in ons favoriete Oostenrijkse restaurant. Voor mij hoeft het nooit meer anders.

 26. De stelregel is toch: de een heeft niet goed gevreten, de ander niet goed gezeten en weer een ander niet goed gescheten. Sla mij dus maar over, dan valt er niks te zeiken.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s