Hommeles in huis.

Mijn gejank kan ik deze keer niet alleen op de hormonen gooien. Ik ben gewoon uit balans.

Ten eerste maak ik me zorgen of Jill dit jaar wel gaat halen. Ze is vorig jaar van mavo 4 naar havo 4 gegaan en staat er momenteel niet best voor. Vier tekorten op vier vakken en ze mag maximaal drie tekorten op twee vakken hebben.

Dat ze er zo beroerd voorstaat, heeft niets met haar capaciteiten te maken, maar met haar inzet. Ze heeft de mavo met twee vingers in haar neus gehaald. En de overgang tussen mavo en havo is nogal van de pittige. Je haalt de havo niet met alles op het laatste moment doen. Daarvoor is de stof teveel en ligt het tempo te hoog. Dat had ze even onderschat. Dat kan.

Maar driehonderdachtenzestig vermanende gesprekken later, een open dag aan een HBO naar haar eigen keuze (die haar erg enthousiast maakte) en een standje van haar mentor, hebben niet de knop omgezet bij haar.

Negen weken geleden spraken we af: vanaf nu tot aan de toetsweek (begint volgende week) ga je elke dag twee uur aan de bak. Zonder telefoon. Jill doet dat als een echte puber. Er staat nog nét geen eierwekker naast haar laptop. Ze stopt op de minuut af met leren. Ze telt het ook echt op. Vanmiddag vijftig minuten zitten studeren, vanavond dan één uur en tien minuten.

Vorige week is ze drie dagen op pad geweest, logeren bij SchoJu, naar het strand.

Ze had het heel druk.

Maar niet met leren.

En daar baalden wij nogal van.

Jill heeft alle vrijheid, we zijn écht geen lastige ouders. Eigenlijk hebben we maar een paar regels. Niet liegen. Elkaar helpen. Kom je afspraken na.

Vlam reageerde op het niet nakomen van onze afspraken geheel des Vlams. Nogal kort door de bocht. Jill heel (kinderachtig) negeren en zout op slakken leggen.

Het lijkt wel of hij op momenten als deze vergeten is hoe hij zelf was als puber. Vlam was een regelrechte ramp. Blowen. Roken op zijn twaalfde. Stappen tot hij omviel. Hij heeft geen school afgemaakt. Brommers jatten. In de auto van zijn moeder rondrijden.

En hij ziet dan ineens ook niet meer de goede dingen. Ik vind dat we in onze handjes mogen knijpen met Jill. Ze is lief en behulpzaam. Ruimt zonder te morren uit zichzelf de vaatwasser uit. Ruimt kots van Misty op. Dekt de tafel. Houdt haar eigen kamer bij. Rookt niet. Blowt niet. Drinkt heel sporadisch. Sleept geen jongens mee haar bed in.

Kijk, van dat lakse word ik ook he-le-maal niet goed. Maar ze is zeventien! En we hebben ons zegje al een miljoen keer gedaan. Ze weet wat de consequenties zijn als ze dit jaar niet haalt. Dan moet ze van school af.

En dan wordt het volgend jaar een tussenjaar. Een heel vervelend tussenjaar. Waarin ze fulltime aan de bak kan in een supermarkt. Haar eigen rekeningen mag gaan betalen en aan ons kostgeld mag gaan afdragen.

Me dunkt straf genoeg.

Moet je haar dan ook eens negeren? Ik vind van niet. En ik word bloednerveus van die twee. Ik voel me momenteel te gast in eigen huis.

Niet goed voor een hormonaal instabiel vrouwmens als ik.

70 thoughts on “Hommeles in huis.

 1. Lastig is dat he ? Die kinderen duidelijk proberen te maken dat een paar jaar doorknallen op school de boel echt wat makkelijker maakt.. maar wij weten zelf ook heel goed hoe het is op die leeftijd en dan ben je na de zoveelste waarschuwing wel klaar..
  Het is geen schande als ze een jaar niet haalt, wel heel jammer als het vanwege haar inzet is, maar dat is een les die ze dan wel keihard gaat leren en er hopelijk ook echt wat van leert!
  Consequenties zijn duidelijk.. dus de keus ligt bij haar.
  Meer kun je toch niet doen..
  Crossing my fingers !
  xxx

 2. Ik voel met je mee. Wij hebben ook een puber, een best wel brave, maar huiswerk en plannen en over de toekomst (verder dan een half uur vooruit) nadenken is iets wat niet bij pubers past. En hoe ik me er ook aan erger, daar gaat hij het niet beter van doen, integendeel, hoe meer kritiek hoe minder zelfverrtouwen en hoe minder actie. Hoe te motiveren, ik weet het niet.

  1. Ik ook niet. Ik dacht dat ze na die open dag wel de motivatie gevonden had. En ze wil graag van alles later, eigen paard, mooie auto etc. Ze wéét dat ze dan aan de bak zal gaan moeten. Maar helaas.
   Jij ook sterkte daar!

 3. Je hebt er niets aan, maar later denk je “Waarom heb ik me toen toch zo druk gemaakt?” Bijna altijd komt het gewoon weer op z’n pootjes terecht en omdat ik van jou de indruk krijg dat Jill een (meestal) weldenkend, fatsoenlijk en verstandig meisje is, zal dat bij haar ook het geval wel zijn.
  Als Jill echt niet wil en ze haalt het niet, dan zal ze tijdens het (tussen)jaar werken er wel achter komen dat school zo slecht nog niet is. Wie weet, pakt ze er daarna met frisse moed haar studie weer op.
  Negeren en continu kritiek leveren hebben geen zin, volgens mij. Haar gewoon zeggen wat de consequenties zijn wat jullie betreft en er dan verder geen woorden meer aan vuil maken. Stukken beter voor de sfeer in huis, hoe teleurstellend het misschien allemaal voor jou en Vlam is. Laat Jill maar voelen waar haar eigen verantwoordelijkheidsgevoel ligt. Zó jong is 17 nou ook weer niet hè.
  Sterkte. Head up!

  1. Ze heeft geen idee wat ze wil. En ze heeft zich nergens ingeschreven. En ze kan met haar vakkenpakket niet doen wat ze wil. Die HBO opleiding is een privéschool en die kijken puur naar motivatie, dus zoals ze er nu instaat, zou ze daar geen eens worden aangenomen…

 4. Ja, dat zijn pittige tijden. Al weet je dat het op langere termijn wel goed zal komen, de zure appel ligt nu wel op je bordje … nou ja, op de hare natuurlijk.

 5. Helaas geen directe oplossing, de hersenen van pubers schijnen heel anders te werken dan de hersens van volwassenen maar dat wist je vast al. Ik vond dit een duidelijk boekje over dit soort zaken:
  Puberbrein binnenstebuiten; maar er zijn nog vele andere boeken over dit onderwerp, Bieb?? In ieder geval sterkte!

 6. Moeilijk is dat, he?
  En misschien is een tussenjaar helemaal niet zo’n slecht idee, laat ze dan een BBL-opleiding proberen te doen. Onze zoon deed dat ook: BBL-bouw en na drie maanden school en stage ging ie met hangende pootjes naar z’n oude school om te informeren wat er precies nodig was om alsnog naar de Havo te kunnen.
  Sterkte!

 7. Je mag zeker in je handen knijpen, hoor wel heel andere verhalen over jongeren.
  Ze moet ook haar eigen weg leren kennen en ervaren, soms met vallen en opstaan.
  Wie weet slaagt ze met vlag en wimpel. Hans

 8. Das inderdaad wel een rot situatie. Hopelijk hervindt de balans zich snel weer, dit is voor jullie alle 3 maar niets zo.

 9. Ik voel met je mee! Ik heb het precies zo gehad x3, 3 leuke kinderen sportief muzikaal sociaal etc, maar niet nadenkend over hun toekomst. Tot hun afstuderen alle 3, veel langer over gedaan dan nodig en wij maar betalen en wij konden het ons niet permitteren om op een terrasje te zitten in die tijd, maar zij genoten volop! Nu zijn ze 38 en 37 en bijna 31 en zijn ze naast het boven genoemde enorm ambitieus, wanneer is dat gekomen? Ze hebben nu eindelijk hun eigen belang in beeld. Nu komt in het tegenover gestelde in beeld, ” moeten jullie nu echt zo hard werken” geniet toch wat van deze tijd! Ouders zijn nooit tevreden, ik heb vroeger wel eens gedacht “Als ik maar zeker zou weten, dat het goed komt?” Kennelijk motiveert het toekomstbeeld van die particuliere opleiding haar niet genoeg, wel fijn om dat nu te merken dat scheelt veel geld! Ze mogen ook hun eigen leven leiden, hun eigen ervaringen opdoen, wij willen ze graag behoeden voor onze fouten en wij gunnen ze dat wat wij zelf niet konden doen, maar misschien is dat niet wat zij willen? Veel sterkte maar blijf geloven in je dochter, want kwaliteit moet rijpen Joke

 10. Jakkes wat vervelend. Maar…als puber ben je eigenlijk geprogrammeerd om die randjes op te zoeken. Ze komt zeer zeker op haar pootjes terecht. Wij zijn dat immers ook allemaal gekomen…
  Neemt niet weg dat ik me net zo zou voelen als jij. Denk ik. Weet ik bijna zeker…
  Sterkte! X

 11. Vraag eens aan je dochter waarom ze niet gemotiveerd is. Misschien kun je dan aan een oplossing werken. Mijn zoons en ik waren alle drie niet gemotiveerd op het voortgezet onderwijs. De manier van leren paste niet bij onze manier van denken. (introvert thinkers, meyers Briggs, mocht het je interesseren. Ons heeft het nogal geholpen om onszelf en elkaar beter te begrijpen). We hebben het gehaald en beroepsonderwijs ging veel beter. De overgang van mavo naar havo is een heel lastige. Ik heb het destijds ook gedaan en de leermethodes waren zo anders dat het mij nogal overweldigend over kwam en ik daar erg onzeker van werd. Terwijl ik op de mavo de hoogste diplomacijfers van mijn klas had en altijd een goede leerling was, ondanks mijn lage inzet.
  Die stress is echt vreselijk. Dat vond ik al voordat ik in de overgang zat. Dat zou bij mij nu driedubbel aan komen.

 12. Poeh eey. Dat is heftig ja. Negeren heeft geen nut en werkt averechts, zeker als ze net zo’n gevoelsmens is als haar moeder. De dochter hier had veel gemist door de nasleep van ziekte van Pfeiffer en nog n aantal zaken maar gooide op t laatst toch alles in de strijd en heeft t gelukkig gehaald. Bleef zitten in vwo 4 naar mocht naar havo 5. Ik ga hard duimen en hoop dat de lucht snel op zal klaren bij jullie
  Dikke knuffel X

 13. waarom van school af? kan een jaar overdoen niet? Ik ben al een tijd NL uit en ken de regelgeving niet goed meer. En lakse pubers….praat me er niet van. Ik heb alleen geen tips want had ik die dan was hier alles een stuk beter verlopen

 14. En ik die dacht dat het alleen zonen waren die moeilijk te motiveren zijn 😉 Hier zoon van 14 die al elk examen een aantal onvoldoendes gehaald heeft voor wetenschapvakken, zit ook nog in een wetenschaprichting. En na elk gesprek zegt hij heel braaf, ja ik heb het begrepen , ik ga er iets aan doen. Tot hij moet beginnen met leren en dan is een half uur toch al heel veel want het is bewezen dat je langer concentreren toch niet gaat. Hij vergeet dat men dan een pauze aanraadt en om dan terug te beginnen, bij hem is het uitstellen tot namiddag en dan nog max een half uur leren. Nu hij compenseert dat niet met behulpzaamheid en laten werken gaan zit er op die leeftijd nog niet in, maar om positief te eindigen meestal is hij wel lief. Succes nog met het motiveren van je puber en ondertussen genieten van al haar positieve eigenschappen.

 15. Dat het wordt gezien als 2x blijven zitten in de bovenbouw? Heel apart toch? Kan het me bij mijn dochter niet herinneren dat dat (2 jaar geleden) in havo4 gebeurde dat je dan van school af moest. Volgens mij kon je gewoon het jaar over doen.Maar intussen zal er wel weer van alles veranderd zijn.
  groetjes
  Roelien

 16. Our 3 children left school as soon as they could. After working in dead end low paid jobs 2 of the 3 went back to night school and 1 to uni, the rule was, you get one chance to study on our expense. You mess it up, it is your responsibility to get yourselves sorted’ Kliefje all three ended with great jobs with a decent income. They all grow up at their own time. As parent you just have to let them make mistakes and be there for them when the penny drops and they realise what needs to change

  1. Ik heb ook als volwassene twee opleidingen gehaald, maar mán wat kost dat een energie. En geld. En ze kan het, het is nog even een jaartje doorbijten en dan kan ze doen wat ze wil…

 17. Ooit zei tegen kindlief: aan een dood paard ga ik niet trekken. Het is de eigen verantwoordelijkheid en vroeg of laat komt het goed. Vlam beseft de consequenties veel beter omdat hij nu nog last heeft van sommige dingen van wat hij toen heeft laten waaien.
  Geen fijne tijd voor alle drie niet.

  Sterkte meer weet ik ook niet helaas. Hier ging de knop gelukkig net op tijd om.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Dat denk ik ook, dat het daar vandaan komt. Maar hij zou dan toch ook moeten weten (vanuit eigen ervaring) dat dit gedrag, boos blijven, negeren, koel doen, óók geen enkele zin heeft…

 18. Ik was ook zo in mijn puberteit… lekker lui….

  En dan dekte ik niet de tafel, was mijn kamer een puinhoop, had ik een grote mond en was ik helemaal niet gezellig.

  Tis toch goed gekomen. Uiteindelijk………

  Sterkte!

 19. Vlam is de volwassene niet de puber!
  Jill is verder een lief, behulpzaam en leuk kind en daarom zou ik het gedrag van hem niet accepteren. Jill op de consequenties wijzen van het zittenblijven en misschien toch proberen te helpen om cijfers op te halen dat zou kunnen (helpt niet natuurlijk, Jill is de puber) maar negeren en op alle slakken zout leggen…….als ik Jill was zou ik hem voorlopig maar negeren!

  1. Ik heb het net nog gezegd: wees de volwassene. Jij bent communicatief veel vaardiger dan zij, ga het gesprek aan. Maak het goed. Morgen heb ik (bijna blij om) een nascholing dus ze zoeken het maar uit 😉

 20. We kunnen alles wel voor ze willen regelen, maar ze moeten het zelf doen.. oneindig veel ‘goede’ gesprekken, even zoveel slapeloze nachten en een zee aan tranen later zijn mijn kinderen nu de deur uit. De meiden leven hun eigen leven en kozen hun eigen man. Met vallen en opstaan.. Vanaf de zijlijn zie ik het aankomen als er iets fout gaat, maar het is hún leven.. ik ben de moeder waarop ze terugvallen als het anders loopt dan ze dachten. Die ze helpt hun gedachten op een rij te krijgen als het leven ze overspoelt.. verder kan ik weinig tot niks voor ze doen..
  ja.. ze laten voelen dat ik heel veel van ze hou! En dat ze hun eigen (foute) keuzes mogen maken 😬

 21. Roos heeft het gymnasium gedaan en haar moesten we ook een aansteker onder haar kont houden. Ze deed liever andere dingen: OR en MR op school. sporten, filmpjes kijken op youtube. En lijntrekken als het op haar profielwerkstuk aankwam. Ze werd wakker toen ik zei: ‘nou ga je rap aan de slag, anders betalen we je gezellige uitstapjes niet meer.’ Dat hielp.
  Als Jill overgaat naar havo 5, haalt ze ook haar examen, omdat overstap van klas vier naar vijf zwaarder is.
  Is bijles voor Jill nog een idee?
  Dikke kus

  1. Nee, over een week begint de laatste toetsronde. Mevrouw wilde geen bijles, wel 100x aangeboden.
   Mooi dat jullie dreigement geholpen heeft!
   Jill doet het niks. Lijkt.

 22. Hier ook een typetje iedere dag zondag. Had in 6vwo meer tijd besteed aan het uitrekenen van de ultieme 5,5 dan aan studeren. Had zich misgerekend…. Gezakt! Ik was woest. Vervolgens naar vavo ( volwassen onderwijs). Was net 18. Daar de onvoldoende vakken overgedaan. En iedere dag werken bij een banketbakkerij. Nu zegt hij dat hij dat jaar nodig had om uit te rijpen…….. BTW ik ben bij ons de zeurkont en de azijnpisser. Komt vast goed! Schrale troost

    1. Vavo is inderdaad wel een aanrader. Ik was gezakt door vervelende omstandigheden en ben toen naar de Vavo gegaan. Het tempo op de Vavo is beter bij te houden. Ik heb er nooit spijt van gehad! Ik kreeg een jaar om bij te komen en haalde alsnog mijn diploma 🙂

 23. Je zult het misschien vreemd vinden maar in zo’n situaties ben ik blij dat ik alleen-ouder ben. Mocht ik de humeuren van een partner ook nog moeten verdragen dan werd ik gek! Ik heb een lief om achter de schermen eens goed bij te janken, zich bemoeien met de kroost mag hij niet (vreselijk mensch dat ik ben)
  Ik heb er hier ene lopen die het wel zal halen op school (veel te gemakkelijk) maar voor de rest met toekomstplannen loopt die helemaal niet realistisch zijn (wegens te weinig vooropleiding en gewoon een veel te luie donder) Een tussenjaartje ziet ze ook wel zitten, in het buitenland liefst met een prijskaartje aan (wil het wel zelf betalen).
  Pubers! ZUCHT!!

 24. Harregat wat naar voor je/jullie.

  Ik wens van ♥-e dat dit snel overwaait en de ‘zee al dan niet met hormonen” weer verandert is een zalig rustgevend vijvertje.

 25. Dit verhaal lijkt als twee druppels water op dat van mijn 9 jaar jongere broer in de jaren ’60; de MULO gedaan met de vingers in de neus, doorgegaan naar de HBS en kwam er daar achter dat hij wel moest leren en huiswerk maken, maar dat had hij op de MULO nooit echt geleerd. Na twee jaar klas 4 kreeg hij het dringende advies om de school te verlaten. Nog een andere HBS geprobeerd, maar ook daar hetzelfde liedje. Mijn vader, mijn moeder was in het laatste ‘MULO-jaar’ overleden, vond het toen welletjes en heeft hem min of meer gedwongen de school te verlaten en aan het werk te gaan. De enige voorwaarde was dat hij het verdiende geld, behoudens een klein zakgeldje, op een spaarrekening zette voor het geval hij toch weer naar school wilde, want dat was dan wel voor eigen rekening. Zijn recht op een beurs had hij verspeeld
  Om een lang verhaal kort te maken; na enige maanden werken wilde hij wel op hangende pootjes terug naar school, maar mijn doorgaans zeer zachtaardige vader hield de poot stijf en weigerde eraan mee te werken. Na een jaar werken was broertje een zeer gemotiveerde scholier geworden en maakte de toen tot HAVO ‘omgebouwde’ HBS probleemloos af en vervolgens in recordtijd de PA. Dat jaartje ‘in het echte leven’ had hen zeer goed gedaan.

 26. Dat zijn lastige dingen waar je mee te maken krijgt met een puber in huis. Ze klinkt inderdaad altijd als heel lief. Al begrijp ik dat jullie heel erg hopen dat ze ‘toch nog alles op alles gaat zetten’.. Ik herken het heel erg (van de kant van Jill dan!) was zelf echt iemand die er met de pet naar gooide.. met spijt achteraf. Ik hoop voor jou dat alles toch nog goed mag komen (en ook met de gezelligheid thuis 🙂

 27. Ik ben 15 jaar en zit nu ook in havo 4. Ik heb altijd al havo gedaan en ben nog nooit blijven zitten. Vaak wordt er gezegd dat havo 4 het moeilijkste jaar is en dat in vergelijking met voorgaande jaren de meeste blijven zitten. Ik gelukkig​ niet, ik sta alleen onvoldoende voor wiskunde. Ik merk wel dat ik dit jaar echt moeite moet doen om goede cijfers te halen. Een avond van te voren leren lukt inderdaad niet meer. Succes ermee en ik hoop dat ze nog wat maakt van de toetsweek!

  1. Leuk dat je reageert Davy! Jij als ervaringsdeskundige die er nu middenin zit. Ik heb zelf ook de havo gedaan en ben gestrand in de vierde. Pittige klas.
   Jij succes verder, maak me trots! 😉

 28. Herkenbaar!
  Die van mij haalde het niet!
  Had ook alle sancties erop losgelaten. Uiteindelijk havo 4 overgedaan! Tjong is als een blad aan een boom omgeslagen en zit nu in zn eerste jaar HBO en doet het fantastisch!
  Zuslief deed de Havo met 2 vingers in der neus en strandde op het HBO in de eerste! Ze studeert nu af, heeft een baan en mag op kosten van haar baas haar master gaan halen!
  Het komt wel goed met Jill!

 29. Uiteindelijk zal het vast allemaal goed komen maar voor nu is het maar wat lastig. Hier een echtgenoot die heel graag wilde leren maar door perikelen thuis (en een halve kinderboerderij) niet aan leren toe kwam. Nu heel goede baan en hbo in de avonduren gedaan. Geen goede combi met onverschillige puber. Gelukkig wist zoon al jaren wat hij wilde worden (ICT) en hij doet nu MBO4 systeembeheer met succes (twee vingers in zijn neus). Hij wilde naar de havo maar dat zag ik echt niet zitten. Weinig inzet, dyslectisch als de pé, geen lezer, weinig concentratie etc. Na goed nadenken werd het toch het MBO en hierna kan hij een verkort HBO programma doen. Dan is hij al een stuk ouder (wijzer ??). Verder echt een schatje hoor, geen gekke dingen, wars van drugs en roken. Eigenlijk boffen we maar.
  PS. Vergeet niet dat kids tot hun 18e verjaardag naar school moeten. En dan heb ik het nog niet eens over de startkwalificatie. Op mijn werk worden mensen van ver in de twintig terug naar de schoolbanken gestuurd omdat ze die niet hebben en bijstand aanvragen.

 30. Ik herken zo goed mijn jonge ik in Jill. Het leven had véél te veel te bieden om me met al die schoolse dingen bezig te houden. Maar kijk, ik kwam uiteindelijk toch op mijn pootjes terecht. Jill straks ongetwijfeld ook.

 31. Achja je kunt het honderd keer zeggen, uitleggen en nog wat meer. Maar als het niet aankomt dan vergeet het maar. Hier ook gehad. Ik weet het ook, het is niet leuk. Maar ook onze kinderen doen verder geen rare dingen, dus zie het positieve maar in andere dingen. Alles komt goed moet je maar denken, de één wat sneller dan de andere.

 32. Ik ben als Belg compleet in de war. Jouw dochter is nog geen 18 en zit nu in haar 4de jaar, juist? Hoe kan het dan dat ze niet meer verder mag doen met school als ze nog geen 18 is? In België is er om te beginnen al leerplicht tot 18 jaar, of 17 als je later dat jaar 18 wordt. Maar die plicht beschermt leerlingen dus ook, merk ik na dit verhaal: scholen mogen leerlingen niet zomaar van elke vorm van onderwijs uitsluiten (wel dwingen om naar een andere richting te gaan).
  Verder ben ik ook in de war over een jaar gaan werken als -18-jarige. Ook dat is in België wettelijk niet mogelijk.

  Tot slot lijkt ruzie om je kind me absoluut rot. Maar sta ik stiekem wel in bewondering voor de manier waarop jij je dochter én waarschuwt én haar eigen boontjes laat doppen/haar serieus neemt als bijna volwassen mens en haar zelf haar keuzes laat maken. Ik was zelf zo’n ontzettend lieve puber, maar mijn slag is jaren later gekomen.

  Als puber heb ik heel sterk het idee gekregen dat er niets mis mocht lopen. Dat ik vooral mijn best moest doen. Dat het rampzalig was als ik me ergens in zou vergissen, ergens een steekje zou laten vallen. Ik werkte zo ontzettend hard voor school, en hoewel dat in tijden van examens vast klinkt als een luxeprobleem, heb ik nooit de kans gehad om mezelf te leren kennen, mijn eigen persoonlijkheid en mijn eigen grenzen.

  Ik denk dat het vooral belangrijk is in te schatten of het op termijn (liefst geen jaren) goed komt. Wat is het slechtste scenario? Een jaar eruit? Of bestaat het risico dat het begint met een jaar maar dat ze nooit meer terugkeert? Is dat waar Vlam bang voor is? Kan jij hem geruststellen, misschien niet vandaag, niet als je geïrriteerd bent, maar zo tegen de zomervakantie, of zo? En Jill zelf? Ziet die de bui hangen? Of gaat ze ervanuit dat ze uiteindelijk toch wel zal slagen, zoals het altijd ging bij mavo? En wat met haar sociaal leven? Speelt zich dat vooral af met vrienden van school, of zou ze erin slagen een sociaal leven te onderhouden als zij gaat werken en anderen wellicht doorstromen? Ik kan me als Belg niet voorstellen een jaar te stoppen met middelbaar onderwijs en daarna weer in te stromen. Ik weet niet eens of dat hier wel legaal is, of dat je dan automatisch in volwassenenonderwijs terecht komt. Ik heb wél sterk het idee dat er hier een absoluut stigma hangt op schoolverlaters voor 18 jaar, en zelf kom ik dus uit een opvoeding waar mijn ouders nog liever elke nacht tot 1 uur mee studeerden dan dat we een jaar zouden moeten overdoen. Maar of dat zoveel beter is, zou ik niet durven te zeggen.

  Alla. Succes voor jullie 3 maar. Echt waar, ik denk aan jou, jong genoeg om me Jill haar positie te kunnen voorstellen, maar toch ook moeder genoeg om jouw ergernis om zoveel talentverspilling te begrijpen.

  1. Het komt wel goed hoor, maar met een omweg als het dit jaar niet lukt. Ze is leerplichtig tot 18 (ze is nu 17) omdat ze niveau 2 niet heeft gehaald. Ze heeft alleen een diploma mavo nu nog en dat is qua niveau niet hoog genoeg.
   Vlam heeft zelf niets bereikt op schoolniveau en daar loopt hij tegenwoordig nog steeds tegenaan. Daar baalt hij enorm van en projecteert zijn eigen ongenoegen nu op Jill.
   Wij hebben het afgelopen jaar enorm lopen trekken aan Jill, maar de motivatie zal uit haarzelf moeten komen. Zeker als ze van plan is om hierna een (dure) privéschool te gaan volgen waar het tempo nog veel hoger ligt dan nu.
   In dat tussenjaar zou ze avondschool kunnen gaan volgen, of deelcertificaten kunnen halen. Economie op mavo niveau bijvoorbeeld. Want dat heeft ze in de tweede al laten vallen en nu blijkt dat voor opleidingen die ze leuk vindt, ze dat nodig heeft. Ik snap zelf ook wel dat wanneer je géén idee hebt wat je wilt, dat het zeer lastig is je te motiveren.
   En zo tobben we voort…

 33. Ik zie die periode ook niet graag komen. Bij mij duurt het nog wel even, maar ik weet zeker dat dat niet mijn sterkste periode gaat worden. Gelukkig is juist Dinnetje heel sterk en die sleept ons er weer doorheen.

  Love As Always
  Di Mario

 34. Aj meid wat balen! Van beiden. Ik moet er ook niet meer aan denken om nog de studieboeken in te kruipen, maar juist op die leeftijd als je al dat gedoe helemaal niet wilt moet het. En dat moeten maakt het meteen zoveel lastiger. Zeker in combinatie met een puber. Ik hoop dat ze het alsnog gaat halen, en dat zou gewoon nog zomaar kunnen!

 35. Pfoe ik duim mee hoor, hopelijk gaat ze er toch nog een eindsprint in zetten. Onmogelijk is het niet als ik je zo lees!
  Hier maakt de jongste zoon het voor de verandering spannend dit jaar (2 atheneum), die staat 4 verliespunten. Hij kan het, maar is wat te laks, en gamet liever dan dat hij studeert. Kan ik nog snappen ook (ik las liever…) maar het is typisch puber-kortetermijndenken.
  De andere zoon in 4 havo staat er een stuk beter voor dan de afgelopen jaren, hij moet alleen een 4,5 voor wiskunde ophalen, en voor natuur- en scheikunde zéker niet lager dan 6 scoren in de proefwerkweek. Dat is wel eens erger geweest, vorig schooljaar zat ik diep in de stress om hem. Maar het lijkt erop dat de profielkeuze en dus meer ‘richting’ hebben, voor hem de ommekeer was.
  Sterkte want ik weet dat het tandenknarsend en nagelbijtend spannend is!

 36. Ik heb me even verdiept in het onderwijssysteem in Nederland. Heel ingewikkeld voor een Belg, omdat het compleet anders is dan ons systeem. Maar één ding is overal hetzelfde. Alles staat en valt met de motivatie van de leerling. Ik duim voor jou dat die motivatie alnog gaat komen. Het ergste is dat je er weinig invloed op hebt, omdat het hier volgens mij vooral om intrinsieke motivatie gaat. Wat Vlams reactie betreft: wellicht wil hij haar behoeden voor het maken van verkeerde keuzes, omdat hij uit ervaring weet wat de gevolgen zijn. Ik hoop dat je hem duidelijk gemaakt krijgt dat hij dat moet loslaten, zodat de sfeer in huis weer aangenaam wordt. (Wel mooi om zijn betrokkenheid als vader te zien, ook al uit hij het een beetje ongelukkig.) Jill komt wel op haar pootjes terecht, maar niks zo moeilijk als machteloos moeten toekijken. Ik heb het meegemaakt met mijn jongste dochter, die absoluut niet gemotiveerd was om te studeren toen ze naar het middelbaar moest gaan. In België ligt de lat voor leerlingen die op intellectueel vlak ‘te goed’ zijn voor beroepsonderwijs, maar ‘te zwak’ voor algemeen vormend onderwijs erg hoog tijdens de eerste twee jaren, na die twee jaar kunnen ze kiezen voor een tussenrichting, maar ze moeten wel eerst die twee jaar doorspartelen om zo ver te geraken. Noodgedwongen stonden we onze dochter toe om naar het beroepsvoorbereidend onderwijs te gaan, onder haar kunnen, maar toegegeven, algemeen vormend onderwijs was voor haar best hoog gegrepen, maar met de nodige motivatie en inzet had het zeker wel kans op slagen gehad en dat had ze vanaf het derde jaar voor een tussenrichting kunnen kiezen (technisch onderwijs). Omdat die motiviatie er toen niet was, was het echter gedoemd om te mislukken en hebben we haar haar zin laten doen, beseffende dat ze wel meer potentieel had. Nu, 5 jaar later, heeft ze spijt. Nu is ze wel gemotiveerd om te studeren. Ze zal twee jaar moeten zakken om de opgelopen achterstand te kunnen inhalen om van richting te kunnen veranderen. Maar ze gaat ervoor. Ik ben er zeker van dat we er goed aan hebben gedaan om destijds niks te forceren. Dat Jill niet zou mogen dubbelen is heel vreemd, maar ze zou niet de eerste zijn voor wie een jaartje werken louterend zou werken. Alleszins veel sterkte ermee!

 37. Heh getsie, geen fijne situatie, ik kan me voorstellen dat je daar van slag van raakt. Hopelijk gaat ze het licht nog zien, op tijd… Sterkte!

 38. Mijn tenen staan ook af en toe krom in mijn schoenen hier. Zo ergerlijk dat nonchalante gedrag. En dan is die van mij al 20. Hoop maar dat hij eindelijk slaagt in juni, en vrees met grote vrezen dat het HBO te hoog gegrepen is als ik zijn teksten/ brieven lees. We gaan het zien.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s