Zo, die hebben we ook weer overleefd.

Gisteravond had ik een nascholing.

Ik ben een groot voorstander van je brein bezig houden, het te vullen met nieuwe informatie.

Helaas zijn mijn nascholingen altijd een soort Groundhog Day. Altijd hetzelfde. Er verandert nou eenmaal niet veel op het gebied van diabetes en COPD. Soms wordt er een nieuw soort medicatie uitgevonden. Maar dat is dan toch een kwestie van uitproberen in de praktijk. Daar leer je. In de schoolbanken niet.

Gisteren hadden Peter en ik samen een nascholing over persoonsgerichte zorg. Over -jawel ende hoera- het loslaten van protocollen. Leef je in in wat de patiënt wil, focus je minder op de cijfertjes maar probeer samen (!) het hoogst haalbare eruit te slepen.

Hartstikke leuk natuurlijk en ik juich het van harte toe.

Echter: de zorggroep onder wiens toezicht wij staan en de grootste zorgverzekeraar uit deze regio, die rekenen ons wél af op onze scores.

Zo scoren wij, en dat zal u niets verbazen gezien het feit dat we in een achterstandswijk zitten, ondermaats wat betreft BMI, roken, beweging en de slechte cholesterol/vetten, zoals LDL en triglyceriden.

Ik wil met alle liefde tegen een obese rokert zeggen dat het helemaal niet erg is hoor dat zijn longen elk jaar achteruit gaan. Je moet doen waar je je lekker bij voelt.

Nou ja: over gisteren. Niemand heeft natuurlijk zin om met zo’n dertig graden in een bloedheet zaaltje te gaan zitten luisteren naar suffe verhalen. Ook ik niet. Ik stapte om kwart over zes met frisse tegenzin in de auto van Peter. Peter die ik al de Godganse week om me heen heb en die altijd nogal -eh- aanwezig is. Die graag en wollig vertelt over dingen die ik na twaalf jaar dienstverband al tig keer heb gehoord. Idem dito wat zijn nogal flauwe en belegen moppen betreft. Die als ik pech heb, ook nog eens gaat zingen.

En jawel: hij ging zingen.

En we reden zó de file in.

En Peter rijdt als een debiel. Hij ziet niks, denkt dat hij de enige is op de weg en frommelt zijn kleine Coltje zo tussen bussen en vrachtwagens in. Voordeel van dat hij niets ziet, is dat hij ook alle middelvingers die wij onderweg krijgen, niet opmerkt.

Ik wel.

De combi bloedheet en doodsangsten en plaatsvervangend schaamtegevoel, maakte dat ik -iets te laat- met zweet in de bilnaad aankwam in Naaldwijk. Alwaar nét de voorstelronde (mijn lievelings) was begonnen. Alsof ik na de tweede persoon nog de namen weet én waar ze vandaan komen. En alsof me dat interesseert.

Het enige waar ik op dat moment interesse in had, was wanneer de festiviteiten afgelopen zouden zijn.

Half tien.

Poeh.

De avond heeft ons niets nieuws gebracht.

En om het nóg triester te maken, kregen we halverwege blinddoeken en moesten we ons door de zaal laten leiden. Om te ervaren hoe jezelf als patiënt overgeleverd bent aan een ander.

Het is dat mijn broek danig aan mijn hol gekleefd zat, anders was ie afgezakt.

Op de terugweg vloog er een Nijlgans bijna onze voorruit in. Ik vertelde Peter (die nul ornithologische kennis heeft) dat het een Nijlgans was maar dat het eigenlijk een eend is en geen gans.

‘Goh Kliefje’ zei hij, ‘Bedankt. Jij bent de enige die me vanavond iets nieuws heeft geleerd…’

45 thoughts on “Zo, die hebben we ook weer overleefd.

 1. Hahaha! ‘als mijn broek niet aan mijn hol gekleefd zat enz’
  As we speak ga ik nu mijn hele vrije ochtend aan een bijscholing besteden. May the force be with me.

 2. Oh gruwel! Het had op meerdere momenten je dood kunnen worden gisterenavond, met de meeste kans op verstikking door je eigen onderbroek. Je hebt me wel weer laten lachen zo vroeg op de ochtend.

 3. Nou ja, was je avond uiteindelijk toch nog érgens goed voor….Peter die een Nijlgans heeft leren kennen.
  Al vraag ik me na al jouw verhalen over hem serieus af of hij dat een volgende keer nog weet!

 4. Echt ik weiger aan elke rollenspel mee te spelen. Vorig jaar moest ik verkoper spelen omdat de directeur graag wilde dat ik zijn product aan hem verkocht. Ik heb de zak neergezet, Dat is dan 16.99, alstublieft. Nee, zegt ie, je moet het me verkopen. Dus ik zeg, als je nou snel betaald, dan heb ik hem verkocht. HIj bedoelde dat ik hem moest overhalen om zijn eigen voer te kopen. Dat vond ik vreemd. Hij weet toch waarom je dat voer moet kopen. Hij gaf het al binnen vijf minuten op. En ik daar maar staan met een grijns.. 😉

  Love As Always
  Di Mario

 5. Arme jij! Volgende keer strategisch gaan zitten, oortje in en Netflix bingen, kun je zomaar 3 afleveringen kijken😜
  Sterkte vandaag.

 6. Wat maak jij me gelukkig met je verslag over je ‘bijscholings’ avonturen. Ik was dus niet de enige die op zo’n mooie avond nog aan het werk was met gekromde tenen van frustratie en potentieel afzakkend ondergoed. Ik was in gesprek met een collega in een ver buitenland. De voertaal was Engels en ondanks goede bedoelingen van beide kanten, begrepen we elkaar niet. Het leek wel een stukje uit Fawlty Towers. uiteindelijk besloten we maar alles in een email te zetten en met behulp van een vertaal programma, komen we er vast wel uit.
  Bij ons gaat de meeste bijscholing in de vorm van e-learning. Dus niks geen voorstelrondje of levensbedreigende autoritten naar een cursus locatie. Wat ben ik ben ik blij met mijn werkkamer thuis.

 7. Hahaha, nou die kun je in je broekzak steken :)) Gelukkig heeft hij er dus duidelijk net zo min zin in – in die nascholingen – als jij. Gedeelde smart is halve smart zullen we maar denken. Ik denk altijd dat ik best veel van beesten weet. Mijn vader heeft vroeger ook Nijlganzen gehad als siervogels (voordat ze in de natuur met honderden hier in Nederland te vinden waren). Maar dat het in werkelijkheid eigenlijk een eend was wist ik niet eens! Ook weer wat geleerd 😉

 8. Oooh mens en dat met dit weer. Je zou van minder een rolberoerte krijgen. Netflixen is nog niet zo’n slecht idee!
  Dat met die nijlgans/eend hebben wij ook eens meegemaakt, maar dan met een reiger met zelfmoordneigingen. Je hebt pas in de gaten hoe gróót zo’n beest is als ie terwijl jij 120 rijdt op de snelweg, op je voorruit afzwenkt. Dat had zomaar heel anders af kunnen lopen. Triest want dan had ik nu niet zo zitten lachen om je blog :))

 9. dat heb je ook weer gehad. Heeft er iig iemand iets geleerd hahaha
  Wat betreft het nul komma nul geduld van mensen, vreselijk iets. Zie en hoor vaak het gezucht van mensen die in de rij staan aan de kassa. Sta jezelf geduldig te wachten, want echt, het moment dat je je spullen op de band kunt leggen komt vanzelf. Het zijn dan meestal de ouderen onder ons die zuchten, steunen en kreunen en omkijken of ze nog meer mensen zover krijgen met hen mee te doen. Niet eens de moeders die hun bloedjes van school of wat dan ook moeten plukken.
  Geduld is te leren maar sommige (veul) mensen zijn niet meer te redden.
  Succes vandaag
  lieve groet Brigitte
  ps: en een aai voor jullie pluizebolleke

 10. Dat is een traumatisch verloop van de avond, je zou willen gaan gillen en hard weglopen.
  Maar daar was het ook weer te warm voor.
  Afrekenen daar is men niet alleen de medische wereld goed in. Hans

 11. Oh heerlijk ,knap altijd op van jou blogs.
  Hier zitten gieren “zie jullie al hobbelen door die zaal met blinddoek”
  Je had ook ezeltje prikje kunnen doen.
  Vindt knap hoe ze al die rarigheid soms verzinnen.
  Heb ook weleens met allemaal volwassene aan een manderijntje zitten voelen,dacht volgens mij moeten we nu toch echt een plekje voor me gaan reserveren .
  Kost ook nog een lieve duit deze scholingen

 12. En weet je, een of andere mafkees die dit soort cursussen/trainingen verzonnen heeft verdiend er ook nog aan. Terwijl jij daar geblinddoekt door de zaal loopt….
  Ik heb mij in ieder geval weer even vermaakt met het lezen van je blog 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s