Crimineel gedrag.

Gisteren lag er een bekeuring in de brievenbus.

Vlam, die onverlaat, had maar liefst vier (!) kilometer te hard gereden en dat was reden om hem te beboeten. Zeventig euro. Kassa.

Ik ben een groot voorstander van straffen bij een “misdaad”, maar heb met dit soort “vergrijpen” altijd een beetje moeite.

Rijden en bellen, oké. Asociaal rijgedrag zoals afsnijden en bumperkleven, prima. Dikke prent. Vet te hard rijden, ook afstraffen die hap. Maar vier kilometer? Mán: ik ga harder op mijn loopband.

Zelf ben ik een enorme muts. Ik wil mezelf geen heilig boontje noemen, maar je zult mij niet snel betrappen op oneerlijk gedrag.

Ik ben namelijk gewoon niet geboren om crimineel te zijn. Ik heb ooit eens, ik was toen zeventien denk ik, zwartgereden in de bus. Op de plek op mijn strippenkaart waar de chauffeur zijn stempel zou zetten, had ik kaarsvet gesmeerd. Zodat ik na de rit de stempel eraf kon vegen en de kaart nog een keer kon gebruiken. Met zweet in den bilnaad stapte ik de bus in en nam plaats. Drie haltes verder stapten er twee controleurs in. Ik was de Sjaak. Boete van dertig gulden. Ik schaamde me kapot en heb de buurman gevraagd het over te maken voor me. Ik was als de dood dat ik er thuis gezeik om zou krijgen. Nooit meer gedaan.

Mijn zus was een dievegge van de bovenste plank. Ik kan me herinneren dat we eens in de Hema waren en ik bekeek een portemonnee van de Kleine Zeemeermin die ik graag wilde hebben, maar waar ik geen geld voor had. Toen we buiten kwamen, toverde zij ‘m gewoon uit haar jaszak. Ik heb al die tijd naast haar gestaan en niks gezien! Ik heb dat “cadeautje” aangenomen, maar er nooit van kunnen genieten.

Een vriendin van mij jatte kleding. Ze ging net zo makkelijk, zonder te verblikken of verblozen een pashokje in met diverse kledingstukken. En dan liep ze zo weer naar buiten, met vier truien over elkaar aan. Geen haan die daar naar kraaide. Bizar.

Onder invloed van mijn verderfelijke ex ben ik in een eetcafeetje wel eens weggelopen zonder te betalen. Ik schaam me er nog voor. Het was zó niks voor mij. Een jaar of wat later, toen ik weg was bij hem en ik mezelf weer was, heb ik het bedrijf gegoogeld. Ik wilde geld opsturen, met een excuusbriefje erbij. Maar het bestond al niet meer. Daar baal ik nog steeds van.

Oh, en ik heb wel eens mijn eigen fooi gejat. Dan had ik me de hele avond de poten uit mijn lijf gelopen en kreeg ik een leuke tip. We hadden de afspraak alles te delen, ook met de keuken. Dat is wel eens mislukt. Dan stak ik de helft in mijn eigen zak. Niet netjes. Gelukkig zijn die keren op één hand te tellen.

Ik ben nou eenmaal van het mutsige type.

Mijn enige vergrijp is dat ik zo nu en dan door rood fiets.

Livin’ on the edge…

 

38 thoughts on “Crimineel gedrag.

 1. Dat is een best bedrag voor wel 4 hele kilometers!
  En over het stelen… ik denk dat iedereen het wel een keer gedaan heeft. Bewust of onbewust. Wie heeft er niet stiekem een snoepje in zijn mond gedaan bij de Kruidvat ofzo (ik wel 😊). stelen is een breed woord, in weze steel je als je iets weg neemt van iemand zonder vragen of betalen. Dus ach zo erg kan het niet zijn.
  Ik ben ook van het mutserige type. Ik heb ook 1 keer zwart gereden met de trein en ook dat ging met zweet wat overal uitbrak haha…
  Maar die 70 euro voor 4 kilometer is toch van de zotte..

 2. Hey Klief,
  Ik ben het helegaar met U eens, alleen moet U goed lezen, Uw Vlam reed 14 km te hard en omdat de hermandat ook de beroerdste niet is hebben zij 4 Km gecorrigeerd. Ik zie dit soort bekeuringen bijna dagelijks binnenkomen op mijn werk, mn baas is wat dat betreft hardleers en dan denk ik wel eens ” je hebt toch cruise control op die dure bak, gebruik hem”
  Ik rijd dagelijks van Monster naar Rotterdam en heb in 23,5 jaar welgeteld 1 bekeuring gehad voor echt 5 km, gecorrigeerd 1 km te hard😭

  1. Kijk, ik keek ook en dacht… yep, 14km te snel. Maar omdat een kmteller van een wagen doorgaans vier km te veel aangeeft (heb ik meermaals geverifirieerd om mijn cruise control juist in te stellen) is dat gecorrigeerd naar 10km te snel.

 3. Te hard rijden doe ook wel eens maar tot nu toe had ik mazzel en soms vergeet ik iets te scannen bij de zelfscan bij AH maar ik dan scan ik het de volgende keer er weer bij terwijl ik het dan niet in mijn kar stop. Want eerlijk duurt het langst.

  Maar als de prijs niet klopt dan sta ik wel bij de servicebalie hoor. Zo’n Hollander ben ik wel.

  Groetjes,

  Dorothé

 4. In België wordt de snelheid altijd nog gecorrigeerd, dus bij een boete zoals bij Vlam reed hij dan wel nog wat meer dan 4 per uur te snel. Maar dan nog, dat is meteen een stevige boete! Zelf ben ik ook heel braaf. Ik rijd soms wel 50 in een zone 30, maar alleen als de weg en omgeving het toelaat.

 5. Ze moeten natuurlijk ergens een grens stellen en dan zijn die paar kilometers altijd zo vreselijk lullig.. maar je doet er niks aan. Betalen moet je toch 😕
  Beter dat je zo’n eerlijk persoon bent, daar zijn er te weinig van op deze aardkloot 😘

 6. Nee, hoor, overtreding is overtreding.. Ik zeg aan de schandpaal die Vlam van je. Misschien moet je dit stuk ook nog even op die damespagina van je. 😉 Zeventig euro, zijn ze nou helemaal van de pot gerukt. Je moet natuurlijk ergens een grens stellen, maar meteen zo’n hoog bedrag. Maar wel op tijd betalen, want de verhogingen zijn helemaal absurd.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Ooit in den beginjaren van onze relatie werd Meneer Williams thuis gebracht..hij had zo hard gereden dat de auto en rijbewijs in beslag waren genomen. De boete was in guldens …mega hoog. Wat was ik kwaad…daarna is hij (zoals hij zelf zegt) als een bejaarde gaan rijden😎beter voor onze portomonee.

 8. Altijd ‘zuur’ geld, zeker toen ik na correctie van (destijds 3 km) een bekeuring kreeg omdat ik 51 km reed waar 50 km is toegestaan. Als er dan zo’n boete moet komen, laat ‘m dan ook maar voor echt veel te hard rijden zijn.

 9. Ik zou er alleen maar wakker van liggen, dus daarom ook maar braafjes leven 😉 Maar zulke bekeuringen voor snelheids’overtredingen’ zijn idd belachelijk. Dat gaat niet meer om verkeersveiligheid, maar om de kas te spekken.

 10. Tja, lullig zo’n boete. Maar ja, de snelheid is al gecorrigeerd (Vlam reed dus harder) en er moet ergens een grens gesteld worden. Het is wel een hoog bedrag maar de bedoeling van boetes is dat het je leert om je aan de voorgeschreven snelheid te houden. Als het dus maar een tientje zou zijn oid dan is de afschrikwekkende werking niet echt groot denk ik zo. Het blijft vervelend en het is balen maar ik begrijp de hoogte van het bedrag wel. Gewoon aan de snelheid houden, geen problemen !

 11. Best een hoog bedrag. Dat wordt een keer stevig slikken en dan maar betalen. Zie op m’n werk regelmatig bonnen voorbij komen met echt hoge bedragen. Doodzonde vind ik dat, zo veel geld en alleen om ergens 5 minuten sneller te zijn.

 12. In Nederland zijn de boetes onwijs hoger dan in België; weet ik omdat ik door stukje Nederland moet elke keer ik naar Oudste rijd. Zij werd daar met doodzieke baby tegengehouden omdat ze 97 reed waar ze 60 mag (een baan door de velden waar geen kip komt, maar het zij zo)
  Boete: 430!!! Euro.
  Ok, ze beseft dat ze te snel reed, maar dat is toch wel heel veel. 😦

 13. Na correctie, maar dat maakt het bedrag niet minder en het gevoel wat je hebt al helemaal niet.
  Heb het een keer om twee uur ’s nachts gehad, zoon naar schiphol brengen, flits 120 rijden waar 100 mocht.
  Kan het lullige gevoel met je delen.
  Er wordt blijkbaar met twee maten gemeten in het leven, de een mag en kan veel doen en de ander krijgt al een aanvaring bij het idee om iets te pakken. Hans

 14. Ik heb twee weken geleden voor het eerst in mijn leven ‘zwart’ gereden. Toen ik na een leuke date om 10 over 4 ’s middags wilde inchecken met mijn Blokker treinkaartje wilde dat stomme poortje maar niet opengaan. Omdat mijn trein op het punt stond van vertrekken besloot ik achter iemand aan door het poortje te glippen. Ik had potverdorie toch gewoon een geldig kaartje! Eenmaal in de trein las ik de voorwaarden: tussen 16.00 en 18.30 uur bleek ik niet met mijn daluren kaartje te mogen reizen :-(. Met het zweet in mijn bilnaad heb ik zitten duimen dat er geen conducteur zou komen, die natuurlijk wel kwam… Help! Wat nu?Terwijl ik bewust op mijn telefoon bleef kijken om maar zo ongeïnteresseerd te lijken gaf ik mijn kaartje aan de conductuer. “U heeft niet ingecheckt mevrouw” zei hij streng. “Waat? Nee dat kan niet hoor!”, antwoordde ik terwijl ik mijn best deed om Bambi-ogen op te zetten. “Maar ik zie dat u vandaag al wel een keertje heeft ingecheckt”. En toen liep de goede man verder terwijl ik nog na zat te trillen. Zwart rijden is niets voor mij, ik ben nog Roomser dan de paus 😉

 15. Ehhhh, op de bon valt te le lezen dat Vlam wel 14 km te hard ging….

 16. Weer zo’n voorbeeld van een ‘scheef’ iets in onze wetgeving…. leest mijn man net in de krant dat de politie fors meer gaat flitsen….

  En dat mutserige? Ben trots op je!!

 17. Zonde-geld. Maar zolang het niet maandelijks raak is, zou ik hier niet wakker van liggen. Ik had een collega die telde haar boetes maandelijks bij de vaste lasten op: da’s pas erg 😂

 18. Jeetje wat een mega bedrag voor 4 kilometer! Ik heb ooit één keer een bekeuring gehad voor te hard rijden. Ik baalde ontzettend want het was op een stuk op de snelweg waar al maanden klachten over bleken te zijn dat de wissel van 130 naar 100 km/u niet goed stond aangegeven. Het was dus een ongelukje, ik had het ook niet goed gezien. Ze hebben op dat stuk zeker heel veel geld mee verdiend in ieder geval. Ga moordenaars pakken denk ik dan. Maarja…

 19. Ja schandalig maar dat gaat allemaal automatisch…..als je fiets gejat is of je portemonnee mag je online aangifte doen en vervolgens hoor je niets meer. Laatste werd er bij mijn broer ingebroken mocht hij een afspraak maken om aangifte te doen…..ze hadden 3 dagen later tijd. En je raad het al nooit meer iets gehoord. Dit is gewoon om het tekort uit de staatskas aan te vullen en op de NL snelwegen mag je 100, vervolgens 120 of 130 en na enkele kilometers weer 100; en dan die administratiekosten Euro 9,00???? Voor wat dan; je kunt overigens in beroep gaan en een foto van de overtreding eisen heel heel soms blijkt de “flitser” niet goed geijkt te zijn (moet regelmatig gebeuren) en dan wordt ie kwijtgescholden. Proberen kan geen kwaad en kan via internet. En hoeveel mensen zie je niet met hun telefoon bezig tijdens het rijden maar ja dan geen “blauw” in de buurt.
  Sterkte!

 20. Je voelt je als automobilist genaaid en volgens mij denkt iedereen na het ontvangen van de boete: voor dat geld hadden we beter uit eten kunnen gaan.

 21. Oei, door rood rijden is €230,= plus €9,= administratiekosten, dus pas op voor de platte petten. (vorig jaar gehad, balen. Was mijn 2e boete sinds ik m’n rijbewijs heb. Dus als je dat rekent over zo’n 30 jaar dan valt het wel weer mee)

Reacties zijn gesloten.